AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.804
|
čitano: 6.872.905
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
keke13 kaže...

drugi od 3 komada

Jel isti batch kao onaj?

11 godina
klapna kaže...
keke13 kaže...

drugi od 3 komada

Jel isti batch kao onaj?

Je isti je

US server keke013#2101
17 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Imam nedoumicu. AMD Ryzen 5 1600 ili Intel i5 8400.

Konkretno r5 1600 + dobra B350 ili entry-lvl X370 ploča + 16GB DDR4 3000 MHz nasuprot Intel i5 8400, najpovoljnija Z370 ploča i 16GB DDR4 2666MHz.

Cijenom dođe na otprilike isto; iako je Intelov procesor skuplji, za AMD treba bolja ploča. Hladnjak imam LC-CC-120, odgovara u obje varijante.

Prednosti i mane Ryzen 5 kombinacije:

+ dobar za streaming igara na Twitch i slično

+ dobar Cinebench score kao i općenito multithreading (za npr obradu videa)

+ niska potrošnja el. energije

+ overclocking (volim se time "igrati", za ovu generaciju Ryzena je nužda ali za iduću /nakon nadogradnje na ppr Ryzen2/ bih to također volio "moći"). 

+ nadogradnje u budućnosti (navodno će Ryzen druge generacije odgovarati na trenutne AM4 ploče)

+ lutrija (moguće dobiti osmojezgreni procesor uz mnogo sreće)

+ nije grijalica odnosno moguće ga je uredno hladiti na razumnom taktu (npr osrednje zračno hlađenje na 3,8 GHz i nema pregrijavanja)

+ već više od 15 godina u primarnom kompu imam AMD (Athlon XP Barton, Phenom II x2 otključan u X3, Phenom II x4, FX 8300)

- trenutno lošije gaming performanse (u odnosu na Intel procesore zadnje i predzadnje generacije)

- niže performanse po jezgri na istom taktu u odnosu na Intela

- nije dobar za high-framerate gaming (s npr 144Hz monitorom, a takav monitor planiram kroz godinu-dvije nabaviti)

Prednosti i mane i5 8400 kombinacije:

+ jako dobre performanse u igrama (pogotovo u Battlefield 1 kojeg i najviše igram)

+ Intel (iako mi je u glavnom kompu već 15+ godina AMD, prvi Windows komp mi je imao Intel i od tada volim Intel)

+ bolja frame-vremena tj manje framedropova (stabilniji framerate)

+ manji bottleneck high-end grafičke kartice (npr GTX 1080Ti) što znači da će od trenutnog Ryzena biti bolji za mid-range kartice budućnosti (npr GTX 2060) 

- nadogradivost ograničena na jači procesor iste generacije (i5 8600k, i7 8700k)

Ostatak konfiguracije nakon takve nadogradnje bio bi 2x 120GB SSD, 3x HDD, 550W napajanje, R9 380X 4GB grafička i ostalo navedeno pod "Moj PC".

Volim nadograđivati, no pitanje je kakve će mi mogućnosti za nadogradnju biti kroz slijedećih par godina (nadam se da ću moći).

Što kažete, R5 ili i5?

25 Ryzen 5 1600 kombinacija
7 i5 8400 kombinacija
Twitter: @191x7
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 10:24 (191x7).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
@191x7
Svejedno. Intel ce u vecini igara imati prednost. Sto imas jacu grafiku Intelova prednost je manja. Oba procesora su otprilike 4ghz procesori slicnog ipc-a. Do 2017. igre su uglavnom bile optimizirane za Intel platforme sto u buducnosti nece biti slucaj. Kako god da okrenes tu je to negdje. Jedini plus vidim dobijanjem 16 thread procesora uzimanjem r5-ice.
14 godina

Ako ti je namjena samo gaming, Intel. I vidim da navodis OC kao plus ryzena, ali prilicno je los overclocker, ne mozes ocekivati vise od 3.9 GHz sa overclockom dok Intel radi na tom taktu i bez OC.

Moj PC  
0 3 hvala 1
17 godina
Minneyar kaže...

Ako ti je namjena samo gaming, Intel. I vidim da navodis OC kao plus ryzena, ali prilicno je los overclocker, ne mozes ocekivati vise od 3.9 GHz sa overclockom dok Intel radi na tom taktu i bez OC.

Nismo se razumjeli. OC mi je plus kao mogućnost koju bih iskoristio, kao obaveza mi definitivno nije plus. I dobro dođe kao opcija nakon slijedeće nadogradnje procesora jednog dana.

8 godina
neaktivan

Da li je tko imao problema sa Power Saving opcijom: Ryzen 

Znači da mu se igre crashaju zbog tog itd ili vam radi dobro sve?

Senior IT Consultant
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
191x7 kaže...

Imam nedoumicu. AMD Ryzen 5 1600 ili Intel i5 8400.

ja ne bih uopce gledao tog intela nasprem Ryzena, znam sad ce se javiti hrpa ekipe ali naveo si dosta pozitivnih stvari za Amd-a koji stoje.

Sam sebi daj odgovore za sto ti treba Inel tj Ryzen da se razumijemo ako si streamer masno ces profitirati jer Ryzen u tim okolnostima je jednostavno bolji.

Prije ces promijeniti monitor na vecu rezoluciju nego staviti novi setup kroz par godina a tada ces kod Ryzena samo morati mijenjati grafu.

Recimo pogledaj moj slucaj 4k reza gtx 1080, mogu staviti i gtx 1080ti i ubuduce bilo koju grafu koja dode i necu imati nista manji fps nego netko s i7 8700k itd..

Takoder ti je na nizim rezama bitno imas li 60hz ili 144hz monitor..

Po meni u ovom slucaju Ryzen no ako imas par sto kuna vise probaj odsetati do i5 8600k procesora.

17 godina

Ma nisam streamer, samo bih volio imati i tu mogućnost. Zapravo, u zadnje vrijeme ni ne igram baš nešto često, zadnjih dana sam nekako više na Natflixu.

Trenutno imam 1080p 60Hz monitor clockan na 75Hz. No plan mi je 27" 1440p 144Hz kroz godinu-dvije.

Ako bih mogao izdvojiti "par sto kuna više" onda bih pak razmatrao Ryzen 7 1700 vs i5 8600k vs i7 7700 (ne-K). To je još gora dilema.

15 godina

Procesor naručen sa amazona (149GBP), sad ostaje još ploču i rame nabaviti (za ploču mi je trenutni izbor ASUS B350-f Strix), za rame se nisam odlučio.

Origin (Battlefield): Dead_Body_cRo
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
protjeran
191x7 kaže...

Ako hoces koliko toliko objektivno misljenje na tu anketu onda nemoj postat u AMD temi, probaj ovdje stavit isti post.

Moras si sam u glavi posloziti sto zelis video obradu, streaming ili 144Hz gaming, za ovo prvo dvoje ce biti bolji ryzen, a za 144Hz postoji samo Intel.

Chico12 kaže...
@191x7
Svejedno. Intel ce u vecini igara imati prednost. Sto imas jacu grafiku Intelova prednost je manja. Oba procesora su otprilike 4ghz procesori slicnog ipc-a. Do 2017. igre su uglavnom bile optimizirane za Intel platforme sto u buducnosti nece biti slucaj. Kako god da okrenes tu je to negdje. Jedini plus vidim dobijanjem 16 thread procesora uzimanjem r5-ice.

Koliko si ti krivih informacija nadrobio to je strasno... Ako covjek uzme jacu grafiku stvar je obrnuta, nova graficka ce moci izbaciti vise FPS-a i ryzen ju nece moci pratiti dok Intel bude, ovo sa optimizacijom igara za intel je isto zesca glupost, stvar je vrlo jednostavna, Intel zbog vece frekvencije i boljeg IPC-a daje bolje performanse u igrama, a koliko sam shvatio i ring arhitektura koja je tu od ne znam koje generacije isto pomaze dosta.

17 godina
191x7 kaže...

Ma nisam streamer, samo bih volio imati i tu mogućnost. Zapravo, u zadnje vrijeme ni ne igram baš nešto često, zadnjih dana sam nekako više na Natflixu.

Trenutno imam 1080p 60Hz monitor clockan na 75Hz. No plan mi je 27" 1440p 144Hz kroz godinu-dvije.

Ako bih mogao izdvojiti "par sto kuna više" onda bih pak razmatrao Ryzen 7 1700 vs i5 8600k vs i7 7700 (ne-K). To je još gora dilema.

Mozda pricekati updejt Ryzena ne znam kako će stvari stajati.

Za gaming ti je svakako bolje ici na Intela pa cak ako iz tog i5 8400 za dve tri godine prebacis na i7 8700k biti ce pun pogodat, da pace mislim da se poslije i7 8700k ne treba jedan duuuugacak period nista mijenjati, mozda samo zato sto ces nas silit s novim ddrom npr peticom itd.. ali koliko vidim ddr3 danas radi jaaako dobro.

Kod Ryzena trentuno za iskljucivo gaming ne mozes izabrati nista i imati fps kao intel pa cak i ovaj i5 8400.

13 godina
protjeran
191x7 kaže...

Izmedu tog troje ti je barem laka odluka, novi i7 7700k je najneisplativija kupnja danas, a 1700 u 144Hz gamingu nema sta radit pored 8600k, razlike su nebo i zemlja.

8 godina
protjeran

Ti navodis taj 144hz upgrade,  a mislim da tu ne spadaju r5 1600 niti 8400.... ako ti je to nuzno ubuduce, ryzen trenutno tu nema sto ponuditi a intel 8600k ili 8700k

Da ne bude zabune vlasnik sam ryzen 5 + gtx  1080 4k gaming

17 godina
lav1000 kaže...

Ti navodis taj 144hz upgrade,  a mislim da tu ne spadaju r5 1600 niti 8400.... ako ti je to nuzno ubuduce, ryzen trenutno tu nema sto ponuditi a intel 8600k ili 8700k

Da ne bude zabune vlasnik sam ryzen 5 + gtx  1080 4k gaming

Bolje bi mu bilo da ide na 4k i Ryzena hahaha.

Kako god Ryzen nece biti bas toooliko puno losiji  na 144 hz od tog i5 8400

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 10:44 (toxic).
17 godina

To što planiram 144Hz monitor ne znači da mi je bitno da mi igre i rade na 144 fps dok ne dođe do neke slijedeće velike nadogradnje sustava (ajmo reći Ryzen2 + neka beštija od grafičke s tim da bih prije vjerojatno promijenio grafičku pa tek onda procesor).

Kod novog monitora bi mi veći prioritet imali veća dijagonala, rezolucija i freesync nego brz refresh, recimo da bih "144Hz" više uzeo "zbog budućnosti" nego zbog igranja odmah na 1440p 144fps max detaljima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
protjeran

Ma r5 1600 je unutar 5% sa 8400 na 1080p i 1440p gamingu

720p i sl. budalaštine zanemarimo.... kao neki future path za 144hz lock defitivno nisu nijedan od ta dva procesora

17 godina

Ja mislim da ti sam nekako naginjes Ryzenu...

Kupi ga, neces pogrijesiti :)

Intel i5 2550K;Asus Maximus IV Gene-Z/Gen3; GSkill 2X4 Gb 1600 Mhz;Sapphire ATI Radeon 5850 1 Gb;Hdd Samsung F3 1 Tb X 2
Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina

Definitivno nije unutar 5% u 1080p gamingu. Možda s grafičkom kojoj nije usko grlo (npr GTX 1050 Ti, R9 380X 4GB, GTX 1060, RX 470/570/480/580), ali s nečim jačim razlike su veće, čak i ako ne uzmemo u obzir razlike između pojedinih igara.

Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
Covjek planira uzet 2060, a sad ne znam sta ima no sumnjam da je za 144hz.

Ako igras pucacine i to si bas full full nabrijan na njih i hoces bit sto bolji onda razmisljaj o 144hz. Za sve ostalo mos to prekrizit, pogotovo s karticom u tom rangu i pogotovo na 1440p.

Da se razumjemo, 144hz je super al ak igras sp igre onda ne vidim smisao bas. Bolje pare ulozit u nes drugo, bolju grafu npr..po meni jel.

Ili pricekaj s monitorom dok ne izadu nove grafe pa vidi kak ce se ponasat. Ovak trenutno s 1060 mi je to malo nategnuto cak i na 1080p, a kamoli na 1440p
------ Battlelog ~ UrbanFsk ------
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
@191x7
Koju graficku mislis uzimati?
17 godina

Ma ovo za 2060 sam bubnuo, misli se na slijedeću (ili čak drugu!) generaciju grafičkih u kategoriji od oko 2500 Kn.

Igram pucačine, multiplayer, ali uopće nisam nabrijan na njih (kada nema dobrih pa se moram zadovoljiti naslovima tipa Battlefield 4, Battlefield 1 i slično).

Naravno da ću čekati s monitorom, pa ne kupujem sada monitor nego možda nagodinu možda za tri.

Chico12 kaže...
@191x7 
Koju graficku mislis uzimati?

Zadržavam R9 380X još neko vrijeme. Možda nagodinu u ovo vrijeme bude druga grafička, a možda i kasnije (ovisno o tome kakvo će stanje s slijedećim Battlefieldom biti).

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 11:06 (191x7).
8 godina
protjeran

Jedna od dobrih stvari, ako ostanes na AMD-u, 90% da ce OS raditi, pa neces morati raditi novu instalaciju.

Morat ces samo telefonski reaktivati licencu, ako nije retail.

Sto se tice monitora, cekam model koji ima FreeSync i G-Sync u jednom.

Na Overclock.Net su dosta modela sa FreeSyncom uspjeli nekako natjerati da radi G-Sync,

jer nema NIKAKVOG nVidia dodatnog chipa - samo licenca/kljuc, nVidija LAZE korisnike.

Isto tako je i sa laptopima - ako imaju Optimus, ne mogu imati G-Sync (jer G-Sync zahtjeva da je samo

nVidia grafika u uporabi). Ali svi CLEVO/SAGER latopi koji imaju G-Sync, u BIOS-u se moze

iskljuciti G-Sync i ukljuciti Optimus, jer ne postoji elektronicka prepreka.

G-Sync = naplacena licenca, i nista vise.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 11:09 (Čitatelj).
17 godina
Čitatelj kaže...

Jedna od dobrih stvari, ako ostanes na AMD-u, 90% da ce OS raditi, pa neces morati raditi novu instalaciju.

Morat ces samo telefonski reaktivati licencu, ako nije retail.

Sto se tice monitora, cekam model koji ima FreeSync i G-Sync u jednom.

Na Overclock.Net su dosta modela sa FreeSyncom uspjeli nekako natjerati da radi G-Sync,

jer nema NIKAKVOG nVidia dodatnog chipa - samo licenca/kljuc, nVidija LAZE korisnike.

Isto tako je i sa laptopima - ako imaju Optimus, ne mogu imati G-Sync (jer G-Sync zahtjeva da je samo

nVidia grafika u uporabi). Ali svi CLEVO/SAGER latopi koji imaju G-Sync, u BIOS-u se moze

iskljuciti G-Sync i ukljuciti Optimus, jer ne postoji elektronicka prepreka.

G-Sync = naplacena licenca, i nista vise.

pls link na ovo.

17 godina

ali pazi gsync monitori imaju zeseban chip u sebi tako da je na hw bazi.

Ovo što ljudi rade je zapravo Freesync na nvidia karticama dakle pokusavaju bypasat hw s nekakvim driverima itd..

Sumnjam da to sljaka kako treba s obzirom da baš se i ne spominje okolo.

Kako god mislim da će Nvidia službeno uskoro ponudu svoju inačicu besplatnog Freesynca

Još uvijek je Gsync bolji ukupno gledajuci sve

8 godina
protjeran

Nema posebnog "chipa". Jednostavno je to samo DRM.

Ni jedan laptop nema poseban "G-Sync" chip, samo DRM u BIOS-u.

Svaki monitor koji ima DP1.2 moze biti G-Sync, ako se uspije zaobici DRM zastita.

Ocito je u driverima potpisan G-Sync monitor, i to je sve.

Prvi monitori su imali dodatnu karticu, sto je stvaralo dodatno kasnjenje,

ali sad tog vise nema. Samo obican DRM.

13 godina
protjeran
toxic kaže...

Još uvijek je Gsync bolji ukupno gledajuci sve

Nije apsolutno nista bolji od freesynca 

.

Prakticki jedina razlika je sto svaki g-sync monitor ima LFC tj tehnologiju koja poduplava slicice kad FPS padne ispod sync intervala i tako sprijecava tearing, npr ako padne ispod 40 a interval je 40-144Hz. Prva stvar je ta da do takvih situacija nikad nece doci, jer dropove do 48 FPS, sto je gornja granica sync intervala, prakticki nikad neces imati (osim ako ne gustas u 40 FPS gamingu), a druga stvar je ta da LFC nemaju samo jeftiniji freesync monitori tj svaki malo bolji freesync monitor podrzava tu opciju, savrsen primjer je ovo moje budzet 144hz freesync govance koje ima navedenu opciju.

15 godina
neaktivan
Nemre svaki bit g sync al svaki moze bit freesync odnosno adaptive sync neovisno o proizvodacu grafe. Razlika je u izvedbi i popratnim featurima van adaptive sync tehnologije koji rade nesto bolje uz "g sync modul" i neke su prisutne samo uz g sync trenutno. Pogotovo g sync v2, al amd radi na tome da i to bude dostupno uz njihovu tehnologiju.

Problem je kaj kosta ko svetog petra kajgana.

Ja sam u subotu reko frendu da ugasi freesync i vozi samo na 144hz par dana pa mi javi kakva je tocno razlika jer sam i sam u nabavci monitora i sad me svrbi tih soma do soma i pol kuna kaj moras dat vise za g sync, a nece mi se ak bas ne treba..
------ Battlelog ~ UrbanFsk ------
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

update 3:

i treći ryzen R5 1600 8 jezgri 16 thread-ova

US server keke013#2101
Moj PC  
20 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka: