Da li vaditi bateriju ... ili ipak ne?

poruka: 42
|
čitano: 7.885
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Kupio sam nedavno Dell Inspiron 5558 sa FHD ekranom, i5 i 8gb rama sa 4gb grafom. Ajde nije ni bitno to toliko....

Gotovo sve igrice mogu na medium detaljima bar ... i ponekad odigram nesto, uglavnom je to PES 2016 po pola sata do sat vremema. E sad, sta vi predlazete ... da li vaditi bateriju svaki put kada igram ili je pak ostavljati u laptopu ? Prosli laptop mi je bio hp i nisam vadio bateriju ....i nakon godinu i par mjeseci je crkla... ne znam jel slucajnost ili zbog toga sto je nisam vadio .

Kakva su vasa iskustva, sta predlazete ?

Hvala :)

0 0 hvala 0
10 godina
odjavljen
Re: Da li vaditi bateriju ... ili ipak ne?

Koja j epoenta imati bateriju u ladici? HP ima lose baterije a i generalno baterije nisu nekakva sreca ali eto stavis je u ladicu i za par godina imas smece od lapa ali je odlicna baterija ;) Koristi to i uzivaj. kad ti crkne narucis sa ebaya drugu...

17 godina
neaktivan
Mazzy kaže...

Kupio sam nedavno Dell Inspiron 5558 sa FHD ekranom, i5 i 8gb rama sa 4gb grafom. Ajde nije ni bitno to toliko....

Gotovo sve igrice mogu na medium detaljima bar ... i ponekad odigram nesto, uglavnom je to PES 2016 po pola sata do sat vremema. E sad, sta vi predlazete ... da li vaditi bateriju svaki put kada igram ili je pak ostavljati u laptopu ? Prosli laptop mi je bio hp i nisam vadio bateriju ....i nakon godinu i par mjeseci je crkla... ne znam jel slucajnost ili zbog toga sto je nisam vadio .

Ako mi je laptop kod kuće onda izvadim bateriju. Normalno da kad ga trebam na terenu baterija je unutra. Bateriju svaka 4 mjeseca stavim u laptop i 2x je ispraznim i napunim te napunjenu izvadim i spremim. Ovakvim postupanjem mogu se pohvaliti da mi je baterija na HP Compaq nx6110 još uvijek funkcionalna cca 15 minuta iako je laptop kupljen 2004.godine.

Zora puca, biće dana ...
12 godina
neaktivan

Ja bateriju koristim, nisam rekao da ne koristim . Nego sam u dilemi , da li je vaditi u toku igranja igrica...  A koristim ja stalno, bar 1 ili 2 puta dnevno punim :D

17 godina
neaktivan

A što se drugačije događa bateriji tijekom igranja igrica ili ako na primjer surfaš internetom ili gledaš neki film? Ne kontam razliku!

Zora puca, biće dana ...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Baterija je tu da se koristi. Nije dobro ni da je vani a još gore kad je stalno na punjaču a baterija unutra. Najbolje bi bilo kad bi se stalno praznila i punila. Ne razumijem pitanje u vezi vađenja baterije dok se igra neka igra. Svejedno što radiš, baterija je tu da se koristi.
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Koliko sam upucen, bateriji steti toplota, a laptop se grije dok se igraju igrice... A laptop je svakako na punjacu u toku igranja igrica jer se glavna graficka pali samo na punjacu .

15 godina
Toplina koju baterija trpi u laptopu je mala ili nikakva. Prebacivanje iz igpu na dgpu ovisi o power planu. Nije hardverski određeno. Ako staviš na performance, radit će ti max na bateriji kao i na punjaču.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Mazzy kaže...

Sadašnji laptop koristim točno 5 godina i baterija još uvijek radi. Kapactitet joj je manji ali radi. Nikada ju nisam vadio, a i da sam htio to napraviti morao bih rastaviti dobar dio laptopa da dođem do nje.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.1.2016 10:22 (BudalastoStvorenje).
11 godina
neaktivan
Jura iz druge galaksije kaže...

Ako mi je laptop kod kuće onda izvadim bateriju. Normalno da kad ga trebam na terenu baterija je unutra. Bateriju svaka 4 mjeseca stavim u laptop i 2x je ispraznim i napunim te napunjenu izvadim i spremim. Ovakvim postupanjem mogu se pohvaliti da mi je baterija na HP Compaq nx6110još uvijek funkcionalna cca 15 minuta iako je laptop kupljen 2004.godine.

U međuvremenu si mogao kupiti novu bateriju i uživati u radu laptopa uz pomoć baterije kad to situacija zahtijeva. Ne razumijem ovako brižan postupak za nešto što samo po sebi nije trajno. Ne pada mi na pamet raditi takav cirkus s baterijom.

15 godina
Mazzy kaže...

Pretpostavljam da taj dell ima intelovu hd grafiku zadnje ili predzadnje generacije. znači da nema dediciranu grafiku. ne vidim razloga da se išta u laptopu grije onda

17 godina
odjavljen

Danas su baterije sve pametnije i pametnije, pa ona zna kad se treba puniti, a kad ne. Skidanjem baterije iz laptopa koji je stalno na punjaču može nešto produljiti vijek trajanja baterije, ali ako ga skidaš s punjača povremeno, onda nema veze.

S druge strane, veći je rizik da ti crkne laptop ako je baterija skinuta, a struja krene nakratko nestajati.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina
neaktivan
BudalastoStvorenje kaže...

U međuvremenu si mogao kupiti novu bateriju i uživati u radu laptopa ...

A tko ti je rekao da ne uživam u radu i sa starom baterijom? Opisao sam svoj postupak i naglasio da se radi o bateriji staroj više od 11 godina. Kad to budeš barem upola ostvario onda se javi. A do tada cirkusiraj kako ti volja.

Zora puca, biće dana ...
11 godina
neaktivan
Jura iz druge galaksije kaže...

U međuvremenu si mogao kupiti novu bateriju i uživati u radu laptopa ...

A tko ti je rekao da ne uživam u radu i sa starom baterijom? Opisao sam svoj postupak i naglasio da se radi o bateriji staroj više od 11 godina. Kad to budeš barem upola ostvario onda se javi. A do tada cirkusiraj kako ti volja.

Uživaš sa starom baterijom koja radi 15 minuta?

Barem upola. Pa tu sam negdje. Još koji mjesec i baterija na mojem laptopu bit će stara 5 i pol godina. I nisam ju držao u frižideru napunjenu na 40%, niti vodim dnevnik punjenja i pražnjenja baterije i slične bedastoće. Koristim ju kad god nisam na struji i ne razmišljam noću u krevetu o tome.

Evo, cirkusiram. Jesam li dobar?

11 godina

Ljudi, ne zamarajte se sa glupostima. Koncentrirrajte se na posao (ili igru) i radite. Baterija će ti krepati prije ili kasnije ovako ili onako, ovisno da li ju je sklapao mali kinez ili netko stručniji.

Pod zamaranje sa glupostima smatram i svakodnevno update-anje, skeniranje virusa, defragmentacije i sl. Koncentrrajte se na ono što trebate odraditi, a ne sa glupostima koje ne trebaju ili nemate skoro nikakav utjecaj ili veliku korist.

(samo prijateljski savjet iskusnog korisnika :-))

2 0 hvala 0
16 godina

svega se nađe.. ponekad i korisnog, često bezvezarije.. baterija-trajnost = loto, retroaktivno ne znači baš ništa.

-odavno je eliminiran memoryefekt.

-trajnost je ograničena, baterija je kvarljiva roba, statistika od koje opet kao loto odstupa extrem crkne prvi dan, unutar garancije, dan poslje garncije ili nakon 10tak godina.. loto.

-služi kao UPS, svakako je bolje imati nego nemati.

-čivanje jedino ide uprilog proizvođaču unutar garantnog roka (koji je odvojen za bat.), dakle njemu može korsititi cca do godine, korisniku nasuprot.. bolje da je crkla i dobije drugu (možda trajniju).

na kraju, svatko za sebe može odlučiti, odabrati bolju, .. no tvrditi 'meni radi' je bezvezarija, imam i starijih notebookova, nikad vadio bat.... i što tad s 'pravilom'? A to je gen. s memory..

damo prijedloge-mišljenja (teško dokaze-činjenice) a ostali odluče za sebe, ne za druge, nije ovo sveto pismo.

- držati u notebooku, jer je držanje u ladici besmisleno... alternativno, tad možete držati na polici trgovine (ne kupiti), jednako kao što ne korištenje auto guma nema neke logike... (prijenosnik, nekad skup, ako nema potrebe za bat. mogao je biti desktop itd.).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

2 0 hvala 0
14 godina

Imam Asusa vise od godinu dana i kapacitet baterije mi je pao na 70%,igrati igrice na njemu mogu maximalno pola sata,film 1 h.

Sin ima HP-a vise od godine dana i kapacitet baterije mu je pao na 95% igra igrice na njemu 4 sata,a filmove "koliko hoces".

Iako je moj Asus jaci od njegovoga HP-a,odgovorno zakljucujem da HP ima kvalitetne baterije,barem od Asusa.

Baterije nikada ne vadimo i laptop je uvjek na punjacu(uglavnom zbog battery savera,koji se ukljucuje kada je istekan sa punjaca/znatno smanji preformanse,a "pain in the ass" je za ugasiti).

Punjac je vec promjeniti(pod garnacijom),dok HP uredno radi!

Zakljucak:

HP je kvalitetniji od Asusa!

Bateriju ces ionako morati mjenjati,a krecu se od 30-50 $.

Vađenjem baterije trosis bateriju biosa,sto u konacnici te moze ispasti skuplje,ako se bios pohebe.

Ostavi bateriju!

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Preporuka o vađenju baterije je najgluplja u povijesti informatike.

Nažalost morao sam to otkriti na vlastitom iskustvu.

Dakle, slušajući "stručnjake" vadio sam bateriju, e ne bih li je sačuvao.

(uz rizik da budem kralj očitog: jebala me baterija, nabavim je na Njušci za 200 kuna).

Sav sretan kako ja eto tu čuvam nekakav dio koji je u biti potrošni materijal, ostadoh jednog

dana bez struje (nemojte brijati da vama nikada ne nestaje, ne nestaje ni meni ali eto, taj jedan jedini put je).

Ne sluteći ništa loše, upalih komp za pol minute kad je struja došla i op! No can do.

Da skratim priču, otišo hard u 3 lepe materine, ali do mjere da se podaci nisu dali čitati ni iz Linuxa, što inače skoro standardno funkcionira. Ako vam se laptop koji put isključio zbog pregrijavanja, eto, znajte da to nije isto. I meni se to znalo dogoditi i nikad ništa. Prekid napajanja nešto je potpuno drugo, očito se hard ne stigne odjaviti, zaustaviti ili što god i gadno zariba.

Zato je tu baterija koja glavu čuva. U biti jedna od najboljih stvari kod laptopa je što s njim eto, dobiješ i backup napajanje. Čemu se lišavati nečega što je veća zaštita računala od bilo čega drugoga? Pa sad, tko voli...

0 0 hvala 0
10 godina
odjavljen
...

Sadašnji laptop koristim točno 5 godina i baterija još uvijek radi. Kapactitet joj je manji ali radi. Nikada ju nisam vadio, a i da sam htio to napraviti morao bih rastaviti dobar dio laptopa da dođem do nje.

Upravo tako. Ni ja ne mogu izvaditi bateriju a i da mogu sta ce mi? Koja je poenta imati novu bateriju u laptopu starom 11 godina?

Bez1 kaže...

Ljudi, ne zamarajte se sa glupostima. Koncentrirrajte se na posao (ili igru) i radite. Baterija će ti krepati prije ili kasnije ovako ili onako, ovisno da li ju je sklapao mali kinez ili netko stručniji.

Pod zamaranje sa glupostima smatram i svakodnevno update-anje, skeniranje virusa, defragmentacije i sl. Koncentrrajte se na ono što trebate odraditi, a ne sa glupostima koje ne trebaju ili nemate skoro nikakav utjecaj ili veliku korist.

(samo prijateljski savjet iskusnog korisnika :-))

Pali i radi. ;) Jedini virus u zivotu sto sam popusio je kad sam instalirao krekani antivirus ;) Od tada ono sto dodje uz windows mi je jedina zastita i ono medju usima ;)A i backup i image sistema odradi stvar za pola sata i bas me briga. Pogotovo danas kad je sve u cloudu a windosi se inatsliraju za 20 minuta ;)

Yo Momma kaže...

Preporuka o vađenju baterije je najgluplja u povijesti informatike.

Nažalost morao sam to otkriti na vlastitom iskustvu.

...

Zato je tu baterija koja glavu čuva. U biti jedna od najboljih stvari kod laptopa je što s njim eto, dobiješ i backup napajanje. Čemu se lišavati nečega što je veća zaštita računala od bilo čega drugoga? Pa sad, tko voli...

To je bila osnovna prednost prvih laptopa. Baterija je sastavni dio laptopa i on je projektovan da baterija bude u njemu i vjerovatno je i power managment tako projektovan. 

15 godina
Milka30 kaže...

Imam Asusa vise od godinu dana i kapacitet baterije mi je pao na 70%,igrati igrice na njemu mogu maximalno pola sata,film 1 h.

Sin ima HP-a vise od godine dana i kapacitet baterije mu je pao na 95% igra igrice na njemu 4 sata,a filmove "koliko hoces".

Iako je moj Asus jaci od njegovoga HP-a,odgovorno zakljucujem da HP ima kvalitetne baterije,barem od Asusa.

Baterije nikada ne vadimo i laptop je uvjek na punjacu(uglavnom zbog battery savera,koji se ukljucuje kada je istekan sa punjaca/znatno smanji preformanse,a "pain in the ass" je za ugasiti).

Punjac je vec promjeniti(pod garnacijom),dok HP uredno radi!

Zakljucak:

HP je kvalitetniji od Asusa!

Bateriju ces ionako morati mjenjati,a krecu se od 30-50 $.

Vađenjem baterije trosis bateriju biosa,sto u konacnici te moze ispasti skuplje,ako se bios pohebe.

Ostavi bateriju!

Jea rajt. To si baš naletio na čudnovat spoj. Pod zadnje, hp je otpad veći i od acer-a. Asus radi laptope puno bolje od hp-a. Nekad je hp bio u vrhu. Prošla su vremena. Što se tiče baterija, bolja je ona koju proizvođač odluči više platiti. Što ti vrijedi ako je hp odlučio staviti dobru bateriju ako mu je hardver krš. Danas ima takvih boleština od baterija da to nisu istine ali nisu još financijski prihvatljive za proizvođaće prijenosnika.

EDIT: zaboravio napomenuti da baterije u prijenosnicima i mobovima imaju 6mj. garancije.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.1.2016 14:08 (dax-lax).
17 godina
neaktivan

Evo, cirkusiram. Jesam li dobar?

Nemam adekvatan odgovor na tvoje pitanje. Nisam odavno bio u cirkusu.

Zora puca, biće dana ...
10 godina
odjavljen

Hp ima lose baterije ali nisu mu svi lapovi smece. Imaju oni i profi serije koje su savim dobri lapovi... Ali ne kostaju 300 EUR kakvih je na nasim prostorima velika vecina...

15 godina
neaktivan

Toliko poruka u ovoj temi, a ni jedna pametna.

Svaka baterija ima određeni vijek svog života.

Korištenjem logike, dolazimo do zaključka da svaka baterija ima neki broj dozvoljenih ciklusa pražnjenja iste, i punjenja iste. Neke baterije se mogu isprazniti/napuniti od 300 do 500 puta bez da izgube kapacitet. Poslije toga se lagano gubi kapacitet zbog podosta razloga.

Svakako bi bilo pametno izvaditi bateriju ukoliko ti ne treba, s tim da se svakih par (2-4) mjeseci napuni, i ponovno isprazni, i ponovno napuni, zatim izvadi.

Diskusije nema. To je činjenica o baterijama. To se ne mijenja. Rekao bi Sinatra - That's life. 

Optimizam je nedostatak iskustva.
Moj PC  
0 2 hvala 0
15 godina
Torent kaže...

Hp ima lose baterije ali nisu mu svi lapovi smece. Imaju oni i profi serije koje su savim dobri lapovi... Ali ne kostaju 300 EUR kakvih je na nasim prostorima velika vecina...

Ove po 2-3k kn consumer otpad ni ne računam. To su unutra ploče debljine lista papira a velike kao da su za 10'' tablet. Imaju nešto sitno dobrih ali nemaju vrhunskih kao lenovo sa thinkpad-ima, dell sa sa precision-ima. Asus nema pro liniju ali ima vrhunsko napravljenu g seriju i jako dobru n seriju za multimediju. Stvarno ne znam što se hp-u dogodilo s godinama

10 godina
odjavljen

Sta se realno moze porediti sa thinkpadima. To je jedini lap koji bih kupio koristen. Lenovo je zadrzao kvalitet ali oni IBM-ovi su bili neunistivi. I sad imam jednog. Thinkpad se koristio u Mercedes ovlastenim servisima kao tester. Sta su mu sve radili i nista ... Tenk...A ruzan neda gledati u sebe ;)

12 godina
neaktivan
turbojc kaže...

Toliko poruka u ovoj temi, a ni jedna pametna.

Svaka baterija ima određeni vijek svog života.

Korištenjem logike, dolazimo do zaključka da svaka baterija ima neki broj dozvoljenih ciklusa pražnjenja iste, i punjenja iste. Neke baterije se mogu isprazniti/napuniti od 300 do 500 puta bez da izgube kapacitet. Poslije toga se lagano gubi kapacitet zbog podosta razloga.

Svakako bi bilo pametno izvaditi bateriju ukoliko ti ne treba, s tim da se svakih par (2-4) mjeseci napuni, i ponovno isprazni, i ponovno napuni, zatim izvadi.

Diskusije nema. To je činjenica o baterijama. To se ne mijenja. Rekao bi Sinatra - That's life. 

Na trenutak mi se učinilo da tvrdiš da je radi čuvanja dijela opreme koji košta 200-300 kuna isplativo staviti na kocku cijeli laptop koji prosječno košta 5.000.

Ali samo na trenutak. Jer ti si ipak pametan za razliku od nas ostalih pa je nemoguće da to misliš.

10 godina
odjavljen

Ucinilo ti se. Pa baterija je najvaznija. Bolje kupiti novi lap nego bateriju...;)

15 godina
neaktivan
A zašto bi laptop bio na kocki?
I gdje ćeš to kupiti novu bateriju? Možeš kupiti samo nekorištenu. Novu sigurno nigdje nećeš kupiti.
Što ti misliš da će netko štancati baterije za laptope stare 2-3 godine? Uozbilji se.
Optimizam je nedostatak iskustva.
17 godina
Yo Momma kaže...

Na trenutak mi se učinilo da tvrdiš da je radi čuvanja dijela opreme koji košta 200-300 kuna isplativo staviti na kocku cijeli laptop koji prosječno košta 5.000.

Ali samo na trenutak. Jer ti si ipak pametan za razliku od nas ostalih pa je nemoguće da to misliš.

Ma crko bi ti disk prije ili poslije i ostao bi bez tih podataka tak i tak. Backup radi.

Nova baterija ~300kn, novi disk ~300 kuna, ista stvar. Samo sto ce nova baterija opet duze trajat, a novi ssd bit brzi od starog shit diska.

Cijeli laptop na kocku? Od kud, zar je disk cijeli laptop? Procesor se isto vrti u socketu pa kod nestanka struje ne sjedne dobro nazad i provrta kroz dno laptopa....

Koliko ljudi ima UPS za PC? Skoro nitko, nestane struje, nestane struje. -> kriv je HEP koji inace savjetuje da si stavite UPS nakon sto se zalite, sile prirode zvana uhljeb je nepokoriva. Eto, kupio onda 22 UPS-a, pa nek se ovi u HEP-u igraju sami sa sobom.

Laptop je doma na stolu, ne nosim ga cesto sa sobom pa ni nema potrebe za baterijom unutra. Istina, kad je baterija ponekad unutra( zaboravim izvaditi nakon "izleta") i nestane struje, a laptop i dalje radi, sve sto nisam spremio odmah spremim i s veseljem prekunem HEP-u sve, pun sebe jer sam ih s baterijom napokon preveslal.

Pa sad nek svatko procjeni sto mu je bitno. Ocuvat bateriju koja mu zatreba par puta godisnje i tad mora bas trajat barem sat, sat i pol ili sigurnost koju pruza baterija kao neprekidno napajanje uz uvjet da ju mora mijenjat svakih godinu dana.

I sigurno je bio HP-ov laptop?

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout. MTCNA
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.1.2016 16:04 (Ante).
17 godina
odjavljen
turbojc kaže...
A zašto bi laptop bio na kocki?
I gdje ćeš to kupiti novu bateriju? Možeš kupiti samo nekorištenu. Novu sigurno nigdje nećeš kupiti.
Što ti misliš da će netko štancati baterije za laptope stare 2-3 godine? Uozbilji se.

Baterija ima ograničen broj ciklusa. Ima smopražnjenje, a ima i starenje bez obzira koristila se ili ne. Korištenje laptopa bez baterije je kao da imaš UPS i držiš ga u ormaru jer će dulje trajati.

Ako nećeš bateriju mijenjati, zar nije bolje imati funkcionalan stroj u startu, a poslije kad bude stara kanta, ionako nije neka velika korist od njega. Kad sve postane klimavo, ionako ga nećeš koristiti u pokretu. Tad je uloga baterije prebaciti se do druge utičnice.

I na kraju, ako ti tad ipak treba baterija, možda se ne proizvodi komad plastike s konektorom, ali ono što je unutra to se uvijek može naći za 10 godina star laptop. Čelije se ne mijenjanju često.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice