Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 16.008
|
čitano: 3.703.676
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
15 godina
Intel Club (opća tema o procesorima)

Evo kako sam ja ustelao 13600KF sa Corsair vengance bdie 3800mhz cl16 na kineskoj Jginyue b670i.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

imam problem, pa ako ima tko koju pametnu

matična asus tuf b560m pro gaming i procesor intel 11400

sve savršeno radilo do trenutka dok nisam prešao na 14600k prije par mjeseci, matična izvađena iz kompa skupa sa hladnjakom (be quiet shadow rock tf) i od tada stoji u ormaru

jučer promijenio pastu i krenuo je stavit klincima u novo kućište, sve sastavio, dignu se windoze na par sekundi i reset

zajebavao se s tim jučer satima, poiskapčao sve osim 1 ssd, 1 pločice rama i opet isto, izvadio matičnu i na stolu probao, opet reset

zvučnik ne daje nikakav signal, lampice uredno odrade svoje i ugase se (crvena, narančasta, bijela i žuta)

vratim njihovu staru ploču am4 sa ryzenom 2400 i sve fercera normalno, napajanje je dosta dobar bitfenix whisper gold staro 3-4 godine

dakle, problem je s mojom matičnom ili procesorom - što je moglo poć po krivu? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: Intel Club (opća tema o procesorima)

Bez drugog procesora tesko da mozes nesto probat ali ako je radilo prije sa tim istim ramom nema razloga da ne radi opet.Isto tako ako ulazi u windows onda cpu nije problem. 

Spoji ponovno kablove od napajanja u maticnu i pritisni dobro. 

13 godina
MGloc kaže...

Bez drugog procesora tesko da mozes nesto probat ali ako je radilo prije sa tim istim ramom nema razloga da ne radi opet.Isto tako ako ulazi u windows onda cpu nije problem. 

Spoji ponovno kablove od napajanja u maticnu i pritisni dobro. 

sve probao, sastavio i rastavio 10 puta, par puta s posebnom pažnjom kako ulaze kablovi... uvijek isto

ulazio u safe modu - isto, sve diskove osim onog s win izvadio, poiskapčao zvučnike, iskopčao ventove od kućišta, internet, probavao s jednom pločicom rama (mijenjao ih i mijenjao utore) apasolutno sve na kraju isključio osim ssd i jedne pločice rama, čak i kućište maknuo

uvijek isto... boota se u onu početnu sliku nakon koje trebaš kliknut i upisat pin i nakon dvije sekunde restart

EDIT

jedino da nisam zajebao kad sam mijenjao pastu, pa stitnuo proc prejako

ali i to sam probao otpustit šarafe da jedva drže i opet isto

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.5.2026 11:07 (picajzla0707).
15 godina

Probat jedino frisku instalaciju OS-a ili jos bolje ako imas drugi SSD sa strane pa na njega instalirat frisko mozes probat i drugi m.2 slot isto.

4 godine
picajzla0707 kaže...

EDIT

jedino da nisam zajebao kad sam mijenjao pastu, pa stitnuo proc prejako

ali i to sam probao otpustit šarafe da jedva drže i opet isto

To sam ti htio napisati, jer mi se slično dogodilo prije godinu dana na Asus ploči.

Pretegao novi Cooler (nezgodan za postavljanje) i iskrivio pinove na ploči. Imao sam sreće jer je ploča radila bar u single memory modu.

Dvije pločice u B1 i B2 utorima.   

A2 i B2 ni slučajno.  

Još mi ej odlična ploča u ladici, trebao bih kupiti mikroskop da ispravim pinove ako uopće mogu.

Ako tebi sve lampice rade i ugase se onda nije memorija. (ovisi o ploči)

Ako ostane jedna žuta ili crvena goriti, onda znaš i sam

Pogledaj pinove, skini cooler.

Vidi se prostim okom. 

Ako nije to, onda je nešto drugo. 

合気道 五段
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.5.2026 18:39 (Zaporožac).
13 godina
Zaporožac kaže...

Pogledaj pinove, skini cooler.

Vidi se prostim okom. 

to sam i planirao, zahvaljujem na odgovoru

14 godina

Isplatilo se cekati 

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.5.2026 11:52 (uznemirex).
11 godina

Ako mozes uc u bios pogledaj koliko napajanje daje napona na +12V , ako je ispod 11.6V u biosu bez opterecenja, problem je u napajanju. 

13 godina
MatijaT30 kaže...

Ako mozes uc u bios pogledaj koliko napajanje daje napona na +12V , ako je ispod 11.6V u biosu bez opterecenja, problem je u napajanju. 

zar ne bi onda isti problem bio i na konfi koju mijenjam

nije nešto puno starija, amd b450 tuf pro gaming, ali je stariji i slabiji 2400g unutra i fercera bez problema

poanta je bila da klinci dobiju jači proc i - njima bitno - novo kućište koje je bitno da svijetli (uzeo thermaltake 270 argb), a ta b450 ploča nema argb priključak, pa im sad ne rade niti svjetla na kućištu

treba mi koji dan da uhvatim vremena, pa su skinut hladnjak i proc i vidjet jel koji pin sheban, ako ništa drugo uzet ću im novi proc i matičnu

napajanje je par godina star bitfenix whisper gold, koji je inače odlično napajanje na cwt platformi, tako da sumnjam da je do njega, ali provjerit ću i to

18 godina

Degradirao?

Moj PC  
1 1 hvala 0
13 godina
segregator kaže...

Degradirao?

sumnjam, njima sam vratio na intelove postavke, dakle bez onih asusovih kojima taj proc povuče i 200w u stress testu

osim toga, kod mene je do prije par mjeseci radio bez problema, a be quiet ga je adekvatno hladio u gejmanju, koje je kod mene bio najteži zadatak koji je imao i rijetko kad bi se približio 90 stupnjeva

12 godina
picajzla0707 kaže...
segregator kaže...

Degradirao?

sumnjam, njima sam vratio na intelove postavke, dakle bez onih asusovih kojima taj proc povuče i 200w u stress testu

osim toga, kod mene je do prije par mjeseci radio bez problema, a be quiet ga je adekvatno hladio u gejmanju, koje je kod mene bio najteži zadatak koji je imao i rijetko kad bi se približio 90 stupnjeva

Nisam nigdje vidio ali da li si probao noviji/stariji bios ? 

Sto se tice degradacije, najvece problem i jesu stock postavke bez obzira asus ili intel.. u oba slucajeva ce proc vidjet spajk od skoro 1.6v... da, i5 su rjeđe sa tim problemom ali ima slucajeva gdje su i i5 degradirale. Mozda da ga probas dobro underklokat (tipa na 4ghz) i fiksirat napon na 1.35-1.4v da vidis kak se onda ponasa ? Ako tad ne crasha onda moguce da je stvarno degradirao.

13 godina
Bios je novi odavno, a to je i5 11400, ne 14600k - taj je u mom kompu i radi zasad bez greške
15 godina

Meni je 13600KF tukao 1.36v cak i 1.39v na ASrock b760m itx d4 wifi...A imas gore video kako radi na Jginyue b760i, evo ti i slika dolje za svaki slucaj znaci cpu ne prelazi 1.23v.

Edit: uspio sam naci video gdje mi 13600KF lupa 1.32v stock..

Ne moras ti nista underclockat napon na 1.35v nema smisla osim ako se ne ides u extremeni OC.

Degradirali su procesori ljudima koji nisu culi za Hwinfo64 i koji nisu nista poduzeli nego su samo peglali dalje.

Ja sam svoj 13600KF ogranicio na 190w, udario -200mV na core i -90mV na cache stavio u Biosu microcode 0x104 i cpu nikad ne ide niti blizu 1.4v, na ovoj zelenoj ploci to nisam mogao napravit jer sve postavke koje sam stelao u BIOSu nisu bile potvrdene znaci ne mozes undervoltat niti ista a ploca ima tako slab VRM da ne moze drzat niti 13400F a kamli 13600KF.

0x104 0x104
stock stock
14 godina
picajzla0707 kaže...
MatijaT30 kaže...

zar ne bi onda isti problem bio i na konfi koju mijenjam

nije nešto puno starija, amd b450 tuf pro gaming, ali je stariji i slabiji 2400g unutra i fercera bez problema

poanta je bila da klinci dobiju jači proc i - njima bitno - novo kućište koje je bitno da svijetli (uzeo thermaltake 270 argb), a ta b450 ploča nema argb priključak, pa im sad ne rade niti svjetla na kućištu

treba mi koji dan da uhvatim vremena, pa su skinut hladnjak i proc i vidjet jel koji pin sheban, ako ništa drugo uzet ću im novi proc i matičnu

napajanje je par godina star bitfenix whisper gold, koji je inače odlično napajanje na cwt platformi, tako da sumnjam da je do njega, ali provjerit ću i to

Imaš raznih adaptera i ARGB kontrolera, tak ja u svaki ubacim bar ovaj najobičniji kontroler koji se spoji na sata i ima ARGB 5v priključak. Nije najelegantnije rješenje, ali je najjeftinije i najjednostavnije. Imaš i kontrolera što idu na USB 3.0 utor, na usb 2.0 utor, ima ih koji se mogu daljinskim rihtati i tak. 

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice