- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ok, budem pa javim dojmove... već se uplaših :D
EDIT: upravo probao witcher 3, radi na najvećoj rezoluciji, nisam ništa morao smanjivati... oduševljen.. Ništa ne šteka i grafika je savršena.
za dalje javim... probati ću još Battlefield Hardline i gta v...
Imam manjih "problema" sa zaslonom na svom asusu... Dakle po preporučenim postavkama su mi tekst i ikone premale, zaista bi morao imati neke naočale koje inače ne nosim :) bio sam promjenio veličinu teksta i aplikacija sa preporučenih 125% na 150%, ta veličina mi više odgovara, no onda je prikaz blijed i ispran, zaista preloše i gadno za gledati... rezoluciju nisam dirao, ona je na maximumu. Što treba napraviti? Tih "problema" nisam imao sa lenovom...
Zasto treba bit tolko slican? Moras ga mjenjati? Ako da, u kojem ducanu? Ako zelis preporuku novog onda definitivno: http://www.instar-informatika.hr/notebook-hp-15-ac008nm-m9h05ea-intel-pentium-n3825u-ram-4gb-500gb-supermulti-dvd-burner-5-g/0374351 3825U je prakticki i3-4030U drugacijeg imena.
Da, moram ga mijenjati. Gospođi je navedeni laptop (Asusu X551MA-SX039D) bio taman, pa ja imam zadatak naći što sličniji. Kod ovog Asus je prevagnula boja, pa sam htio tu provjeriti da li su ta dva tu negdje. Dakle, laptop ne treba biti nešto posebno jak, samo želim provjeriti da li je "slabiji/lošiji" po nečemu od ovog prijašnjeg.
Puno hvala na odgovoru! :)
Mislim da su ikone i tekst premali zbog takve rezolucije... na lenovu sam imao manju rezoluciju (na max) mislim da je bila 1360x768 tako nesto no ikone i tekst su bili normalne velicine... Ako smanjim rezoluciju na asusu, za prvu sljedecu na nize, onda je prikaz prelos... ne znam dali nesto treba podesiti...? Ili preko graficke, intel ili nvidia...? imam win 10 esential.
Mislim da su ikone i tekst premali zbog takve rezolucije... na lenovu sam imao manju rezoluciju (na max) mislim da je bila 1360x768 tako nesto no ikone i tekst su bili normalne velicine... Ako smanjim rezoluciju na asusu, za prvu sljedecu na nize, onda je prikaz prelos... ne znam dali nesto treba podesiti...? Ili preko graficke, intel ili nvidia...? imam win 10 esential.
Jedina stvar koju je moguce napravit je povecat DPI... ja imam isti laptop i na Windowsima 7 sve radi ok na 125 i 150%.
Poanta rezolucije nisu manja ili veca slova nego ostrina slike, a ikone povecas tako na 150% kako si uradio i onda mozes dodatno u vecini programa pod opcijama programa, npr. u browseru pod menu. Neznam zasto ti se slika mjenja na 150% u odnosu na 125%, mozda je do Win10 ili neceg drugog, sumnjam da ima ikakve veze sa grafickom. Meni takodjer ista slika na 125% i 150% u Win8.1.. Mozda ti se promjeni profil, ako si kalibrirao sliku prek Windowsa pa ti vrati na difoltni profil kad stavis na 150%
Može preporuka laptopa do nekih 5000-6000 kuna (naravno da može i jeftinije ako zadovoljavaju uvjete). Koristio bi se za obradu videa i internet veći dio vremena.
- 15"-17" (recite koje bi bilo bolje?)
- min 500GB HDD
- SSD (ili barem da ima još dodatno prazno mjesto za ugraditi SSD uz HDD)
- i5/i7 (ili koji drugi, nisam baš više u toku s procesorima)
- min 8GB rama?
- može zasebno grafička da pokrene i koju igru
- po mogućnosti bez windowsa (radi niže cijene samog laptopa)
Ako mislite da je potrebna ili zadovoljava koja druga konfiguracija, naravno da slobodno predložite. Gledao sam po nabava.net pa neznam kojega odlučiti.
Dakle posto je dosta nespretno i neucinkovito traziti laptop koji me zanima, pitat cu tu ljude koji ce vjerojatno znati odgovor:)
Dakle za frendicu kupujem laptop koji ima ova ogranicenja:
1. do 4000 kn
2. Intel I3 ili I5 procesor
3. NAJBITNIJE - HDD bilo koje velicine ali 7200 okretaja
4. bez OS-a
5. grafika nebitna
eto, napisite prijedloge...
@The_Fichek: Hvala :D
(Nije lijepo uredjeno s linkovima itd. - kratka sam s vremenom, a laptop na kojemu pisem je taj problematicni ;) uredim naknadno, ukoliko stignem.) Ovaj post je donekle slican prethodnom, no ovdje je pisano obzirom na poslove za koje meni treba (web development, multimedija, office poslovi, internet...).
Trenutno imam Lenovo Y50-70 Full HD IPS, SSD 256 GB, GTX 860M 4GB, tocno ovaj model: http://www.amazon.de/gp/offer-listing/B00KH6PAT8/ref=dp_olp_used?ie=UTF8&condition=used
Poceo se malo cudno ponasati prije koji tjedan. Sumnjam na jedan od Windows updatea (otvorit cu topic na forumu vezanom uz to) i moram ga slati na servis (pod garancijom je i osiguranjem), tako da trazim zamjenski (sekundarni) na kojem cu moci raditi dok Lenovo ne dodje sa servisa.
U ponedjeljak mi je tu bila Toshiba L50-B-27N, no utvrdila sam neispravan hard disk, i vratila. Drugi primjerak nemaju, tako da cu dobiti novac nazad, odnosno neki drugi model koji mi odgovara.
Zamjenski ne mora biti istih karakteristika kao taj Lenovo, pogotovo jer racunam da ce Lenovo biti rijesen u sljedecih 90 dana (i nema smisla da isti takav stoji nekoristen), i stoga ne treba imati i ono sto bi mi moglo zatrebati tijekom sljedecih 1-3 godine, vec u sljedecih 2-6 mjeseci. A ukoliko Lenovo ne bude spreman kroz 2-3 mjeseca, zamijenit cu ga nekim od Skylake modela ili nekim tada dostupnim odgovarajucim modelom iz Hrvatske ili EU.
Dok je Lenovo na servisu, treba mi lap
- za localhost (lokalni WAMPP server za rad u Wordpressu itd.)
- rad u Wordpressu i programima vezanim uz HTML, CSS (SASS, LESS compileri), JavaScript/JQuery, PHP, MySQL
- web development i surfanje - rad s vise otvorenih tabova i u nekoliko browsera istovremeno (barem 10-15 x3 browsera; i vise, po potrebi), brzo ucitavanje tabova
- koji brzo prebacuje datoteke unutar racunala (cesto kopiranje)
- za uredski rad - znaci, rad u Officeu (Excel, PowerPoint, Word), ali s vise otvorenih prozora istovremeno (nekoliko Excel dokumenata ili PowerPoint prezentacija istovremeno, nekoliko Word dokumenata istovremeno, mozda i Publisher i slicno);
- multimedija (slusanje, gledanje, osnovno uredjivanje) - yt, filmovi, glazba, takodjer vise yt tabova, ili ukljucena aplikacija za uredjivanje filmica i prezentacija i stvaranje filmica za YT (npr. CamStudio ili Camtasia), slika (memes itd.), za uklapanje u prezentaciju i slicno - naprednije od Painta ili Windows Movie Makera, ali zasad nista kao Adobe Photoshop ili Premiere; no bit ce ukljuceno istovremeno kada i browser, Word, ili PowerPoint itd.
- Skype, Viber, itd.
- igre povremeno (npr. Sims 4, moguce i neki noviji naslov menadzerskog tipa ili avanture, no cesce zaigram online, u browseru ili preko Androida/Android emulatora - Bluestack).
- podrzavanje Android emulatora (BlueStack) za igre, i mobilni development (Android + Netbeans ili Eclipse itd.) - pozeljno, ali trenutno opcionalno
- moguce je da cu preko eksternog harda ili VirtualBoxa dizati Linux ili Mac.
Karakteristike 'slabijeg', zamjenskog:
- 15,6", radi mobilnosti
- Full HD (pozeljno IPS, ali nije nuzno - IPS imam na Lenovu, a kod kuce 20" S-IPS monitor)
- bez OS (imam licencu za Win 8 x64 odnosno Win 10 x64)
- CPU jaci od i3, barem dvojezgreni i5 (tu imam dvojbu, jer sam prije radila na i3, koji definitivno nije dovoljan, spor je, a sada sam na i7 4710HQ, koji je odlican, ne znam kakvo bi bilo neko srednje rjesenje i5 4200H, i5 5200U, itd., i koje)
- dedicirana graficka
- USB 3.0, pozeljno vise od jednog
- ne planiram instalirati Win 7, nego Win 10, stoga bih se rado rijesila USB 2.0, no negdje maticna ne prepozna USB 3.0 kao bootabilan uredjaj (npr. Lenovo), tako da jedan USB 2.0 ipak dobro dodje
- mogucnost prikljucivanja projektora = dovoljan HDMI, VGA je bonus
- WLAN ac (bolje nego b/g/n) - dobar wi-fi adapter mi je bitan, ako bas nema a sve ostalo je ok, uzet cu preko sticka
- GLAN
- nemam preferencija prema marki, drazi su mi kvalitetniji i gdje su komponentama lakse pristupi (bez intervencije servisera) tipa Asus, Lenovo... Bitnije mi je uzeti model koji ce mi pruziti sto trazim, ili odmah ili uz nadogradnje (u tom slucaju da je nadogradiv bez odlaska u servis - zato ipak ne bih Toshibu), kvalitetno izradjen, i koji opravdava cijenu, odnosno razliku u odnosu na modele ispred i iza njega.
Obzirom da vecina modela dolazi sa 5400 rpm hard diskom i 4-8 GB RAM, u racunicu uzimam i prosirenje za SSD 120 GB i dodatnih 4-8 GB RAM. Budzet oko 4-6000 kn - naslo bi se i za vise, ali preferiram oko 5.000 + eventualno jamstvo, jer mi se iznad 5-6.000 blizi 1.000 eur (cijena Lenova), a racunam i na pad cijena modela po oko Bozica/Uskrsa/izlaska novih modela, kada je moguca i ta zamjena Lenova, ukoliko bude potrebno.
Najbolje ubrzanje svih radnji, pored odgovarajuceg proca, postigla bih kombinacijom u kojoj bi dodala
(1) 120-128 GB SSD umjesto optike, npr.
SSD 120 GB oko 400 kn
http://www.adria-computers.hr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&option=com_virtuemart&product_id=240273
(ovaj ne dolazi s bracketom)
i caddy, ovisno da li je 9,5 mm ili 12,7 mm (ovaj?) http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=caddy+ssd = oko 100 kn
(2) +4-12GB RAM (da je u konacnici izmedju 8 i 16GB RAM), ovisno o kombinaciji s kojom dolazi laptop (on-board RAM +1 slot, ili 2 slota).
npr.
http://www.edigital.hr/memorija/kingston-%28hx318ls11ib/4%29-hyperx-impact-black-4gb-ddr3l-notebook-memorija--p478255.html?bid=&partner=10001
ili
https://www.uzishop.hr/so-dimm-memorije/2672-kingston-technology-hyperx-impact-so-dimm-8gb-1600mhz.html
Trenutni favoriti:
Asus K550JX-DM013D
Asus K550JX-DM143D
Asus F555LB-DM015D
Moj rang: nemam ga, haha… Po specifikacijama, Asus K550JX-DM013D je ociti izbor, no tu bi skoro odmah trebao ici dodatni RAM i SSD (i iznos s dokupom jamstva penje se do 6.800), kao i u slucaju DM143D. Asus F555LB-DM015D je interesantan jer ne bih morala skoro odmah ici na dodavanje SSD i RAM, dok je Asus K550JX-DM143D interesantan zbog male razlike u cijeni (svega 200 kn, na Elipso akciji), i jamstva od 5 godina.
Znam kako mi se Asus sa i3 ponasao u slicnim zadacama (u pocetku super, a kasnije puzevim korakom naprijed...), a kako Lenovo s i7 (psihicki odmor jer sve brzo otvara), no nemam iskustva s necim izmedju, odnosno sa serijom i5 4xxx ili 5xxx. Jedan od kolega radi slicne poslove na Dell Inspiron 3543 s i5 5200U i na Ubuntu 15.04 vrti po 30 tabova, Skype, itd., i dodje do povremenih manjih zastoja. Njemu ne smeta, no znam da bi se to jos vise osjetilo na Windowsima. Slicno sam primijetila i na i5 5200U na Toshibi L50-B-27N s Win 10 Pro x64, no zbog neispravnog hard diska bilo je tesko reci je li jos nesto uzrok po meni relativno cestim kracim zastojima.
Ovdje je moja analiza (+/-) za pojedini model, i jedan od Acera, za usporedbu:
https://docs.google.com/document/d/1WyFrTybieaI_6HN6kKivJ8MiEzEwU24OT7paX9vMtsY/edit?usp=sharing
Sutra prijepodne planiram naruciti, da do srijede stigne i bude spreman za rad.
Unaprijed hvala na misljenju i prijedlozima!
@whiterosezagreb
Koja dijagonala monitora je zanima? 15.6 ili 17.3 inca?
i5 modeli sa 7200 rpm hardom pocinju od 4.500 kn.
VAZNO - Za sve koji kupujete Asus laptop:
Zbog akcije 100% pouzdan, nije moguce samostalno ugraditi RAM ili SSD bez gubitka garancije. Ugradnju treba izvrsiti u ovlastenom servisu.
Za one koje zanima zasto - Asus je na kuciste stavio senzor koji registrira otvaranje kucista i resetira se, a ovlasteni serviser moze izvesti otvaranje i ugradnju komponenti bez utjecaja na senzor odnosno bez gubitka vasih prava u okviru garancije i akcije 100% pouzdan. Ovlasteni servis za Asus je System One, i upgrade vrsi prema svom cjeniku. Ukoliko kupujete opremu kod SuperNet, oni to mogu organizirati za oko 60kn, po informaciji s info telefona webshopa.
U SuperNetu su mi rekli da prakticiraju ugradnju SSD u HDD slot, dok HDD prebace u caddy, i pobrinu se da sve bude uredno odvijeno i zavijeno. Takodjer, ukoliko uzimate laptop kod njih, provjerit ce vam je li sirina ladice DVD 9,5 mm ili 12,7 mm, kako biste sukladno tome narucili caddy.
Pozdrav, vidim nema puno diskusije za kategoriju do 3500kn, pa bih vas molio koju preporuku za tu cijenu. Laptop je prvenstveno za multimediju i posao (excel, word....), graficka nije bitna.
Estetika je plus jer je namijenjen za zensku osobu. Recimo nešto ovakvo, samo nema potrebe za 840M. Ne znam da li u ovom rangu mogu dogurati do 17", a da ne zrtvujem ostale specifikacije. Ili da se ipak drzim 15" i nesto boljim procesorom.
Pozdrav!
Treba mi laptop na kojem ću moći bez problema normalno radit više-manje sve. Dakle filmovi, office, surfanje, programiranje, gaming (usput, to bi mi bio 1. laptop, tako da sam noob što se tog tiče).
Bitno mi je da je kvalitetan i da ima dobru grafiku koja može vrtit i novije igrice na pristojnim fpsima, posebno na multiplayeru (ne tražim nikakve ultra postavke za najnovije naslove, medium je sasvim OK, može i low ako se baš mora). Igrao bi CoD 4, MW3, Battlfield, LoL i slično. Gledao sam malo po netu, koliko sam shvatio GeForce GTX 860 i 950/960 su u tom nekom rangu te bi trebale sve lagano gonit. Neznam kolika je razlika između njih, gledao sam na notebookchecku, nisu predaleko jedna od druge ali me zanima dal neko ima iskustva s njima da mi kaže dal se u praksi isplati ić na 960 ili je 950 sasvim dostatna. Možda je bolje uzet 960 jer ne namjeravam tako skoro kupovat novi laptop, ali se kao što rekoh ne kužim pa tražim savjet nekog iskusnijeg. (Čini mi se da cijena 860m nije baš pretjerano pala, tako da je 9** bolji odabir za par stotina kn više, al možda griješim).
IPS ekran je obavezan, a veličina ekrana nije toliko (iskreno neznam dal je bolje uzet 15.6" ili 17.3", i kolika je zapravo razlika).
Cijena 6000-7000 kn, +/- 500kn (ako ima super laptopa koji zadovoljavaju uvjetima ispod 6k bi bilo super, ali ih nisam baš našao).
Također treba imati SSD ili mogućnost ugradnje SSD-a (ili SSHD disk, samo neznam koliko je on brz, za SSD znam da čini dosta veliku razliku u odnosu na HDD).
Svi dodatni savjeti i prijedlozi su dobrodošli
Hvala puno unaprijed! :)
Može preporuka laptopa do nekih 5000-6000 kuna (naravno da može i jeftinije ako zadovoljavaju uvjete). Koristio bi se za obradu videa i internet veći dio vremena.
- 15"-17" (recite koje bi bilo bolje?)
- min 500GB HDD
- SSD (ili barem da ima još dodatno prazno mjesto za ugraditi SSD uz HDD)
- i5/i7 (ili koji drugi, nisam baš više u toku s procesorima)
- min 8GB rama?
- može zasebno grafička da pokrene i koju igru
- po mogućnosti bez windowsa (radi niže cijene samog laptopa)
Ako mislite da je potrebna ili zadovoljava koja druga konfiguracija, naravno da slobodno predložite. Gledao sam po nabava.net pa neznam kojega odlučiti.
Također me zanima laptop ovakvih karakteristika, bez OS-a i obavezno mjesto za 2 HDD-a, odnosno HDD ugrđen i prazno mjesto za SSD (kojeg već imam). Hvala
960M je rebrandirana gtx 860M, i overclockana gtx 950M = par sto kuna vise u odnosu na 950M se ne isplati dati (bolje pojacaj RAM ili SSD). Ako model laptopa koji uzmes bude imao GTX 950M sa DDR5, moci ces ju clockati i dobiti 960M. Isto tako, po reviewima drugih vidim da se tek od 970M ili jace moze ocekivati neka bitnija razlika.
Dijagonala - 15.6" je povoljnije cijenom, stedljivije, laksi laptop dobijes (2,1-2,7kg kod 15,6 incnih, vs. 2,7-4,5 kg kod 17,3 incnih), mobilniji si, manje se grije, manje struje trosi. Za po doma uzmes IPS monitor dijagonale preko 20 inca ;)
IPS ekran - ako si dosta za stolom, bolje uzmes laptop sa Full HD ili HD rezolucijom (i povoljnije prodjes), a razliku u cijeni ulozis (opet) u IPS monitor dijagonale preko 20 inca. No ako si pretezno u pokretu, IPS laptop je dobar (i skuplji) izbor.
SSD je u navedenom cjenovnom rangu tesko ocekivati, i uglavnom se nadje kao SSHD, ako i to, no to se povoljnije rijesi odvojenom nabavom SSD, i ugradnjom (najbolje kada HDD ide u caddy u otvor za optiku, a SSD u slot za HDD).
Koliko imas potrebe za multitaskingom, odnosno vise otvorenih aplikacija istovremeno?
Prema odgovorima na ovo gore lakse ce se suziti izbor mogucih laptopa koji bi ti odgovarali.
https://www.modulosam.com/asus-n551jm-156ips1920x1080-core-i5-4200h340ghz-8gb-lddr3-1000gb7200rpm-dvd-sm-nvidia-/90NB06R1-M03070/product/
ako nece biti dostupan se ponovno javi.
Taj SSD kojeg imas je mozda M.2 ili obicni SATA3?
15.6" npr. http://www.instar-informatika.hr/notebook-dell-inspiron-5558-red-156-i3-4005u-17-ghz-haswell-4gb-ddr3-1600mhz-500gb-5400rpm-/272547086-N0210 , odabir je sirok pa se moze preporucit prema boji, ovdje sam ciljano gledao 5god jamstva. Ako je pozeljna FHD rezolucija: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=+E5-551G-87MH ili http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=lenovo+z50, ako su pozeljni Windowsi 8.1 ili 10: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=v3+acer+8.1+i3 (sa FHD rezolucijom i Win8.1 od 3440kn). Znaci ima dosta odabira, zasebne grafe u tom rangu se ne placaju puno, od onih jeftinijih moj favorit je: http://www.instar-informatika.hr/notebook-hp-15-ac008nm-m9h05ea-intel-pentium-n3825u-ram-4gb-500gb-supermulti-dvd-burner-5-g/0374351 Sta got planirate kupiti, najbolje izviditi prije kupovine u ducanu na sto lici laptop!
Znaci sluzit ces se opet Lenovom kada dodje sa servisa, a imas i IPS 20" ekran, tako da mislim da tu nema potrebe za IPS laptopom jer se na nabrijane specs previse placa pa onda mislim da ti je najbolji K550JX, sa i7HQ ili i5H mislim da ces bolje ti znati koji ti vise odgovara.
Asus K550JX, vidjeti je li dovoljan i5-4200H http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=K550JX-DM143D ili odmah gledati jaci model sa i7-4720HQ: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=k550jx+i7 Na prvog sa i5 treba staviti cijenu 4GB RAMa da bi bila fer usporedba, znaci +200kn pa sve skupa razlika izmedju modela sa i5H i i7HQ dodje na 500kn, s time da ovog prvog ima u Elipso sa famoznih 5god jamstva.. Opcija sa IPS za obojicu je: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=n551jx Nema jeftinijeg sa IPS, a da ima 850M ili 950M graficku, donedavno je bilo N551JK za cak 600kn manje sa prakticki istim specs, no to tak ide kada dolaze "novi" modeli.
Običan SATA3 koliko znam: http://ark.intel.com/products/67287/Intel-SSD-330-Series-120GB-SATA-6Gbs-25nm-MLC
Nije mi previše važan IPS, ako sam mogao i prije živjet bez njega, mogu i sad, tako da mi je ovaj sa i7 idealan, hvala puno. Ima dodatan utor za SSD ili ću morati spajati HDD na USB?
Pozdrav, u potrazi sam za laptopom cijenom oko 3000kn, namjena za web, filmove, nikako igrice i slicno... Trenutno sam upikirao Lenovo Z50-70, vidim da Elipso daje torbu+5 godina garancije za 3250kn uz to da laptop ima FullHD, i3 i nvidia 840. Ako mislite da za moje potrebe ne treba laptop takvih specifikacija i mogu proci jeftinije slobodno napisite bolje alternative. Hvala.
Pozdrav,
Imat cu oko 3500kn pa me zanima neki laptop s kojim mogu igre pokrenut, nemora biti i3 cpu, samo da ima garanciju i da mogu neke igre odigrat
Lp i hvala
Evo konacno slozio i mogu dati par komentara na Asus N551JK-CN111D.
Laptop me izasao 5700 kn u Instaru te sa uzeo dodatno jamstvo na 5 godina (+ 3g dodatne na tvornicko) za 550 kn.
Ujedno sam ga odmah registrirao na mojasus.com za onaj povrat novca u slucaju kvara...
Posto lap ima 4GB rama odmah sam uzeo dodatne rame: Kingston 8GB HyperX Impact black (HX316LS9IB/8) za 450 kn.
Isto tak odmah sam uzeo SSD, izbacio optiku i na njeno mjesto ugradio: SSD AD 240GB SP550 za 700 kn.
Moral sam kupiti i ladicu za disk umjesto optike: Ednet SSD/HDD Installation Frame 9,5 mm za 130 kn. (ladica je 9,5 mm, disk je 7 mm, ali dobije se obloga od 2 mm koja to super upotpuni, tako da bez brige, nista ne plese...).
Kupil sam odmah i 2 HDMI kabla: Transmedia C 210 ZINL od 1,5 m i 5 m za 50 kn. (na kraci spajam monitor, na duzi TV).
Uzel sam lijepu Port torbu na sniženju za 120 kn, stvarno je cvrsta, ali opet tanka.
Pošto je bil bal, nek bude i masknebal...pa sam uzeo i SanDisk 64GB Cruzer Extreme USB 3.0. Flash Drive za 250 kn. (treba vrlo cesto i konacno sam i to rijesil...).
Sve ukupno me izaslo oko 8000 kn.
Stavil sam Windows 10 EDU, uzel ključ od kolege s faksa, tako da je Windows activated ;)
Sto se tice same ugradnje komponenti bio je macji kasalj. Par sarafa i lako se umetnu i rami i SSD, ako ce me ona "nesretna" wi-fi kartica zafrkavati i to nije problem promjeniti jer je lako dostupna...
Lap je stvarno estetski lijep. Nista se ne uvija, djeluje cvrsto...
Ekran je prva liga, tipkovnica po mraku daje svoje.
Ne moram ni govoriti da sistem podigne kad velis keks.
Temperature su odlicne (bar prilikom instalacije i nekih lakših operativnih izvođenja) te je totalno necujni.
Sve u svemu jako sam zadovoljan i nadam se da budem i do daljnjeg.
Preporucil bi ga definitivno samo sto eto, vise nije dobavljiv, bar ne zasad.
Treba mi preporuka prijenosnika za rodicu kojoj će to koristi za uredski rad. Uvjeti su da dijagonala mora biti manja od 15" i da ima SSD. Poželjno je da je cijena do 4000kn.
Nasao sam u ekupi lenovo z50-70 i3 1.9ghz, m840 2gb grafa za 3499kn i ide 4 god jamstva i besplatna dostava i bijele boje je :)
Jel to ok?
Cist ok :)
Unaprijed se ispričavam što post nije direktno vezan za temu, al radi se o laptopu pa mislim da je okej.
Tražim prporuku torbe za laptop, cijena do 150kn, veličina 15,6" i lokacije trgovine da je u Zagrebu.
Hvala i lijep pozdrav!
Puno hvala Origjigji i The_Fichek :)
Što se tiče multitaskinga, dosad ga nisam baš pretjerano koristio (moj komp ima problema već i kad ima malo više internetskih karitca, o više otvorenih programa ne želim ni razmišljati...zato i želim brz i moćan laptop jer već godinama čekam po 10 minuta da mi se komp boota, pa laptop ima da bude seamless). Za laptop iskreno neznam koliko bi multitaskao, vjerojatno dosta više nego na kompu.
Suzio sam (kind of) izbor na 6 laptopa, ako imate još koji prijedlog bit će dobrodošao, ako ne onda se nadam da idem u shopping:
(valjda linkovi rade, ako ne vičite)
ASUS N551JM - Fichekov prijedlog, čini mi se super laptop
ASUS K550JX-DM013D - dosta jeftiniji od ostalih modela, ali dolazi sa i7-4720HQ procesorom i GTX 950m grafom, jedino mi je cijena malo sumnjiva, neznam dal ima IPS ekran, osim toga ima i sporiji HDD (5400 rpm); možda je ovo neki best buy ali sam malo skeptičan, pa bih molio za mišljenje/savjet
ASUS ROG GL522JX-CN228D - malo viša cijena, neznam dal se isplati protezat iaoko ima i7 i GTX 950M
ASUS ROG GL522JX-CN030D - još jedan ROG, vrlo sličan gornjem, mrvicu jeftiniji (jedina razlika koju sam ja našao je u wirelessu i bluetoothu)
ASUS GL522JX-CN055D - zadnji ROG, najjeftiniji, ima i5 proc, možda se isplati, (opet) neznam
ASUS N551JX-CN040D - aluminijski (nemam pojma koliko to utječe na rad), i7, GTX 950M, po komponentama skoro isti kao i najgornji ROG
Dvoumim se dosta oko ovih laptopa, svi mi se čine odlični ali budući da nemam prakse pomoć je zbilja dobrodošla, isplati li se davat više za jači proc (ne namjeravam mijenjat laptop tako skoro, ako će mi se cetverojezgreni isplat u budućnosti izgurat ću tih par stotina kuna, ako neće činit toliku razliku onda štedim) ili aluminijsko kućište.
Još jednom puno puno hvala! :)
Poštovani,
znam da sam malo dosadan , ali doslo je do nekih promjena, a ja stvarno nemam vremena tražiti laptop , pa ako vam nije problem baciti neku preporuku
uglavnom tražim laptop:
Brand mi nije bitan
Mora imati :
FHD ekran (što bolji kvalitetom) , 15,6 incha
Procesor najmanje i5
Ram 4 gb ili više (ali da je u nekoj blizoj buducnosti lako nadogradiv)
Grafička mi nije toliko bitna jer necu igrat nista na laptopu, osim sto cu koristit neke programe
HDD ne bitno , ugradnja SSD-a da je moguča na bilo koji način
I da je laptop kvalitetan koliko toliko , i da funkcionira bez problema...
Laptop ce se koristit za faks , gledanje filmova serija, i radenju u nekim DJ programima
Cijena 4700 max , ali sto je jeftinije to bolje.
Hvala unaprijed!!!
glossy ekran: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=lenovo+z50+i5 (5god jamstva u Mikronisu..)
matt ekran: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=F555LB-DM015D%2C, http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=V3-572G-56JD, mora se spomenuti i K550JX, makar ti nije potrebna jaka graficka: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=K550JX-DM143D (neznam ima li ga jos uvijek u Elipso sa 5god jamstva i web cijenom od 4750kn..)
I jos, ako te intersira IPS ekran se raspitaj ima li ga ovaj Acer: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=V3-574G-59QN pa nam mozes javiti odgovor.
Kako je nedavno kolegica Origjigji napisala, najbolje prije ikakve ugradnje bilocega kontaktirati ovlasteni servis da ne bi bilo..
@wryx
N551JM = N551JK sa 860M grafickom, samo ga taj jedan ducan ima, ako ga ima. Znaci, ako se premisljas za njega, nazovi ili posalji upit ducanu da saznas imaju li ga uopce. Nekad je tog laptopa bilo za 6300kn u siroj ponudi. GL552JX i K550JX su slabiji izradom. Nece utjecati na performanse jer su svi dobro izvedenog hladjenja, nego je izrada vise stvar kolko preferiras cvrst laptop. Kod GL552 je prednost naspram N551 sto ima lako pristupacan utor za M.2 SSDe, a kod N551 se SSD ugradjuje preko optike, makar ima utor za half-msata SSD, no taj je nepristupacan i ti half-msata SSDi su nedostupni u HR te im brzine nisu neke kolko sam skuzio. i7HQ ili i5H, to se sam moras odluciti..
Pozdrav,
Reko evo da i na čuvenom bug forumu potražim savjet.
Trebao bi mi best buy 17'' laptop namijenjen isključivo poslu (ms office, knjigovodstveni programi, povremeno surfanje/multimedija, dobar multitasking) u cjenovnom rangu do cca 4200 kn. može naravno i za manje ako se nađe neki sa zadovoljavajućim performansama, budući da ću morati i odvojeno uzimati win 7 za firmu. A po potrebi se može protegnuti i mrvicu više. Ali uglavnom je najbitniji omjer dobiveno-uloženo. Ne želim neki overkill.
bitno je napomenuti da će laptop pola radnog vremena biti priključen na 23''-24'' ekran, te bi njegova grafa (proc) trebala podnijeti 1920x1080 rezoluciju za potrebe gore navedenih aktivnosti. da li je to izvedivo?
Da li bi nešto od ovoga bilo best buy?
http://www.arhiteh.hr/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=1_103_109&products_id=11507
http://www.arhiteh.hr/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=1_103_109&products_id=11876 (lol, koja je razlika između ovog i prethodnog osim u cijeni?)
http://www.arhiteh.hr/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=1_103_109&products_id=11993 (da li je ovaj proc zbilja bolji za tu razliku u cijeni? tj. 5010U vs 4030U)
http://www.arhiteh.hr/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=1_103_109&products_id=12448
ili molim bolje preporuke?
nisam posebno vezan niti za jednu trgovinu, bitno je samo da ima webshop s dostavom.
hvala.