AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.961
|
čitano: 7.415.644
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
hahhaajaads kaže...

Ocito da NIJE problem do overvolta nego do neceg drugog... na asrock plocama crkavaju bilo da je sve bilo lockano na 1.1v ili na 1.3v... glupo je nonstop govorit da je ovo ili ono kad nije, nedavno je isto neki lik na ytu govorio da procesori rikavaju jer 9800x3d zna trosit 200+w tokom loada sto apsolutno nije tocno ali ok.

Očito JEST:

https://www.reddit.com/r/ryzen/comments/1l0y3k7/asrock_motherboards_and_the_9800x3d_failures/

7 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Jedini razlog zasto sam uzeo 7800x3d umjesto 9800x3d su ove pi*arije koje se dogadjaju. Uopce mi se neda navlaciti i gubiti vrijeme ako mi procesor skvikne, a za moje potrebe su i jedan i drugi odlicni.

1 0 hvala 0
14 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)

Ja sam uzeo 7800x3d jer imam ASrock maticnu pa nisam htio riskirat a i razlika u cijeni je bila oko 100 i nesto eura.

9 godina

Nisam želio otvarati novu jer mi treba pomoć 

Koristim Ryzen 9 5900x tri i pol godine i prošli utorak mi se prvi put srušio sustav (nije BSOD). Otkad sam sam ga dobio 2022., radi na tvorničkim postavkama s omogućenim XMP-om i PBO-om postavljenim na AUTO (praktički stock settings) s nešto višim temperaturama tijekom igranja (između 68 i 80 stupnjeva, a ponekad i više ovisno o igri, dok je idle između 38-45 stupnjeva) što pretpostavljam da je vjerojatno zbog protoka zraka u kućištu (2 usisna ventilatora ispred, 2 ispušna ventilatora gona vrhu i jedan ispušni straga) koji nije optimalan, ali to ću riješiti naredni mjesec kupnjom prozračnije kućišta i drugačijeg rasporeda ventilatora.
Tokom stress testova i općenitoj upotrebi, procesor radi izvrsno. 2023. godine bezuspješno sam eksperimentirao s negative curve offset u PBO-u između -25 i -30 jedan dan, ali se sustav rušio pa sam odustao i sve vratio na početne postavke. Od tada sve radi kao sat.
E sada počinje problem. Prije 2 tjedna nakon kupnje Radeona 9070xt (stabilnu undervolt -50mV, -15% Power limit i 2700 mhz VRAM-a s fast timing-om), odlučio sam se ponovno poigrati s negative curve offsetom pa sam ga postavio na konzervativnijih -15, pa čak i -20 s PBO limits disabled u BIOS-u. Sustav je radio izrsno bez rušenja tijekom igranja, stres testova pa čak i u idle-u. Prošli ponedjeljak odlučio sam pokrenuti Ryzen Master auto curve optimizer za automatsku optimizaciju negativnog offseta svih jezgri da vidim vrijednosti koje će mi dati. Program je prikazao negativni offset na svim jezgrama -30 osim jezgri na CO CORE 2 koja je bila -21. Potvrdio sam te nove postavke i ponovno pokrenuo računalo, ali sustav je bio nestabilan i srušio se nakon nekoliko minuta mirovanja u Windowsima pa sam vratio all curve negative offset na -20. Vrag mi nije dao mira pa sam sljedeći dan upalio ECO mod u BIOS-u (65W) i nakon što sam pokrenuo računalo, sve je radilo dobro nekoliko minuta (idle) i odjednom se sve zamrznulo nakon čega se računalo ponovno pokreće.  Ignorirao sam to i sljedeći dan kada sam ponovno uključio računalo, dogodilo  se isto rušenje sustava. Nakon vraćanja tvorničkih postavki u BIOS-u, otišao sam u Event Viewer i vidio grešku: WHEA event 18, Machine Check Exception caused by Cache Hierarchy Error reported by Processor Core (Processor APIC ID:0- prethodna vrijednost pada bila je 0). Također sam provjerio klasifikaciju grešku koja se ranije dogodila zbog Ryzen Mastera i ista je.
Znam da niski naponi mogu uzrokovati probleme sa stabilnošću, ali da to čini ECO mod me zbunjujue jer je to "official" način smanjenja snage i temperature (isti se koristi za smanjenje TDP-a i temperatura jačih proceosra u mini ITX kućištima). Odmah sam išao istražiti tu grešku i piše da je najčešće riječ o procesoru koji je "degradiran", tj. ima određeni defekt.
Odvrtio sam sve testove moguće; Windows memory diagnostics, Memtest86, Prime95, Aida64, OCCT, Cinebench (sve je bilo u redu) i ostavio sustav potpuno u stanju mirovanja s naponima koji su padali sve do 0,300V bez problema. Zapravo, već nekoliko dana koristim računalo na tvorničkim postavkama s kojima radi sve ove godine (PBO na auto i XMP omogućen) i nema nikakvih rušenja ili zamrzavanja sustava.
Koristim računalo za igranje, multimediju i uredski rad, znači ništa prezahtjevno.
E sad, može li ECO mod ili za sustav potencijalno nestabilan undervolt grafičke kartice uzrokovati ovu grešku ili mi se procesor jednostavno počeo degradirati budući da je gornja greška navedena kao "hardware malfunction"?
I want to believe
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

znači sve je radilo stabilno.....

onda si prčkao, pa nije....

pa si vratio i opet sve radi....

a problema.....

probaj zamjeniti ploču, procesor i rame..... pa ako radi stabilno ... zamijeni i psu.....

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Pogledaj kablove na napajanju i na maticnoj da ti neki nije samo dopola ustekan.

Nakon toga spoji svaki pci express konektor na poseban kabel sa napajanja. Znaci 3 kabla sa napajanja na 3 pci express konektora na graficku.

Izbrisi ryzen master sa Revo uninstalerom. Otkloni sve sto ti je ostalo od njega sa Revom. Imas tutorial na youtube.

Isto tako ako imas msi afterburner.

Nakon toga resetiraj bios. Ostavi da se memorija traina na stock postavkama i nek pc ude u windows. Ugasi racunalo i opet dodi do windowsa barem 2 puta.

Nakon toga ostavi u idle da vidis sta ce se dogodit.

mihi
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 22:58 (mihi999).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina

ushirlo i mihi999 

Početkom mjeseca sam kupio novu grafičku 9070xt (prije sam imao 6700XT) i SSD (Kingstone KC3000) i Windowse stavio komplet na novo.

Grafička ima 3x8 PCI-E konektora i svaki je spojen s individualnim kabelom na napajanje s time da su svi kablovi na matičnoj i napajanju dobro prikopčani. BIOS sam vratio na tvorničke postavke čišćenjem CMOS-a. MSI Afterburne ri Ryzen Master sam deinstalirao.

Stvar je u tome da mi trenutno sve super radi kada sam BIOS vratio na postavke koje sam koristio godinama (upaljeni XMP i PBO na auto). Windows se uredno pokrene i radi u idle-u s upaljenim XMP-om kao i bez. PBO mi je uvijek na auto jer je tako postavljen od strane matične ploče. Disabled ili auto, nemam neke razlike. Uz to me zanima znači li PBO auto da je on ugašen ili ne jer nalazim na oprečne informacije u vezi toga?

Ono što mene muči je ta greška WHEA, Event: 18 do koje je došlo kada sam upalio ECO mod. Ista mi se pojavila kada sam prvo s Ryzen Masterom napravio automatski all curve negative offset i nije radilo pa mogu razumijeti da jedna jezgra ne dobiva dovoljno struje, ali da se ista pojavi s ECO modom mi je čudno iz razloga što je ECO mod deklarirani način na koji se snaga takvog procesora snižava i ima već zadane postavke.

To vuče pitanje je li moguće da su mi PBO na auto i upaljeni XMP degdegradirali procesor do te mjere i tako brzo da mi ECO mod postane nestabilan? Prijašnji Ryzen 5 2600x s PBO na auto i upaljenim uplajenim XMP-om radi i dan danas nakon 7 godina bez greške (isto korišenje)

I want to believe
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

eco mod izgladnjuje procesor....

ta whea greška je najčešće zbog niskih voltaži....

pa poveži....

proc ti radi sa pbo auto i xmp-om.... 

sve ok.....

nahrani prasce....

btw. pbo auto i disabled je ista stvar..........

Poruka je uređivana zadnji put danas u 10:42 (ushirlo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

WHEA greska je u 99% slucajeva zbog preniskog napona. Taj ECO mod vjerovatno da prenizak napon i CPU ne moze raditi stabilno.

Gle, svaki CPU je drugaciji i neki primjerci se mogu jako undervoltati, neki ne bas. Isto kao i grafe, svaki primjerak je malo drugacije kvalitete.

To sto internet pise da ti je procesor poceo degradirati jednostavno IMHO ignoriraj. Jer do skandala sa degradcijom Raptor Lakea 95% ljudi uopce nije znalo za pojam degradacije procesora, a sada na svaki CPU problem 50% njih odmah uljece sa pricom da je CPU degradirao.

Ako ti CPU na stocku radi stablilno i bez greske znaci da je to ispravan CPU i nemas se sta brinuti. Ako hoces undervoltat idi toliko nisko koliko je CPU jos uvijek stabilan i to je to.

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ne bi bilo loše provjeriti da li postoji neka friža verzija bios-a za ploču. Te stvari se nekad i riješe u novijim verzijama. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice