Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 15.847
|
čitano: 3.431.416
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
14 godina
Re: Intel Club (opća tema o procesorima)

Sapuna ti i 7700x 

12 godina
MGloc kaže...

Samo zategni latencije i probaj 3800mhz tu si onda kao ryzen sa ddr5 7500f,7700x..

hm, po defoltu je ovako 

Default (JEDEC): DDR4-2400 CL17-17-17 @1.2V

XMP Profile #1:  DDR4-3600 CL16-20-20 @1.35V

XMP Profile #2:  DDR4-3000 CL15-17-17 @1.35

što točno dobijem sa 3800mhz u odnosu na xmp 3600, obzirom da u gear 1 radi u optimalnom 1:1 omjeru na 3600mhz, a za više brzine treba prebaciti na gear 2

...ako sam to dobro skužio dosad, jer mi je na 11400 bez problema radio na 3600mhz u gear 1, pa nisam puno niti gledao dalje

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.2.2026 19:09 (picajzla0707).
15 godina
Intel Club (opća tema o procesorima)

to su tajminzi tipični za hynix cjr module...

možeš eventualno spustit na 16-18-18 za 3600... i zategnut još pokoji tajming...

ali teško će to stabilno na 3800... ne voli ni puno više od 1.35V.....

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Probaj 3600 zategnut ovako dolje slika i onda si sa ddr4 tu negdje kao ovi sa ddr5 7500f,7700x i 9600x..

15 godina

pa memorija mu na defoltnom xmp-u ima zategnutije primarne tajminge....

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Zavisi kako su mu sekundarni i tercijalni isto, neka proba sa cl18 ako radi onda neka prebaci cl16.

12 godina
MGloc kaže...

Probaj 3600 zategnut ovako dolje slika i onda si sa ddr4 tu negdje kao ovi sa ddr5 7500f,7700x i 9600x..

ploča je asus strix z790, kad stigne probat ću tako pa ćemo vidjet

17 godina
picajzla0707 kaže...
MGloc kaže...

Samo zategni latencije i probaj 3800mhz tu si onda kao ryzen sa ddr5 7500f,7700x..

hm, po defoltu je ovako 

Default (JEDEC): DDR4-2400 CL17-17-17 @1.2V

XMP Profile #1:  DDR4-3600 CL16-20-20 @1.35V

XMP Profile #2:  DDR4-3000 CL15-17-17 @1.35

što točno dobijem sa 3800mhz u odnosu na xmp 3600, obzirom da u gear 1 radi u optimalnom 1:1 omjeru na 3600mhz, a za više brzine treba prebaciti na gear 2

...ako sam to dobro skužio dosad, jer mi je na 11400 bez problema radio na 3600mhz u gear 1, pa nisam puno niti gledao dalje

Meni je neki Corsair, ne sjecam se vise koji, bio je DDR4 3600 CL18, radio na B660 ploci i sa 12700K na DDR4 4000 sa Gear 1 i CR 1T. Ne sjecam se fakat tocno timinga, mislim da su bili XMP.

14600K ima bolji IMC od 12700K, a Z ploca je puno bolja od B ploce, pa probaj to "nafrljiti"

Edit: nasao sifru na racunu, ovaj je bio: https://www.corsair.com/us/en/p/memory/cmk32gx4m2d3600c18/vengeancea-lpx-32gb-2-x-16gb-ddr4-dram-3600mhz-c18-memory-kit-black-cmk32gx4m2d3600c18

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
11 godina

Crucial Ballistix 16-18-18-38 3900  gear1 na z690 Asus prime 

Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine

Mišljenja o contact frame-u i heat spreader-u

Hvala

0 0 hvala 0
5 godina
RobertXIII kaže...

Hvala

Imao ga na 12700k i 14600k, meni je bio odlican, nekima su razlike nezamjetne no nekima i znacajne u temperaturama sve ovisi od primjerka do primjerka, poslje sam s zracnog presao na Arctic Freezer koji dolazi s svojim contact frameom pa se vise neopterecujem time. Imam ga ako trebas poklonit cu ti ga.

12 godina
RobertXIII kaže...

Hvala

mišljenje je takvo da može na intelu 1700 dobit i 7-8 stupnjeva na max temperaturi, u idle i duplo više

toliko nećeš dobiti niti da uzimaš najsuplju pastu i najskuplji hladnjak, ako te zapadne ploča koja se piga bez contact frame-a

da ne spominjemo bendanje ploče koje može postati trajni problem i na koncu ti sjebati i proc i ploču

nema ama baš nikakvog smisla ne uzet contact frame za par eura i ne dobiti sve pluseve koje ima uz nula minusa

ja sam naručio 14600k, be quiet dark rock pro, strix matičnu i ofkors contact frame koji je u ukupnoj cifri manji od cijene dostave

kad je intel zajebo stvar, zašto ne iskoristit jeftino rješenje koje problem u potpunosti eliminira

8 godina
picajzla0707 kaže...
RobertXIII kaže...

Hvala

mišljenje je takvo da može na intelu 1700 dobit i 7-8 stupnjeva na max temperaturi, u idle i duplo više

toliko nećeš dobiti niti da uzimaš najsuplju pastu i najskuplji hladnjak, ako te zapadne ploča koja se piga bez contact frame-a

da ne spominjemo bendanje ploče koje može postati trajni problem i na koncu ti sjebati i proc i ploču

nema ama baš nikakvog smisla ne uzet contact frame za par eura i ne dobiti sve pluseve koje ima uz nula minusa

ja sam naručio 14600k, be quiet dark rock pro, strix matičnu i ofkors contact frame koji je u ukupnoj cifri manji od cijene dostave

kad je intel zajebo stvar, zašto ne iskoristit jeftino rješenje koje problem u potpunosti eliminira

Točno tako i osim ako nemaš dvi ljeve ruke nemaš šta zaj.... t (ne smiješ previše zategnit) i sa obzirom da je stvar na pola đaba a spusti temp sigurno za 3-4 stupnja (kod mene je 5) je totalni no brainer!

5 godina

Nova Intelova "back side" 18a proizvodnja čipova razdvajanjem vodova za napajanje i signalnih vodova smanjuje zagušenja, povećava iskoristivost ćelija (preko 90%) i poboljšava frekvenciju za preko 5% uz manju potrošnju energije.
Testni čipovi temeljeni na E-jezgrama pokazali su više od 30% poboljšanje pada napona platforme i značajno povećanje frekvencije.
Iako je bilo zabrinutosti oko Intelove "sendvić" arhitekture da ce imati problema s zagrijavanjem no to se brzo pokazalo da je sve u ocekivanim granicama.
Intel je trenutno s ovom tehnologijom doslovno dvije generacije ispred TSMC koji ovo tek namjerava uvesti s 14a arhitekturom, u svakom slucaju fantasticne vijesti za Plavce

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.2.2026 10:03 (Boris grozni).
Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina
Boris grozni kaže...

Nova Intelova "back side" 18a proizvodnja čipova razdvajanjem vodova za napajanje i signalnih vodova smanjuje zagušenja, povećava iskoristivost ćelija (preko 90%) i poboljšava frekvenciju za preko 5% uz manju potrošnju energije.
Testni čipovi temeljeni na E-jezgrama pokazali su više od 30% poboljšanje pada napona platforme i značajno povećanje frekvencije.
Iako je bilo zabrinutosti oko Intelove "sendvić" arhitekture da ce imati problema s zagrijavanjem no to se brzo pokazalo da je sve u ocekivanim granicama.
Intel je trenutno s ovom tehnologijom doslovno dvije generacije ispred TSMC koji ovo tek namjerava uvesti s 14a arhitekturom, u svakom slucaju fantasticne vijesti za Plavce

A joj Štefek, ti i tvoj Intel i njihovi paradni nm na tabelama fučkaj ga sad.Krepat ču od smiha, Intel parade i najave dok na drugoj strani TSMC šuti i radi kao vrijedni mravi.

Sječaš se ovih lipota iz prošlosti?

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.2.2026 14:24 (rambox).
10 godina
Boris grozni kaže...

Ne zaboravi i drugu tehnologiju koju su tu uveli: GAA - Gate All Around Transistors.

I sjetimo se da su svojedobno bili i prvi koji su predstavili njenu preteču FinFET tehnologiju na 22nm procesu, koja je smanjila potrošnju za nekih 10-tak %, povrh ušteda koje je donio sam 22nm proces na tadašnjem Ivy Bridgeu.

Živio Intel, njihovi kupci, dioničari, a i konkurencija nek im se održava! 

5 godina

Nesto novih vijesti o novim plocama kao i verzijama cipseta

Od srednjeg ranga mbo ce se dati fino tjunirati na Intelu no za izvuci maksimum iz ovoga ce svakako trebati i nova daaaaaleeeeko brza memorija(o cijeni necemo:).
Sumnjam da ce se ovaj "refresh" kupovati s obzirom na trenutno stanje cijelokupnog hw tržista
Iskreno niti u najgorim snovima nisam mislio da čemo ovako nešto doživjeti

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.2.2026 23:39 (Boris grozni).
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
rambox kaže...
Boris grozni kaže...

A joj Štefek, ti i tvoj Intel i njihovi paradni nm na tabelama fučkaj ga sad.Krepat ču od smiha, Intel parade i najave dok na drugoj strani TSMC šuti i radi kao vrijedni mravi.

Sječaš se ovih lipota iz prošlosti?

rambox Ne trkeljaj. Ti si najnegativniji čovjek na cijelom forumu.

5 godina

Iskreno nesvidaju mi se ovi naslovi o 700w za desktop cpu

bez obzira kaj je rijec o 52 jezgre svakako ce pridonijeti losem brandingu vec i prije same fizicke prodaje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Boris grozni kaže...

Iskreno nesvidaju mi se ovi naslovi o 700w za desktop cpu bez obzira kaj je rijec o 52 jezgre svakako ce pridonijeti losem brandingu vec i prije same fizicke prodaje.

Kako smo i govorili ovi šta će biti sa manje jezgri oko 300W.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
5 godina

Nek pozure onda s vracanjem HT-a ili s tim Back side-om jer ovo su sumanute brojke

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Digitale Maximale kaže...

Biti ce zbiljni rendering procesori i to je sve!

Evo da ostane za arhivu iako sam vec ranije detaljno objasnio i prognozirao sta ocekujem od Nova Lake, znaci potrošnja na stocku oko 400w, uz OC na 600w na flagshipu, i jedno 40% sporiji od zen 6 X3D  Čitamo se sa ovim komentarom opet kad izađu recenzije 

Intel Nova Lake Desktop CPUs With Big Cache ‘bLLC” To Feature Four Flavors In 52, 42, 28, 24 Cores, 288 MB “Core Ultra 9” & 144 MB “Core Ultra 7”

evo... čovik bio blizu......

14 godina

Za mt ce biti ubojiti ali za gaming performanse ne znamo jos nista. 

5 godina
Pa piše u speckama 700w, muka pogodit🤣
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Ako bude kakav i5 sa 300-350w i da ima bllc ako bude bolji od 9800x3d po cijeni od 350e mogao bi se dobro prodavati. 
Tko ce kupovat i9 700w sa 50-100 threadova za gaming ? A kome trebaza render taj ce si stavit na papir i potrosnju i sve.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 13:42 (MGloc).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Boris grozni kaže...

Iskreno nesvidaju mi se ovi naslovi o 700w za desktop cpu bez obzira kaj je rijec o 52 jezgre svakako ce pridonijeti losem brandingu vec i prije same fizicke prodaje.

A kaj si ti očekival od ekipe koja je ukinula HT, pa usput nabacila patuljaste E CPU jezgre i opet usput zbog patuljastih E CPU jezgri ubila AVX512.

Barem si mogel okačit link, nije to jako teško.

https://wccftech.com/intel-nova-lake-desktop-cpus-dual-compute-tiles-consume-over-700w-power/

MGloc kaže...

Ako bude kakav i5 sa 300-350w i da ima bllc ako bude bolji od 9800x3d po cijeni od 350e mogao bi se dobro prodavati. 
Tko ce kupovat i9 700w sa 50-100 threadova za gaming ? A kome trebaza render taj ce si stavit na papir i potrosnju i sve.

Da to če biti pun pogodak, za gejming i5 od 350w vs gejmerska napast kojeg za gejming koriste čak i Klingonci.

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 14:25 (rambox).
5 godina
rambox kaže...
Boris grozni kaže...

A kaj si ti očekival od ekipe koja je ukinula HT, pa usput nabacila patuljaste CPU jezgre i opet usput zbog patuljastih E CPU jezgri ubila AVX512.

Barem si mogel okačit link, nije to jako teško.

https://wccftech.com/intel-nova-lake-desktop-cpus-dual-compute-tiles-consume-over-700w-power/

MGloc kaže...

Da to če biti pun pogodak, za gejming i5 od 350w vs gejmerska napast kojeg za gejming koriste čak i Klingonci.

Pa neznam dali si upucen no Intel ce s Panther Lakeom vratiti HT na Xeonima da se vrate ponovno na vrh, a za nas lokalce ostaju male jezgre no s novim "back side" tehnikalijama pa vjerovatno i ta potrosnja nece biti toliko upitna tj zagrijavanje.
Živi bili pa vidjeli.

11 godina

Procesor je postao nebitna stavka kad trebaš ram od 700€

Moj PC  
7 0 hvala 0
4 godine
ZGamer kaže...

Procesor je postao nebitna stavka kad trebaš ram od 700€

合気道 五段 Me, myself and I
17 godina
Boris grozni kaže...

Nek pozure onda s vracanjem HT-a ili s tim Back side-om jer ovo su sumanute brojke

Da to radi amd posro bi ih ali kad to radi intel sve je dopušteno pa makar izgori pc.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice