Vaš audio kutak izdvojena tema

poruka: 12.171
|
čitano: 3.388.737
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Savjetnik za izbor pc zvučnika, Koji media player kupiti?
15 godina
Re: Vaš audio kutak

Ima stari doma Sonos five za radio ,uvjek zastanem na kvalitetu kad svira,zvuk mu je iznadprosječno dobar....

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.2.2024 21:50 (lmutak).
7 godina
Vaš audio kutak

Pa ti kupuj skupe zvucnike, pojacala, zezaj se sa razmjestajem, mjerenjima :)

0 1 hvala 0
2 godine
protjeran

Sve je to pitanje veličine prostora. Veći prostor... skuplja, bolja oprema.

14 godina
Jucer bio sa frendom u ZG..poslusali smo Wharfadale Elysian 4 spojeni na AVM A6.2 ME amp i Gold Note DAC/streamer DS1000 EVO,ozbiljni novci u pitanju i moram priznat i ozbiljan zvuk!
Zvucnici su ogromni,zavrsna obrada vrhunska..nema sta skrecu pozornost kako iizgledom tako i zvukom!
Nezz jesam u zivotu cuo tako dobro srednjotonsko podrucje..vokal ajme..ogromna pozornica svaki detalj se cuje i vrhunski pozicioniran u prostoru..doslovno ih mozes tocno locirat gdje je sto i imas dojam da ih mozes rukom dohvatit!
Visoki su tek posebna prica..taj AMT visokotonac je nesto sasvim drugo nego sto sam ja naviknuo!
Jedinu zamjerku sam imao u donjim registrima..mada zvucnik nije fullrange nego ide do nekakvih 30Hz na trenutke je bilo malo nedoreceno..muljav..na nekim snimkama..nezz jel do prostorije(koja je akusti.tretirana) ili do AVMa…ali sve u svemu kad sve zbrojim vrlo,vrlo ozbiljan i relaksirajuce/opusteni zvuk!
AUDIOFIL
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.2.2024 10:03 (volegradele).
Moj PC  
9 0 hvala 2
15 godina
john142 kaže...

Pa ti kupuj skupe zvucnike, pojacala, zezaj se sa razmjestajem, mjerenjima :)

Ima i to svojih čari, no nevjerojatno je koliko brzo cijena postane disproporcionalna onome što se dobiva za veće novce.

Pošto u dnevnoj imam Dalije gledao sam da bi stavio aktivnu verziju u spavaću.

Dali Oberon 1 C su 1000 €, a Sound Hub Compact koji je potreban da bi radili je 300 € ili Sound Hub 600 €.

Kompliciranije sa dodatnom komponentnom al zato - skuplje heh

Koliko sam uspio saznati ne da nemaju niti najosnoviji EQ, nemaju čak ni tone kontrole što mi je nepojmljivo u 2024.

5 godina
Vaš audio kutak

EQ i ton kontrole.

Rijetka pojava na amplifikaciji u 2024 g. za stereo Hifi.

Valjda ima neki razlog....

0 0 hvala 0
15 godina
analogni kaže...

EQ i ton kontrole.

Rijetka pojava na amplifikaciji u 2024 g. za stereo Hifi.

Valjda ima neki razlog....

Yap, inertnost proizvođaća i kaskanje za vremenom.

Meni osobno nema baš nikakvog smisla kupovati proizvod bez bar tone kontrola jer su neki apsolutni minimum za ispravnu integraciju i setup.

Spmenuti Sonosi mi se nalaze na polici, vrlo blizu zidu i bilo je potrebno staviti bass na -6 kako bi imao linearan odziv. Bez toga su bili izuzetno boomasti i sve ispod 80Hz je bilo valjda na +15 dB u odnos na ostatak spektra.

Sa EQom bi se to dalo puno preciznije namjestiti al ajd bolje ikakva kontrola nego nikakva.

Zapravo mi je apsurdno što se razni hifi bandovi toliko hvale ne znam kakvom kvalitetom zvuka, a u svojim proizvodima uglavnom ne nude neke najosnovnije opcije za bass management.

3 godine
Vaš audio kutak

Mislim da sam pronašao još jedan ne preskup dac/amp za slušalice koji bi mogao biti dobar, međutim nisam pronašao nikakavu recenziju za njega na yubitou, barem ne na jeziku koji razumijem, radi se o FX-AUDIO DR07 za 149€ u neutrinomobile.hr a po specifikacijama je i više nego što mi treba, dac čip je Dual AK4493, qualcommov QCC5215 bt i XMOS XU316... ima čak i optički out što drugi u toj cjenovnoj kategoriji nemaju, također tu je i bt, aluminijsko kućište, daljinski, a ono što mu nedostaje je balanced out za slušalice (što mi ionako ne treba), kaže da daje 1100mW @ 32Ω na izlazu za slušalice što bi valjda skalirano bilo dovoljno za moje slušalice od 120Ω, nisam siguran, ne kontam baš...

Ispod je youtube 1440p filmić u kojemu je tajlanđanin??, čini mi se, Edit: izgleda da je vijetnamac, otvorio uređaj i pokazao pcb s komponentama, zamolio bih nekog znalca s foruma da pogleda kakva je izrada, jesu li dobre komponente na pcbu i jel' to valja, hvala unaprijed.

Odvrtiti molim na sedmu, osmu minutu videa gdje se sve dobro vidi...

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.3.2024 4:33 (notloB).
Moj PC  
1 0 hvala 0
4 godine
neaktivan
volegradele kaže...
Jucer bio sa frendom u ZG..poslusali smo Wharfadale Elysian 4 spojeni na AVM A6.2 ME amp i Gold Note DAC/streamer DS1000 EVO,ozbiljni novci u pitanju i moram priznat i ozbiljan zvuk!
Zvucnici su ogromni,zavrsna obrada vrhunska..nema sta skrecu pozornost kako iizgledom tako i zvukom!
Nezz jesam u zivotu cuo tako dobro srednjotonsko podrucje..vokal ajme..ogromna pozornica svaki detalj se cuje i vrhunski pozicioniran u prostoru..doslovno ih mozes tocno locirat gdje je sto i imas dojam da ih mozes rukom dohvatit!
Visoki su tek posebna prica..taj AMT visokotonac je nesto sasvim drugo nego sto sam ja naviknuo!
Jedinu zamjerku sam imao u donjim registrima..mada zvucnik nije fullrange nego ide do nekakvih 30Hz na trenutke je bilo malo nedoreceno..muljav..na nekim snimkama..nezz jel do prostorije(koja je akusti.tretirana) ili do AVMa…ali sve u svemu kad sve zbrojim vrlo,vrlo ozbiljan i relaksirajuce/opusteni zvuk!

U Elite Audio ?

5 godina
Vaš audio kutak

Pa, ne kaskaju za vrememom proizvođači, već obrnuto.

Nekad su ton kontrole bile obavezne na ampovima.

A koristili su se puno više i lzasebni EQ uređaji.

Ja npr. imam na jednim zvučnicima podešavanje niskih i visokih za +- 3 dB.

To smatram ispravnijim nego EQ ili ton kontrole.

Od svega toga danas ima jako malo.

Zamijenio je to DSP.

Ili kao zasebni uređaj, a mnogo češće kao dio softvera u glazbenim plejerima i sl.

I on se nije previše udomačuo kod audiofila, jer je to zadiranje u integritet digitalnog signala.

Akustički tretman sobe je daleko bolji od bilo čega, ali je složeniji zahvat i košta.

2 2 hvala 0
15 godina
analogni kaže...

Pa, ne kaskaju za vrememom proizvođači, već obrnuto.

Nekad su ton kontrole bile obavezne na ampovima.

A koristili su se puno više i lzasebni EQ uređaji.

Ja npr. imam na jednim zvučnicima podešavanje niskih i visokih za +- 3 dB.

To smatram ispravnijim nego EQ ili ton kontrole.

Od svega toga danas ima jako malo.

Zamijenio je to DSP.

Ili kao zasebni uređaj, a mnogo češće kao dio softvera u glazbenim plejerima i sl.

I on se nije previše udomačuo kod audiofila, jer je to zadiranje u integritet digitalnog signala.

Akustički tretman sobe je daleko bolji od bilo čega, ali je složeniji zahvat i košta.

Ma to su priče za malu djecu, jer večina audiofila ima nekakve improvizacije akustičnog tretmana i totalni nered u sobi i onda briju da će nekakva korekcija u digitalnoj domeni u 32 bita narušiti kvalitetu zvuka, a radi činjenice da imaju hrpetinu room modova, peakova i dipova te potpuni krš od odziva ignoriraju.

Naravno da bi punokrvni DSP room correction bio idealan al toga u uređajima skromnije cijene nema.

4 godine
neaktivan

Elkosi su Panasonic čini mi se FC serija što je dobro, žuto su vjerojatno folije, ostalo smd. Solidno.

14 godina
@farabuto
Da!
AUDIOFIL
Moj PC  
0 0 hvala 1
9 godina
uzmi za primjer relativno jeftine krk studijske monitore, koji imaju iza prekidace za korekciju basa koji je must have za monitoring da se mogu koristit u slucaju da su u kutu ili u "slobodnom" prostoru, imaju i korekciju visokih pretpostavljam near field i klasika.
svaka dobra aktiva ima ugradjenu baffle step kompenzaciju i slicno, ima tu puno uplitanja u signal ali s svrhom da na kraju u stvarnim uvjetima signal bude sta slicnij onome na ulazu i to nikako nije bogohuljenje nego amo rec osnova ako je cilj hifi.
5 godina
Vaš audio kutak

Da, ali praksa kod Audiofila je drugačija.

Valjda imaju razlog zašto DSP nije u tolikoj mjeri zastupljen u HiFi.

Podosta mojih kolega ima sobe (uglavnom) samo za HiFi, a neki imaju i ozbiljan akustički tretman.
Ne znam baš da li sada (prije nije) netko od njih koristi DSP, s time da su ga neki isprobali.

DSP je dobra stvar gdje su parametri sobe narušeni (a WAF ne da tretman iste ), pa je to onda jedini način da se to popravi.

Već sam naveo primjer prisustvovanja profi mjerenju sobe (>80 m2), sa High End sustavom, glede korištenje DSP-a.
U Roon-u je postavljeno 5 različitih izbora izmjerenih parametara sobe i ostavljeno je gazdi da naknadnim slušanjem izabere sebi najprikladniji.

Gazda nije bio zadovoljan, jer je u svakoj postavi našao zamjerke.
Kaže on: " "nešto se dobije, ali se nešto i izgubi u parametrima zvučne slike" !
Napravljena je i druga mjerna seansa, ali nisam se poslije detaljno informirao, ali kolega koji je mjerio je rekao da gazda opet nije bio zadovoljan...

I sam mjeritelj je rekao da bi prikladniji bio kompletni akustički tretman sobe (neki manji jeste postojao; absorberi i trapovi).

2 0 hvala 0
15 godina
dabar_solta_V2 kaže...
uzmi za primjer relativno jeftine krk studijske monitore, koji imaju iza prekidace za korekciju basa koji je must have za monitoring da se mogu koristit u slucaju da su u kutu ili u "slobodnom" prostoru, imaju i korekciju visokih pretpostavljam near field i klasika.
svaka dobra aktiva ima ugradjenu baffle step kompenzaciju i slicno, ima tu puno uplitanja u signal ali s svrhom da na kraju u stvarnim uvjetima signal bude sta slicnij onome na ulazu i to nikako nije bogohuljenje nego amo rec osnova ako je cilj hifi.

Točno tako. Ponavljanje da je to "zadiranje u integritet signala" je matra ekipe kojoj je jednostavnije promjeniti kutiju ili žnjoru nego ispravno setupirati zvučnike.

Neke sobe imaju toliko namještaja i tepiha da je potrebno dići treble, a u nekima nije moguće dovoljno udaljiti zvučnike od zida pa redukcijom basa dobivamo ujednačeniji odziv.

Bilo kakve dodatne kontrole kao tone, eq, dsp room correction ili štoveć su isključivo dobra stvar jer onda opremu možemo prilagoditi prostoru.

15 godina
analogni kaže...
DSP je dobra stvar gdje su parametri sobe narušeni (a WAF ne da tretman iste ), pa je to onda jedini način da se to popravi.

Tako je, znači u nekih 90% slučajeva gdje ljudi žive sa nekim drugim i nemaju mogučnost potpuno podložiti jednu sobu svog životnog prostora hobiju.

Zato ovih ostalih 10% nije pravilo već iznimka kojoj treba podložiti kompletnu industriju. Zbog toga bi DSP trebao biti u svemu za prosječnog normalnog korisnika.

Tko smatra da je to vrađbina ga ne koristi i svi sretni.

5 godina
Vaš audio kutak

Mislim, sada će netko one Audiofile sa 40 godina iskustva i sa vrhunskom opremom učiti kako da poslože svoj sustav !

Ako praksa (do sada) pokazuje tako, onda je to tako.

Ne bi trebalo biti nametanja mišljenja od onih koji ne koriste "čisti" HiFi sustav iole relevantne kvalitete i nemaju dovoljno utakmica u nogama.

Rekoh, svatki iskusan Audiofil će sam odlučiti da li će koristiti nešto od akustičkog tretmana sobe ili DSP.

Ili čak možda i ništa previše od toga.
Jer ima slučajeva da su neke sobe same po sebi kvalitetne za HIfi, već svojom veličinom i oblikom, te pažljivim namještanjem i izborom tepiha, trosjeda, zavjesa, regala i sl.

0 4 hvala 0
11 godina
analogni kaže...

Mislim, sada će netko one Audiofile sa 40 godina iskustva i sa vrhunskom opremom učiti kako da poslože svoj sustav !

Ako praksa (do sada) pokazuje tako, onda je to tako.

Ne bi trebalo biti nametanja mišljenja od onih koji ne koriste "čisti" HiFi sustav iole relevantne kvalitete i nemaju dovoljno utakmica u nogama.

Rekoh, svatki iskusan Audiofil će sam odlučiti da li će koristiti nešto od akustičkog tretmana sobe ili DSP.

Ili čak možda i ništa previše od toga.
Jer ima slučajeva da su neke sobe same po sebi kvalitetne za HIfi, već svojom veličinom i oblikom, te pažljivim namještanjem i izborom tepiha, trosjeda, zavjesa, regala i sl.

Volio bi vidjeti ovakve sobe jer sve sobe od audiofila koje sam imao priliku vidjeti su.. dosta sekundarne spram sistema :D

9 godina
ponavljas dsp, spomenuti krk zvucnici nemaju dsp nego je sve rjeseno u analogiji s opampovima.

bolje pitanje je sta je bolje i kvalitenije, pasiva klasika zvucnici, s klasik skretnicom u kojoj uopce nije paznja posvecena "detaljima" ko time delay za uskladit zasebne drivere, baffle kompenzacija rjesena ofrlje ili nikako , ili aktiva u kojoj je to odradjeno preko dsp ili analogno. bez spominjanja ovih dodatnih prakticnih rjesenja ko na krk i bez rjesavanja nekakvih pikova s bandstop filterima i ostale kerefeke.

odgovor je jednostavan, bolje je dsp ili aktiva, u 99.9% slucajeva. ali jbg dira se u signal, ali dira se i klasik skretnica u zvucniku u signal, so what?
15 godina
analogni kaže...

Ma dobro ne mislim na nagluhe starce koji vuku korjene iz vremena u kojima DSP nije bio još u začecima.

Govorim o prosječnom normalnom konzumentu koji želi što lakše integrirati zvučnike u svoj životni prostor, bez da postane rob hobija te mu mora prilagođavati tepih, zavjese, regale i sve ostalo.

To je već patologija i OCD.

Vjerujem da ima pacjenata koji će birati regal shodno tome koji im manje utjeće na zvuk, no normalni dobro prilagođeni ljudi će napraviti mjerenje i riješiti 90% integracije sa room correctionom.

Ići će modernijom, jednostavnijom i učinkovitijom metodom, a ne težom, kompoliciranijom i skupljom.

4 godine
neaktivan
Vaš audio kutak

Ali da, većinom su untra jeftina pojačala d klase koja zvukom ne zadovoljavaju iole zahtjevnijeg korisnika. Valjda će se i to promijeniti gan tehnologijom.

1 0 hvala 0
5 godina
Vaš audio kutak

Nemam baš slike gdje se osim sustava kolega vidi i ostatak sobe, ali evo na prvoj slici soba od mog susjeda (>45 m2) u kojoj skoro sve od kvalitetne opreme dobro zvuči (a isprobano je dosta toga).

Na drugoj slici je moja soba (39 m2) koja je isto dosta zahvalna za Hifi.
S time da je mogu premjestiti kako želim jer nema nikakvog utjecaja od remetilačkih faktora.

Ajd, susjedova ima bočno dva difuzora, a moja iza dva absorbera i bas trap, ali to je mali utjecaj.

0 0 hvala 0
15 godina
analogni kaže...

Nemam baš slike gdje se osim sustava kolega vidi i ostatak sobe, ali evo na prvoj slici soba od mog susjeda (>45 m2) u kojoj skoro sve od kvalitetne opreme dobro zvuči (a isprobano je dosta toga).

Na drugoj slici je moja soba (39 m2) koja je isto dosta zahvalna za Hifi.
S time da je mogu premjestiti kako želim jer nema nikakvog utjecaja od remetilačkih faktora.

Ajd, susjedova ima bočno dva difuzora, a moja iza dva absorbera i bas trap, ali to je mali utjecaj.

Ovo je toliko minorno da to uopce ne bi nazvao akustickim tretmanom.

5 godina
Vaš audio kutak

Nisi shvatio razlog stavljanja slika !

Prikazane su sobe bez akustičkog tretmana (kao što je bilo i postavljeno pitanje).

Za sobe sa potpunim akustičkim tretmanom pogledaj slike od kolega @Apparatus, @Aquarius itd......

0 0 hvala 0
15 godina
analogni kaže...

Nisi shvatio razlog stavljanja slika !

Prikazane su sobe bez akustičkog tretmana (kao što je bilo i postavljeno pitanje).

Za sobe sa potpunim akustičkim tretmanom pogledaj slike od kolega @Apparatus, @Aquarius itd......

Ja ću umjesto slike prostora poslati sliku zvuka svoje dnevne sobe.

Ljubičasti graf je bez room correctiona, a plavi sa.

Što misliš koji drastično bolje zvuči? Znači pričamo o razlici od 20dB u basu, ne o nekakvim sitnicama već razlici koju može jasno ko dan i noć čuti netko sa slušnim aparatom.

9 godina
notloB kaže...

Mislim da sam pronašao još jedan ne preskup dac/amp za slušalice koji bi mogao biti dobar, međutim nisam pronašao nikakavu recenziju za njega na yubitou, barem ne na jeziku koji razumijem, radi se o FX-AUDIO DR07 za 149€ u neutrinomobile.hr a po specifikacijama je i više nego što mi treba, dac čip je Dual AK4493, qualcommov QCC5215 bt i XMOS XU316... ima čak i optički out što drugi u toj cjenovnoj kategoriji nemaju, također tu je i bt, aluminijsko kućište, daljinski, a ono što mu nedostaje je balanced out za slušalice (što mi ionako ne treba), kaže da daje 1100mV @ 32Ω na izlazu za slušalice što bi valjda skalirano bilo dovoljno za moje slušalice od 120Ω, nisam siguran, ne kontam baš...

Ispod je youtube 1440p filmić u kojemu je tajlanđanin??, čini mi se, Edit: izgleda da je vijetnamac, otvorio uređaj i pokazao pcb s komponentama, zamolio bih nekog znalca s foruma da pogleda kakva je izrada, jesu li dobre komponente na pcbu i jel' to valja, hvala unaprijed.

Odvrtiti molim na sedmu, osmu minutu videa gdje se sve dobro vidi...

ima i ovih, https://www.alibaba.com/product-detail/KNSCHA-SMD-Aluminum-Electrolytic-Capacitor-XT_1600652911301.html

xmos+akm, za te pare super sve i da nisu ispolirali neke sitnice, napajanje izgleda predimenzionirano. ima li di mjerenja?

edit, mew, baš voliš sub bas.

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.2.2024 15:09 (dabar_solta_V2).
11 godina
Dan1234567890 kaže...
dabar_solta_V2 kaže...
https://fiio.eu/product/digital-audio-decoder-converter-fiio-d03k
ovaj toslink na analog mi se pokaza jako pouzdan, sta se tice kvalitete zvuka bar ovaj koji imam ima cirrus logic dac kakvi se cesto koriste po profi interface uređajima tipa focusrite.

a bluetooth nabavi odvojeno rješenje ako imaš dovoljno inputa na ampu.

hvala na savjetu. bio bih zadovoljniji da imam BT receiver, da ne moram imati 2 uređaja (inputa imam na ampu)...pa ako jos tko ima neko iskustvo sa nekim BT receiverom koji nema laga bio bih zahvalan...

p.s. na ovom linku pise da je out-of-stock, pa ga zapravo ne mogu naručiti ako dobro vidim...

Bump...!

Nitko nema nikakvog iskustva sa BT receiverom bez laga? jel onda ima kakva preporuka za DAC koji je na stanju i mogu kupiti (kolega Dabar je poslao link na ovog koji nije dostupan...)?

thx!

9 godina

nije mi proša odgovor pa evo opet,
mislin da bluetooth nemože bit low latency, a ako i ima neki kodek koji može bit ce na štetu kvalitete zvuka.

ako ti ne smeta streaming na pc probaj nešto ovako složit:
https://www.airdroid.com/screen-mirror/stream-audio-from-android-to-pc/#4
pod "way 3" pogledaj. neznam kakve su latencije.

fiio ima na ebay-u raznih ponuda.

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.2.2024 15:16 (dabar_solta_V2).
15 godina
dabar_solta_V2 kaže...

edit, mew, baš voliš sub bas.

Žalila mi se gospođa koja živi kat ispod da ga slabo čuje pa sam Podebljao :D

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Savjetnik za izbor pc zvučnika, Koji media player kupiti?
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice