Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 15.852
|
čitano: 3.442.880
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
14 godina
Re: i7 4790
hrde kaže...

Pozdrav, kupio sam s ebay-a polovni i7 4790 (non-k) kao nadogradnju na i5-4460 kojim sam se služio skoro 2 god. Zanima me jesu li OK temperature cca 70-75°C u gamingu (Battlefield 1 conquest) i prime 95 (stara verzija 26.6)  oko 80°C ili su ipak malo previsoke? Nisam primijetio throttlanje, osim na novim verzijama prime95, gdje jedna jezgra dosegne 100°C. Na procesor je montiran LC-CC-120. Imam mogućnost povrata procesora u roku 15 dana, pa me zanima da li da ga ostavim ili vratim?

Ne gledaj Prime jer tu ništa ne testiraš. Probaj testirati nešto zahtjevno procesorski još osim igara, tipa neki bench kao Blender i slično što traje barem 5 min ili više. Ako je i tamo ispod 80C onda si ok. Taj hladnjak mora biti dovoljan ako se ne clocka.

10 godina
protjeran
Intel i7 Club

Meni se to cini dosta toplo, ipak je to non k procesor sa manjim taktovima do nekih 4ghz sa boostom, a temperature od 75 u gejmingu za taj hladnjak su dosta previsoke... Taj proc inace dolazi sa stock hladnjakom i on bi ga trebao sasvim ok hladiti, a tebi je vec sa lc cc 120 na 75 u gejmingu, a sa tim hladnjakom se takav procesor u k verziji drzi bez problema na 4.4 ghz.

Probaj ga skinut, pocistit pastu, stavit novu u kolicini zrna graska i onda ponovo namontirat pa isprobat.

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
Re: Intel i7 Club
OK, probat ću ga danas skinuti, promijeniti pastu pa opet namontirati, i meni se čine malo visoke temperature spram 4460 koji je bio desetak stupnjeva hladniji.

0 0 hvala 0
15 godina
hrde kaže...
OK, probat ću ga danas skinuti, promijeniti pastu pa opet namontirati, i meni se čine malo visoke temperature spram 4460 koji je bio desetak stupnjeva hladniji.

Fino kupi pastu kao AC MX-4, na sredinu procesora stavi malu količinu paste i lagano razmazuj od sredine prema kraju u čim tanjem

sloju, a da se ne vidi površina IHSa, montiraj hladnjak na procesor.

Razmazivanje je jedina prava metoda jer ako staviš količinu cca. zrna graška, nikad ne možeš znati sigurno jel previše ili premalo.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.5.2017 10:24 (Valentin17).
10 godina
protjeran
Intel i7 Club

Pa na temelju mojih 20ak instalacija tom metodom mogu rec da se savrseno prosiri.

Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina

Ništa ne razmazuj i ne gletuj IHS nego stavi malo paste na sredinu i instaliraj hladnjak. Paste ne treba biti previše.

14 godina
protjeran
Dakle luci razlika gaming gta5 i cinebench 30°c? Kod mene razlika u 5°c ali kad igram bf4mp, gta5 ocigledno ne grije dovoljno:), zakljucak je da se jebeno grije kao i skylake?
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
10 godina
protjeran
Intel i7 Club

Razlika je 15-20 stupnjeva (60vs80), sasvim normalno kada uspoređujes gejming i render gdje se procesor razlicito upreze 

Naravno sa time da mi je proc na 1.4v sta sam malo overkill stavio, mogao bih odvrtit sve na 1.37v i sa time bi jos spustio temperature i u gejmiongu i u renderu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.5.2017 10:51 (Lucidius).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
itomic009 kaže...

Ništa ne razmazuj i ne gletuj IHS nego stavi malo paste na sredinu i instaliraj hladnjak. Paste ne treba biti previše.

Tako je, probao sam i sam više metoda. Razmazivanje, točka na sredinu, X, tanka ravna crta prema čipu. Najbolje mi se pokazalo nanos tanke crte prema čipu i nanos na sredinu te X, što u biti su sve te tri metode iste. I svaki put kada bi skinuo hladnjak bi pasta bila po cijelom IHS-u. Sa arctic i32 CO te i s trenutnim pod Moj PC.

SkorvY
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.5.2017 10:48 (skorvy).
18 godina
odjavljen
Intel i7 Club

Ja razmažem u tankom sloju po cijelom procesoru. Argument za to mi je što pasta dođe jednako tako razmazana na boljim hladnjacima, mislim tvornički razamazana po bazi hladnjaka od strane proizvođača. Kaj se tiče i7 7700K trebali su ponuditi proc bez IHSa pa da ljudi fino montiraju CPU direkt na chip. I prije smo tak radili i nema boljeg.

Moj PC  
3 0 hvala 1
17 godina
XXX kaže...

Ja razmažem u tankom sloju po cijelom procesoru. Argument za to mi je što pasta dođe jednako tako razmazana na boljim hladnjacima, mislim tvornički razamazana po bazi hladnjaka od strane proizvođača. Kaj se tiče i7 7700K trebali su ponuditi proc bez IHSa pa da ljudi fino montiraju CPU direkt na chip. I prije smo tak radili i nema boljeg.

Ako je Luci rekao da je metoda zrna graška najbolja onda je tako.

Ali zaista je tako, ja nisam promijenio 20 procesora, promijenio sam ih toliko da ne znam broj :) 

10 godina
protjeran
Intel i7 Club

Nisam ni ja osobno imao 20 procesora, ali sam dosta puta mijenjao pastu na procesorima koje sam imao do sada i na konfama drugih ljudi kojima sam mijenjao komponente i slagao konfe 

Pasta se ne razmazuje (osim one od tekucih metala) zato jer onda bjezi sa rubova procesora.

Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
Lucidius kaže...

Nisam ni ja osobno imao 20 procesora, ali sam dosta puta mijenjao pastu na procesorima koje sam imao do sada i na konfama drugih ljudi kojima sam mijenjao komponente i slagao konfe 

Pasta se ne razmazuje (osim one od tekucih metala) zato jer onda bjezi sa rubova procesora.

A dobro tko ti je pak ovo rekao?

Svi gore navedeni nanosi ce donijeti manje vise isti rezultat.

Zrno graška je najbolji jer je noob friendly.

Ako cemo realno najbolje je razmazivanje karticom jer si tada siguran da je na svaom dijelu ravnomjerno nanesna pasta.

18 godina
odjavljen
Intel i7 Club

Bježi sa rubova ako ju razmažeš u sloju paštete na kruh. Treba imati mjeru, tanak sloj je tanak sloj...tanak poput žilete i ne razmažeš skrou do samog ruba. Možeš i poknut na sredinu pa sa hladnjakom malo ljevo/desno prije nego ga zašarafiš ako ti se neda razmazivati. Rasprava je glupa  , svatko ima svoju metodu.

U stavri u zadnjih desetak godina nisam ni kupovao pastu. Uvijek metnem hladnjak sa več razmazanom pastom, to vozim 3-4 godine pa proda, nikad problema sa bilo kakvim temperaturama...znači bez naknadnih zamjena ili nekih jačih čiščenja od penzle i malo puhanja iz usta .

Evo i tenutni proc na 45 stupnjeva max ispod hladnjaka od 90 kn sa tvorničkom pastom 

Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
Uglavnom, jel velik problem ako ne uspijem dobiti značajno niže temperature? Mislim proc pod ovim temperaturama ne throttla, a kad bude radio 100% u igrama i tako će biti za otpis. Koliko te temperature mogu utjecati na trajnost procesora i jesu li te temperature odraz nekog kvara ili istrošenosti procesora?

0 0 hvala 0
17 godina
hrde kaže...
Uglavnom, jel velik problem ako ne uspijem dobiti značajno niže temperature? Mislim proc pod ovim temperaturama ne throttla, a kad bude radio 100% u igrama i tako će biti za otpis. Koliko te temperature mogu utjecati na trajnost procesora i jesu li te temperature odraz nekog kvara ili istrošenosti procesora?

Dok nemas problema vecih od visokih temperatura nije problem.

Dok ti se pocne rusit sustav, bilo kakve cudne nestabilnosti onda je problem.

No meni je palo na pamet da mu ploca mozda daje default previse napona.

Mozes li instalirati cpuz te print screen ovdje?

Zanima me stavka core voltage.

Tnx

15 godina
Kada dođem kući postavit ću screenshot. Koji je normalan napon?
17 godina
hrde kaže...
Kada dođem kući postavit ću screenshot. Koji je normalan napon?

oko 1.2v ne bas puno vise.

neki primjerci se cak vrte na 1.1v (blagi undervolt)

15 godina
Intel i7 Club

Evo, nakon 10 minuta Prime95 (26.6 verzija) 

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.5.2017 16:29 (hrde).

0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
hrde kaže...

Puno je to, meni na 4770k koji je topliji od tvog na 4.2Ghz na 1.215v ne ide preko 83-4C(bez delida naravno, MX4 pasta)

Sad ću za koji dan čistiti PC pa budem i mijenjao termalnu, imam grizzly hydro mslm pa nju budem nanesao, ipak ide toplije vrijeme pa ako bude koji stupanj dolje.

itomic009 pogledaj razliku od core#0 do core#3? I meni su razlike ali u 5-6C... sve mi se čini da nije dobro hladnjak zategao, ili je stvarno lupio loše odrađen primjerak.

SkorvY
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.5.2017 16:46 (skorvy).
14 godina
hrde kaže...

Probaj reinstalirati hladnjak, možda si to napravio loše ili s pastom loše. 

15 godina
Intel i7 Club

Da, primijetio sam veliko odudaranje između  jezgri.

0 0 hvala 0
15 godina
toxic kaže...
Ako cemo realno najbolje je razmazivanje karticom jer si tada siguran da je na svaom dijelu ravnomjerno nanesna pasta.

Moja metoda, istekla PBZ Visa savršena svaki put.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
12 godina
hrde kaže...

Da, primijetio sam veliko odudaranje između  jezgri.

Najprije će bit da nevalja pasta ispod IHS-a a ne ona na njemu. Hoću reć vrime mu je za delid

ništa mi se neda
15 godina

Evo, skinuo sam hladnjak, promijenio pastu, ponovno sve namontirao i opet iste temperature. Znači, po vama je procesor "istrošen" i trebao bih ga vratiti (imam pravo na povrat novaca u roku od 15 dana)?

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.5.2017 17:39 (hrde).
10 godina
protjeran
Intel i7 Club

Ja bi ga vratio

Moj PC  
2 0 hvala 1
12 godina
Intel i7 Club

Ja ga ne bih vratio. Ne možeš porediti i7 koji je drastično viši u frekvencijama i ima ht i 2mb cachea više nego taj underclockani i5 koji si imao i normalno je da su mu temperature više. Prime95 nije relevantan test jer on brutalno bedira cpu što ti nikad nećeš, upali aidu64 na 10-15 minuta, ili odvrni OCCT isto tako. Iako su to po meni sve sranja, vidi bf3 ili bf4 na multiplayer to je dosta relevantnije. Taj tvoj procesor po meni radi sasvim ok, možda su mu nešto malo više minimalne temperature, a maximalne a jbg. to ti je haswell. Do tebe je kako hoćeš. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.5.2017 19:32 (Chico12).
Moj PC  
0 2 hvala 0
14 godina
protjeran
Kak da vidim tu sliku na fullscrenu? Mob mi to nece otvoriti slika je premala? Skino sam i aplikaciju za imgur?😈
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
XXX kaže...

Stavio ti malo ili puno visak ce svejedno izaci sa strane kad ga pritisnes i zakljucas 

Ali realno ako taj i7 nema garanciju delid i raspali 

p.s. svi zabrinuti za temperature i napon, a izgleda ljudi se ne sjecaju kad je taj isti athlon sa slike vrtio bez problema 1.75V

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
14 godina
protjeran
Nista ne izlazi s strane, pasta se namaze na cijeli ihs minimalno i s stapicem za usi obrises 2-3mm rub okolo, kad stisnes cooler taman dode do rubova i ihs moze cijelom povrsinom prenositi toplinu, tako ja to radim!😎lp
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice