Planiram napraviti set od 2 auto zvučnika ugrađena u drvenu kutiju koja bih imao priključena na PC. Jedan zvučnik je snage 150W, no problem je naći povoljno pojačalo. Razmišljao sam o kupnji ovog pojačala (ili nekog sličnog), i spojiti ga na PC napajanje od 300W. Što mislite o tome?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pitanje je bi li takvo pojačalo moglo razviti toliku snagu na 12V, mislim da ne jer su ovo podatci za 24V napajanje, sad, neznam, ja nekako ne bih spajao railove od PSU-a u seriju ali ti vidi.
Ako ćeš spajati na 12V mislim da ćeš imati duplo manje snage, a po THD navodima bih rekao da ti ovo pojačalo i na 24V ima oko 90W pri koliko toliko normalnoj distorziji (na 4 oma).
Na tvom mjestu bih gledao neko stereo auto pojačalo snage do 100W RMS po kanalu, rabljeno, pa onda na PSU spojiš. Nisi rekao koliko oma su ti zvučnici (to je bitno kod izbora pojačala), ako stavarno imaju 150W (RMS) onda ok ali ako ti piše posebno nominal ili RMS snaga onda to gledaš.
Koji su zvučnici?
ajde ti napisi koji su modeli tih auto zvucnika..150W mi nekako jako puno zvuci :) ( osim ako se ne radi o subovima) ...
Pogledaj sto pise pod RMS. Kao sto je slepix reko 150 wata RMS je malo previse za jedan auto zvučnik. To bi onda bile gadne mrcine.
EDIT: evo ti primjera JBL-ovih zvučnika od 150W RMS. Kostaju 4800kn. http://www.svijet-medija.hr/jbl_660gti,18182,154.aspx
Tak da tesko da i tvoji imaju tolko W ak nisu subovi. No svi znamo da wati bas neznace nes. Napisi koja je marka. To puno znaci.
Zašto bi napajanje preuzeo s PC-a? Ima 1000 razloga zašto sve PC linije (od stereo 3W do 7+1 150W) imaju zasebno napajanje iz mreže
A zašto ne? Jeftino je i radi.
I ne, ne bi preuzeo napajanje sa kompa tipa da bi spojio žicom koja ide iz kompa nego bi kupio posebno napajanje za komp i njega koristio samo za pojačalo, eventualno za neki VU metar, predpojačalo ili što god ide u kompletu jer u protivnom to ne bi bilo baš dobro.
Ako kupuje posebno trafo, mora napraviti i ispravljač, dođe jako skupo na kraju. Ako već ima ili planira kupiti pojačalo koje radi na oko 12-15V tipa auto pojačalo ili ovo što je naveo (iako bi tu trebalo napajanje od 24V ako ne i više kako bi to radilo punom parom) onda se PC PSU itekako isplati jer imaju snage za ove stvari i jeftini su (MSI, Smartbox, Codegen i sl., nisu kvalitetne firme ali za ovu svrhu su dušu dale).
A zašto ne? Jeftino je i radi.
I ne, ne bi preuzeo napajanje sa kompa tipa da bi spojio žicom koja ide iz kompa nego bi kupio posebno napajanje za komp i njega koristio samo za pojačalo, eventualno za neki VU metar, predpojačalo ili što god ide u kompletu jer u protivnom to ne bi bilo baš dobro.
Ako kupuje posebno trafo, mora napraviti i ispravljač, dođe jako skupo na kraju. Ako već ima ili planira kupiti pojačalo koje radi na oko 12-15V tipa auto pojačalo ili ovo što je naveo (iako bi tu trebalo napajanje od 24V ako ne i više kako bi to radilo punom parom) onda se PC PSU itekako isplati jer imaju snage za ove stvari i jeftini su (MSI, Smartbox, Codegen i sl., nisu kvalitetne firme ali za ovu svrhu su dušu dale).
Switch napajanja + zvuk je loša kombinacija. To još nekako može proći za jeftinije uređaje ili kad stvarno nema drugog izbora ukoliko je napajanje rađeno za audio opremu, ali napajanje od kompa nije za tu primjenu.
Problem, između ostalog, su:
- Visokofrekventni šum na frekvenciji switcha
- Niskofrekventni šum na 100 Hz zbog nepostojanja stabilizacije visokonaponskog DC dijela
- Upitana ujednačenost unutarnjeg otpora na cijelom DC spektru
Sve to stoji ali to ne utječe toliko da bi za ovu svrhu bio problem. Nije ovo Hi-Fi i neće čuti nikakav šum osim ako nema stvarno jako jako loše komponente. Vjeruj mi, nema razloga zašto ne koristiti PC PSU kod pojačala ovog cjenovnog ranga, zvuk je stvarno ok. Mogu potvrditi jer meni na Magnatu nema apsolutno nikakvih problema, zvuk je čist, jasan, i jak. Prije se čuje kako mi reciver šumi nego to pojačalo (u full range-u na normalnim zvučnicima, ne subu).
isto tako ovaj Smartbox bez problema izdržava cjelonočne zabave na max. volumenu pojačala, niti se ne zagrije, napon je stabilan i ne pada ispod 11.8V iako nema dodatne kondenzatore (reda 0,2-0,5 F) koje mnogi preporučuju jer pojačalo koristim za sub pa napajanje može imati problema kod "udara basa", bar ja nisam primjetio.
Ugl, ja sam jako zadovoljan kako je to ispalo s obzirom na cijenu.
ali, pazi, to je dosta tesko izradit i tesko da ces postici kvalitetu zvuka kao u profesionalinh zvucnika, i i pazi se struje ;-)
Zvucnici su neki "First Austria" (a ono - made in italy) model FA-4222 6'', nisamo mogao na netu naci nis o njima. Piše samo Max. Power rating: 150W. Nis ne pise kolko ohma, te dal je RMS ili peak. Pise da su 2-way (jer ima i neki mali tweeter) Evo fotki:
Btw, mislim uzeti ovo pojačalo. Lošije je od prethodnog (8ohma umjesto 4) al je dosta jeftnije, i troši manje energije.
Malo me strah toga da spajam zvucnike od najvjerojatnije 4 ohma na 8 ohm pojacalo.
pa ovak dal je pametno?
ja bi si htjeo solžit 5 zasebih kutija u kojima bi bio 5.1 ili 7.1 zvucni sistem svaki u odvojenoj kutiji. Evo što me zanima dal je to pametno i izvedivo jer se spaja na komp koji ima 7.1 externu zvučnu karticu i integriranu 5.1 zvučnu. Molio bi preporuku jer sam ovisnik o zvuku. Zahvaljujem
Zvucnici su neki "First Austria" (a ono - made in italy) model FA-4222 6'', nisamo mogao na netu naci nis o njima. Piše samo Max. Power rating: 150W. Nis ne pise kolko ohma, te dal je RMS ili peak. Pise da su 2-way (jer ima i neki mali tweeter) Evo fotki:
First austrija je tesko smece od proizvodjaca. Jeftina roba žnj kvalitete zato i ne mozes naci nista o njima.
Sto ne kupis Z-5500 i rijesis se muka.
pa ovak dal je pametno?
ja bi si htjeo solžit 5 zasebih kutija u kojima bi bio 5.1 ili 7.1 zvucni sistem svaki u odvojenoj kutiji. Evo što me zanima dal je to pametno i izvedivo jer se spaja na komp koji ima 7.1 externu zvučnu karticu i integriranu 5.1 zvučnu. Molio bi preporuku jer sam ovisnik o zvuku. Zahvaljujem
slobodno napravi, samo nabavi pošteni reciver da goni zvučnike. Prvo, vidi što želiš ako želiš 7.1 onda obavezno kupiš 7.1 reciver i spajaš na 7.1 zvučnu, ako ti je dovoljno 5.1 (a mislim da je) onda min. 5.1 reciver / zvučna ali možeš koristiti i 7.1 reciver i zvučnu samo što dva kanala neće biti upotrebljena.
Inaće, 5.1 ti je 6 kutija, a 7.1 8 kutija. Sub si složi ili nabavi ako misliš filmove gledati jer dobar dio eksplozija i sl. jednostavno ne zvuči kako treba bez suba, to nije obavezno ali ja ti preporučam. Sub ti treba aktivni ili ako ga sam radiš kupiš posebno pojačalo za njega bilo vanjsko bilo ugradbeno i onda ga spojiš na sub izlaz od recivera.
Same zvučničke kutije nek ti budu 2 ili 3-way (midbas+tweeter ili woofer+mid+tweeter). Ako se odlućiš za 3-way onda samo prednje tako, ostale možeš 2-way.
Ako to mislis raditi od zvucnika "first" austrija postedi se muka i kupi neke logitech ili creative zvucnike. Jednostavnije jeftinije a puno kvalitetnije od svih first zvucnika.
3000 kn mi je puno previse
Onda kupi do oliko se mozes pruziti jer ti je First dno dna i ne vrijedi truda.
slazem se, first je cisto smece. zvucnici su dosta stari, i zahrdjale zice su jednostavno otpale
razmisljam o kupnji nekih kutija u chipoteci od kojih 200-300W i pojacala preko ebay-a. btw Hollywood zvucnici... valjaju li sta? ne trebam sad neki pro zvuk al barem da dobro zvuci.
A ono, ako rade su ok, čuo sam one "profesionalne" kutije u jendom kafiću i zvuče ok. Ako imaju koji tamo u dućanu nek ti spoje pa vidi.
al trebaš i predpojačalo - za glasnoću, bas i visoke tonove
pojačalo je ok i m ožeš ga napajat isa napajnjem od kompa, al nemoj koristit 12V
max voltaža napajanja je 24v i to možeš dobit korištenjem ljubičaste žice kao minus i crvene kao plus, ali nemoj me držati za riječ - provjeri malo
kutiju možeš ovak sam napraviti - neki genijalac je napravio i zvučnike u betonu!
al trebaš i predpojačalo - za glasnoću, bas i visoke tonove
pojačalo je ok i m ožeš ga napajat isa napajnjem od kompa, al nemoj koristit 12V
max voltaža napajanja je 24v i to možeš dobit korištenjem ljubičaste žice kao minus i crvene kao plus, ali nemoj me držati za riječ - provjeri malo
Napajanje od kompa, koliko se god audiofilima grčile uši kad to pročitaju u nuždi može poslužiti za napajanje pojačala (neću reći da je to dobar izvor za napajat pojačalo jer nije, ali može poslužiti). Međutim ovo što si napisao za ljubičastu žicu WTF? Napajanje na -12 V daje 0,5 A. Ako ti treba više od 12 V možeš jedino raditi modifikaciju 12V raila da daje veći napon.
Ne treba mu predpojačalo, može se reći da je ono već ugrađeno u PC, DVD playere, mp3 playere i sl. Sve će sasvim dobro raditi i ovako, samo treba gain dobro naštimati.
Možda ako već uzimaš Hollywood zvučnike da uzmeš i Hollywood pojačalo? Jeftinije ne može, a kvaliteta... jbg, odi tamo pa nek ti puste pa vidi je li ti ok.
Ako ćeš kupovati neko pojačalo koje radi na 12V onda možeš bez problema koristiti PC napajanje samo računaj da bude bar 20-30% jače (na 12V railu, ne sve skupa) od zbroja svih RMS snaga pojačala na najnižem otporu (ako je recimo dvokanalno i stabilno na min. 2 oma onda zborji RMS snage dva kanala na 2 oma). Ili možeš jednostavno viditi na koliko su deklarirani osigurači na pojačalu pa osigurati da na PC napajanju piše barem malo više (jer varaju :)) na 12V railu (ako ima više railova spojiš ih u paralelu i zbrajaš jakosti).
Posjedujem woofer skytronic 13 cm kevlar menbrana pa bih želio napraviti par stražnjih zvučnih kutija za kućno kino!!ima li tko konstrukciju zvučne kutije i skretnice!?
Imaš li kakve parametre?
Treba mi pomoć za samogradnju zvučnih kutija sa SAL zvučnicima!
SBX 1320 i DTF 12 , koliki je potreban volumen kutije, skretnica!?
jel mi netko moze objasnit jel moguce spojit zvucnike za komp koji se spajaju preko usb kabela na bateriju...i jel trose oni vise struje nego ovi sto idu u struju..
mislim na ovakve zvucnike http://www.adverta.rs/adverta/components/com_virtuemart/shop_image/product/MS_Twins_2.0_4e8c3dda89086.jpg