Prednaponska zaštita

poruka: 7
|
čitano: 4.110
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Prednaponska zaštita

Pogodila munja u telefonski stup u blizini kuća i stuja mi sje**** redom spliter, router, integriranu lan karticu i nekoliko USB na matičnoj. I ovo nije prvi put. Još k tome za dva dana crkla grafička vjerojatno zbog naglog pada napona.

Naravno sad razmišljam o uvođenju nekakve zaštite pa me zanima kolko je u takvim situacijama koristan UPS ili samo prednaponska zaštita jer inače skoro nikad nemam problema s naponom.

There are 10 types of people in the world... those who understand binary and those who don't.
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.6.2010 20:23 (ZC_Someone).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Prednaponska zaštita

Stavi oboje. Meni je jednom dolazilo do naglih prekida struje i padanja napona pa mi je matična otišla.

Ako slučajno pomognem molimo pritisnite gumb hvala.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Prednaponska zaštita

Jedina zaštita od groma ti je ištekavanje iz struje i telefonske utičnice. Ako te grom hoće on te hoće bez obzira imao ti ups ili prenaponsku zaštitu.

Kadir beneath Mo Moteh
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Prednaponska zaštita

Nisam ni mislio da je to zaštita ako mi munja pogodi 5 metara od računala. Ali me zanima ako recimo pogodi 500m ili više od moje kuće da li je onda ta zaštita kolko-tolko djelotvorna?

There are 10 types of people in the world... those who understand binary and those who don't.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Prednaponska zaštita

Ovisi gdje živiš, kod mene je mreža nestabilna. Netko uopće nema zaštitu pa mu ništa ne izgori. Vjerovatno si vidio ovu temu http://www.bug.hr/forum/topic/stolna-racunala/vam-pc-upaljen-grmi/55270.aspx

Jedni kažu jedno, drugi drugo.

Kadir beneath Mo Moteh
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Prednaponska zaštita

Vidio sam temu, ali me zanimalo kolika je takvim slučajevima razlika između UPSa i samo prednaponske zaštite, jer razlika u cijeni nije mala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Prednaponska zaštita
ZC_Someone kaže...

Vidio sam temu, ali me zanimalo kolika je takvim slučajevima razlika između UPSa i samo prednaponske zaštite, jer razlika u cijeni nije mala.

Ako je situacija već takva, vjerojatno ti se isplati uzeti (kvalitetniji) UPS - osim što će ti držati napon stabilnim, u slučaju većeg pichvajza(tm) će vjerojatno nastradati samo osigurač(i) u njemu. Naravno, pričam o kvalitetnijim 'kutijicama' - jeftinije modele možeš komotno zaboraviti jer jednostavno nisu sposobni za išta pametno osim uključiti se (i eventualno isključiti komp naknadno) kad nestane struje. Prejeftini su da bi imali kvalitetnu (dovoljno brzu) elektroniku u sebi, a ti jeftiniji uglavnom rade tako da uključuju bateriju kad je već prekasno (kad se već dogodi komešanje na el. mreži). Traži neki model gdje ti napajanje ide preko baterije konstantno (on-line tip).

Jeftinije PNZ-ove isto tako možeš zaboraviti - uglavnom su prespori.

Dakle, ako već moraš birati između skupog PNZ-a i UPS-a, preporučam ti UPS (jer nudi i neke dodatne mogućnosti).

No svakako bih ti preporučio (ako je situacija u tvojem kraju već takva kakva je) da razmisliš i o nekom SPD-u (Surge Protective Device). Mislim da su nešto od toga u ponudi imali Elektrokontakt i Mareton (koliko me sjećanje služi)...

Naravno, ako te baš potrefi "u sridu", nema te zaštite koja bi ti pomogla. :/

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.6.2010 17:50 (vlad0).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice