Aspire 5530 ne radi?

poruka: 13
|
čitano: 4.627
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Aspire 5530 ne radi?

Pozdrav,

Vec dugo pratim BUG-Forum, ali nisam bio član. Sad imam jedan problem i molio bih iskusnu ekipu sa foruma da mi pokusa pomoci...

Potrudit cu se da vam dovoljno detaljno iznesem problem.

Vec 4. godinu sam vlasnik Ace Aspirea 5530, koji me dobro sluzio sve do pocetka proslog ljeta kad se poceo previse zagrijavati (preko 95C!). Uzeo sam odvijac, rastavio ga po uputama, ocistio prasinom nakupljen sistem hladenja te je odmah proradio. Valjda se nisu sjetili implementirati kakav filter, ali dobro, to sam rijesio.

Prije par dana medutim, surfao sam bezicno spojen na internet, ugasio laptop, te nakon kakvih 15 min odlucio jos nesto pogledati i pokusao sam ga upaliti, ali dogada se sljedece.......statusne lampice rade, napajanje laptopa radi, tj sve svijetli, ali se nista ne dogada na ekranu, tj laptop uopce ni prikaziva nista na ekranu, zvucnih signala sa maticne nema, spojen na VGA conn na vanjski ekran opet ne izbaciva nista....pokusao sam ubaciti drugi disk, ista stvar. Imam 2 keksa od 2GB, jedan kingston drugi samsung, i pokusao sam sve kombinacije sa 2 slota i ta 2 keksa, ali ista stvar, onda sam izvadio sve kekse i opet laptop isto reagira na pokusaj paljenja, lampica oko tipke za paljenje rade, indikatori svijetle, tipkice za muziku svijetle ali se nista ne dogada....Sad mi je vec postalo jasno da je rijec o nekom ozbiljnijem problemu, nadao sam se da su crkli rami ili hard, ali cini se da se ne radi o tome...

Danas sam ga odlucio rastaviti, te sam primijetio da kada spojim samo sve kablove u donjem dijelu kucista, cijeli ekran nije spojen, vec samo svi dijelovi u kucistu, i pokusam ga upaliti, ista stvar, ALI ni vent ne radi. Na rad venta nisam obracao pozornost dok je sve bilo spojeno, tj nzn da li radi kad je sve spojeno, ali mislim da ni tad nije radio, to bi vjerojatno znacilo da struja uopce ne dolazi do dijelova na maticnoj ploci. Cudne su mi i nekakve promjene boje na dijelovima tiskane plocice oko slotova za ram, kao i blage deformacije zbog topline (nagorjelost?) jednog dijela koji je isto tu blizu. Uglavnom slike ce uskoro cim instaliram silverlight, jel, pa bacite pogled......hvala

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Aspire 5530 ne radi?

evo i slika... 

Dio na kojem pise -R 1RO mi izgleda cudno, nzn cemu sluzi, valjda nekakva regulacija struje za obliznje komponente, jel, nisam upoznat?

I taj kvadratic do njega, koji je prije bio srebrn, a sad ime cijeli raspon boja po sebi...

Ovo su samo moje pretpostavke, tko zna sto moze biti, tako da slobodno iznesite svoje dobronamjerne pretpostavke.

slika1 slika1
slika2 slika2
slika3 slika3
slika4 slika4
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.12.2011 15:29 (minevist).
15 godina
neaktivan
Aspire 5530 ne radi?

Pozdrav i dobrodošao !

Nije na tim slikama ništa čudno jednostavno je grafička otišla u vječna lovišta.

Na tvom mjestu bih ga ispekao, imaš tutorijal u podforumu "Grafičke kartice" a tutorijal se zove "Popravak grafičke kartice korištenjem pećnice". Ja sam tako popravio 2 laptopa - lijepo 9 minuta unutra i to je to {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.12.2011 17:15 (Jughead).

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Laptop nema diskretnu grafilu, vec integrirani Radeon HD3200 čip koji je zalemljen za matičnu ploču.....hvala na prijedlogu, mozda je i to ali radije bih jos ispitao i ostale mogucnosti prije nego ga zapečem....

Najčudnije mi je to sto vent ne radi, on bi se trebao uključiti čim struja "ozivi" maticnu plocu.

15 godina
neaktivan

Možda je riknula i sama matična i opet bih ti preporučio pećnicu

16 godina
neaktivan
minevist kaže...

Laptop nema diskretnu grafilu, vec integrirani Radeon HD3200 čip koji je zalemljen za matičnu ploču.....hvala na prijedlogu, mozda je i to ali radije bih jos ispitao i ostale mogucnosti prije nego ga zapečem....

Najčudnije mi je to sto vent ne radi, on bi se trebao uključiti čim struja "ozivi" maticnu plocu.

De mi reci jel se kod palenja kad pritisneš gumb za palenje on sam pali i gasi i tako stalno? Ako da, upučuje se da ima kvar hladnog lema te nabolje da matičnu ispečeš u pećnicama kao što kolega naveo da postoji u temi i bolje da pročitaš. Ako budeš ispekao OBAVEZNO maknuti CMOS bateriju ukoliko je zalemljena jer će na taj način od topline kod pečenja vrlo brzo otiči.

14 godina
neaktivan

Ne, LED-ice konstantno rade, a lap jednostavno "stoji", ne reagira na nista, da je stvar u ekranu on bi reagirao, tj. nakon bootanja bi se npr. pritiskom na power tipku ugasio, jer mi je tako namješteno u postavkama. Jedino kada forceam shutdown, tj drzim power tipku pritisnutu duze, on se ugasi.

17 godina
neaktivan
Aspire 5530 ne radi?

Isti problem sam imao sa 5520G. Upali se, ledice svijetle ali slike nigdje.

Pećnica, 6 minuta na 200 i evo pišem upravo s njega:)

World Championships: 7, GP started: 288, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,517

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Update, vent ipak radi....nije bio spojen.    Uglavnom, ostalo je sve isto, kad pritisnem tipku za paljenje, vent se zavrti par sekundi, a onda kad shvati da od ostalih dijelova nitko nista ne radi, samo se lagano ugasi.......

Pitanje u vezi peci, jel moze expres lonac?    Trebalo bi biti brze, a para ga uz to dezinficira od virusa...?

Salu na stranu, proc vadim jeli tako? I ventilator i njegov oklop isto?

U navedenoj temi su uglavnom primjeri kartica, i koliko sam uspio logicki zakljuciti u pecnicu ide samo maticna ploca laptopa sa sto je manje moguce ostalih dijelova na sebi (hladenje proca i slicno).....? U pecnicu vec zagrijanu na 200C ubacivam plocu koja je od folije odignuta necim sto se nece zalijepiti za nju i drzim je 6min? Dok se kolaci, pardon ploca hlade, temeljito cistim pecnicu a plocu hladim npr u WC-u, eliminirajuci stetni utjecaj para na ukucane..........?

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.12.2011 16:36 (minevist).
16 godina
neaktivan
minevist kaže...

Update, vent ipak radi....nije bio spojen.    Uglavnom, ostalo je sve isto, kad pritisnem tipku za paljenje, vent se zavrti par sekundi, a onda kad shvati da od ostalih dijelova nitko nista ne radi, samo se lagano ugasi.......

Pitanje u vezi peci, jel moze expres lonac?    Trebalo bi biti brze, a para ga uz to dezinficira od virusa...?

Salu na stranu, proc vadim jeli tako? I ventilator i njegov oklop isto?

U navedenoj temi su uglavnom primjeri kartica, i koliko sam uspio logicki zakljuciti u pecnicu ide samo maticna ploca laptopa sa sto je manje moguce ostalih dijelova na sebi (hladenje proca i slicno).....? U pecnicu vec zagrijanu na 200C ubacivam plocu koja je od folije odignuta necim sto se nece zalijepiti za nju i drzim je 6min? Dok se kolaci, pardon ploca hlade, temeljito cistim pecnicu a plocu hladim npr u WC-u, eliminirajuci stetni utjecaj para na ukucane..........?

Rastaviš matičnu ploču i pečnica mora prvo zagrijati znači u 9 minuta zagrije do 200 stupnjeva tek onda matična ploča ubacit u pečnicama, ali prije toga ako ploča ima zalemljenu bateriju isto treba odlemit, skinut sve što da a ak ima plastični dio koju nemožeš vadit dovoljno da alufoliju zamota radi zaštiti od topljenja plastike. I pečeš 6 -9 min ali se mora cijelo vrijeme gledat da vidiš šta se događa. Imaš mob? uključi štopericu tako da mjeriš vrijeme odkad ploča peče. Ako pečenja gotova treba oprezno izvadit nikako na silu jer je topao meki lem može se dogodit da neki  dijelovi padne s ploče. Treba nježno izvadii i namjesti di hladi. Nakon hlađenja sve ponovno sastavit i sretno na probu jel radi.

Ja sam tako ispekao ali je dosta rizični i oprezno sam radio. Dosad sam ispekao matičnu od laptopa i grafičku karticu.

14 godina
neaktivan
Aspire 5530 ne radi?

Update: laptop je  bio u ovlaštenom Acerovom servisu, te je urađena dijagnostika. Nazvali su me i rekli da je riječ o kvaru na matičnoj ploči, točnije u integriranom grafičkom čipu (radeon hd3200) koji je zalemljen za matičnu ploču. Pitao sam ih o prirodi problema i kažu da je on vjerojatno izgubio kontakt sa pločom i da trebaju uraditi neki postupak koji sam razumio kao rerooling (operater reče da je hrvatski doslovni prijevod "kugličenje")?

Još je spomenuo da se to radi sa infracrvenom lemilicom? Cijena postupka je 900kn, sto mi je bilo previse te sam ga danas pokupio sa servisa. Mišljenja?... Ovo mi se čini kao kvar koji bi se trebao dati popraviti sa pećnicom, ali bih htio pitati još par stvari....da li trebam al. folijom izolirati ostale dijelove, tako da se direktno grije samo čip?

0 0 hvala 0
15 godina
minevist kaže...

Update: laptop je  bio u ovlaštenom Acerovom servisu, te je urađena dijagnostika. Nazvali su me i rekli da je riječ o kvaru na matičnoj ploči, točnije u integriranom grafičkom čipu (radeon hd3200) koji je zalemljen za matičnu ploču. Pitao sam ih o prirodi problema i kažu da je on vjerojatno izgubio kontakt sa pločom i da trebaju uraditi neki postupak koji sam razumio kao rerooling (operater reče da je hrvatski doslovni prijevod "kugličenje")?

Još je spomenuo da se to radi sa infracrvenom lemilicom? Cijena postupka je 900kn, sto mi je bilo previse te sam ga danas pokupio sa servisa. Mišljenja?... Ovo mi se čini kao kvar koji bi se trebao dati popraviti sa pećnicom, ali bih htio pitati još par stvari....da li trebam al. folijom izolirati ostale dijelove, tako da se direktno grije samo čip?

Ne trebaš izolirat ništa, samo poskidaj s nje sve što se može stopit, bateriju obavezno. Evo ti link na temu pa malo pročitaj. Evo link i na temu o pečenju grafičkih, postupak je isti

16 godina
neaktivan

Vidi ovako....

Reballing je pouzdana metoda, još pouzdanija je naravno zamjena samog čipa. U tvom slučaju i nije skup

900kn je možda malo preveć......

Ovo s pećnicom je.....u najmanju ruku nepouzdano ali besplatno je.

Možda bi bilo dobro da ipak pogledaš ako bi ti netko napravio reball malo povoljnije

Reball otprilike izgleda ovako:

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice