Raspored zvučnika i problemi što ga prate

poruka: 12
|
čitano: 7.378
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
pitanje

Otvorite jubilarni 150. broj Buga na jubilarnoj stranici 100 i bacite oko na ovaj okvir 'Savjeti za slušanje'. E sad... Prije neke 2 godine sam nabavio jeftini 5.1 sustav koji cijelo vrijeme svira ko lud, ali sateliti su razbacani po stolu, i znamo svi koliko je to pogrešno.

Dakle, prvo pitanje je da mi potvrdite ono što pretpostavljam: F.R. izlaz je prednji desni, F.L. prednji lijevi, S.R. je stražnji desni i S.L. je stražnji lijevi, i C.E. je centralni satelit. Točno?

Dalje, kako da ih povješam po zidovima kad nisu tvornički predviđeni za to? U zadnje vrijeme mi to ide na živce, nemam pojma što konkretno mogu učiniti ja pa da budu "zakačibilni".

I na kraju, je li stvarno svejedno gdje će subwoofer završiti?

Inače, zvučnici su Fx-Tech SP-700 5.1, i imam osjećaj da sam jedini koji ih ima, pošto ih nigdje na netu (osim u ponekom cjeniku) apsolutno nema:D

Hvala puno, pozdrav

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Istina, obozavam sisteme 5.1 za računala gdje dobijes 5 zvučnika svi povezani nekakvim tankim kabelom i dužine do 1m. Obozavam inžinjera koji je to nacrtao i osmislio, misleći da si 5.1 sistem radim samo za po stolu.

A o urednosti kabela nakon spajanja necemo ni pricati.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ha ništa ne možeš napraviti osim naći nekog tko je vičan samogradnji i bacit neku improvizaciju,

a kablove naprosto prerežeš, kupiš kablove za zvučnike (ne moraju biti zlatni iz Hi-Fi dućana)

i zalemiš tamo gdje si rezao te dobro izoliraš spoj i sve to skupa smjestiš kako ti paše.

Raspored zvučnika je onako kako si i sam rekao.

A da je idiotski napravit 5.1 sistem sa kablovima dugim 1 metar - je, ali sad jedino možeš improvizirat.

Pozdrav

0 0 hvala 0
17 godina
prihvaćeno rješenje

Imao sam isti problem sa starim zvucnicima, al kad sam kupil nove odlucil sam stati tome na kraj!!

Uz zvucnike sam kupil i 15 metara zice za zvucnike, zvucnike sam rasporedil po gornjim kutovima sobe i po potrebi sam produljil zice.

Dva zvucnika su imala kukicu za vjesanje a ostali ne pa sam u pevecu kupio male kutne nosace i nekakvu metar i pol dugu dasku koju sam izrezao na komade dosta velike da mi na njih stanu zvucnici. Komade daske sam zasarafio na nosace i nosace stavio na zid. Zvucnike sam malo podlozio na zadnjoj strani da ne tuku u strop. Centralni zvucnik sam objesio na lance ispod police za televizor, a woofer sam stavio na mjesto kucista tako da je sad kuciste na stolu kraj monitora. To se pokazalo odlicnim jer je woofer nisko i okruzen sa svih strana pa se bas jako dobro cuje!!

PC RULES!!!!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Baš kao što kaže mika, napravi si poličice na koje ćeš staviti zvučnike, s odgovarajućim gumenim podlošcima da se vibracije ne prenose na zid i da ih koliko-toliko usmjeriš.

I jedan detalj kad se produžuju kablovi: kažu audio gurui da bi zvučnici u paru trebali bi imati istu dužinu kablova. Znači, ako ti do lijevog treba pet metara kabla, a do desnog su dovoljna dva - i za desni stavi pet.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Raspored zvučnika i problemi što ga prate

Nisam neki audiofil, ali volim dobar zvuk. Uvijek stojim kod toga da je bolje kvalitetni 2.1 ili čak samo 2, nego nekvalitetan 5.1 ili 7.1. U pravilu ćeš za istu lovu uvijek dobiti bolji 2.1 sustav nego 5.1, a pogotovo 7.1. Što se ambijentalnog zvuka tiče, mislim da je dovoljno poslušati Virtual barbershop pa da se vidi da za kvalitetan doživljaj zvuka u prostoru uopće ne treba 6 ili 7 zvučnika (pod uvjetom da je snimljeni materijal dobro pripremljen).

17 godina
neaktivan
Wile E. kaže...

Nisam neki audiofil, ali volim dobar zvuk. Uvijek stojim kod toga da je bolje kvalitetni 2.1 ili čak samo 2, nego nekvalitetan 5.1 ili 7.1.

To svakako, ali čovjek već ima 5.1 pa pita što će s njim. ;)
17 godina
autorov komentar

Pokušat ću nešto :D

Hvala svima na trudu, pozdrav

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja imam sličan problem, mada ajde, moji Megaworksi bar imaju rupice iza za objesiti na zid, jedino što onda stoje ravno tj. paralelno sa zidom umjesto da mi imaju nagib prema dolje kako bi trebali. Kablovi su opet, priča za sebe, ali to sam se dogovorio da mogu doć jednom frajeru u dućan električnih potrepština i da mi on stavi duže kablove iste debljine i sastava na postojeće priključke.

Ideja za malo 'urediti' kablove po sobi su ti kanalice koje si sam možeš izrezati na dužine koje ti odgovaraju i njima sprovest kablove po zidovima da se što manje vide po sobi.

Intel Core2 Duo E8400 6MB, 4GB OCZ Gold 800Mhz, Gainward GF8800GTS 640MB, Gigabyte X38-DS4 Ultra Durable 2
14 godina
protjeran

Pozdrav,

Nisam htio radit novu temu, nego da pitam, imam Logitech X210 i muči me raspored zvučnika kako da se najbolje čuje bas i u igrama da se dobro čuje bas, dali bolje stavit lijevo i desno od monitora zvučnike i onda točno ispod stola u sredini di je monitor stavit bas ili na stol,

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

pozeljno je da bas stavis ispod stola

Igor
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran