Sta znaci kada ploca ima 8+2 faznu regulaciju ili 6+2, 4+1... ? Koja je razlika? Je li veca daje vise struje procesoru? Sta znace te brojke, a sta +?
Samo me interesuje, pa bi molio nekoga da mi odgovori, jer nisam upucen u to. hvala
Sta znaci kada ploca ima 8+2 faznu regulaciju ili 6+2, 4+1... ? Koja je razlika? Je li veca daje vise struje procesoru? Sta znace te brojke, a sta +?
Samo me interesuje, pa bi molio nekoga da mi odgovori, jer nisam upucen u to. hvala
Veća/bolja fazna regulacija znači bolji OC.
Evo jedan odličan link, iz kojeg se hrpa stvari može naučiti: sve o regulatorima napona na matičnim pločama.
Ukratko, 8+2 znači 8 faza za procesor a 2 faze za memoriju ( ista stvar sa 4+1 ili 6+2 ). Više vaza je bolje za procesore sa velikom potrošnjom i za stabilnije overclockanje Koliko dobro barataš engleskim ??
Hvala svima na brzim odgovorima. Kakva bi bila neka 8+2 ploca za overclock phenoma x4?
Evo ti jedan opsežan link pa čitaj ako te zanima. Ploča što je kolega preporučio je Best Buy.
http://www.overclock.net/a/about-vrms-mosfets-motherboard-safety-with-high-tdp-processors
U pravilu je uvijek bolje sto vise faza i daje se prednost digitalnoj regulaciji radi tocnije isporuke napona procesoru,to jest manjeg overvolta.No uvijek postoje iznimke, nekad digitalna regulacija nemoze dati onoliko "soka" procesoru kao analogna regulacija.
Hvala svima na brzim odgovorima. Kakva bi bila neka 8+2 ploca za overclock phenoma x4?
Evo ti jedna odlična
http://www.protis.hr/products/details/maticna-ploca-gigabyte-ga970aud3-am3-a970-d3-s3-u3-fw-a/47591
Koji najvisociji napon bi isao na njoj za 24/7?
1,5V, vise nebi trebao ici.
1,5V, vise nebi trebao ici.
I to nije previse za ovu plocu koju je kolega preporucio Gigabyte GA-970A-UD3 uz dobro hladjenje procesora, za 24/7?
Da, nije previse, samo ti nece profitirati sa naponom preko 1,45V jer procesor sve losije i losije skalira nakon 1,45V.Po meni bi ti bilo dosta tih 1,45V i frekva na kojoj je stabilan, do tu ces najvise dobiti na taktu, sve poslije su mali dobitci, na to sam mislio.
Ok, hvala svima. :D
I koju plocu da kupim, je li onu gigabyteovu ud3 koju je kolego preporucio, kakvo je njeno hladjenje regulacije, citam da i to moze biti problem?
Ok, hvala svima. :D
I koju plocu da kupim, je li onu gigabyteovu ud3 koju je kolego preporucio, kakvo je njeno hladjenje regulacije, citam da i to moze biti problem?
Gigabyte 970 UD3 AM3+ je odlicna ploca po pitanju regulacije i overclocka PII X4/X6, slobodno ju ubodi.Samo pazi da je UD3 a ne D3, jer D3 ima 4+1 regulaciju napona.