Dell Inspiron N5010 HD5470 pečenje

poruka: 26
|
čitano: 6.064
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Pozdrav!

Inspiron N5010 star tri godine, friško sa servisa gdje je zamijenjen hladnjak(ventilator i pajp) se prži kaj Irac na plaži.

Temperatura GPU-a nakon 15 min Half Life OF na Source engineu dođe do 100C! 100C jebate.

Zrak koji puše je žešće vruć i cijeli "put" kojim heatpipe ide se zagrije - nije problem nasjedanje na čip.

Ako namjestim da je orjentiran čip na štednju baterije, temp. ide do 80C maksimalno, a ako su performanse prioritet do 100C.

Promjena na štednju ruši fps za jedno 40-50 frameova.

Jel' to normalno za taj model tj. jel hlađenje loše riješeno za "jači" grafički čip? Znam da nije zvijer, ali nije ni loš.

Procesor u ORTHOS-u dolazi do 60-65C maksimalno nakon pola sata. 

Sarcasm-ability to insult idiots without them realising it ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Dell Inspiron N5010 HD5470 pečenje
chutac kaže...

Pozdrav!

Inspiron N5010 star tri godine, friško sa servisa gdje je zamijenjen hladnjak(ventilator i pajp) se prži kaj Irac na plaži.

Temperatura GPU-a nakon 15 min Half Life OF na Source engineu dođe do 100C! 100C jebate.

Zrak koji puše je žešće vruć i cijeli "put" kojim heatpipe ide se zagrije - nije problem nasjedanje na čip.

Ako namjestim da je orjentiran čip na štednju baterije, temp. ide do 80C maksimalno, a ako su performanse prioritet do 100C.

Promjena na štednju ruši fps za jedno 40-50 frameova.

Jel' to normalno za taj model tj. jel hlađenje loše riješeno za "jači" grafički čip? Znam da nije zvijer, ali nije ni loš.

Procesor u ORTHOS-u dolazi do 60-65C maksimalno nakon pola sata. 

Pajdaš ima isti laptop i temperature mu nisu tolko visoke nakon par sati igranja wow-a. Nekaj drugo tebe mući.

Dell Precision M6600
13 godina
neaktivan

Radija san jedno n7010 takvog. ako ti je proc p6100 on se zna malo grijat al grafika ti definitivno nebi smila ic na 100C. Moguce je par stvari. Da ti ne.valja heatsink, odnosno da lose provodi toplinu, graficki cip da je u k... (sta sumnjam) ili ti fali gumica(thermalpad) na grafickom cipu . Na grafiku ne ide klasicna termalna pasta. Kod vecine modela ide ta gumica pa postoji mogucnost da ti je taj sta je stavlja heatsink stavija pastu a pasta ne moze popunit gap izmedju chipa i heatsinka. 

15 godina
neaktivan

Znam da ide pad.

Ja sam ga rastavljao i bacio originqlni pad pa je zato i bio na servisu.

Sumnjam da je kontakt jer se sve zagriie i zrak je vruc.

Heatpipe je nov, koliko znam.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Evo da se i ja priključim. 

Od cure laptop, isti problem. Peče se. Proc ok. Dok GPU radi čuda.

Uglavnom, malo prije sam ga rastavio kompletno, promjenio pastu na CPU, GPU, cpu tem su pale jako dobro, dok GPU se i dalje peče.

Evo slika kad sam ga loadao na 100% s CPU, i GPU.

Sad samo je upaljen i ništa ne radim na njemu. Temp 70° GPU, dok na load ide preko 100° a to baš i nije normalno.

A ja sam prije znao pičiti d3 na njemu. I nikad i nakon nekoliko sati igranja nije išlo preko 80. Što mi je bilo prihvatljivo.

Dok sad je koma.

Promjenjena pasta, ali ne šljaka opet dobro. Sad nemam pojma više što da mu radim i kako da to riješim.  

EDIT: 

isto se radi o 5010, dok proc je i3 370, 5650 grafa,

Đuro#2155
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.2.2014 23:25 (Franjo15).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Budući da si mjenjao pastu, čistio si i rebra radijatora. Znači nije prašina.

Loš laptop...

Svi koji imaju disk. GPU imaju visoke temperature.

Na servisu su probali i sa drugom matičnom i bilo je isto, a frend sa 7010(17") i mislim istim GPU-om nema tolikih problema...

EDIT: u idleu je oko 50C moj

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.2.2014 0:27 (chutac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Nemam pojma, a gledao sam baš kad sam rastavljao, a nisam slikao, sad mi baš žao. 

Pasta nanesena koma. Ima je viška da boli glava.

Uglavnom, a na cpu se nalaze 3 šarafa, koji ok drže to sve. Dok na GPU čipu samo jedan koji onako još je odaljen i upoće ne drži dobro to sve na čipu.

A nisam provjeravao i skidao sve kad sam stavio pastu. Trebao sam baš vidjeti jel uopće sve dobro leglo.

A još ću ga jednom rastaviti i vidjeti kako je sjela pasta, možda je treba više pa ne prenosi dobro temperaturu.

Đuro#2155
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Franjo15 kaže...

Nemam pojma, a gledao sam baš kad sam rastavljao, a nisam slikao, sad mi baš žao. 

Uglavnom, a na cpu se nalaze 3 šarafa, koji ok drže to sve. Dok na GPU čipu samo jedan koji onako još je odaljen i upoće ne drži dobro to sve na čipu.

A nisam provjeravao i skidao sve kad sam stavio pastu. Trebao sam baš vidjeti jel uopće sve dobro leglo.

A još ću ga jednom rastaviti i vidjeti kako je sjela pasta, možda je treba više pa ne prenosi dobro temperaturu.

Probaj umjesto paste koristiti thermal pad ill izmedju gpua i heatsinka uz pastu stavi malu i sto tanju bakrenu plocicu - ovo me podsjeca na isti primjer koji se desio kad je par klijenti otvaralo laptop, nisu najbolje pazili pa mrvicu svinuli heatpipe i cjeli hladnjak nije nasjedao dobro na gpu sto je rezultiralo istim problemom koji ti imas.

Dell Precision M6600
16 godina
neaktivan
Ima taj pad kupiti gdjd kod nas?. Da sto prije uzmem da ne moram cekati izvana.

Pa cu probati na taj nacin.

a ovo s plocicom mi nekako ne drzi vodu :D
A niti nenam plocicu za iskoristiti.
Đuro#2155
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Franjo15 kaže...

Eventualno nazovi par servisa za laptope i pitaj dal imaju za nekako iskombinirat, nekad je links imao thermal padove, al neznam el iko vise to drzi kod nas. Mislim da najblize od kud imas za naruciti je EK waterblocks, ja sam preko njih uzeo dok je par kolega uzimalo vodeno hlađenje da me se ne odere na poštarini.

Ovo s bakrenom plocicom itekak drzi vodu - jer ide po principu gpu - pasta - pločica - pasta - hladnjak. Ako je spigan hladnjak i ne nasjeda dobro odma se poveca pritisak kojim hladnjak pritisce na plocicu i samim time na gpu i onda to ispadne dobro. Dok sma ih imao par starijih acera i asusa sam na taj nacin "rjesio", problem je nac komadice bakra kod nas - al na ebayu imas "chopper shimms" relativno povoljno svakakvih debljina.

Dell Precision M6600
15 godina
neaktivan
Franjo15 kaže...

Taj hladnjak je sranje neviđeno.

Staviti jedan vijak je retardirano i normalno da ne naliježe kako spada.

Vidio sam kako izgleda jer sam rastavljao.

Što više stegneš vijak, to je kontakt lošiji...

darkydark kaže...
Franjo15 kaže...

Probaj umjesto paste koristiti thermal pad ill izmedju gpua i heatsinka uz pastu stavi malu i sto tanju bakrenu plocicu - ovo me podsjeca na isti primjer koji se desio kad je par klijenti otvaralo laptop, nisu najbolje pazili pa mrvicu svinuli heatpipe i cjeli hladnjak nije nasjedao dobro na gpu sto je rezultiralo istim problemom koji ti imas.

Kako svinuti ono?

Jest da je bakar mekan ali ono je čvrsto jako.

darkydark kaže...
Franjo15 kaže...

Eventualno nazovi par servisa za laptope i pitaj dal imaju za nekako iskombinirat, nekad je links imao thermal padove, al neznam el iko vise to drzi kod nas. Mislim da najblize od kud imas za naruciti je EK waterblocks, ja sam preko njih uzeo dok je par kolega uzimalo vodeno hlađenje da me se ne odere na poštarini.

Ovo s bakrenom plocicom itekak drzi vodu - jer ide po principu gpu - pasta - pločica - pasta - hladnjak. Ako je spigan hladnjak i ne nasjeda dobro odma se poveca pritisak kojim hladnjak pritisce na plocicu i samim time na gpu i onda to ispadne dobro. Dok sma ih imao par starijih acera i asusa sam na taj nacin "rjesio", problem je nac komadice bakra kod nas - al na ebayu imas "chopper shimms" relativno povoljno svakakvih debljina.

Zar nije loše da bakrena pločica stišće čip?

Još naročito zato jer hladnjak ne nasjeda ravno.

14 godina
neaktivan

Normalno da bus prilikom stavljanja gledal el je plocica sjela kak spada, povecanje pritiska nije losa stvar dok se pazi da nije predebela plocica i da se ne piga pcb i cooler. bakrena plocica moze pomoci, ali i napraviti stetu. Ja se nadam da se ljudi ipak malo informiraju kak i kaj dok dobe savjet/ideju a ne da se drze svega ko pijan plota. Ak je fakat malo lufta dosta je staviti samo thermal pad.

Moze biti vise stvari, ako je prdnula termalna sonda, nist mu nece pomoci, jer bude ista prijavljivala totalno debilne temperature kaj god mu radil. Moze biti da hladnjak ne nasjeda dobro na gpu, jer pasta stvori pretanki sloj i ne dodiruje se s dobrim pritiskom hladnjak, moguce da se da se toplovodna cjev odvojila od bakrene baze koja naljeze na gpu i tu onda imas problem da ne dolazi do adekvatnog transfera temperature.

S obzirom da sve slike iz mog površnog guglanja daju do znanja da na gpu nejde pasta nego thermal pad ja bi ovak prek foruma reko da se radi o tome da pasta stvori pretanki sloj i da zato nema transfera topline s gpu-a na hladnjak, nek se stave thermal padovi kam treba i to je to.

Dell Precision M6600
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
HD Portal - pogled u svijet visoke rezolucije www.hdportal.eu
16 godina
neaktivan

Kupio sam iz Njemačke thermal pad, pa nadam se da će doći brzo. Jer laptop putuje za IT u četvrtak, pa da uspijem to riješiti što prije. 

A kod nas naravno za to niti ne znaju, a kamoli da prodaju. Malo sam bio zvao okolo.  

Đuro#2155
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Pozz isto se radi o modelu dell inspiron samo sto je m5030 ali ja imam ovaj problem sa ekranom pa jel moze netko da mi kaze sto je ovo tocno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
dreadmoore kaže...

Pozz isto se radi o modelu dell inspiron samo sto je m5030 ali ja imam ovaj problem sa ekranom pa jel moze netko da mi kaze sto je ovo tocno.

Spoji laptop na externi ekran. U slucaju da na externom ekranu nemas problem pretpostavi obi da je u pitanju sljedece ili flat kabel ili ekran ili oboje. U slucaju da i na externom ekranu imas istu sfafanu sliku onda bih pretpostavio da imas problem s grafickom.

Dell Precision M6600
16 godina
neaktivan

meni još nema mog thermal pada iz NEMAČKE. 

Ne znam što mu toliko treba da dođe, a odmah isti dan kad sam naručio je stavio da je poslano. Valjda će doći danas, ili ovih dana. Već sam nervozan, laptop stalno stoji otvoren i čeka na popravak.  

Đuro#2155
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Evo stigao je danas paket, i moj thermal pad je bio unutra. Stavljeno sve na ploču. I odlično je sjeo. 

Temperature su ok. 

Samo što vidim da mi sad veće temp nakon skidanja hladnjaka na procu u load. Nego što su prije bile. Ali ok, živjeti ću s tim. Nek mu bude.

Kako je to prije izgledalo. Kako je to prije izgledalo.
Idle Idle
100% CPU GPU 100% CPU GPU
Đuro#2155
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.2.2014 21:55 (Franjo15).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Evo mene opet, opet ovaj moj laptop grafiku peče na 105° u loadu, točnije kad upalim neku igru. 

Promjenio sam pastu procu, i sve thermal padove zamijenio.

Procesor radi kao beba na 45° dok grafika u idle je na 70+.

Stavio sam 2mm debel thermal pad na konektor s grafikom. Ali sve mi se čini da je to premalo jer baš je loše riješeno hlađenje na grafici, samo taj jedan šaraf što drži sve to, po meni je loše.

S pastom ako idem nema nikakvog kontakta s grafikom, i odmah se gasi nakon nekoliko sekundi, ili ako uđe u windows to je preko 100° temp. 

Uglavnom više nisam niti sam pametan što da radim. Kupio sam i bakrene pločice od 1mm pa ću probati i to utrpati između, pa ćemo onda vidjeti kako će to raditi. 

Ima netko još sličnih iskustava s ovim modelom, a da ima način kako je to riješio?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nikakav bakar, shebat ćeš čip.

Kad zavrneš taj jedan vijak baza hladnjaka i čip nisu paralelni što i jest problem. 

Na stranu to što je razmak prevelik.

Ja sam dignuo ruke od laptopa. To se ne može namjestiti da valja kad ne valja da ga hebem ja. Može se samo namjestiti da je problem najmanje izražen.

Kad krepa kupit ću novi koji su dizajnirali sposobni inženjeri i dobro.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ma strpati ću mu ja tu pločicu lima, pa makar izletio na drugu stranu, služio je super roko sam brdo sati diabla na njemu, i nisam nikad imao problema s grijanjem, ili da kažem s hlađenjem. 

Ali sad eto nikako srediti da radi dobro. čim nešto malo zahtjevnije pustim temp ide preko 100, ajde sreća da još mogu surfati i gledati filmove pa da ne ide preko 80° 

Uglavnom banana, smisliti ću nešto pa da šljaka, jer me živcira totalno to :D

Ili će raditi kako treba, ili neće raditi. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Franjo15 kaže...

ma strpati ću mu ja tu pločicu lima, pa makar izletio na drugu stranu, služio je super roko sam brdo sati diabla na njemu, i nisam nikad imao problema s grijanjem, ili da kažem s hlađenjem. 

Ali sad eto nikako srediti da radi dobro. čim nešto malo zahtjevnije pustim temp ide preko 100, ajde sreća da još mogu surfati i gledati filmove pa da ne ide preko 80° 

Uglavnom banana, smisliti ću nešto pa da šljaka, jer me živcira totalno to :D

Ili će raditi kako treba, ili neće raditi. 

Nego jesi heatpipu izvadio van i testirao "upaljač" metodom?

Svaki metal provodi toplinu, al poanta heatpipe je da to brzo radi. S upaljacom/svijecom grij jednu stranu, kad je cooler hladan i druga mora biti topla u roku 2 sekunde, s druge strane vruca na dodir da se jedva drzi u 4-5

Dell Precision M6600
16 godina
neaktivan
darkydark kaže...

Nego jesi heatpipu izvadio van i testirao "upaljač" metodom?

Svaki metal provodi toplinu, al poanta heatpipe je da to brzo radi. S upaljacom/svijecom grij jednu stranu, kad je cooler hladan i druga mora biti topla u roku 2 sekunde, s druge strane vruca na dodir da se jedva drzi u 4-5

Nisam probao tu foru. 

Ali sam upaljačem spalio cijeli dio gdje je bila pasta i thermalpad da kao malo očistim. 

A mislim da ću ga sutra, tj. danas opet rastavljat ako budem imao volje, iako mi još nisu došle pločice, pa nemam pojma šta bi ovako mogao napraviti :)

15 godina
neaktivan

Jedino što meni pada na pamet jest da se heatpipe malo "zavrne" tako da kada se prišarafi GPU baza da bude paralelna sa čipom. 

No, to ne bih radio bez rezervnog heatpipea.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ma živcira me što sam gada lijepo uredio da radi kako treba, ali na kraju banana. 

Procesor radi stvarno na zadovoljavajućoj temperaturi, reko bi odličnoj, samo ta grafika divlja, i ne staje, a i zbog nje se ventilator također vrti ko lud.  

evo kako izgleda pod opterećenjem. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Franjo15 kaže...

Ma živcira me što sam gada lijepo uredio da radi kako treba, ali na kraju banana. 

Procesor radi stvarno na zadovoljavajućoj temperaturi, reko bi odličnoj, samo ta grafika divlja, i ne staje, a i zbog nje se ventilator također vrti ko lud.  

evo kako izgleda pod opterećenjem. 

Ja bi reko da tebe kontakt grafe i kuler jebe zesce. Jer da grafa dobro nasjeda na kuler i temp proca bi bila veca, ovak napamet 99% siguran da tu nekaj ne nasjeda kak spada. Probaj mali "pigati" ovaj dio koji ide na grafu i koristiti samo po jedanu deku thermal pada.

Dell Precision M6600
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice