Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 15.698
|
čitano: 3.280.424
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
16 godina
Re: Intel Club (opća tema o procesorima)
Zwer54 kaže...
nikonja kaže...

Sve preko 250W je nemoguče ohladit sa bilo čime što neki normalni juser može sklopit, a da ne govorim o 350W ili više jer osim tekućeg dušika iskreno nemam ideju šta bi to moglo ohladit. 

Kak grafe od 600W bez problema hladimo zrakom?

Ja 253W uredno ohladim sa Thermalright Phantom Spiritom, hladnjak od 50€ kojeg svaki normalni juzer moze sklopiti.

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
4 godine
Bas da bude uredno i nije, donekle se 200+w moze drzati ako je samo undervoltano.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Boris grozni kaže...
Bas da bude uredno i nije, donekle se 200+w moze drzati ako je samo undervoltano.

94'C max po ljeti pod R23 je po meni uredno.

A u normalnom koristenju (znaci ne R23) ni blizu tome.

Ok, CPU je undervoltan, ali svejedno pod R23 se zakuca u PL1/PL2 253W

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 10:54 (Mauro).
4 godine
Svako hladenje urla cim cpu dotakne 70°c...
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
Intel Club (opća tema o procesorima)

Postoji li nešto isplativo danas kupiti za small form factor PC? Treba ga hladiti jako mali zračni cooler (npr. blackridge ili noctua nh-l9a). 

Čekam dugo upgrade za i5 11500. Imam 64GB DDR4, to mi je najveći trošak prelaska, jedino ako bi DD4 mbo sa intelom.

Give a man a fish; you have fed him for today. Teach a man how to fish; and you have fed him for a lifetime
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Boris grozni kaže...

Ne nužno i ovosi o procesoru....70c za Ryzena nije  puno, lagano se zagrijao tek.....krivulje u biosu postoje silent standard i performance te custom pri kojem se da namjestiti da tih 70c bude 40% kapaciteta vrtnje ili manje te ne možemo govoriti o nekom urlanju onda....Boro zašto pišeš takve bedastoče....ima tu ljudi novih na forumu koji će te shvatiti ozbiljno.....

12 godina
markoal kaže...

Postoji li nešto isplativo danas kupiti za small form factor PC? Treba ga hladiti jako mali zračni cooler (npr. blackridge ili noctua nh-l9a). 

Čekam dugo upgrade za i5 11500. Imam 64GB DDR4, to mi je najveći trošak prelaska, jedino ako bi DD4 mbo sa intelom.

ja sam planirao upgrejd sa 11400, što je vrlo sličnoj tvojoj situaciji, na rajzena do kraja godine...

sad gledam ove bolesne cijene rama i sve se više mislim da upgrejd bude na nešto što i dalje podržava ddr4, jer imam vrlo dobrih 32gb ddr4 rama...

što uopće danas od procesora podržava ddr4, neka intel 14 serija? ima li od rajzena nešto što podržava ddr4

koliko je drama ako se uzme neki takav proc koji podržava i ddr4 i ddr5, odnosno koliko se gubi za proc koji bi kao i 11400 dosad služio sp gejmanju, a da me nije briga da mora ispucavati što više fps-a i ići tamo na nekakvih 200 ili 280fps, meni je više nego dovoljno stabilnih 100fps

4 godine
Nije velika drama ako ne ganjas svaki 1%low, gen 12,13,14 sve guta i ddr4, ram nebitan samo kupuj😁
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 14:03 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Boris grozni kaže...
Nije velika drama ako ne ganjas svaki 1%low, gen 12,13,14 sve guta i ddr4, ram nebitan samo kupuj😁

pa dobro, gejmam sp igrice, čak i ovaj 11400 još uvijek relativno dobro hrani 3080

baš gledam ovaj test od steve, od skoro nikakve razlike do 20%... ajmo reć da uzmem nekakav 14600, čak i ne mora biti k verzija... vjerojatno bi razlike bile i manje

EDIT

još imam i dva kompleta ddr4 rama, jedan stariji 2×8gb i ovaj 2×16 koji sam uzeo prije dvije godine

a ništa, klincima ću ubacit svoju matičnu i proc umjesto starijeg 2400g rajzena i tih 16gb starijeg rama, sebi uzet neku z790 ddr4 matičnu i 14600k i ostavit ovaj 32gb fury renegade 3600mh cl16, čini mi se da je dosta dobar ram

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 15:24 (picajzla0707).
4 godine
Wiz3m4n kaže...
Boris grozni kaže...

Ne nužno i ovosi o procesoru....70c za Ryzena nije  puno, lagano se zagrijao tek.....krivulje u biosu postoje silent standard i performance te custom pri kojem se da namjestiti da tih 70c bude 40% kapaciteta vrtnje ili manje te ne možemo govoriti o nekom urlanju onda....Boro zašto pišeš takve bedastoče....ima tu ljudi novih na forumu koji će te shvatiti ozbiljno.....

Tko je spomenuo ikakve  krivulja, kapacitete i budalaštine koje navodis? Prica se o gaming masinama a ne uredskim škatulama, zadnjim gen vrelih Intela i ryzena o cemu ti, gubis se u vremenu

Da ljudi me ocigledno ozbiljno shvacaju kad sam do sad dobio preko 7000 privatnih poruka  da im se pomogne oko raznog hw, problema itd..

16 godina

Boris zna znanje ali ga hebe što nije objektivan. Glede intela nema večeg znalca šta jest jest.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 16:01 (dery).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Boris grozni kaže...

Tko je spomenuo ikakve  krivulja, kapacitete i budalaštine koje navodis? Prica se o gaming masinama a ne uredskim škatulama, zadnjim gen vrelih Intela i ryzena o cemu ti, gubis se u vremenu

Da ljudi me ocigledno ozbiljno shvacaju kad sam do sad dobio preko 7000 privatnih poruka  da im se pomogne oko raznog hw, problema itd..

hahahahahahahhahahahahahaaa 

a jbte pa ti si još luđi nego što sam mislio, no dobro šaljiv jesi to ti priznajem. 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 16:22 (Wiz3m4n).
14 godina

Taj ram fury renegade 3600 digni na 3800mhz i zategni latencije sa i5 14600k na z790 sapunaš sve vanilla ryzene na am5 socektu jedino je x3d bolji od toga.

17 godina

Šteta taj čipset i cpu držat sa ddr4, no ovo sa ddr5 a i ddr4 memorijama je zbilja nonsens......

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
MGloc kaže...

Taj ram fury renegade 3600 digni na 3800mhz i zategni latencije sa i5 14600k na z790 sapunaš sve vanilla ryzene na am5 socektu jedino je x3d bolji od toga.

ajd kad uzmem pitat ću za konkretni savjet

trenutno gledam na amazon.de 14600k za 230e i strix z790-a gaming wifi d4 za 270e, pa ćemo vidjet

Wiz3m4n kaže...

Šteta taj čipset i cpu držat sa ddr4, no ovo sa ddr5 a i ddr4 memorijama je zbilja nonsens......

pa da, al što napravit kad je 32gb ddr5 tolika cijena da već sad nema nikakvog smisla, a imam sasvim solidan ddr4 3600 cl16 ram već u kući

ko ga hebe, uzet ću ovo, pa ako treba za godinu-dvije prodat i opet nešto novo

12 godina
picajzla0707 kaže...
MGloc kaže...

ajd kad uzmem pitat ću za konkretni savjet

trenutno gledam na amazon.de 14600k za 230e i strix z790-a gaming wifi d4 za 270e, pa ćemo vidjet

Wiz3m4n kaže...

pa da, al što napravit kad je 32gb ddr5 tolika cijena da već sad nema nikakvog smisla, a imam sasvim solidan ddr4 3600 cl16 ram već u kući

ko ga hebe, uzet ću ovo, pa ako treba za godinu-dvije prodat i opet nešto novo

Ma uzmi DDR4 platformu jer RAM već imaš, ionako si na mrtvom socketu sa lga1700 a kad budeš htio mjenjat taj 14600K vrlo vjerojatno će vani bit već DDR6 RAM.
Ja također planiram preskočiti DDR5 plaforme, bude 5700X3D gurao do tada sasvim dobro 

16 godina
picajzla0707 kaže...
Wiz3m4n kaže...

Ma baš gledam ludilo koje je krenilo, ja uzeh ram za 100e sada isti 350e  jaoooooo

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
14 godina

Nemoj davat 270e za plocu i to jos ddr4 imas jeftinije, pogledaj si Asrock pg riptide z690 ima do 170e podrzava memoriju preko 4000mhz.

Druga alternativa ti je Asrock z790 pg Lightning isto ispod 200e a imas i Asus z790 ddr4 ploca do 170e ostavi stotku bolje u dzepu.

12 godina
MGloc kaže...

Nemoj davat 270e za plocu i to jos ddr4 imas jeftinije, pogledaj si Asrock pg riptide z690 ima do 170e podrzava memoriju preko 4000mhz.

Druga alternativa ti je Asrock z790 pg Lightning isto ispod 200e a imas i Asus z790 ddr4 ploca do 170e ostavi stotku bolje u dzepu.

a jbt ga, sto eura plus minus kad ionako štedim na ramu nije neka greda

na asus sam navikao, asrock mi je omrznuo u nekoliko navrata... gledao sam tuf verziju, ta je još skuplja... ova strixica je skroz ok, ima sve što mi treba osim 5.0 pcie za ssd, a to ionako nemam

zasad... ko ga hebe, uzet to da sam miran idućih godinu-dvije-tri, ako bude ok možda i duže, ako ne - prodat sve za dvije godine i opet nešto novo

EDIT

ovo je 500e, a planirao donedavno ići na 9800x3d i kecnut do soma eura, pa da sam miran duže vrijeme

onda se pak mislim, koji će mi hurac 9800x3d za sp gejmanje, pa gledam ove non x3d i opet dosta love, al možda bi čak i to uzeo da nije ram podivljao

bio sam baš na dilemi 9800x3d ili neki 7700/9700, sad odjednom opet spao na intel...

EDIT 2

haha, baš sad gledam koliko sam platio 32gb rama... 120 ojra s dostavom 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 17:19 (picajzla0707).
14 godina

9800x3d je najbolji, 7800x3d je dobar a 7500/7600x3d nisu losi dok su 7500f,7600x,7700,9700x,9600x drlozi evo slika dolje pa si pogledaj brojke sve testirano sa istim postavkama na istoj grafi bas sam danas kolegi na diskordu objasnjavao. 

Kupuj samo i5 14600K ili am5 X3D sve ostalo zaobidi!

14 godina
Ček 230e za i5 pa još 270e za ddr4 ploču. Pa to je kino od kombinacije za tu lovu.

1 0 hvala 0
16 godina
picajzla0707 kaže...

75 eura 32 gb

4 godine

Trebas biti teska panjina da das za mbo 270€ i to jos s ddr4 brate kupi mbo od 60€ i bok.
Evo kolega forumas je ovo jutros davao dabe a samo ram je 600€

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 18:02 (Boris grozni).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
MGloc kaže...

Ako je memorija imalo dobra ici ce na 4000 bez problema.

Meni je Corsair Vengeance 3600 CL18 radio na 4000 Gear 1 CR 1T to na B660 ploci sa 12700K.

14600K ima miljama bolji IMC od 12700K, a bome i Z ploca je podosta bolja od B ploce.

12 godina
picajzla0707 kaže...
MGloc kaže...

a jbt ga, sto eura plus minus kad ionako štedim na ramu nije neka greda

na asus sam navikao, asrock mi je omrznuo u nekoliko navrata... gledao sam tuf verziju, ta je još skuplja... ova strixica je skroz ok, ima sve što mi treba osim 5.0 pcie za ssd, a to ionako nemam

zasad... ko ga hebe, uzet to da sam miran idućih godinu-dvije-tri, ako bude ok možda i duže, ako ne - prodat sve za dvije godine i opet nešto novo

EDIT

ovo je 500e, a planirao donedavno ići na 9800x3d i kecnut do soma eura, pa da sam miran duže vrijeme

onda se pak mislim, koji će mi hurac 9800x3d za sp gejmanje, pa gledam ove non x3d i opet dosta love, al možda bi čak i to uzeo da nije ram podivljao

bio sam baš na dilemi 9800x3d ili neki 7700/9700, sad odjednom opet spao na intel...

EDIT 2

Trebao si gledat forum zadnjih tjedan-dva... 9800x3d je bio na aliju za 340€, pa 2x16 6000 CL30 jucer upravo za 175€, i jos neka B850 ploca za 150-200€ i topcic.

14 godina
Mauro kaže...
MGloc kaže...

Ako je memorija imalo dobra ici ce na 4000 bez problema.

Meni je Corsair Vengeance 3600 CL18 radio na 4000 Gear 1 CR 1T to na B660 ploci sa 12700K.

14600K ima miljama bolji IMC od 12700K, a bome i Z ploca je podosta bolja od B ploce.

Gledaj ovu ploce dolje, sve pase sve radi 😂

12 godina
hahhaajaads kaže...

Trebao si gledat forum zadnjih tjedan-dva... 9800x3d je bio na aliju za 340€, pa 2x16 6000 CL30 jucer upravo za 175€, i jos neka B850 ploca za 150-200€ i topcic.

a jbga, kad ja uvijek mislim da ima vremena, ne žurim i tak to...

kupovao pizdarije za kuću, preuređujem već mjesecima, ganjam i novi auto... komp na kraju pameti

sad pogledam, ram po 300ojra ili više... užas

Mauro kaže...

ne znam za ove z790 ploče... pa šugava asus prime je 250e na amazon de, tuf je 280 eura... 

ne kužim što ova strix onda ne valja za 270... jel b760 valja išta za 14600k, neću li tu onda dodatno biti zakinut

14 godina

Za ddr4 mozes i ovu uzet ASUS prime b760m-wifi d4, i5 14600k je tako i tako out of box na 5.3ghz veci clock ti niti ne treba samo ga undervlotas.Imas dolje sliku covjek na toj ploci ima i3 alder lake sa 4400mhz ramom.  ;)

12 godina
Ma neću malu ploču, ima samo dva m2 slota...
Al nebitno, znači i b760 je dovoljna za taj proc, fala na savjetu
4 godine

Eto, ti uređuj sa ženom tih dvadeset apartmana u Zadru, a nemaš za RAM. 

合気道 五段 Me, myself and I
Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice