Evo ovako, zanima me koji printer uzeti a da zadovoljava par uvjeta. Ne treba mi color printer , iskljucivo za printanje teksta (student sam) dakle crno-bijelo, nekakva srednja kvaliteta ali po mogucnosti da je izdrzljiv da ga ne moram servisirati svakih 2 mjeseca, da toneri nisu nesto previse skupi , mogucnost koristenja zamjenskih tonera i cartridgea ? Laser ili inkjet ( HP nema sanse da vise kupujem ). Pa eto bio bih zahvalan kad bi ste dali svoja misljenja :) Lijep pozdrav!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ovako, jedan koji je multipraktik.
Canon MP 280 po pristupačnoj cijeni.
Osobno ga imam. Super kvaliteta ispisa, skeniranja, kopiranja. Stvarno je dobar. Brz ispis i skeniranje.
Mogućnost korištenja zamjenskih tonera (jedna firma iz Zagreba ima super ponudu i dolaze u Osijek, ne znam kada).
Jedina boljka je to što je glasan, ali koji nije
.
Pričekaj za ostala mišljenja.
Imao sam matrični pisač, dva inkjeta i jedan laserski. Iskustva:
- matrični (24 iglični), Epson LQ100, prije 15-tak godina: niska kvaliteta, isključivo za tekst i vrlo jednostavnu grafiku, trake su trajale dosta dugo; vrlo bučan; danas matrične pisače (gotovo) nije moguće kupiti, osim za posebne namjene
- inkjeti: Canonov BJC-5100 A3 inkjet je imao problema s uvlačenjem A4 papira (često je uzimao po nekoliko papira i zaglavio ih), Epson Stylus R320 je imao manje problema; Canon - tekst, nacrti, grafika; Epson - foto primjena, odličan otisak na kvalitetnom papiru. Otisak na običnom papiru kod oba pisača je ovisio o vlazi u zraku; ljeti se često tinta razlijevala i činila otisak (pogotovo tekst) mutnim, ali sve ovisi o papiru (potrebno je bilo eksperimentirati: često su i različite pošiljke istog proizvođača dovodile do znatno različitih rezultata). Zamjenske tinte su davale blijeđi otisak ili pomaknute boje, a bilo je dosta problema sa sušenjem mlaznica, pogotovo kod Canona, ukoliko je prošlo 4-5 tjedana od zadnje upotrebe
- laser: Lexmark E120n; u upotrebi već četiri godine (koristim ga za tekst i grafiku) bez ikakvih problema, održavanje nula. Trenutno na trećem cartridgeu s tonerom, prvom zamjenskom (MaxNavia za 2000 stranica (Orink nisu imali), kupljen preko webshopa, 210 kn+30 kn dostava, originalni Lexmarkov cartridge košta cca 550 kn), fotovodički bubanj je dobar za 20000 stranica. Razlike u ispisu između originalnog i zamjenskog cartridgea (tonera) nema, a ispis je puno oštriji nego kod inkjeta. Usput, preko ebaya nabavio sam samo čip+toner (2000 stranica) za 90 kuna s poštarinom, pa ću napuniti stari cartridge. Postojala je i ponuda od 10 tonera i čipova (dovoljno za 20000 stranica) za 100 eura, ali ne printam toliko da bi mi tolika količina tonera trebala.
Moja je preporuka da uzmeš neki laserski pisač, budući da ti prvenstveno treba za ispis teksta. Duplex jedinica bi bila vrlo korisna (jedina stvar koja mi fali na E120n), ali povećava cijenu pisača. Ne-dupleks pisače imaš već za petstotinjak kuna, dok sa dupleks jedinicom, cijene se kreću od 1000 kuna naviše. E120n (mrežna verzija, koju imam) je koštao oko 900 kuna, dok je E120 koštao oko 600 kuna (točnih iznosa se ne sjećam); ukoliko imaš kućnu mrežu, ugrađena mrežna kartica (bilo Ethernet ili WiFi) je vrlo korisna. Svakako pogledaj na Njuškalu postoje li zamjenski cartridgei (npr. za Canonov LBP6000 postoje Orinkovi cartridgei za 120-180 kuna, originalni cartridge je 490 kuna) i na ebayu postoje li zamjenski čipovi i toneri (bez cartridgea) za odabrani pisač, budući da ušteda može biti znatna.