Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 15.956
|
čitano: 3.552.981
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
8 godina
Re: Intel Club (opća tema o procesorima)
MGloc kaže...

Otkljucao power limit cpu boosta normalno ne pada takt wattaza isto tako oko 190w cb r20 score oko 9000 inace sam na Asrock ploci imao oko 7500 score i padao je clock na procesoru kao i wattaza na 95w.Nema veze sta je kineska ploca bolja je od nekih puno skupljih brand ploca. 

U biti sve ploče su "kineske" ploče, a sve te kineske "no name" ploče su ionako samo kopije (proizvedene u istoj tvornici) ili "palo sa kamiona pa prepakirano" ploče. Moguće da i nije to slučaj za sve ali iskreno ne mogu se sjetit niti jedne baš "kineske" ploče koju možeš kupit u "normalnim" trgovinama.

Problem jeftinih ploča su VRM-i i sama kvaliteta tiskane ploče, tako da ne guraj napon previše i moguće je da češ bit zadovoljan drugo vremena!

5 godina
suspendiran
nikonja kaže...
MGloc kaže...

Otkljucao power limit cpu boosta normalno ne pada takt wattaza isto tako oko 190w cb r20 score oko 9000 inace sam na Asrock ploci imao oko 7500 score i padao je clock na procesoru kao i wattaza na 95w.Nema veze sta je kineska ploca bolja je od nekih puno skupljih brand ploca. 

U biti sve ploče su "kineske" ploče, a sve te kineske "no name" ploče su ionako samo kopije (proizvedene u istoj tvornici) ili "palo sa kamiona pa prepakirano" ploče. Moguće da i nije to slučaj za sve ali iskreno ne mogu se sjetit niti jedne baš "kineske" ploče koju možeš kupit u "normalnim" trgovinama.

Problem jeftinih ploča su VRM-i i sama kvaliteta tiskane ploče, tako da ne guraj napon previše i moguće je da češ bit zadovoljan drugo vremena!

pa ova ploca ima bolji vrm od vecine itx brandiranih mbo za 250€

17 godina
Boris grozni kaže...
nikonja kaže...
MGloc kaže...

pa ova ploca ima bolji vrm od vecine itx brandiranih mbo za 250€

To ti iz iskustva. Bože moj sve šta je za intel ne more falšat.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
14 godina
Intel Club (opća tema o procesorima)

Evo ga 9228 cb r20 i5 13600KF na kineskoj b760i Jginyue malo sam se patio dok sam skuzio kako ram ustelat i da boota ali eto uspio sam.

Skidam bf6 pa cemo vidjet kako radi.

Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Dobri procesori kada se uzme price/performance. 270K je cak brzi od 14900K u gamingu: https://www.techpowerup.com/review/intel-core-ultra-7-270k-plus/20.html

Ali kako Nova Lake dolazi do kraja ove godine, malkice prekasno IMHO. Steta sto nije originalno Arrow Lake bio ovako slozen.

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina

Još pozitive za Intel, part 5

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina

Poz,

stavio sam novi 14700k na novu Msi Mag z790 tomahawk. Spojim sve ali mi neda uci u Bios, kad stiscem Delet tipku komp.se.ugasi i opet upali, ne pusta me u Bios nikako. Skinuo sam 1 keks rama nista. Prije nego ga rastavim i sastavi ponovo, dali netko zna u cemu je kvaka. Hvala.

Odmori se u Istini.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Jesi probao sa F2 ? 

16 godina

Vidi koje lampice svijetle na ploči i kaj znači koja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Uso sam u Bios, skinuo sam 1 keks rama i M.2 ssd.
Sad vracam M.2 i onda win11. Javim se kasnije. Hvala. 

Odmori se u Istini.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Kad ubacim M.2. .neda.mi uci u Bios, mjenjao sam slot iz prvog gen5  u drugi gen4 i isto nece u Bios. 

Odmori se u Istini.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

možda si savinuo pinove na socketu...nadam se da nisi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Nisam, mjenjam slotove i isto. Kad izvadim M.2 onda mogu u bios. Prvo paljenje nakon sta Cmos resetiram naglo se ugasi i opet se normalno upali. Ima neka caka nesto smeta.

Odmori se u Istini.
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.3.2026 19:59 (veseli007).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Jel WD M.2?

17 godina
veseli007 kaže...

Nisam, mjenjam slotove i isto. Kad izvadim M.2 onda mogu u bios. Prvo paljenje nakon sta Cmos resetiram naglo se ugasi i opet se normalno upali. Ima neka caka nesto smeta.

Cudno.

Ja imam na istoj ploci 3 M2 diska i radi bez ikakvih problema.

1 je u onom "glavnom" slotu i jos 2 ne znam sad tocno gdje su upiknuta od preostala 3 mjesta.

@ZGamer - meni je main M2 ssd bas WD i radi. Ali prije instalacije sam u starom sustavu digao FW na zadnje. Ali mislim da je FW radio probleme sa Win 11 24H2, ne znam da je bas BIOS-u radio problem.

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.3.2026 20:38 (Mauro).
11 godina

Kad ubacim M.2 u 1 ili 2 slot u druge nisam ubacivo nece u bios. Usb flesh koji dodje sa Mbo isto nece fleshat Bios. Nekako cu pokusati sa Sata SSD-om da barem Win11 ubacim pa kad napravi Bios update AKO, onda cu dalje. Ako ne onda vracam nazad. 😔Hvala. 

Odmori se u Istini.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Zasto BIOS update?

Koliko vidim na onoj slici imas zadnji BIOS (HH0)

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Mislio sam updejtati Bios posto mi ne prihvaca M.2.  Vidim da je novi Bios slican tj ovaj moj je E7D91 HHO a novi je bez ( E )  7D91vHH. Pa sammmislio da ce caka u tome, iako na Msi webu 8mj je zadnji Bios update. 

Kad sam prije godinu i pol  dana stastavljo Pc 14400 i b760 je sve automatski napravio, skinuo drivere i sve sta treba. 

Sada sve suprotno. Pisem ChatGPT i on mi pise ovo ono.

Odmori se u Istini.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
veseli007 kaže...

Mislio sam updejtati Bios posto mi ne prihvaca M.2.  Vidim da je novi Bios slican tj ovaj moj je E7D91 HHO a novi je bez ( E )  7D91vHH. Pa sammmislio da ce caka u tome, iako na Msi webu 8mj je zadnji Bios update. 

Kad sam prije godinu i pol  dana stastavljo Pc 14400 i b760 je sve automatski napravio, skinuo drivere i sve sta treba. 

izvadi procesor, polegni kuciste i fino ga vrati, nije dobro sjeo. pogledaj pinove, cine se da su super ali u 90% slucajeva to je razlog. na intelu se to zna desiti ako ne sjedne fino, moze biti djelic milimetra, moze biti prejako stegnut kuler i takve glupsti, pa nekada ne radi jedan stik rama, m2.

11 godina
sfc_PsychQ kaže...
veseli007 kaže...

izvadi procesor, polegni kuciste i fino ga vrati, nije dobro sjeo. pogledaj pinove, cine se da su super ali u 90% slucajeva to je razlog. na intelu se to zna desiti ako ne sjedne fino, moze biti djelic milimetra, moze biti prejako stegnut kuler i takve glupsti, pa nekada ne radi jedan stik rama, m2.

Mozda sam pritego previse to mogu pogledati, MBO je 1700 LGA. Ma pogledat cu sve iako mislim da je do MBO. Hvala.

Odmori se u Istini.
11 godina

Kad ubacim.M.2 onda nece ici u Bios, kad skinem ide Np. Stavio sam i deugi keks i to valja. Sad dali se M.2 ostetio u top procesu rastavi/ sastavi. Uglavno vratit cu sve na b760 i 14400 pa ako radi tako. Onda je valjda do z790. Baca mi slika dolje, ne ocitav save diskove vec samo ova dva.  Hvala vam. Jutro ce biti bolje. Pozz.

Odmori se u Istini.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
ZGamer kaže...

Jel WD M.2?

Nije WD. 

Odmori se u Istini.
4 godine

Možda ti je računalo diskove stavilo u raid polje pa se neće dići.

Pogledaj u Biosu i to, svakako.

合気道 五段
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 2:07 (Zaporožac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
veseli007 kaže...

Kad ubacim.M.2 onda nece ici u Bios, kad skinem ide Np. Stavio sam i deugi keks i to valja. Sad dali se M.2 ostetio u top procesu rastavi/ sastavi. Uglavno vratit cu sve na b760 i 14400 pa ako radi tako. Onda je valjda do z790. Baca mi slika dolje, ne ocitav save diskove vec samo ova dva.  Hvala vam. Jutro ce biti bolje. Pozz.

Meni isto MSI matična radila probleme sa M.2 kao sistemskim diskom. Ja sam uspio ulaziti u BIOS, ali mi nije htjelo instalirati Win 11 na M.2 (WD Black), nije mi prepoznavalo taj disk. Kad sam instalirao Windows 11 na obični SSD, vidim da mi OS prepoznaje bez problema M.2 SSD. Mislim da sam klonirao OS na M.2 SSD i tad mi se sve posložilo. Probao sam zatim čistu instalaciju Win 11 i dalje je sve bilo ok. Nisam saznao razlog tog problema.

Semper Fidelis
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice