- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav ljudi, treba mi jedan laptopic do 4500kn, vazno je da ima dobar ekran snazan procesor dosta hdd i rama. i jos jedna obvezna stvar su windows-i, moraju bit origigi jer je za posao
Ekipa, molio bih preporuku laptopa za faks: programiranje, photoshop, moguće pogonjenje virtualki; razonoda: surfanje, glazba, a igre ništa. S obzirom na navedeno koji proc i koliko RAMa preporučujete i koji modeli bi zadovoljavali za ovo navedeno? Osobno, dvoumim između asusovih i lenova. Mogu biti freeos.
BTW, primjetio sam da se bilo raspravljalo o kupovini u Elipsu zbog onih 5 godina garancije, ima li tko iskustva ili zna nešto više o tome? Hvala.
http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=asus+x550jk Ekran je prosjek kao i rezolucija, IPS matrice ekrana se u HR na 15.6 javljaju od 5500kn, u Njemackoj sa i5H, a ne slabijim i5U od 680 eura. Taj Asus X550JK je prvi 15.6" koji se javlja sa i5H i jos 850M grafickom, drasticno jacom od 840M.
Fichek izgleda da su opet pale cijene asusa :D.
pozz decki, dugo nisam pratil temu jer me lap (izabran bas na ovom forumu ) dobro sluzil (vidi moj pc), al je pocel lagano starit
nekad bio best buy za 3700 kn, lenovo g580
i3 3110 na 2.4ghz, gt635 2gb gddr3, 1366*768, 15.6" ocajna TN matrica, 4 rama
lap je ciscen dvaput, jednom mjenjana termo pasta (1 vent)
prvenstveno je igranje world of tanks koji je tolko optimiziran da koristi SAMO 1 JEZGRU
uz to upiknem i krizu 1,2,3 i far cry 3 koji se svi vrte ok, eventualno bi na novom i fc4
ssd bi naknadno isao u svaku verziju
opcije su mi trenutno ove (kako kaze informaticar starog kova™) pa me zanima kolko bi me dosli min novi laptopi
1) novi lap 15.6" pozeljan zbog cijene
2) novi lap 17.3" pozeljan zbog veceg ekrana i udobnije tastature i hladjenja
3A) nova kanta
3B) pimpanje postojeceg laptopa
dakle, idemo redom:
1) obavezno gddr5, reza 1366*768, moze i TN, proc sto viseg takta i5 (netrebam i7), a rami, hard, dvd, hladjenje, buka, izrada, tezina i win nisu bitni, cak sam si i naso monitor nekih 18" iste rezolucije za opciju "lap pod stol, mis, tastaturu i monitor na stol"
vidim da se provlaci Notebook Asus X550JK-XO058D, Core i5-4200H, 4GB, 1000GB, DVD-SM, Nvidia GTX850M 2GB - BEST BUY
oni jeftiniji na nabavi su SVI sa gddr3 iako nabava kaze krivo
2) gddr5, reza 1600*900, moze i fhd (lako ukopcam monitor manje reze), proc sto visi takt, ostalo isto ko i gore, eventualno 2 hdd baya su dobrodosla zbog ssd-a naknadno-to valjda ima svaki
3A) to cu u zasebnoj temi da nisam
3B) ubacit najbrzi dostupan proc (kolko para i gdje i dal se moze), dodat rame (kolko bi to ubrzalo sve) i ssd (kolko bi smanjilo zagrijavanje), kolko je isplativo u odnosu na novo
p.s. fichek ubaci u 5-tu ocekujem puno od tebe
nije hitno, kroz jedno mjesec-dva bi kupio, zavisno od atraktivnosti ponude / poboljsanja u odnosu na sada tj. best buy faktor
cijena mi je bitna al nemam neki minimalni budjet, bitnije mi je ono gore navedeno
p.s.s. ovaj moj se cisti tak da se skine sve sa kucista i unutar kucista, pa tastatura, pa gornji dio kucista, pa maticna, pa vent pa se okrene maticna da se mogo skinut cooler-jednostavno,zar ne?
Bogami solidan komad teksta :D. Evo da ti ja dam svoje mišljenje dok nema ficheka, on će ti to malo detaljnije valjda.
Za početak nisi naveo cijenu, barem okvirnu jer ovako mogu tu svašta nabacit npr. neki asus od 10-12k kuna... Kažeš da ti nije nužan fhd nego je dovoljan hd pa onda bi išao na taj x550jk. Tražiš obavezno gddr5 gpu, toga ti za igre tek ima 860m za realnu cijenu. Istina je da postoji i 850m gddr5, ali to 99% nije u tim x550jk asusima. Možda si išao za onim mojim postom nedavnim gdje sam nešto spominjao to, ali to je vjerojatno kriv info tako da radije idi na neki jeftiniji sa liste, ili ako baš želiš i7 onda na ovu listu gledaj, iako ne znam jeli i7 vrijedan te cijene, odnosno hoće li te bolje performanse pokriti tu razliku u cijeni. CPU u asusu je dosta bolji od tvog, ima veći clock+tb koji tvoj i3 nema (taj veći clock bi trebao dobro doći za te tenkove koji kao što kažeš koriste 1 jezgru). 850m je 2x bolja od ove tvoje tako da nećeš imati problema ni sa fc4 na visokim postavkama uz malo prilagodbe postavki. Najjeftiniji 17.3'' sa 850m je asus x751, ali on ima ovaj štedljivi u cpu tako da nije najbolja opcija za igranje. Neću pričati dalje o n551/g551/nitro/y50 jer nije navedena cijena ni nužnost fhd i/ili ips-a pa da ne pišem bezveze.
Sa pimpanjem laptopa se nećeš usrećit, a za desktop pc valjda znaš da bi prošao bolje što se tiče omjera cijene i performansi, ali tu je pitanje koliko ti treba mobilnost.
1) Neznam je li ili nije GDDR5 u bas tom X550JK iz Instara (isti serijski broj i model kao u ostalim ducanima..), uglavnom, za igranje je to ogroman best buy i velim jos jednom, ako bi bila DDR3 memorija to ne bi znacilo da grafa suxa na FHD rezi nego je za jedno max. 5fps po mojoj procjeni slabija od jednako clockane GDDR5 verzije. Sa IPS verzijom bi best buy bio Asus G551JK od 5850kn ili N551JM sa 860M od 6330kn.
2) V3-772G Acer iz Njemacke za 800 eura sa GDDR5 850M, i5M, FHD, 4 moguca slota za HDD/SSD koji vec disk, lagana i vrlo dobra moguca nadogradnja. U Hrvatskoj bi konkurent bio Asus X751LK sa DDR3 850M, i7U, HD+. Nedavno sam pisao o tome, kao i o Lenovu y70-70, koji je za 850 eura na amazon.de jako dobar best buy (860M, i5H, IPS 17,3" Touch, akcija), Acer Nitro sa i5H, 860M, IPS 17,3" kosta 950 eura vani.
3A) 860M je na razini desktop GTX 750Ti, znaci ne bas popularne desktop gaming grafe. Za 5-6 tisuca se da slozit dosta jaca gaming konfa i to ti predlazem, ako mobilnost nije od neke vaznosti. U tom slucaju ti nije nimalo lose sacekati 2. kvartal i dolazak Radeon 3XX serije, sa prvom 380/X grafom koja bi trebala uzdrmati desktop GPU trziste. Kupnjom desktop konfe takodjer mozes rjesit dosta jaci proc, npr. sa nekim i5K bi dosta profitirao u WoT ili u vise budzet opciji, sa Pentium G3258 koji je izasao povodom 20. (tj. 21. godisnjice) pa se da overclockati i to itekako dobro, ali taj bi bio bottleneck za sve jace od R9 270X kolko sam citao.
3B) Mislim da ti to bas nije isplativo.
Zakljucak: vidi kolka je potrebna mobilnost, ako bas i nije ili je to bitno samo za PDF, Office i slicno, radje za to kupi tablet, a sa ostatkom kupi postenu desktop konfiguraciju i tu bi bilo pametno docekati Radeon 3XX seriju, a ja osobno kako sam strpljiv covjek bih cekao i Intel Skylake procesore..
Meni to izgleda kao vise nego posteno raskopavanje laptopa, ja bih isisao vent, nebi ga isao vadit kao npr. kolega Pranja koji je vrlo uredno pocistio laptop i nedavno postavio slike na temu Slike hardvera. Termalna pasta mi izgleda ocajno razmazana, ali ja nisam neki znalac za te stvari. Sve u svemu, sretno ti bilo sa vracanjem svega nazad :D
evo da se i ja opet javim.
mislim da ću na kraju uzeti ovaj acer: http://www.amazon.com/Acer-Aspire-Edition-VN7-591G-74SK-15-6-Inch/dp/B00NJNG2DO/ref=pd_cp_pc_0
jedini ima sve u nekom rangu što sam htio. taman ok cijena iako da je 100$ dolje bilo bi savršeno :D odgovarajuća grafa i procesor SSD te još 1TB HD-a...
ekran također FHD te IPS, jedino što nema optical drive, al dobro..
čitao sam malo reviewe i kao dosta su visoke temperature iako ima dva ventilatora. jel aceri inače imaju s time problema ili?
i još me samo zanima jel ova serija nešto lošije izrade, jedino me to muči...
Nemaju aceri većinom probleme sa temperaturama nego ima haswell velikih problema sa temperaturama.
Fićo 860M je jako zahvalna lap grafa a to što 750ti nije to se nas na lapovima ne tiče.
Da nas se ticalo uzeli bi kantu.
Tebe se ne tice, ali njega se tice, lijepo je stavio kao opciju upravo kantu i pod to sam mu odgovorio. Malo citaj na sto odgovaram..
To i vrapci već znaju da je povoljnije uzeti jači desktop nego laptop.
Samo što se kanta ne da baš okolo nosati.
Ne nego primjećujem da obezvrijeđuješ 860M konstantno a na lošijoj si od nje.
Ok? Nema ljutnje.
Ne obezvredjujem nego mu kazem da zna s kojom je desktop grafom usporedit, ne kontam di je problem. Pogotovo bi to trebalo biti bitno posto se misli i o desktop konfi. Nebi da je GTX 750Ti losa, dapace, samo nije best buy u desktop segmentu, dok su 850M i 860M super ulozeno/dobiveno omjera za laptope, prava je steta sto nema vise laptopa s njima. Neznam iz cega si izvukao to obezvrijedjivanje.
To je točno. Sa time se slažem upravo igram malo Max payne 3 na FHD sve high ili i više a može i više ako treba i fantazija od grafike posebno na ips-u.
Nije to toliko loša grafa na lapu posebno jer su prve bolje dosta skuplje od nje. :)
Uglavnom sve mi bolje rade od GTA IV pa i Max payne 3. Ekran mi je ionako 60Hz pa do 60 FPS-a a samo da lijepše izgleda a da se da igrati. I BF4 sam nafrljio i njega može ganjati. skoro na najjače.
Grafa je zvijer s obzirom na potrosnju, ni 50W. Valja sve rec pa on neka bira. Neznam na koje igre puca, koje postavke, na desktop moze ici i na 120Hz monitore, koji ce uskoro biti IPS i tako to svasta nesto. Nema smisla puno pisati jer neznamo kolko mu je bitna mobilnost.
Za početak nisi naveo cijenu, barem okvirnu jer ovako mogu tu svašta nabacit npr. neki asus od 10-12k kuna... Kažeš da ti nije nužan fhd nego je dovoljan hd pa onda bi išao na taj x550jk. Tražiš obavezno gddr5 gpu, toga ti za igre tek ima 860m za realnu cijenu. Istina je da postoji i 850m gddr5, ali to 99% nije u tim x550jk asusima. Možda si išao za onim mojim postom nedavnim gdje sam nešto spominjao to, ali to je vjerojatno kriv info tako da radije idi na neki jeftiniji sa liste, ili ako baš želiš i7 onda na ovu listu gledaj, iako ne znam jeli i7 vrijedan te cijene, odnosno hoće li te bolje performanse pokriti tu razliku u cijeni. CPU u asusu je dosta bolji od tvog, ima veći clock+tb koji tvoj i3 nema (taj veći clock bi trebao dobro doći za te tenkove koji kao što kažeš koriste 1 jezgru). 850m je 2x bolja od ove tvoje tako da nećeš imati problema ni sa fc4 na visokim postavkama uz malo prilagodbe postavki. Najjeftiniji 17.3'' sa 850m je asus x751, ali on ima ovaj štedljivi u cpu tako da nije najbolja opcija za igranje. Neću pričati dalje o n551/g551/nitro/y50 jer nije navedena cijena ni nužnost fhd i/ili ips-a pa da ne pišem bezveze.
Sa pimpanjem laptopa se nećeš usrećit, a za desktop pc valjda znaš da bi prošao bolje što se tiče omjera cijene i performansi, ali tu je pitanje koliko ti treba mobilnost.
prva lista daje laptope sa gddr3, makar na nabavi pise da cak i prvi ima gddr5, ali link prodavaca jasno govori da nema-lazno oglasavanje; cak i ona tvoja osvjezena lista sa pojeftinjenjem je samo gddr3
druga lista daje lap sa i7 koji mi netreba i naglasio sam da hocu i5, a grafa ima gddr3 koji takodjer NECU
mislim da jedina prednost i7 koju bi MOZDA mogo iskoristit je vise cache-a koju ce igra MOZDA znat iskoristit
jedini i7 koji bi ulazio u igru je dvojezgreni i7 visokog takta sa vise cachea od i5
previse mozda
asus x751 je sa U procesorom-nebi islo
kao sto sam napisao, sveto trojstvo je i5 zbog sto veceg takta, M ili H - gddr5 zbog boljih performansi na vecim rezolucijama sa kasnije vanjskim monitorom - sto manja nativna rezolucija ekrana za bolji prikaz u startu
kaj se tice cijene nisam nista naveo osim "najmanja moguca" da zadovoljava minimalne zahtjeve...imam i petsto €, imam i soma, imam i dva al nedam
posto sam za stari lap dao 500€, sad mi je bedasto dati soma da ga zamjeni a stari jos radi
neznam di da gledam na kojoj stranici da imam filter za zahtjeve pa da ukucam gddr5, i5 i rezu, ocigledno to se nemoze isprogramirat, jednako ko i wot da koristi vise od jedne jezgre
nekakav optimum bi mi bio 5k kn ±10% jer napredak mora biti, i DA, znam da je extra ssd jos soma, rami kostaju, .....etc
al kao sto je reko neko nznm vise ko na ovom forumu, pare su tu da se trose necemo ih u grob nosit ali da ih se moram odmah rjesit odjednom-ne, nemoram, barem dok ne postanem profi gejmer
mobilnost mi je bitna u rangu odredjene prenosivosti posto radim sezonski i znaju biti ucestale selidbe
evo sad mi pada na pamet ideja: vanjski usb 3.0 ssd sa instaliranim igrama: kolko je to ubrzanje u odnosu na interni hdd 5,400 kakav imam sad?
1) Neznam je li ili nije GDDR5 u bas tom X550JK iz Instara (isti serijski broj i model kao u ostalim ducanima..), uglavnom, za igranje je to ogroman best buy....Sa IPS verzijom bi best buy bio Asus G551JK od 5850kn ili N551JM sa 860M od 6330kn.
2) V3-772G Acer iz Njemacke za 800 eura sa GDDR5 850M, i5M, FHD, 4 moguca slota za HDD/SSD koji vec disk, lagana i vrlo dobra moguca nadogradnja. U Hrvatskoj bi konkurent bio Asus X751LK sa DDR3 850M, i7U, HD+.
3A) Za 5-6 tisuca se da slozit dosta jaca gaming konfa i to ti predlazem, ako mobilnost nije od neke vaznosti. U tom slucaju ti nije nimalo lose sacekati 2. kvartal i dolazak Radeon 3XX serije, sa prvom 380/X grafom koja bi trebala uzdrmati desktop GPU trziste. .. sa Pentium G3258 koji je izasao povodom 20. (tj. 21. godisnjice) pa se da overclockati i to itekako dobro, ali taj bi bio bottleneck za sve jace od R9 270X kolko sam citao.
Zakljucak: vidi kolka je potrebna mobilnost, ako bas i nije ili je to bitno samo za PDF, Office i slicno, radje za to kupi tablet, a sa ostatkom kupi postenu desktop konfiguraciju i tu bi bilo pametno docekati Radeon 3XX seriju, a ja osobno kako sam strpljiv covjek bih cekao i Intel Skylake procesore..
i ja sam vise nego strpljiv covjek, jos mi sve radi i realno mi netreba al me zuljaju pare i htio bi se necim pocastit-al nemoram odma danas
1) da to bi trebalo provjerit za gddr5...ovaj iduci asus, jel ima hd rezu ili vecu?
edit vidim da je fhd, to je cijena ips-a, i 8 rama i 7,200 hard...skuplji je soma kuna, kaj to vredi tolko? ovaj sa 860m je soma i pol skuplji...cemu ako ovaj za 4800 ima isto gddr5? cjela poanta je jake grafe i male reze ugodno igranje
glupo mi je platit ips i fhd i onda da mi sve radi sporije (da ne spominjem da mi je i upitna ta reza na toj dijagonali)
makar i to rjesim za 100€ sa monitorom 18" 1366*768 ako je slucajno lap sa vecom rezom al opet je to glupo jer ne koristim dobar ekran koji sam platio
2) njemacka? neznam bas, niti znam jezik niti bi se igral s tak necim i posle psoval i lupal po njemackoj tastaturi jer nema hr znakova, ili jos gore, placao ugradnju hr tastature nekom balvanu u nekom servisu, makar je lap uber jak i super konfa za tu paru da se razumijemo
ova hrv verzija ima i7U procesor i gddr3
posto zivimo u juznoj pripi*dini nije dosla do nas tehnologija kastomizacije laptopa i radi se mish-mash od komponenti koje posle nemres mjenjat samo da se rjese zaliha i nabiju cijenu
ma nabijem ja njih
posto nema dobrog komba i5 M ili H i gddr5 grafe, opcija 17" otpada jer pocinje sve tek od 860m, fhd i i7 za sulude cifre
netreba mi luksuzna limuzina visoke klase sa nabrijanim motorom nego jednom rijecju jurilica, roadster, kompaktna i suludo brza, ko ga hebe kaj nema komfor, izradu i mjesta za 4 osobe
moram priznat da su svi proizvodjaci poludili sa jakom rezom, slabim procovima, fhd-om, touchscreenom (pa imam mis) i grafam za brisat guzicu
3A) znam to za konfe, tad nebi dao isto ko i za lap nego manje jer bi slozio overkill...bas sam si mislio na tom pentiumu bazirat konfu, na hd rezi mislim da nemoze bottleneckat nijednu grafu, a i radilo bi sve brze nego sad na lapu
ALI, ja sam zamislio to u micro atx kucistu da bude ljepo malo i prenosivo (znate razliku prijenosno i prenosivo, opisano je u bugu u tekstu o "laptopu" od 21" il tak nekaj, neki dell je to bio mislim, davno je umro)
3B) nista od ovoga nije realno isplativo, posebno zamjena laptopa koji jos dobro radi, ali hocu planirat unapred i imat spremno nekoliko opcija
p.s. idem jos malo surfat pa cu vam postat rezultate
p.s.s. one slike su od 8.5.2014. kad je bio na servisu lap jer se gasio od pregrijavanja-zanemario sam garanciju, u servisu se nisu javljali na mejl ni pozive, i dao sam najblizem serviseru 150kn da odma to rjesi da nisam bez pile, pasta se bila zapekla nakon kaj se razlila (valjda) jer je bilo previse je naneseno tvornicki
lap je kupljen 27.12.2012. u linksu i prosli mjesec je bio na ciscenju venta opet jer se gasio
Problem ti je što za te pare nećeš naći gddr5 verziju nijedne kartice. 1. ti je 860m koja dolazi sigurno sa gddr5 memorijom i nema je ispod 6.3k kuna. E sad sa tom cijenom još dobivaš i ips i fhd koji su po meni odlična ponuda, ali koliko vidim ti bi radije maknuo ips i smanjio fhd na hd samo da bi pala cijena, no nema takvog modela. Jedino što ti preostaje za te pare ti je da ukucaš u nabavi.net x550jk i onda šalješ mail svima kojima piše da je 850m gddr5 da ti potvrde da je to istina. Ako ti nešto budu muljali tipa da si točno vidio, ali da to ionako nema neke razlike,... pa onda ćeš znati da ti muljaju :D. Ugl. napisao si da ideš tražit, pa traži... i ako nešto nađeš stavi sve u taj 1 post da se ostali koji te savjetuju lakše mogu snaći. Sretno sa traženjem.
hvala, budem
- Aspire E5-771G-5489, NX.MNVEX.008
http://www.nabava.net/prijenosna-racunala__30/acer-prijenosno-racunalo-aspire-e5-771g-5489-nxmnvex008-173__8071281
- Aspire E5-771G-59HV, NX.MNVEX.024
http://www.nabava.net/prijenosna-racunala__30/acer-prijenosno-racunalo-aspire-e5-771g-59hv-nxmnvex024-173__8071291
Na e-kupi upravo akcija za Acer, i ovaj drugi model je upravo 4400 HRK, tako da se odlučih za njega. Izvaditi ću pločicu do 2 GB i staviti od 4 GB.
Samo me zanima hoću li vidjeti znatan odmak u odnosu na moj stari laptop Aspire 7739G (i3-370M, GT 520M)?
Vaša mišljenja i prijedlozi?
Hvala.
http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=asus+x550jk Ekran je prosjek kao i rezolucija, IPS matrice ekrana se u HR na 15.6 javljaju od 5500kn, u Njemackoj sa i5H, a ne slabijim i5U od 680 eura. Taj Asus X550JK je prvi 15.6" koji se javlja sa i5H i jos 850M grafickom, drasticno jacom od 840M.
laptop je monstrum, ali posto je za posao vaznije mi je da ima orginal windowse nego da ima ovako brutalnu grafu
Pozdrav, molim vas za pomoć ! Htjela bi sina studenta iznenaditi prenosnim računalom za potrebe na faksu. Čitam komentara na forumu i malo toga kužim :) Pokušala sam od sina izvući što bi želio ali ni on nije siguran na što treba obratiti pažnju kod kupnje. Naravno laptop bi koristio i za surfanje, filmove i meni ne drage igrice. Rado bi kupila sa OS Windows a ne da moram tražiti tko će mi to stručno instalirati. Spremna sam platiti do maximalno 7000 kn. Unaprijed hvala .
1) Neznam je li ili nije GDDR5 u bas tom X550JK iz Instara (isti serijski broj i model kao u ostalim ducanima..), uglavnom, za igranje je to ogroman best buy....Sa IPS verzijom bi best buy bio Asus G551JK od 5850kn ili N551JM sa 860M od 6330kn.
2) V3-772G Acer iz Njemacke za 800 eura sa GDDR5 850M, i5M, FHD, 4 moguca slota za HDD/SSD koji vec disk, lagana i vrlo dobra moguca nadogradnja. U Hrvatskoj bi konkurent bio Asus X751LK sa DDR3 850M, i7U, HD+.
3A) Za 5-6 tisuca se da slozit dosta jaca gaming konfa i to ti predlazem, ako mobilnost nije od neke vaznosti. U tom slucaju ti nije nimalo lose sacekati 2. kvartal i dolazak Radeon 3XX serije, sa prvom 380/X grafom koja bi trebala uzdrmati desktop GPU trziste. .. sa Pentium G3258 koji je izasao povodom 20. (tj. 21. godisnjice) pa se da overclockati i to itekako dobro, ali taj bi bio bottleneck za sve jace od R9 270X kolko sam citao.
i ja sam vise nego strpljiv covjek, jos mi sve radi i realno mi netreba al me zuljaju pare i htio bi se necim pocastit-al nemoram odma danas
1) da to bi trebalo provjerit za gddr5...ovaj iduci asus, jel ima hd rezu ili vecu?
edit vidim da je fhd, to je cijena ips-a, i 8 rama i 7,200 hard...skuplji je soma kuna, kaj to vredi tolko? ovaj sa 860m je soma i pol skuplji...cemu ako ovaj za 4800 ima isto gddr5? cjela poanta je jake grafe i male reze ugodno igranje
glupo mi je platit ips i fhd i onda da mi sve radi sporije (da ne spominjem da mi je i upitna ta reza na toj dijagonali)
makar i to rjesim za 100€ sa monitorom 18" 1366*768 ako je slucajno lap sa vecom rezom al opet je to glupo jer ne koristim dobar ekran koji sam platio
2) njemacka? neznam bas, niti znam jezik niti bi se igral s tak necim i posle psoval i lupal po njemackoj tastaturi jer nema hr znakova, ili jos gore, placao ugradnju hr tastature nekom balvanu u nekom servisu, makar je lap uber jak i super konfa za tu paru da se razumijemo
ova hrv verzija ima i7U procesor i gddr3
posto zivimo u juznoj pripi*dini nije dosla do nas tehnologija kastomizacije laptopa i radi se mish-mash od komponenti koje posle nemres mjenjat samo da se rjese zaliha i nabiju cijenu
ma nabijem ja njih
posto nema dobrog komba i5 M ili H i gddr5 grafe, opcija 17" otpada jer pocinje sve tek od 860m, fhd i i7 za sulude cifre
netreba mi luksuzna limuzina visoke klase sa nabrijanim motorom nego jednom rijecju jurilica, roadster, kompaktna i suludo brza, ko ga hebe kaj nema komfor, izradu i mjesta za 4 osobe
moram priznat da su svi proizvodjaci poludili sa jakom rezom, slabim procovima, fhd-om, touchscreenom (pa imam mis) i grafam za brisat guzicu
3A) znam to za konfe, tad nebi dao isto ko i za lap nego manje jer bi slozio overkill...bas sam si mislio na tom pentiumu bazirat konfu, na hd rezi mislim da nemoze bottleneckat nijednu grafu, a i radilo bi sve brze nego sad na lapu
ALI, ja sam zamislio to u micro atx kucistu da bude ljepo malo i prenosivo (znate razliku prijenosno i prenosivo, opisano je u bugu u tekstu o "laptopu" od 21" il tak nekaj, neki dell je to bio mislim, davno je umro)
3B) nista od ovoga nije realno isplativo, posebno zamjena laptopa koji jos dobro radi, ali hocu planirat unapred i imat spremno nekoliko opcija
p.s. idem jos malo surfat pa cu vam postat rezultate
p.s.s. one slike su od 8.5.2014. kad je bio na servisu lap jer se gasio od pregrijavanja-zanemario sam garanciju, u servisu se nisu javljali na mejl ni pozive, i dao sam najblizem serviseru 150kn da odma to rjesi da nisam bez pile, pasta se bila zapekla nakon kaj se razlila (valjda) jer je bilo previse je naneseno tvornicki
lap je kupljen 27.12.2012. u linksu i prosli mjesec je bio na ciscenju venta opet jer se gasio
Sjetio sam se jednog forumasa kojemu je isto tako WoT omiljena igra, tako da evo ti taj post u kojemu sam dosta linkao i pricao o WoTu:
http://www.bug.hr/forum/topic/prijenosna-racunala/ultimativna-tema-odabir-prijenosnika/48197.aspx?page=565&jumpto=4495229&sort=asc&view=flat
Iduci Asus je G551JK kojemu je pala cijena sa 6100-6300kn na 5850-5950kn. Da, vrijedi 1000kn razlike, po meni sam IPS FHD matt ekran vrijedi tolko ako uracunam PDV i maržu (cca 50%) jer su iz nekog razloga jos uvijek vrlo rijetki IPS zasloni na prijenosnicima od 13.3" nadalje. Reza ti nema biti sta upitna na 15.6", malo teze bi vidio neka0kav tekst sa udaljenosti vece od pola metra, sta ja znam, no lako se daju povecat ikone itd., u igri, filmu, videju kada nema nekakvog sitnog teksta je pravo blazenstvo IPS vs TN. To velim iz iskustva.
Kaj se Njemacke tice, sve kaj ti trebaju su naljepnice sa hrv. slovima, tj. palatalima. Tog ima za 60kn sa njuskala ili iz ducana. Ne kuzim zasto bi i iz kojeg razloga vadio cijelu tipkovnicu van. Softverski se ona podesi na HRV nacin u Windowsima, makar ih dobio sa njem. Windowsima, tako da tu nema frke.
Znaci iz linka kojeg sam ti poslao moras nekako vizualizirati razliku izmedju 850M, 860M, postavki kojima se ti sluzis, razmislit kako bi bilo na FHD, kako na HD. Prije bilokakvog zakljucka obavezno pogledaj sve linkove koje sam stavio u tom linku pa mozes i sam jos malo istrazit.
To bi bilo to kaj se laptopa tice, kaj se konfe tice mislim da bi mogao super proci sa micro ATX kucistem. G3258 goni na FHD identicno ko Haswell i7 za igre koje ne koriste vise od 2 jezgre, tako da je ogroman best buy taj proc, pogotovo ako ne pucas na hard-core najnovije i najzahtjevnije igre di je i dalje super taj proc. Uz taj proc ova grafa bi bila odlicna, a vrlo vjerojatno bi stala 270x i normalne velicine, makar te bas nisu isplative pored r9 280 i tako to.. itd. itd.
Mislim da ti je kljucno i prvo pitanje da razmislis hoces ici na malu konfu ili na laptop, velika je razlika u prenosivosti, tj. zavisi di mislis prenosit racunalo.
- Aspire E5-771G-5489, NX.MNVEX.008
http://www.nabava.net/prijenosna-racunala__30/acer-prijenosno-racunalo-aspire-e5-771g-5489-nxmnvex008-173__8071281
- Aspire E5-771G-59HV, NX.MNVEX.024
http://www.nabava.net/prijenosna-racunala__30/acer-prijenosno-racunalo-aspire-e5-771g-59hv-nxmnvex024-173__8071291
Na e-kupi upravo akcija za Acer, i ovaj drugi model je upravo 4400 HRK, tako da se odlučih za njega. Izvaditi ću pločicu do 2 GB i staviti od 4 GB.
Samo me zanima hoću li vidjeti znatan odmak u odnosu na moj stari laptop Aspire 7739G (i3-370M, GT 520M)?
Vaša mišljenja i prijedlozi?
Hvala.
Da, vidjet ces veliki odmah. Kod graficke mislim da bi vidio jos tolki odmak da ides na Asus X550JK sa gtx850M, no ako je zelja 17,3", a ne 15,6", Acer je best buy u tom rangu, sa i bez akcije.
Pozdrav, molim vas za pomoć ! Htjela bi sina studenta iznenaditi prenosnim računalom za potrebe na faksu. Čitam komentara na forumu i malo toga kužim :) Pokušala sam od sina izvući što bi želio ali ni on nije siguran na što treba obratiti pažnju kod kupnje. Naravno laptop bi koristio i za surfanje, filmove i meni ne drage igrice. Rado bi kupila sa OS Windows a ne da moram tražiti tko će mi to stručno instalirati. Spremna sam platiti do maximalno 7000 kn. Unaprijed hvala .
Svaka čast. Na koji fakultet ide ili misli ići? Mislim da bi se sin snašao za Windowse i da je bolje prvo kupiti računalo pa vidjeti sto sa OSom, tim više ako već ide na fakultet jer vrlo vjerojatno moze zatražiti licencu.
Kako got bilo, kupovina kvalitetnog srednje skupog laptopa sa sobom ne vuče Windowse, nego bi se oni trebali zasebno kupovati (870kn).
Prvi baš kompletni laptop na HR tržistu, tj. onaj sa poštenim (IPS) ekranom koji je rijedak kod laptopa bi bio: Asus G551JK od 5850kn, s obzirom na namjenu slijedi ga Asus N551JM. To je to, dalje se nema smisla protezati, osim na 17.3" laptop jednako kvalitetnog ekrana: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=acer+nitro+17.3 Interesantan model je onaj za 7200kn trenutno na akciji, super ako moze rješiti Windowse i super za plaćanje na rate (ista cijena za keš i rate u ekupi.hr, 95% siguran), a model za 7350kn ima Windowse, no cijena tog na rate ide do 8000kn. Time se povlači pitanje, kupujete li na rate ili gotovinom?
Hvala Fichek ! Sin je prva godina i studira povijest.. Što znači da od fakulteta može tražiti licencu ? Ukoliko kupim prenosno računala bez Windowsa gdje mi je najbolje dati da iste instaliraju i da sam sigurna da je sve OK.....Tko se jednom opeče puše i na hladno :)
Pozdrav ljudi , molio bih vas za pmoc kod odabira novog laptopa. Zadnjih 5 godina imam Toshibu l505 i iznimno sam bio zadovoljan njom iako se dosta zagrijavala ali u zadnjih tri mjeseca mi je graficka umrla dva puta , tako da sam u potrazi za necim novim jer neznam koliko mi se isplati davati 1000 kn za novu .Znaci treba mi nesto kvalitetniji laptop jer jako puno koristim SolidWorks i AutoCAD a tu i tamo zavrtim neku igricu , pozeljno bi bilo da ima 8 ili vise gb rama , a cijenovno mogu ici do 6500 kn. Iako bih volio da mi predlozite neku Toshibu jer sam se zaljubio u ovaj zadnji otvoren sam za sve prijedloge.
..

Gledam kod laptopa da imaju zasebnu grafiku i integriranu zajedno, ove koje dolaze uz intel procesore. Što u slučaju da rikne ova zasebna grafika jel se laptop može koristiti s ovom integriranom dalje ili ne? Inače laptop koji gledam ima tu zasebnu grafiku koja je lemljena na ploču tako da nije izmjenjiva kao pri. cpu. Eto čisto me zanima to..

Nije ni svaki cpu zamjenjiv mnogi su isto lemljeni npr. HQ. (MQ nisu)

Zasebna graficka se koristi kod zahtjevnih zadaca, kao npr. igranje malo zahtjevnijih igrica :)
Integrirana se koristi za manje-vise sve ostalo.