Problemi sa zvucnicima

poruka: 16
|
čitano: 3.708
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Problemi sa zvucnicima

znaci imam problema sa zvucnicima,spojeni su ovako i prikazano na slici

http://imageshack.us/photo/my-images/821/unledddt.png/ 

i kad ih upalim ova dva velika zvucika na vol-u preko 15 pocnu zujat (na 30 mi se soba trese,to se dogada i kad muzike uopce nema,samo zuji),dal je to ok za zvucnike :P ?

inace ovaj 2.1 sistem je tu samo kao produzni za spajanje  1 glavnog zvucnika na komp.. :)

pokusat cupojasnit koliko god mogu XD>

http://imageshack.us/photo/my-images/717/unledybw.png/

znaci stvari prema kojim ide plava crta su spojeni kabelom prilozenim na slici.

zvucnici na koje pokazuju crvene crte zuje.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.8.2011 15:50 (evilclone).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Problemi sa zvucnicima

BUMP

spojio sam 1.glavni zvucnik s kompom,bez 2.1 sistema,ali nema pokmaka,skuzio sam doduse,kad spojim sve zvucnike na npr NDS ili PSP zujanja vise nema (osim na max) tako da vjerujem da je problem u kompu,i  dal bi mi mogao netko pomoci?

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.8.2011 11:20 (evilclone).
15 godina
neaktivan
Problemi sa zvucnicima

Kad bi dao nekakav smislen opis problema, i smislenu skicu, možda bi netko i mogao pomoći. O kakvim se zvučnicima radi uopće? Je li to neki set za PC ili kombinacija pojačalo-zvučnici? Što znači "glavni zvučnik", "samostalan zvučnik", "veliki zvučnik"? Sorry, ali meni tu ništa nije jasno, a vjerujem ni nikome drugome, zato ti nitko i ne odgovara na pitanje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Problemi sa zvucnicima

kaj si sad ti tu napisao ????? reci model tog glavnog zvučnika, ili bar slikaj onda da znamo o čemu se radi :D

[URL=http://www.speedtest.net][IMG]http://www.speedtest.net/result/1225775843.png[/IMG][/URL]
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Problemi sa zvucnicima

hahah,bar sam dal neku skicu :P

1. glavni je powertec soundmaster model 9550 te je na njega spojen 1 njegov zvucnik

2. glkavni je philips FW356C , te su na njega spojeni njegovi zvucnici

spojevi izmedu kompa i 1. glavnoga i 1. gl i 2. gl su rucno naparavljeni tj. uzeo sam  2 muska sound jacka odrezao ih i spojio na kraj po 2 a/v prikljucka (crveni i bijeli)

inace nisam upucen u zvucnike,pa ako imate strucnije nazive od mojih laickih (lol) recite...

inace iz posta mirka 395 predpostavljam da je glavni zvucnik-pojacalo, te su 2 seta opisana gore :) 

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.8.2011 14:10 (evilclone).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
evilclone kaže...

Sad se već krećemo nekamo... :)

Sad mi nije točno jasno par stvari... Između kompa i ove prve linije ti je 3.5 mm > 2xRCA kabel, jel tako? A kako su spojena ta i druga linija? Prva, pretpostavljam, ima nekakav Aux out, izlaz za slušalice ili nešto takvo na što si spojio ulaz u drugu liniju. Ili je to spojeno na izlaz za zvučnike prve linije? Za što služi ova prva linija? Ona, tj. njen zvučnik svira jedan kanal, a druga drugi kanal na svoja 2 zvučnika ili kako? Kad sve to pojasniš, onda ćemo valjda i doći do nekog rješenja :D

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.8.2011 18:08 (Mirko935).
14 godina
neaktivan
Mirko935 kaže...
evilclone kaže...

Sad mi nije točno jasno par stvari... Između kompa i ove prve linije ti je 3.5 mm > 2xRCA kabel, jel tako? A kako su spojena ta i druga linija? Prva, pretpostavljam, ima nekakav Aux out, izlaz za slušalice ili nešto takvo na što si spojio ulaz u drugu liniju. Ili je to spojeno na izlaz za zvučnike prve linije? Za što služi ova prva linija? Ona, tj. njen zvučnik svira jedan kanal, a druga drugi kanal na svoja 2 zvučnika ili kako? Kad sve to pojasniš, onda ćemo valjda i doći do nekog rješenja :D

1.Da :)

2.isto tako,1. linija ima 2 3.5 mm > na jednog je spojen zvucnik ,a na drugog je opet 2xRCA kabel koji onda ide na drugu liniju :)

3.ovo gore odgovara i na tvoje 3. pitanje :P

4.ona sluzi da bi imao +1 zvucnik a i pojacava cijeli drugi set philps zvucnika :P

5. ne,ne... sve svira sa istog kanala (tj kod 1. linije je to cd a kod druge aux,ali kad to namijestim sve svira zvukove s kompa) --- nadam se da si to mislio tim pitanjem :P

15 godina
neaktivan
evilclone kaže...
Mirko935 kaže...
evilclone kaže...

1.Da :)

2.isto tako,1. linija ima 2 3.5 mm > na jednog je spojen zvucnik ,a na drugog je opet 2xRCA kabel koji onda ide na drugu liniju :)

3.ovo gore odgovara i na tvoje 3. pitanje :P

4.ona sluzi da bi imao +1 zvucnik a i pojacava cijeli drugi set philps zvucnika :P

5. ne,ne... sve svira sa istog kanala (tj kod 1. linije je to cd a kod druge aux,ali kad to namijestim sve svira zvukove s kompa) --- nadam se da si to mislio tim pitanjem :P

Da prvo odgovorim na broj 5, nisam mislio to, već na kanale zvuka. Valjda znaš što je stereo, bit sterea je da imaš dva kanala, lijevi i desni, ona dva RCA kabla, bijeli je obično lijevi, a crveni je desni, ako se ne varam. Bit postojanja dva kanala u stereo snimci je da možeš iz njih dobiti osjećaj, ajmo reći, prostornosti, na engleskom ga zovu "soundstage"; ako su ti zvučnici pravilno postavljeni možeš odrediti koji instrument itd. odakle dolazi. Obično se snima tako da je glas pjevača točno u sredini, gitara recimo može biti malo lijevo, bubnjevi negdje desno itd. Zbog toga postoji stereo i zbog toga se zvučnici prodaju u paru, i da bi sve to dobro funkcioniralo bi trebao imati dva identična zvučnika koji sviraju svaki svoj kanal i trebali bi biti postavljeni tako da ti kao slušač tvoriš jednakostraničan trokut s njima, tj. da je lijevi cca 30 stupnjeva lijevo, a desni 30 stupnjeva desno, kao na slici:

Budući da tebi jedan zvučnik svira jedan kanal, a druga dva s druge linije sviraju drugi kanal, očito baš ne poštuješ ta pravila :P Kako god, da se vratimo na tvoje probleme. Koliko sam ja shvatio, na tvojoj prvoj liniji su ti 3.5 mm izlazi izlazi za zvučnike, što znači da je na njima amplificirani signal za zvučnike (nije mi jasno koja je budala uspjela uopće staviti 3.5 mm izlaze za pojačani signal za zvučnike, ali nema veze), i vjerojatno je taj signal, tj. struja koja tamo ide, daleko jača (kad pojačaš liniju, jel) od line-level signala koji se inače spaja na ulaze u liniju. Također ti ulazi imaju drugačiji otpor nego zvučnik koji bi se trebao tamo spajati, tako da je možda i u tome problem, a možda i pojačalo prve linije ima nekakav svoj šum kojeg ta druga linija pojača i zato ti sve krči. Može svašta biti, ali bit je da se to ne bi smjelo tako spajati, vjerujem da bi mogao čak i spaliti ulaze u drugu liniju s prejakom strujom.

Zašto jednostavno ne koristiš samo ovu drugu liniju? Krči li i kad sama svira, tj. kad skroz izbaciš prvu iz upotrebe?

Nisam se nikad susreo s ovakvim problemom, ali to je valjda zato što većina ljudi poštuje zdravorazumska pravila poput uobičajenog toka zvučnog signala: 'line-level signal > pojačalo > zvučnici'. Tvoj 'line-level > pojačalo > zvučnik + drugo pojačalo > drugi zvučnici' je blago rečeno neuobičajen. :D Moj savjet ti je da se maniš toga i spojiš normalno jednu liniju, možda i usput lijepo rasporediš zvučnike :)

14 godina
neaktivan

jaoooo,napravio sam odgovor od ploa stranice i tek sad sam skuzio da ga nije poslalo :-/ :P

meni su philipsovi zvucnici pozicionirani kao na slici (na stolu) a powerTECov ispod stola,tako da su cinili trostranu piramidu :)

e i rijesio sam problem,kupio sam nove 3,5 > Rca kabele i ko bog,ali sam privremeno stavio samo philipsove jer powertecovi trenaju mojoj sestri :P

tako da imam pitanje,znaci sad su postavljeni

'line-level signal > pojačalo > zvučnici - tako da nece bit problema ako stavim na max i drzim neko vrijeme ? (na primjer techno -

, to mi sluzi kao stress test :)  )

i sta 3,5 mm sound jackom prolazi struja ??? 

15 godina
neaktivan
evilclone kaže...

jaoooo,napravio sam odgovor od ploa stranice i tek sad sam skuzio da ga nije poslalo :-/ :P

meni su philipsovi zvucnici pozicionirani kao na slici (na stolu) a powerTECov ispod stola,tako da su cinili trostranu piramidu :)

e i rijesio sam problem,kupio sam nove 3,5 > Rca kabele i ko bog,ali sam privremeno stavio samo philipsove jer powertecovi trenaju mojoj sestri :P

tako da imam pitanje,znaci sad su postavljeni

'line-level signal > pojačalo > zvučnici - tako da nece bit problema ako stavim na max i drzim neko vrijeme ? (na primjer techno -

, to mi sluzi kao stress test :)  )

i sta 3,5 mm sound jackom prolazi struja ??? 

Pa bit je da imaš jedan kanal na lijevoj strani, a drugi na desnoj, a ne lijevi gore, a desni ispod stola, no ako ti tako paše, samo uživaj ;)

Pa tako bi moralo biti dobro, ali opet je moguće da ti se pregriju zvučnici (mislim spale zavojnice, recimo) i slične normalne stvari, zbog preslabog ili prejakog pojačala itd.; ako ti počnu distorzirati zvučnici, ne bi ih trebalo dalje pojačavati. No to je dosta kompleksna tema, samo nemoj baš pretjerivati i ne bi smjelo biti problema.

Nije ti neki test :P Više mi nije bitno samo da lupa i bruji bas kao u mladosti, tako da sad kad želim testirati zvučnike pustim neku što kompleksniju glazbu, no dok mi je to bilo fora je ovo bila jedna od boljih stvari za stres test, ako ti zvučnici mogu dovoljno duboko svirati:

Imao sam nekolicinu stvari za takve stres testove, ali prošlo je mnogo godina, tako da se baš ne sjećam više kako su se zvale.

Normalno da 3.5 mm jackom prolazi struja, što misliš što je analogni zvučni signal nego struja? ;) Samo što 3.5 mm jackom obično prolazi line-level signal, a koliko vidim na onoj tvojoj liniji se on koristi kao konektor za zvučnike, a signal za zvučnike može biti puno jači od onog kakav bi trebao ići u line-in ulaze i to, zato kažem da nije baš pametno da taj izlaz spajaš na bilo šta osim tog zvučnika za koji je napravljen.

14 godina
neaktivan

probao sam ja neke testove,koji sviraju random frekvencije,sto je meni potpuno bezveze :) ja ocu fckn bass da se cuje :P

pojacalo je u setu sa zvucnicima,znaci nebi se trebale zavojnice spalit (iako se meni to vec dogodilo na 2 non branded 1.1 zvucnika :P )

e i pojasni molim te distorziju zvucnika XD

15 godina
neaktivan
Problemi sa zvucnicima

distorzija ti je izobličenje zvuka usljed prejakog pojačanja, tj šalješ u zvučnike prejak signal (previše pojačaš) pa ti onda zvuk više nije čisti nego jasno čuješ izobličenja, npr bass ti više nije dubok i čist nego kao da počne "prdit", pa preizraženi visoki tonovi, kao da visokotonci "vrište" Distorzija zvuka se javlja i kada pojačalo počne klipati, a to se događa kada npr imaš jaki ulazni signal i ti ideš pojačavati, i nakon neke točke, izlazni signal se promjeni, npr da imaš sinusni signal 1 kHz i ti pojačavaš više i više, i sada pojačalu treba veči napon da ostvari to pojačanje, ali ga napajanje ograničava, tj došlo je do max napona. Tada se signal počinje izobličavati, npr sinusni signal se polako pretvara u pravokutni. Pri klipanju najčešče stradavaju visokotonci.

[URL=http://www.speedtest.net][IMG]http://www.speedtest.net/result/1225775843.png[/IMG][/URL]
Moj PC  
2 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

haha,hvala ti, :) 

znaci ukoliko pazim da nema distorzije,zavojnica se nece zapalit ? 

15 godina
neaktivan
Problemi sa zvucnicima

dok god ti je zvuk čist i jasan, nemaš straha, vjeruj mi, čul buš kad zvučnik dosegne svoj maximum :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Problemi sa zvucnicima

haha,sad imam novi problem,naime odjedanout mi je poceo svirat samo jedan zvucnik (kad obrnem koaxialni kabel onda drugi svira :P),ali kad upalim *incredible surround* (jedna opcija na pojacalu), pocnu oba... e sad kad svira samo jedan poce distorzirat na 30 vol ~ dok kad su oba je sve ok i na max (tj. 40 - vol)

ovo se odnosi na philipsov sistem

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Problemi sa usb zvucnicima

Pomoc skruseno molim,

naime dobil sam usb zvucnike ( Trust, Mila 2.0 ) i radili su super na starom xp-u. Nakon nekog vremena moral sam instalirat novi xp sp3 i zvucnici vise ne rade! Probal sam na control panelu i realteku nekaj promijeniti al nis ne pomaze. Molim vas pametne ljude, pomozite. Unaprijed hvala

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice