Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 15.752
|
čitano: 3.347.297
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
5 godina
suspendiran
Re: Intel Club (opća tema o procesorima)
Intel u 2026 dolazi s opakim mid rangeom gpu, bit ce svega plavi tata se vraca💙2026 ce biti burna😁
https://overclock3d.net/news/gpu-displays/intel-officially-confirms-bmg-g31-big-battlemage-gpu/
Moj PC  
2 4 hvala 1
9 godina
Boris grozni kaže...

Ok no krenulo je od toga da velis da nije problem ohladiti 250w sto nije apsolutno tocno pogotovo da se neki cpu u loadu przi na skoro 90°c u tvom slucaju s 360mm AIO

Drzi ga na 85, ave naclockano kolko ide... Na kolko bi trebala bit temmp? 

3 mjeseca
suspendiran
Intel Club (opća tema o procesorima)

85c za max OC, i to da je tvoj na 5.7GHz je bomba. Ispod 75c na istim postavkama nemozes dobit ni sa full custom loop od 2 rada i 2 pumpe u loopu samo za CPU.

60c bi imao eventualno sa direct die blokom i tekucim metalom u istom tom loop-u.

Ovaj priča nemozes ohladit 250w CPU, ljudi hlade Xeone od 1200w pod full OC sa custom loop-om 

1000W+ Heat Loads on Water Cooling - W-3175X Overclocked to 5GHz on EVGA SR-3 DARK

Moj PC  
0 1 hvala 0
9 godina

Evo kak aio nemre ohladit...

Odradi zadatak i iznad 300W

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
Zwer54 kaže...

Pa di je temperatura tu i termal throtling - nije ni meni problem napucat procesor do 300W pod max ali moj AIO sve preko 250W ne može hladit duže od desetak sekundi i odma throtla. Problem hlađenja CPU-a je to što nije vručina pravilno raširena po cjeloj površini kao kod GPU-a, nego je puno više koncentrirana na male djelove, i te djelove je jakooooo teško ohladit.

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.12.2025 13:31 (nikonja).
3 mjeseca
suspendiran

GPU se hladi direct die metodom, stavi direct die blok na CPU i imat ces oko 30c manje...

Moj PC  
0 1 hvala 0
9 godina
nikonja kaže...
Zwer54 kaže...

Pa di je temperatura tu i termal throtling - nije ni meni problem napucat procesor do 300W pod max ali moj AIO sve preko 250W ne može hladit duže od desetak sekundi i odma throtla. Problem hlađenja CPU-a je to što nije vručina pravilno raširena po cjeloj površini kao kod GPU-a, nego je puno više koncentrirana na male djelove, i te djelove je jakooooo teško ohladit.

Ovo sam vrtio, ovo je ponovljeni test sa jos malo tjuniranim postavkama i bolji score... Temperature naravno da su u 90im pri ovom testu jer ga opako zakuri, a ja sam ganjao max score, ne min temperature, no throttle je tek na 105 na ovom cpu tak da jos ima lufta :D

Znaci max wattage 329W, avg load 97.1% punih minutu i pol i nije u nikakav throttle otiso...

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.12.2025 2:23 (Zwer54).
3 mjeseca
suspendiran

Biti ce zbiljni rendering procesori i to je sve!

Evo da ostane za arhivu iako sam vec ranije detaljno objasnio i prognozirao sta ocekujem od Nova Lake, znaci potrošnja na stocku oko 400w, uz OC na 600w na flagshipu, i jedno 40% sporiji od zen 6 X3D  Čitamo se sa ovim komentarom opet kad izađu recenzije 

Intel Nova Lake Desktop CPUs With Big Cache ‘bLLC” To Feature Four Flavors In 52, 42, 28, 24 Cores, 288 MB “Core Ultra 9” & 144 MB “Core Ultra 7”

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
suspendiran
Kakvih 600w🤣🤣🤣
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 mjeseca
suspendiran

Pa 14900KS potegne 500w nemapojmiću jedan LOL, a di ovo LOL 

Ajde istavi nam ti svoju prognozu da se imam čemu kreveljit kasnije 

Moj PC  
0 1 hvala 0
5 godina
suspendiran
Tvoja glavica je izgleda potegla 500w a ne jedan cpu, 500w je cijeli sistem skupa s gpuem🤣
Moj PC  
0 1 hvala 0
3 mjeseca
suspendiran
Boris grozni kaže...
Tvoja glavica je izgleda potegla 500w a ne jedan cpu, 500w je cijeli sistem skupa s gpuem🤣

Ajde bježi na spavanje

Opis slike "Blender, CPU-Only - Lower is Better"

14 godina

Daleko je to od 600w i ti pricas of 14900ks a ne 14900k.

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 mjeseca
suspendiran

Pa pričam o tome sta sam i rekao naravno, uz maknute power limite iliti full OC, mislim da dovoljno jasno piše

A nadolazeci Nova Lake bude 2 takva čipa pod haubom, znaci 2 x 8P, 32E, 4LPE 

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.12.2025 17:49 (Digitale Maximale).
Moj PC  
0 1 hvala 0
14 godina

Mozda bude blizu 500w opet najjaci model ali taj me tako i tak ne zanima. 

Mene interesira jedino i5 za sapunjanje.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Moj PC  
5 0 hvala 0
14 godina

Intel's Nova Lake "Core Ultra 400" Desktop CPU lineup is expected in the second half of 2026, and the company itself has confirmed and promised that it will retake the leadership crown from AMD once it launches.

1 0 hvala 0
4 godine

Ja kao ljubitelj intel procesora moram reći, da tek treba pričekati da izađu i da se pokažu u pravom svjetlu.

Da ne bude nakon par mjeseci problema.

Moraju vratiti poljuljano povjerenje kupaca.

合気道 五段 Me, myself and I
Moj PC  
3 0 hvala 1
14 godina

Ima dosta i9 13900K/14900 koji su degradirali ali opet intel ce kupit kome bude trebao.

Performanse su ne upitne ovi procesori sa napucanim cacheom idu direktno u sukob sa x3d ryzenima, a dok se uzme u obzir da se cak i raptor lake dobro drzi protiv svakog ryzena osim 9800x3d i AMD je odigrao svaki svoj adut iako ne budu spavali i imat ce novi lineup ali sumnjam da budu izvukli nesto sto ce dati 30% bolje perfromanse nego 9800x3d.

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina

Ono što mene vuče možda na Nova Lake, je stvar da će vjerojatno tamo ići sa dugovječnim socketom. Hvala AMD-u što ih vraća na taj put.

Ako ne idu, onda mi u buduću kantu ide AM5.

Moj PC  
3 0 hvala 0
11 godina

U najgorem slučaju rušit će cijenu jedni drugome a za ostalo me boli patka

4 godine

Ako te boli taki, ugrizi i dedu, pa idemo zajedno urologu. 

合気道 五段 Me, myself and I
Moj PC  
1 0 hvala 0
8 godina

Ma sad oba tabora imaju veći problem jer je sa skupom RAM memorijom prodaja CPU opalila prema dolje pošto se da uvijek "još malo" pričekat sa upgrejditisom. Ali zato server prodaja raste u nebo, jeb...o ih AI da ih sve je...o!

Moj PC  
4 0 hvala 0
5 godina
suspendiran
nikonja kaže...

Ma sad oba tabora imaju veći problem jer je sa skupom RAM memorijom prodaja CPU opalila prema dolje pošto se da uvijek "još malo" pričekat sa upgrejditisom. Ali zato server prodaja raste u nebo, jeb...o ih AI da ih sve je...o!

A šta ce tek biti s TSMC i svim njegovim kupcima, AMD, Apple, Nvidia, Samsung, Google svi oni trebaju rame, đizs pa to ce biti kolateralna šteta, iskreno tesko je uopce predvidjeti što ce se desiti jel moguce da cijene budu vece nego sto jesu, kao da kruha nemamo za jesti

8 godina
Boris grozni kaže...
nikonja kaže...

A šta ce tek biti s TSMC i svim njegovim kupcima, AMD, Apple, Nvidia, Samsung, Google svi oni trebaju rame, đizs pa to ce biti kolateralna šteta, iskreno tesko je uopce predvidjeti što ce se desiti jel moguce da cijene budu vece nego sto jesu, kao da kruha nemamo za jesti

Problem je što su sve veće firme u tom lancu skoro pa monopolisti - Nvidija 93% tržišta, TSMC 75% tržišta, ASML 100% tržišta za UV litografiju, Samsung - SK Hynix skupa 99% tržišta..... i dok god je tako stvari će se razvijat tako kako njima paše, a trenutno je AI balonček IN i treba ga pumpat... a sad kad će taj balonček puknit, možda sutra možda za 2 godine ali svima je jasno da će puknit, pa možda i mi obična stoka dođemo na red 

Do tada stisnit zube i nać ljekove za upgrejdatitis! 

15 godina
nikonja kaže...
Boris grozni kaže...
nikonja kaže...

Problem je što su sve veće firme u tom lancu skoro pa monopolisti - Nvidija 93% tržišta, TSMC 75% tržišta, ASML 100% tržišta za UV litografiju, Samsung - SK Hynix skupa 99% tržišta..... i dok god je tako stvari će se razvijat tako kako njima paše, a trenutno je AI balonček IN i treba ga pumpat... a sad kad će taj balonček puknit, možda sutra možda za 2 godine ali svima je jasno da će puknit, pa možda i mi obična stoka dođemo na red 

Do tada stisnit zube i nać ljekove za upgrejdatitis! 

U Frankfurtu je SK Hynix europski HQ. Otići ću im u posjetu rano ujutro da "kupim" kilu dvije rama.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011/ IGN:Xcell / Xcellzor / XcellDaHousecat
9 godina
EricCartman kaže...

Ono što mene vuče možda na Nova Lake, je stvar da će vjerojatno tamo ići sa dugovječnim socketom. Hvala AMD-u što ih vraća na taj put.

Ako ne idu, onda mi u buduću kantu ide AM5.

A to i tak nema veze. Kad ide upgrade, prodas stari cpu i plocu zajedno i kupis novu plocu i cpu...

17 godina

Pa znaš i sam da kod AMD i nije tako....masa ih je pokačila x3d ili non x3d serije 5xxx procesore na stare mbo....tipa b450 iz 2018/19

pardon, da Intel je podforum....srry no možda promjene politiku

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 9:36 (Wiz3m4n).
9 godina
Wiz3m4n kaže...

Pa znaš i sam da kod AMD i nije tako....masa ih je pokačila x3d ili non x3d serije 5xxx procesore na stare mbo....tipa b450 iz 2018/19

pardon, da Intel je podforum....srry no možda promjene politiku

A ono, i da i ne. Naravno da je ljepse imat opcije ali vise ih je preslo na AM5 nego nadogradilo AM4... 

9 godina
Zwer54 kaže...

A ono, i da i ne. Naravno da je ljepse imat opcije ali vise ih je preslo na AM5 nego nadogradilo AM4... 

A još manje će ih preći sa AM5 na AM6.

Jer AM4, svaka mu Ćas, sa prvog Zena može doći na Zen 3, no AM5 em je kvalitetniji sa LGA-om, em ima još napredniji Zen 4, em ide ravno do Zena 7 sa 2x više TSMC node upgradea od AM4..

Nije ovo Intel htio, ni pod razno, ali AMD ga je prisilio sa AM4, dok sa AM5 idu još jače, nema labavo. 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 19:10 (EricCartman).
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice