Pozdrav! Imam slijedeći problem pa bi molio pomoć ako netko zna. Imam staru konfu s athlon 64 2800+ na matičnoj k8nf4x-754 s ddr memorijom. I sve je ok. Ali sam nedavno nabavio procesor athlon 64 3400+ 754 i zamijenio. Comp se normalno boota i pokrene windowse, ali kad pokrenem igru (npr. cod) onda se slika smrzne i ne mogu ništa učiniti nego sam reset tipka. Probao sam bios update ali ta ploča ima verziju 1.0 i nema dostupnih drugih updatova. Tako da sam morao vratiti stari proc.
Postoji li kakva mogućnost da 3400+ normalno proradi na toj matičnoj ploči? Na listi kompatibilnosti mi se čini da mi 3400+ trebao raditi.
HELP
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
sve matične ploče sa 754 socketom su imale puno problema sa procesorima za isti socket. iz jednog bitnog i zanimljivog razloga; jer je to bila prva platforma koja je predstavljala K8 (osmu generaciju) AMDovih procesora. i kad odeš na službenu stranicu proizvođaća matične ploče (npr. Gigabyte...) i nađeš točan model matične ploče (npr. GA-K8NS) klikneš na "CPU support" kako bi vidio točan popis proceva koje matična podržava.
na tom popisu osim modela procesora (npr. AMD Athlon 64 3400+) također jako dobro i pažljivo gledaj CoreStepping procesora (npr. CG ili E6...), a da budeš još sigurniji vrlo dobro obrati pozornost na jezgru procesora (npr. Venice, ClawHammer, SledgeHammer...)
evo baš ova matična koju sam naveo (pošto posjedujem jednu takvu) Gigabyte GA-K8NS rev1.0 podržava nekoliko AMD Athlona 64 3400+, ali ne podržava taj model proca sa Venice jezgrom, a ja nabavio baš 3400+ sa Venice jezgrom. sva sreća pa znam za jedan vrlo detaljan site o pojedinostima procesora (www.cpuworld.com) i u google sam utipkao točnu oznaku modela koju sam pročitao baš sa procesora i tako sam otišao na taj site gdje sam vidio da je proc koji ja posjedujem izrađen sa Venice jezgrom, a onda sam se ponovo vratio na Gigabyte-ov site i naravno uvjerio se da moja matična podržava 3400+ ali sa (ClawHammer, Newcastle, Palerno i Paris jezgrom)
P.S. CoreStepping zapravo ovisi o jezgri procesora, ako u CPU support list-u od tvoje matične ploče nemožeš vidjeti CoreStepping procesora koje ta matična podržava onda traži jezgre procesora, a ako nema popisa jezgri onda traži CoreStepping, jedno od tog dvoje mora biti...