Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 15.935
|
čitano: 3.533.659
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
11 godina
Intel Club (opća tema o procesorima)

Pozdrav, 

kad je realno ocekivati pad cijena za 14700k/kf, a da nije na BF.

Najjeftinije je u italiji 327€ novi-box. Na njuski je polovni box star skoro 2g, 290€ sta je previse. Ako ne cekam kraj godine, nema druge. Thx.

Odmori se u Istini.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Intel Club (opća tema o procesorima)

Nece tako brzo.

Jer 14. Intel generacija i Zen3 su zadnje generacije procesora koje podrzavaju DDR4 platformu i najbolje sto se moze kupiti, a da se ostane na DDR4 memoriji.

Kako su trenutno ciijene memorije otisle u nebo, za sve koji imaju dobru DDR4 memoriju i zele napraviti upgrade, a da ne prelaze na skupi DDR5, te dvije generacije su top izbor.

I zato cijene nece skoro dolje, barem ne dok se cijene memorije ne unormale (a ne vidi se da bi to moglo skoro biti).

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
4 godine
veseli007 kaže...

Pozdrav, 

Najjeftinije je u italiji 327€ novi-box. Na njuski je polovni box star skoro 2g, 290€ sta je previse. Ako ne cekam kraj godine, nema druge. Thx.

Kupi ti to, pa će ti Mauro pomoći u downclockingu jer vidim da imate istu matičnu.. a imaš i DDR 5 memoriju što lega Mauro nije pogledao pod Moj PC 

Toliko sam ga i ja platio prošle godine na Amazonu es.

Dakle, cijene ne padaju.

合気道 五段
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.3.2026 8:22 (Zaporožac).
17 godina
Zaporožac kaže...
veseli007 kaže...

Pozdrav, 

Kupi ti to, pa će ti Mauro pomoći u downclockingu jer vidim da imate istu matičnu.. a imaš i DDR 5 memoriju što lega Mauro nije pogledao pod Moj PC 

Toliko sam ga i ja platio prošle godine na Amazonu es.

Dakle, cijene ne padaju.

Ne downclocking nego undervolting :)

Vidio sam da ima DDR5, ovo za DDR4 ekipu sam naveo kao razlog zasto im cijena ne pada.

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
4 godine
Mauro kaže...

Vidio sam da ima DDR5, ovo za DDR4 ekipu sam naveo kao razlog zasto im cijena ne pada.

Ja sam svog downclockao jer sam mu smanjio taktove, a samim tim je i undervoltan  

合気道 五段
8 godina
Zaporožac kaže...
Mauro kaže...

Ja sam svog downclockao jer sam mu smanjio taktove, a samim tim je i undervoltan  

Zašto bi ga downclockao ne kontam?

Overclock + undervolt je jedina logična stvar, smanjiš potrošnju i dobiješ na performsama, osim ako ti je tvoj prebrz 

12 godina
Zaporožac kaže...

ja sam svojeg 14600k undervoltao nešto sitno, nekakav prosjek, jer mi se ne da tražit satima jel stabilan ili nije za par posto više fps ili par stupnjeva dolje

be quiet dark rock pro 5 ga drži bez problema u gejmanju relativno hladnog, uz nisku razinu buke, što mi je i bio cilj

e sad, jel bi dobio koji fps više ili koji stupanj niže, manje je bitno, ne ganjam ekstremne testove niti je cilj dugotrajno opterećenje

cilj je bio uzeti nešto novije i biti par godina miran, za gejmanje sp igrica uglavnom je bio ok i 11400 koji sam imao prije, al eto, gledao sam da bude nešto modernije da izvuče max iz ove 3080 i neke buduće za godinu-dvije, uz proširenje broja ssd-ova u samom kompu sa dva na četiri i nove standarde usb priključaka, jer koji će mi kujac 3tb eksternih ssd-ova ako mi usb propušta jedva pola potencijala koji ti ssd-ovi imaju

ofkors tu je i ona kronična boljka upgrejditis koji zahtijeva žrtvu svako malo

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.3.2026 9:21 (picajzla0707).
18 godina
nikonja kaže...

Zašto bi ga downclockao ne kontam?

Overclock + undervolt je jedina logična stvar, smanjiš potrošnju i dobiješ na performsama, osim ako ti je tvoj prebrz 

Ili to ili samo Uv....downgradom ispadneš magarac 

4 godine

E..

合気道 五段
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
Wiz3m4n kaže...

Ili to ili samo Uv....downgradom ispadneš magarac 

pa da... nije da ganjam neke rezultate, ali što bi dobio da spustim proc sa 5,3ghz na 4,8 (bubam) ako underwoltanjem mogu dobiti defoltnih 5,3ghz uz manju potrošnju i zagrijavanje

cilj je valjda perfomanse+ uz potrošnja- ili barem zadržat perfomanse uz manju potrošnju

tek ako se ne može dobiti manja potrošnja i zagrijavanje za nekakav ciljani rezultat, tek onda downclock ima smisla, iako jedva i to... 

to valjda ima smisla za neki 14900k gdje pokušavaš dobiti što manju potrošnju i zagrijavanje, a perfomanse su manje bitne - ali koji si onda kurac trošio na 14900k ako ti perfomanse nisu baš toliko bitne, mogao si uzet 14700k ili 14600k i uštedit pare

5 godina
suspendiran
Picajzlo u IntelXtremeUt. doslovno u 5 sekundi nades koliki je max udervolt nekom procesoru. Upalis u pozadini cb23 i vuces slider za offset u minus, kad izbaci gresku cb23 to ti je limit...ili kupi i3😆 moj ovaj krljavi primjerak ide na -160 iako zna trznut na toj postavci pa sam ga stavio na rockstabke -145
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.3.2026 10:22 (Boris grozni).

0 0 hvala 0
15 godina

Još pozitive za Intel, part 4

Moj PC  
2 0 hvala 1
5 godina
suspendiran

Mene zanima novi Bartlett Lake s dosad najjacim 12core P jezgrama na nekom desktopu i 5.9ghz taktom, koji ce ici na "stari" socket 1700

1 0 hvala 0
8 godina
Boris grozni kaže...

Mene zanima novi Bartlett Lake s dosad najjacim 12core P jezgrama na nekom desktopu i 5.9ghz taktom, koji ce ici na "stari" socket 1700

Ne nađem nikakvih testova niti da je u ikakvoj trgovini a piše Launched na Intel stranici. U svakom slučaju bit će zanimljivo vidit kako se ponaša u odnosu na 14900K koji ima 6Ghz max turbo, 4 p jezgre manje ali 16E više...

5 godina
suspendiran
nikonja kaže...
Boris grozni kaže...

Ne nađem nikakvih testova niti da je u ikakvoj trgovini a piše Launched na Intel stranici. U svakom slučaju bit će zanimljivo vidit kako se ponaša u odnosu na 14900K koji ima 6Ghz max turbo, 4 p jezgre manje ali 16E više...

5.7ghz je 14900k, obrezali su ga Ima test nekog 10c Bartletta vs i5 14400 16t uglavnom jako dobar gdje je s 6 thredova manje dao veci score, pogotovo u mt. Svakako treba pricekati prve testove no koliko sam vidio niti cijene nisu nesto strasno!

5 godina
suspendiran

Cisto informativno za sada je Asrock rekao da nece podrzati novi i najjaci Core 9 273PQE s 12p/24t(Hyper-Threading se vraca) na plocama za siroku upotrebu

, vjerovatno samo Z ploce i sl nadam se.
Uglavnom extremno zanimljiv procesor entuzijastima i overklokerima zbog 12 cistih jezgri koji vec u "startu" kucaju na 5.9ghz s novom arhitekturom koja u mt daje 30% vece perfomasne u odnosu na Raptora s E jezgrama 

edit
evo nekih podataka o mjerenjima:

Ryzen 7 9700X vs  Core 9 273PE

• 4.4x lower maximum PCIe latency
  • 2.5x more predictable response times
  • 3.8x better deterministic performance
  • 1.5x higher multi thread throughput

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.3.2026 10:10 (Boris grozni).

1 0 hvala 0
4 godine

Iako je procesor baziran na platformi za stolna računala, Intel prvenstveno cilja na segment Edge i ugrađenih sustava. za industrijsku upotrebu.

Potrošačko tržište: Nije službeno namijenjeno redovnoj prodaji u trgovinama (maloprodaji), ali se može pojaviti putem neslužbenih kanala (tzv. "sivo tržište").
Kompatibilnost: Unatoč korištenju LGA 1700 socketa, navodi se da se procesor možda neće pokrenuti. na uobičajenim matičnim pločama za široku potrošnju (npr. Z790) bez posebnih modifikacija BIOS-a od strane proizvođača.
Cijena: Preporučena maloprodajna cijena je otprilike 589 USD

Nećemo mi to vidjeti 

合気道 五段
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Zaporožac kaže...

Iako je procesor baziran na platformi za stolna računala, Intel prvenstveno cilja na segment Edge i ugrađenih sustava. za industrijsku upotrebu.

Potrošačko tržište: Nije službeno namijenjeno redovnoj prodaji u trgovinama (maloprodaji), ali se može pojaviti putem neslužbenih kanala (tzv. "sivo tržište").
Kompatibilnost: Unatoč korištenju LGA 1700 socketa, navodi se da se procesor možda neće pokrenuti. na uobičajenim matičnim pločama za široku potrošnju (npr. Z790) bez posebnih modifikacija BIOS-a od strane proizvođača.
Cijena: Preporučena maloprodajna cijena je otprilike 589 USD

Nećemo mi to vidjeti 

Znači cijena sitnica oko 700€. Ostat će nam boris na i5, uhh jači si od njega.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.3.2026 10:07 (dery).
8 godina

A onda čunura 

Gonim 12700k do dalnjega...

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
dery kaže...
Znači cijena sitnica oko 700€. Ostat će nam boris na i5, uhh jači si od njega.

Čeka moj mali sljedeću generaciju.

Što će mu i7 ili i9 kad ih ne smije overclockati da mu izgori kuća, a ja ju kupio.  

合気道 五段
4 godine
nikonja kaže...

A onda čunura 

Ako ti je krucijalan gejming, što će ti brži za tu grafičku karticu pogotovo ako igraš bar na 2K. 

Nego, undervoltan je moj i7 33600 bodova u c23, temperature ne idu preko 75c.

Ja sam i spustio downclockao osam jezgri na 5.3 i undervoltao, pa opet imam score koji moj sin ne može ni u snu dotaknuti.

Našao sam savršenu kombinaciju dio s you tube, a dio je moja ideja.

Mogao bih imati 36ooo bodova u c23 da ne diram taktove, no onda mi temperature idu do 95C.

Iako znam da mi cpu neće nikada doći u tu situaciju sa softverom za obradu glazbe, za svaki slučaj ovo je odlično.

75C maks.

合気道 五段
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.3.2026 14:38 (Zaporožac).
5 godina
suspendiran
Zaporožac kaže...
nikonja kaže...

A onda čunura 

Ako ti je krucijalan gejming, što će ti brži za tu grafičku karticu pogotovo ako igraš bar na 2K. 

12700 nije dovoljan za 5070ti u hrpetini naslova cak i na 4k, danas svaki naslov igras s dlss koji jos više pridodaje manjem gpu usageu, + nvidia overhead

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.3.2026 14:36 (Boris grozni).
4 godine

Što će mu taj dlss ?

合気道 五段
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
suspendiran

Pa valjda da gleda u veci fps i ispeglaniju sliku, iako dlss nije namjenjen malom ppi-u 

0 0 hvala 0
14 godina

Stigla druga ploča iz Kine JGINYUE b760i Snow dream ❄️ zamjenio sam je umjesto AsRock b760m-itx d4 wifi zbog slabog VRM-a ova kineska bi trebala imat dobar vrm za 13600kf, uštelam danas sutra sve pa javim kako radi.

Moj PC  
4 1 hvala 1
14 godina

KTM kaj te muči njofra ? 

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
MGloc kaže...

KTM kaj te muči njofra ? 

Vjerovatno misli koliko love toliko muzike od te ploče. Možda i na kvalitet kondenzatora. Nismo mi navikli na te čing čang marke.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
12 godina
dery kaže...

Vjerovatno misli koliko love toliko muzike od te ploče. Možda i na kvalitet kondenzatora. Nismo mi navikli na te čing čang marke.

ha, ne moraju uopće biti loše ploče

pogotovo kad vidiš da im bios uglavnom radi american megatrends koji radi biose za asus, msi, gigu i ostale

5 godina
suspendiran
dery kaže...
MGloc kaže...

KTM kaj te muči njofra ? 

Kineski brand koji je primarno namjenjen Mini-ITX, SFF (Small Form Factor) plocama, za 100€ nude ono kaj inace nude ploce za 250+€, nažalost bios im je najgori dio ali bitno da radi!

14 godina

Otkljucao power limit cpu boosta normalno ne pada takt wattaza isto tako oko 190w cb r20 score oko 9000 inace sam na Asrock ploci imao oko 7500 score i padao je clock na procesoru kao i wattaza na 95w.Nema veze sta je kineska ploca bolja je od nekih puno skupljih brand ploca. 

Moj PC  
2 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice