Znaci imam priliku uz malu nadoplatu zamijenit svoju ASRock 890GX extreme 3 za ovu plocu. Nije neki extra upgrade ali bar ce mi ssd radit na max brzinama dok ga moja ploca gusi radi starijeg chipseta. Meni ploca izgleda super ali me zanima vase misljenje s obzirom da nisam gledao nikakve recenzije. Da li je ploca dobra? Na njoj cu vozit ove komponente koje vidite pod "moj pc" . Dobivam je s garancijom do 7. miseca 2013. uz jako malu nadoplatu.
http://www.asrock.com/mb/AMD/890GX%20Extreme3/
Imaš 6x SATA3 kontrolera od AMD-a (max 600/600 MB/s) tako da ne vidim da bi te ploča kočila u vezi sa SSD-om.
Omogući AHCI u Win 7 sustavu, uključi ga u BIOS-u i profitiraj.
Radi se o specificnom slucaju s kingstonovim HyperX ssd-om. Oni mogu max razvit samo na 9xx chipsetima sta se amd-a tice. AHCI je upaljen,nisam glup. Ovo dole su brzine koje razvija, trebao bi 555/500 na max-u. To real life nije puno osjetno al eto. Btw slao sam mail kingstonu oni su mi to potvrdili.
EDIT: odgovor mailom od kingstona kad sam ih pitao:
Regarding your query, our R&D would like to point out that with the ASRock 890GX Extreme3 Motherboard, you will probably not reach the maximum performance of the HyperX SSD. In fact, you will likely achieve between 70 and 80% of the stated performance.
>
> However, our experts also advised that the HyperX SSD is still a good upgrade and a choice in case you want to switch from AMD to Intel.
>
> We trust that the above information will be of assistance to you. However, should you have further queries do not hesitate to contact us.
>
> Kind regards,
Radi se o specificnom slucaju s kingstonovim HyperX ssd-om. Oni mogu max razvit samo na 9xx chipsetima sta se amd-a tice. AHCI je upaljen,nisam glup. Ovo dole su brzine koje razvija, trebao bi 555/500 na max-u. To real life nije puno osjetno al eto. Btw slao sam mail kingstonu oni su mi to potvrdili.
Ma normalne brzine dobijaš. Taj SSD nikad neće razviti 555/500 neovisno šta piše na kutiji uređaja.
Dva zasebna testa sa dva zasebna respektabilna portala dobili su sljedeće rezultate:
www.bit-tech.net Seq Read: 455 Seq Write: 170
www.tweaktown.com Seq Read: 472 Seq Write: 182
Tvoji rezultati Seq Read: 459 Seq Write: 123
Kao što vidiš, sve je to tu negdje... u granicama normale.
Dobro jel sad možemo prestat s OT-om i da mi date par mišljenja o ploci? Jer sam proveo mjesec dana chattajuci na overclock.net- u o ovoj temi i svi ljudi koji imaju 8xx chipset su dobivali brzine koje ja postižem dok su svi na intelu i 9xx dobivali do 550 read-a
Napravi test i skini ATTO tester sa ovog LINKa.
Postavi sve opcije kao na ovom screenshotu i velike su šanse da će ti pokazati upravo te čarobne 555/500 rezultate.
Rekao sam dosta OT-a. Dosao sam po mišljenje o ploci a ne raspravu o ssd brzini.
970A-UD3 je nešto kvalitetnija/novija ploča a pogotovo ako imaš REV 1.1 ili REV 3.0 zato jer ima UEFI BIOS ..
I LLC ako se ne varam, ali i bez njega je ok ploča bez vdropova.
ali i bez njega je ok ploča bez vdropova.
Govoris od 970A UD3? Ona bez LLCa ima nemili vdrop.
A nema uefi ova :/, al nema veze, svejedno mi se cini boljom od moje 890gx, moram skoro nista nadoplatit, dat cu momku jos jedan hdd u zamjenu. A dobivam sva dobra misljenja o ploci :) , i imam noviji chiipset. Uostalom skoro je godinu dana novija od moje, ima garanciju a mojoj je istekla taman :(
1.0 je revizija
I jos ces dobiti nativnu AM3+ plocu.
+ skuriš ploču i dobiješ novu reviziju koja je odlična :D
Super, iako cujem da je F6 izvrstan. Odradit cu zamjenu pa cu javit dojmove. Ploca nije nista extra ali nije ni moja ASRokica tako da...
Who gives a shit for that mobo ? a da ne pričam koliko problema ta ploča ima
Who gives a shit for that mobo ? a da ne pričam koliko problema ta ploča ima
Da ali Don me prakticki i natjerao da je kupim. A tia sam za 150kn vise uzest asus m4a89gtd-pro. Prije 2 godine kad sam uzima. A ta asusica je dosta bolja, prijatelj ju je uza famozna ploca.
Kihoty: Prestani forsirat ASRocka, pretjerujes, popravili su se sta je je ali imaju dosta mana jos uvjek.
Naprimjer? Nema problem.
Daljnja rasprava sa BD-om nema smisla, jer to nije rasprava - rasprava sadržava dvije strane koje izlažu tvrdnje podkrijepljene
dokazima, a ne samo "vruć zrak" iz usta "moj tata ima veća jaja od tvog tate".
Kao što bi Nikola Tesla rekao:
"Loš alat u rukama dobrog majstora čini čuda, a najbolji alat na svijetu u rukama neukog čovjeka ne čini ništa."
Ako ne znaš koristiti - nemoj kupiti. Zuri u sunce ili tako nešto.
Pa kao sto sam napisa ploca je super ,nema vecih problema i dobro me sluzi vec 2 godine. Ne volim kad ljudi hejtaju po ASRocku bez razloga. A jos manje volim kad ga guraju niz grlo ko ti.
Nece da mi gura 16Gb memorije na 1600 mhz nego moram spustat na 1333, ima retardiranu regulaciju cpu fan-a koja ga dize na 100% cime prode minimalnu temperaturu. Nije neki extra overclocker...
Slab IMC. Kupi BD ili PD-a pa vozi na 2400MHz po potrebi.
ECS 990FX ploča - max RAM = 1866MHz
MSI 990FX ploča - max RAM = 1866MHz
GBA 990FX ploča - max RAM = 2133MHz (od F7 BIOS-a, prije toga samo 1866MHz)
ASR 990FX ploča - max RAM = 2400MHz (od 1.20 UEFI-a)
Naravno, core mora biti BD, nema šanse sa Thubanom imati te frekvencije,
možeš biti sretan ako će ti sa Thubanom raditi 4x 8GB 1600MHz, makar čisto sumnjam da će raditi stabilno, IMC je preloš.
Ne može niti CL 1T potegnuti na 1600MHz.
Slab IMC. Kupi BD ili PD-a pa vozi na 2400MHz po potrebi.
ECS 990FX ploča - max RAM = 1866MHz
MSI 990FX ploča - max RAM = 1866MHz
GBA 990FX ploča - max RAM = 2133MHz (od F7 BIOS-a, prije toga samo 1866MHz)
ASR 990FX ploča - max RAM = 2400MHz (od 1.20 UEFI-a)
Naravno, core mora biti BD, nema šanse sa Thubanom imati te frekvencije,
možeš biti sretan ako će ti sa Thubanom raditi 4x 8GB 1600MHz, makar čisto sumnjam da će raditi stabilno, IMC je preloš.
Ne može niti CL 1T potegnuti na 1600MHz.
MSI može 2133 bez problema nema laganja
Možda sa 11.13, sa 11.12 i 11.11 nema šanse jer nema množitelja većeg od 1866MHz.
Dizanje memorije putem sabirnice se ne broji - bitan je memorijski množitelj.
DDR3 Memory: DDR3 800/1066/1333/1600/1800*/2133*(OC)
Ne ima nativnu 2133 ali V2 ! A ti nisi napomenuo koja verzija ! pogledaj po raznim forumima
Jedina dostupna u rvata:
http://www.msi.com/product/mb/990FXA-GD80.html
Ako je potrebo 2 revizije za 2133/2400MHz RAM support, ili čak 3 revizije za EFI i LLC,
onda nešto ne štima sa dizajnom ploča, tj. sam proizvođač omalovažava svoje kupce.
Osobno, nikad nebi kupio automobil na kojem moram promjeniti mašinu
da bi mogao ugraditi novi auto-radio. To je greška u dizajnu, propust, a ne feature.
Feature je kad za manje uloženog dobiješ više, a ne kad za više uloženog dobiješ manje.
Jedina dostupna u rvata:
http://www.msi.com/product/mb/990FXA-GD80.html
Ako je potrebo 2 revizije za 2133/2400MHz RAM support, ili čak 3 revizije za EFI i LLC,
onda nešto ne štima sa dizajnom ploča, tj. sam proizvođač omalovažava svoje kupce.
Osobno, nikad nebi kupio automobil na kojem moram promjeniti mašinu
da bi mogao ugraditi novi auto-radio. To je greška u dizajnu, propust, a ne feature.
Feature je kad za manje uloženog dobiješ više, a ne kad za više uloženog dobiješ manje.
Nije moja krivica.. Ja znam svakom kome sam ja radio stavio sam Gigabyte i ljudi su zadovoljni nema reklamacija niti problema tako da ću se držat sebi no1 branda
To je tvoj izbor - osobno za OC bez LLC-a ploču ne želim ni pogledati.
A i pogledaj te dvije MSI ploče, i "V1" i "V2".
Obje su rađene na istom PCB-u -> MS 7640 ver2.2
Identične su. Dakle "cross-flash" je svakako moguć.
Isto vrijedi i za 890GXM-G65 sa bijelim AM3 socketom i crnim AM3+ socketom.
Identičan PCB, identične ploče, te se sa AM3+ ploče BIOS flasha na AM3 ploču i sve radi.
Proizvođač te tjera da kupiš proizvod dvaput - nije ti omogućio upgrade.
Ja to nebum plaćal, nebu vidlo moje peneze.
Nisu ni drugi ništa bolji
eto ja ti imam spomenutu plocu vec godinu dana i radi super. ak imas kakva pitanja slobodno pitaj
Mogu je i ja upogonit samo treba winse puknut ako ti treba šta
Don- prijatelj mi na m4a89 gtd-pro gura 16GB dominatora na 1866 bez problema, sa 1055t. Na ASRokici nece :) ,nemoj vise gurat ASRocka ljudima niz grlo. Di god neko spomene njihove ploce dodes ti sa brdima hvale. Nije 890GX extreme 3 losa ploca, daleko od toga. Al je prijateljeva asusica u istom cjenovnom rangu bolja i pouzdanija. Isprobao obe.