Pomoc oko hladnjaka procesora i termalne paste

poruka: 10
|
čitano: 3.270
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Zdravo.Kao sto naslov kaze imam problema sa hladnjakom procesora i termalnom pastom.

Naime sinoc sam cistio navedeno od prasine i prljavstine i promijenio termalnu pastu na procesoru.Radio sam to i mnogo puta prije ali nista slicno mi se nikada nije desilo.

Detaljno sam ocistio staru pastu i nanio novu,sklopio sve i upalio lapt i tu nastaju problemi.

Sada cesto se pali ventilator,u recimo 60min koristenja (interneta) 50min ventilator radi.Skinuo sam neki program za temp i procesor ne ide vise od 48-52c,mislim da je to normalno!?

Sta mislite u cemu moze biti fora,termalna pasta nije nekog kvaliteta,ali moze li ona praviti probleme?

Hvala.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Možda ti pasta nije dobro sjela pa su ti temperature za 2-3 stupnja više nego inače što bi moglo objasniti češće paljenje ventilatora. Istina, ~50°C nije puno za laptop tako da nisam siguran.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Pomoc oko hladnjaka procesora i termalne paste

Pregledao sam danas sve ponovo i nanio ponovo termalnu pastu,sve sam vratio u orginalno stanje...

Ne znam u cemu bi mogao biti problem!?

15 godina
neaktivan

Pa kakve su ti temperature bile prije "ciscenja"? Kako ti radi vent? Vrti se na max tih 50min ili? Jer ovo su više manje normalne temperature.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Laptop koristim samo za internet,i prije u 60minuta vent se pali recimo cca 3-4puta i radi minutu-dvije.

Ventilator ponekad radi na max,iako ga ne opterecujem,recimo da mu sada snaga oscilira.Prije je radio na max.dok sam ga koristio za nesto zahtjevnije.Ne znam temperature prije ciscenje jer sam instalirao ovaj program kada se desio 'kvar'.

Trazio sam malo na internetu temperature celerona 530 u aceru extensa 5220 ali nisam nasao nista o tome...

Temp Temp
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.1.2012 1:10 (Nemrin).
15 godina
neaktivan

Jesi ti siguran da su ti temp samo do (48-52c) kao što si naveo u prvom postu, jer ova slika drugačije govori.

edit: čini se meni da ti krivo čitaš podatke sa realtemp-a?

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.1.2012 2:49 (mudantos).

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Temperatura ti ide do 68°C , bar prema screenshotu koji su stavio.

E sad, ili surfaš po stranicama punim zahtjevnog Flash-a pa ti je procesor ima više posla = veće zagrijavanje. 

Drugo, možda krivo stavljaš pastupa su ti temperature ipak dosta veće nego što su bile

Treće, postoji mogućnost da ti je ventilator i prije stalno radio samo što nisi skužio.

Četvrto, workaround za manji rad venta bio bi underclock ili undervolt procesora no to je već malo naprednije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ma stavio je previše paste i još uz to je koristio neku lošu .

Kupi novu pastu evo recimo Artic mx-2 i nanesi je metodom "zrno riže" na cpu-u i riješen problem.

Ova temp od 68c je nije strašna ali nije ni normalna dok surfaš netom.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Paste ima onoliko koliko treba,radio sam to i prije i nikada nije bilo problema.

Ova temp od 68c nije bila konstanta,vec recimo par sekundi...

Jedino moze biti losa termalna pasta,jer sprica je kostala 2 eura.Kupiti cu novu pa cemo vidjeti...

14 godina
protjeran

Doma imam Spire mejd in Čajna termalnu pastu plaćenu 20 kuna i nisam dobio ništa drugo negoli smanjenje temperature. Istina, sa nekom kvalitetnijom pastom (tipa Arctic Silver 5) temperature bi bile niže ali ništa presudno. Kao što ti je preporučeno koristi metodu "zrna riže" i onda si 95% siguran da si sve dobro uradio :)

Također razmaži pastu samom bazom hladnjaka, malo pritisni da se ravnomjernije razmaže i pričvrsti hladnjak. Tako ja radim već godinama i nikad problema :)

I da, probaj očistiti proc i bazu hladnjaka sa alkoholom da riješiš prljavšinu i masnoću ;)

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice