MacBook Air se usporio problem

poruka: 20
|
čitano: 6.678
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Evo jedno za pitanje za jabučare

Kolega s posla mi je dao svoj Air sa problemom koji je on naveo kao sve mi je sporo sve se sporo otvara, zuji, čuje se jako.

Nisam ga još upalio jer sam u gužvi.

Pretpostavljam da se možda nakupilo prašine na procu, tj. cooleru.

Ako nije to što bi moglo biti te da li ima kakav softwer za mac-a koji bi mogao vidjeti ako nije nešto u redu?

Inače imam malo iskustva sa Macovima.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: MacBook Air se usporio problem

Ako se nakupilo prasine na cooleru ne bi trebao da sporo otvara ista. Blokirao bi ili bi se gasio ali bi trebalo kad radi da radi normalno. NE znam kako stoji sa fragmentacijom ili slicnim softwareskim problemima ali ako je hardwareski onda bi mogao biti disk.

17 godina

Dobro što da probam, defragmentirati disk?

Ima još kakvih alata u lepadru za održavanje ili da nešto skinem?

15 godina
neaktivan

sporo otvaranje može biti problem ako je nagomilao puno svega a nije niti jednom očistio disk permissionse.

dakle otvoriti disk utility (appications/utilities) tamo kliknuti na repair permission

možda čak skinuti i onyx koji će srediti sve slične probleme http://www.titanium.free.fr/pgs/english/apps.html

no sve to sigurno nema veze s zujanjem i ako se jako čuje. ako se jako čuje znači da ventilator radi brzo a to opet znači da se jako pregrijava.

skinuti istats http://bjango.com/apps/istatmenus/ koji će pokazati kakvo je stanje s temepraturom svih komponenti i smcfancontrol http://www.macupdate.com/info.php/id/23049/smcfancontrol koji će pokazati brzinu vrtnje ventilatora.

ako je sve više nego bi trebalo onda sigurno treba čišćenje.

btw. usporavanje i zujanje vjerojatno nisu povezani...

17 godina

Ok hvala puno, javim kad ga upalim doma mi je.

Onda ću vidjet što je točno mislio pod zujanje.

17 godina

Konačno sam ga upalio i stvarno je spor, word mi se diže jedno 5min te je sam boot bio jako spor.

Ne čuje se da zuji i puše

Pogledao sam pod disk utility i nije dobro, keže mi da

The drive has reported a fatal hardware erroe to disk util

Backup as much as you can and replace with working drive

SMART status FAILING

Jel to sigurno da krepava disk ili je imao netko slićan problem a da nije bi disk?

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.5.2010 14:53 (Exploder).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ako SMART prijavljuje gresku shvati to ozbiljno i odmah napravi backup bitnih stvari.
15 godina
neaktivan

to je upravo to što ti je i napisao

hard crkava. napravi backup i kupi novi hard

17 godina
neaktivan

Jos cu postati strucnjak za macove ;)

Bogohuljenje ;)

17 godina

A gdje da kupim novi hard, to je neki posebni kvadratni hdd od 80 Gb koji se vrti na 3600o/min?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

E to ces morati pitati appleovce ovdje.

17 godina

Ajmo Macovci gdje da kupim novi hard za Air?

Ne zelim ga nositi u servis jer su mi rekli 900 kn + pdv da zamijene hard, mislim stvarno

17 godina
neaktivan
ako si probao applications / utillities / Hd / repair disk i neće ( trebaš se bootati sa sistemskog DVD a koji je došao s njim, dakle preferences / startup
disk izaberes Dvd i onda pokrenes Hd utility i probaj repair Hd. )

ako ne ide, napravi backup na neki vanjski disk sa time machine i daj ga u servis da mu zamijene HD. Ili proguglaj koliko je komplicirano sam to napraviti. nemam iskustvo sa airom, al ne vjerujujem da je prejednostavno bez pravog alata. taj komp
je jako nabijen.
A.

0 0 hvala 0
17 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
onda je 900kn + PD. još i jako povoljno. 130 dolara bez postarine je cca 800 kn.

0 0 hvala 0
17 godina
artfull kaže...
ako si probao applications / utillities / Hd / repair disk i neće ( trebaš se bootati sa sistemskog DVD a koji je došao s njim, dakle preferences / startup

ako ne ide, napravi backup na neki vanjski disk sa time machine i daj ga u servis da mu zamijene HD. Ili proguglaj koliko je komplicirano sam to napraviti. nemam iskustvo sa airom, al ne vjerujujem da je prejednostavno bez pravog alata. taj komp
je jako nabijen.

Nemam putanju koju si naveo, poslije utillities imam sam disk utility a tu ne vidim repair disk.

Nema veze, ionako ću mu reć da ga odnese u servis jer nema ovih šugavih diskova za kupit.

Nisam znao da je ata unutra i to još na 3600o/min.

Hvala i Makovcima na pomoći

17 godina
protjeran
Exploder kaže...

Ne zelim ga nositi u servis jer su mi rekli 900 kn + pdv da zamijene hard, mislim stvarno

Neprocjenjivo. Smijeh

http://gizmodo.com/348769/macbook-air-tear-down-sexy-on-the-inside-too

17 godina
neaktivan
Exploder kaže...
artfull kaže...

je jako nabijen.

Nemam putanju koju si naveo, poslije utillities imam sam disk utility a tu ne vidim repair disk.

Nema veze, ionako ću mu reć da ga odnese u servis jer nema ovih šugavih diskova za kupit.

da, disc utt, pa onda s njom čekiraš disk i probaš repair ... al naravno bootaš se sa sistemskog dvd-a ( dakle treba ti drugi komp sa optičkim ili externi optički )

A.
17 godina
the_tux kaže...
Exploder kaže...

Neprocjenjivo. Smijeh

http://gizmodo.com/348769/macbook-air-tear-down-sexy-on-the-inside-too

Ma kužim ja to ali gdje da nađem disk?

17 godina
artfull kaže...
Exploder kaže...
artfull kaže...

je jako nabijen.

da, disc utt, pa onda s njom čekiraš disk i probaš repair ... al naravno bootaš se sa sistemskog dvd-a ( dakle treba ti drugi komp sa optičkim ili externi optički )

Nema tu pomoći, neda mi nikakve opcije sve je zasivljeno samo piše backup i new disk

Fala ljudi

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice