Koja je zamjena za 7800x3d jer me sad strah kupovati ako su toliko varljivi. Kakav sam peh riknut će mi odmah. 🤣
Kupio bi preko alternate.de jer sam trenutno u Njemačkoj.
Koja je zamjena za 7800x3d jer me sad strah kupovati ako su toliko varljivi. Kakav sam peh riknut će mi odmah. 🤣
Koliko znam 7800X3D nemaju nikakvih problema.
7800x3d nije kritičan sa novim biosom
...800 serija ploča je uredno popeglana
Cijenio bih savjet za novu konfu, slažem je frendu koji radi glazbenu produkciju mahom u Cubaseu.
Cilj je kvaliteta i dobra baza za malo novaca. Da se kasnije omoguće upgradei.
AM5 platforma ide bez pogovora, ali pitanje je dugoročno koja ploča? Navodno je dobra X870 sa onim 64MB BIOS-om za novije modele Ryzena,
Te koji CPU? Mislio sam mu u početku staviti Ryzen 5 7400. A kasnije down the road, Zen 6 ili Zen 7.
Kako je AI pojeo i RAM i GPU-e skup s njime, imat će 16GB RAM-a za sada. A GPU integrušu sa Ryzena.
Je li to ok konfa za početni build, ili da gađam Ryzena sa jačim iGPU-om, ali tada slabijim jezgrama?
Novi Cubase ima i neke AI assisted feature.
Za referencu, on sada za to koristi (prebučni) Dellov laptop sa I7-1165G7 te MX-350 GPU-om, koji mislim da čak i dijeli sistemsku memoriju (16GB), da nema svoju.
8600G nije puno skuplji a ima puno jači GPU (760M, 8CU, za razliku od "običnih" integruša sa samo 2CU) i nešto više boost taktove.
Ne znam kako Cubase skalira sa jezgrama, pa ako treba dvije više, onda 8700G a usput dobije i jači GPU (780M 12CU).
Ako nemres ubrat 9800x3d za dobru lovu ne isplati se, a i ovak se ne isplati ako osim ako ne igras igre na nizim rezolucijama (i1080p ili ispod) i tu ce bit bolji od 7800x3d za 5-15%
Ja sam se premišljao između sva tri čipseta(b650,b850 i x870) jedini uvjet je bio da je Asus ploča,jbg ovisan o biosu
.Uzeo strix b850-f gaming wifi,ima sve benefite b čipseta(cijenu) i većinu x870 uključujući i 16 fazne VRM-ove.Jedini minus mi je kaj nemam onaj gumbić za brzo skidanje grafe ali to je žrtva koju sam bio spreman podnjeti.Cijena je bila ok, ima bazu za nadogradnju a opet nije preskupa da ju je neisplativo prodati kasnije.
Cijenio bih savjet za novu konfu, slažem je frendu koji radi glazbenu produkciju mahom u Cubaseu.
Cilj je kvaliteta i dobra baza za malo novaca. Da se kasnije omoguće upgradei.
AM5 platforma ide bez pogovora, ali pitanje je dugoročno koja ploča? Navodno je dobra X870 sa onim 64MB BIOS-om za novije modele Ryzena,
Te koji CPU? Mislio sam mu u početku staviti Ryzen 5 7400. A kasnije down the road, Zen 6 ili Zen 7.
Kako je AI pojeo i RAM i GPU-e skup s njime, imat će 16GB RAM-a za sada. A GPU integrušu sa Ryzena.
Je li to ok konfa za početni build, ili da gađam Ryzena sa jačim iGPU-om, ali tada slabijim jezgrama?
Novi Cubase ima i neke AI assisted feature.
Za referencu, on sada za to koristi (prebučni) Dellov laptop sa I7-1165G7 te MX-350 GPU-om, koji mislim da čak i dijeli sistemsku memoriju (16GB), da nema svoju.
S obzirom na taj Intel laptop 4/8 CPU koji sad koristi,
na Desktopu ne treba biti pohlepan sa CPU snagom koja mu realno niti ne treba.
Eto i usporedbe, taj Intel proc uspoređen sa tri AMD Desktop proca koji moš kupit ili uzet itd.
To ti je Passmark CPU usporedba, i meni se čini da je tom alatu za mjuzu i dalje znatno bitniji Single Core CPU rezultat.Očekivano da je tu R5 7400 slabiji od dva ostala AMD proca, ipak mu fali 700mhz CPU frekvencije.
8600G nije puno skuplji a ima puno jači GPU (760M, 8CU, za razliku od "običnih" integruša sa samo 2CU) i nešto više boost taktove.
Ne znam kako Cubase skalira sa jezgrama, pa ako treba dvije više, onda 8700G a usput dobije i jači GPU (780M 12CU).
Nije Cinebench nit Geekbench to sigurno,
niti blizu+kaj da dalje komentiramo kad je do sad korišten Intel 4/8 Laptop proc.
Mac je najbolji za to broj 1
Tx za Mac savjet, bešuman je, baja je, imam ga, slažem se.
No frend nije toliko tech savvy, kad sam mu stavio Windowse 11, htio ih je customizirati da imaju izgled starih Winsdowsa 10.
Bilo je dovoljno par minuta klikanja po mom Macbooku da zaključi, "nema šanse, nije to za mene".
--- off topic ---
I meni samom je nekad Mac OS zafrkan, no naučio bih i sve kratice jer je jako prilagođen programerima i najbolji laptop za te novce,
ali mi je puno veći gušt raditi na Linuxu i sa open source alatima, pa Maca koristim jedino za video editing, koji mi je trubastičan na trenutnom Linux laptopu.
Txtx, ha ja sam mislio da investira 130€ u basic Ryzena 5, koji mu je i dalje brutalan u usporedbi s ovim što ima, pa da čeka barem Zena 6.
Ovo je eye opener, onda ćemo gađati u budućnosti neki sa tipa jednim CCD-om sa 8 (ili 12 jezgri ako je Zen 6) i X3D cacheom.
Plugini i latencije su mu sigurno bitni, iako se tu zna snaći i prilagoditi onime s čime raspolaže u Cubaseu.
Čak ni cijena od 320€ nije neš prestrašno za CPU sa 96 MB L3 cachea.
To ti je Passmark CPU usporedba, i meni se čini da je tom alatu za mjuzu i dalje znatno bitniji Single Core CPU rezultat.Očekivano da je tu R5 7400 slabiji od dva ostala AMD proca, ipak mu fali 700mhz CPU frekvencije.
Nije Cinebench nit Geekbench to sigurno,
niti blizu+kaj da dalje komentiramo kad je do sad korišten Intel 4/8 Laptop proc.
Ha, čekajte malo, ja sam prije bio mišljenja, ili mi je netko bio napisao, da je Ryzen 5 7600 jači od Ryzena 5 8600G, da ima više cachea i veći takt.
Ako 8600G ima jednak cache, višlji clock, te 8 CU vs 2 CU iGPU, za 50 € ibera to je itekako dobar deal.
8700G je cijenom već blizu 7800X3D, a onda ježi ga, ne drži mi vodu ova moja ideja ići u početku "low-ball" na njega koji 260€, pa poslije upgradeati.
Kak je rekao Rambox, svaki, pa i najjeftiniji desktop Ryzen AM5, pojede njegov laptopski stari I7 za doručak.
EDIT: ja pomiješao 8600G i 8500G, potonji je još jeftiniji.
Ha, čekajte malo, ja sam prije bio mišljenja, ili mi je netko bio napisao, da je Ryzen 5 7600 jači od Ryzena 5 8600G, da ima više cachea i veći takt.
Ako 8600G ima jednak cache, višlji clock, te 8 CU vs 2 CU iGPU, za 50 € ibera to je itekako dobar deal.
8700G je cijenom već blizu 7800X3D, a onda ježi ga, ne drži mi vodu ova moja ideja ići u početku "low-ball" na njega koji 260€, pa poslije upgradeati.
Kak je rekao Rambox, svaki, pa i najjeftiniji desktop Ryzen AM5, pojede njegov laptopski stari I7 za doručak.
EDIT: ja pomiješao 8600G i 8500G, potonji je još jeftiniji.
Ryzen 5 7400 i Ryzen 5 7600 nisu isti procovi.
Žuto je zapravo iskoristivi otpadak sa znatno nižim CPU frekvencijama(iako imaju isti TDP od 65W)i samo pola L3 Cache-a vs R5 7600.
Ostalo valjda znaš, 8000G serija su klasični Mobile procovi nagurani na Desktop.
Ryzen 5 8500G je super, ali samo ako ne misliš koristiti posebnu grafu+ne treba ti komp sa više superbrzih NMVE SSD-ova.
https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-7000-zen-4-cpu/282858.aspx?page=54&jumpto=6771806&sort=asc&view=flat
Txx!
Pa da, ne treba. Za početak je dovoljan jedan SSD od 2TB.
A onda izbor pada na 8600G,sad skužih da ima 6 jakih Zen 4 jezgri.
Samo je zafrk što za iGPU treba RAM od 2 pločice, a 2x8GB košta nevjerojatnih 230€.
Duša me boli kad se sjetim da je buraz prošle godine kupio 64GB za 165€.