EGPU - Eksterna graficka za laptop

poruka: 187
|
čitano: 98.732
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: EGPU - Eksterna graficka za laptop

-vic o (dvije žene) nakon izlaska iz 10godišnjeg zatvora.. ..'ej, još ti ovo nisam stigla reći..' .. :)) ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina

mhm, ihush je žena, sad ovi dugački postovi imaju smisla

Pixel 4A (HTC 10 | HTC 8X :) no more)
5 tjedana
MGloc kaže...

1000e je taj framework laptop ja bi radije isao na neki gaming laptop da sam na tvome mjestu s obzirom da sumnjam da je taj 7640u ista bolji od 5800x a ostajes na 3070 bolje uzet gaming laptop sa RTX 5070 ili itx konfu.

Skuplji... 1,500.00€ za "ok" konfiguraciju, i r5 procesor.

I ne, nije usporediv sa šrot 1000€ "gaming" laptopima. 

4:5 ekran, malen i lagan, modularno sastavljen, lako ga se popravi i nadogradi, visokokvalitetan display, proširiva memorija, mogućnost personaliziranja izgleda... Možda meni najbitnije, podrška za 2 i više fullsize DisplayPort i/ili HDMI priključka istovremeno.

Zadnja dva laptopa su otišla u smeche jer je skuplje popraviti ga nego kupiti novi.

On je nekih 500€ skuplji od laptopa svoje klase kvalitete (metal, ekran, tipkovnica), odnosno 800€ skuplji od laptopa iste sirove snage. I nije me briga.

Sudeći po limitacijama USB-4 priključka, te priče kako će Frame.Work MOŽDA uvesti Oculink adapter jednog dana, odustajem od ove ideje i ostajem pri fullsize desktop + framework.

Oculink je valjda ok na 50/60/70 klasi kartica. One koje su bolje od integruša, ali open ništa strašno. Ako imaš za 80/90, onda stvarno nema smisla to raditi.

Bilo bi super, imati jako thin&light laptop i onda preko Oculink ga pretvoriti u solidnu gaming mašinu.

No meni to nema smisla sa minipc. Ok, u IDLE i 80% vremena će trošiti samo 10W struje, pa kad krene gaming, priključi se i cucla 300+W. Ali nije baš prijenosan.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.12.2025 17:21 (Vafel_Proizvod).
12 godina
Vafel_Proizvod kaže...

Gledam riješiti se desktop PC-a. Velik je, stalno se čuje (jedva jedvice, <40db, ali se i dalje čuje) i cucla previše struje čak i u IDLE.

Case: Neki MS šrotex od 200kn

probaj uzet normalno kućište, pa ti se neće stalno čuti, a što se tiče struje u idle... ne znam što bi rekao

kod mene je fractal define 7, ima pet ventova na kućištu, tri na grafi, po jedan na napajanju i procesoru, dakle ukupno 10 komada

u idle se automatski gase, radi samo onaj na cpu i to na 200-300rpm i ne čuje se apsolutno ništa, kao da ne radi

u gejmanju je podešeno da nejde preko 1000rpm ovi na kućištu, grafa se jedva čuje i na 1200-1300rpm... dakle itekako može biti tiho

sa laptopom i vanjskim kućištem za grafu tek ćeš čuti buku

5 tjedana
picajzla0707 kaže...
Vafel_Proizvod kaže...

Gledam riješiti se desktop PC-a. Velik je, stalno se čuje (jedva jedvice, <40db, ali se i dalje čuje) i cucla previše struje čak i u IDLE.

Case: Neki MS šrotex od 200kn

probaj uzet normalno kućište, pa ti se neće stalno čuti, a što se tiče struje u idle... ne znam što bi rekao

kod mene je fractal define 7, ima pet ventova na kućištu, tri na grafi, po jedan na napajanju i procesoru, dakle ukupno 10 komada

u idle se automatski gase, radi samo onaj na cpu i to na 200-300rpm i ne čuje se apsolutno ništa, kao da ne radi

u gejmanju je podešeno da nejde preko 1000rpm ovi na kućištu, grafa se jedva čuje i na 1200-1300rpm... dakle itekako može biti tiho

sa laptopom i vanjskim kućištem za grafu tek ćeš čuti buku

Čuj, ja sam izbušio njega full, škarama za lim maknuo onu "honeycomb" mrežicu lima sa vrha (gdje je AiO) i odozada (ispuh). 3D printao custom mesh filter za prašinu.

2x Arctic p14 usis, Arctic Liquid Freezer II 240 top ispuh, plus Arctic p12 stražnji ispuh. I jedan vent koji stoji na "flow-through" dijeli GPU-a, da je stalno hlađen (ima sam vent viška...)

800-1100RPM IDLE i gejming (jedva čujno), 1500RPM kad vrtim render/simulacije.

CPU i GPU nikad preko 60°C.

Razlog zašto želim laptop je jer u 80% vremena, ventilatori se ne vrte. A doma mi je toliko tiho da čujem komarca u sobi do.
A bome, ljeti tih 70-80W IDLE potrošnje ugrije sobu.

Malo offtopic, al' eto. Jedva ga čekam kupiti.

12 godina
Vafel_Proizvod kaže...

Čuj, ja sam izbušio njega full, škarama za lim maknuo onu "honeycomb" mrežicu lima sa vrha (gdje je AiO) i odozada (ispuh). 3D printao custom mesh filter za prašinu.

2x Arctic p14 usis, Arctic Liquid Freezer II 240 top ispuh, plus Arctic p12 stražnji ispuh. I jedan vent koji stoji na "flow-through" dijeli GPU-a, da je stalno hlađen (ima sam vent viška...)

800-1100RPM IDLE i gejming (jedva čujno), 1500RPM kad vrtim render/simulacije.

CPU i GPU nikad preko 60°C.

Razlog zašto želim laptop je jer u 80% vremena, ventilatori se ne vrte. A doma mi je toliko tiho da čujem komarca u sobi do.
A bome, ljeti tih 70-80W IDLE potrošnje ugrije sobu.

Malo offtopic, al' eto. Jedva ga čekam kupiti.

ja sam picajzla na buku, zato sam uzeo silent kućište i be quiet silent wings ventove, preko programa za kontrolu ventova stavio in na automatiku

kao kod grafe, u idle se sami ugase, čim uđem u igru pale se i pojačavaju ovisno o temperaturi, niti u gejmanju nejdu preko 1000 rpm, još sam podesio fan spin up i spin down time na 5-10 sekundi da se ne pokreću kad su kratkotrajni spajkovi temperature 

uzeo sam i dobar be quiet hladnjak za proc i grafu koja ima jako dobar hladnjak

ništa se ne pregrijava, a čak i u gejmanju se jedva išta čuje, kamo li u idle kad su svi ventovi pogašeni

ne moraš baš toliko ići u krajnost, možeš uzet eko kvalitetnije kućište i isto namjestiti preko nekog programa (preporuka za speedfan) ventove da se gase u idle ili barem smanje na parsto okretaja i dobit ćeš tišinu - procu i grafi neće biti ništa niti na 70 stupnjeva, čak niti na 80, tak da ako voliš tišinu i tu možeš smanjiti rpm da se još manje čuje, a da se ništa ne pregrijava i ne trokira

s laptopom i eksternom grafom imat ćeš samo još veću buku

EDIT

i kak ti može 70w ugrijat sobu, pa to je razina obične žarulje 

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.12.2025 7:24 (picajzla0707).
13 godina
EGPU - Eksterna graficka za laptop

Bilokakav laptop s ventilatorom će ti bučit i zujat više nego komp jer mora vrtit svoj mali vent puno brže nego komp koji može na puno manjim okretajima jednako hladiti. Isto tako, na kompu u biosu možeš namjestiti čudesa što se tiče vrtnje ventilatora, a da ne govorim o protoku zraka u laptopu i kompu. 

Ne kužim što te spriječava da pogasiš vrtnje ventilatora do određenih temperatura ili ograničiš na 1000rpm gdje su i oni lošiji ventovi nečujni. Pa 70-80w je ništa isijavanja topline u normalnom kompu, to može raditi apsolutno nečujno dok u laptopu ne može. Ne drže ti vodu teze ni odluke. Još kad ti se u laptopu nakupi malo prašine pa sve krene zujati jače i jače... Da ne spominjem kako je softver na windows laptopima generalno govno i sretno sa tim "80% je u idleu i ne vrte se ventovi". Tu ti samo Apple može garantirati da to radi.

Dobro ti kolega keaže gore, i mani se šrot kućišta. 

I za tišinu AiO? Pa nisam se susreo s nijednim kojem se bar malo ne čuje pumpa, a i sam AiO u 95% slučajeva nema smisla naspram Air coolera osim vizualnog efekta u računalu. Ajde kad sapunator Boris spaja svoj intel drlog direktno na Krško pa ga mora hladit nekako da mu ne zapali stan, ali to su nerealne situacije.

Ja složio bequiet konfu, njihovo Pure base 500 kućište, silent wings ventove i njihov CPU cooler na ja mislim nekom 7700x Ryzenu, a svaka moderna grafička ima 0db mod. Nije se čulo apsolutno ništa, ne znaš radi li uopće, a temperature milina. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.12.2025 8:35 (maks0806).
Moj PC  
1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice