Genelec fan club

poruka: 15
|
čitano: 1.238
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 godine
Genelec fan club

Pozdrav svima!

Po uzoru na popularnu temu "Edifier fan club", otvaram ovu temu kao mjesto gdje možemo razgovarati o svemu vezanom uz Genelec studijske monitore i hi-fi audio općenito.

Genelec je finska tvrtka s dugom tradicijom izrade studijskih monitora (1978), poznata po iznimnoj kvaliteti izrade. Njihovi zvučnici koriste se u profesionalnim studijima diljem svijeta i dugo se smatraju industrijskim standardom u audio produkciji — referentnom točkom prema kojoj se mjere ostali studijski monitori. Sve više, međutim, nalaze put i u kućne audio postave entuzijasta kojima objektivna kvaliteta zvuka nije kompromis.

Par korisnih resursa:

- Za one koji vole mjerenja i objektivnu analizu zvučnika, vrijedi svratiti na spinorama.org gdje možete pronaći i uspoređivati mjerenja za velik broj zvučnika s tržišta — odličan alat za donošenje informiranih odluka.

Genelecova The Ones serija (8331A, 8341A, 8351A/8351B, 8361A) redovito se ističe na AudioScienceReview forumu kao jedna od najbolje mjerenih serija zvučnika dostupnih na tržištu.

Od kako sam nabavio 8361A, završio sam potragu za boljim zvučnicima.

Radi se o aktivnom (svaki zvučnik ima 3 pojačala) 3-sistemskom koaksijalnom dizajnu (u centru srednjetonca (5.125") nalazi se visokotonac (1"), a s gornje i donje strane se skrivaju ovalni wooferi od 10") s laminarnim bas refleksom.

Kućište od 32kg napravljeno je od aluminija, a ukupna snaga pojačala je 1kW po zvučniku (700W bass, 150W mid, 150W treble), klasa D.

Cijela prednja stranica, uključujući membranu srednjetonca služi kao usmjerivač zvučnih valova (waveguide), čime se postiže da je zvuk (frekvencijski odziv) podjednak kada se krećete u prostoriji (tzv. "sweet spot" je širok).

Inače, Genelec studijski monitori traju jako dugo, a ako se slučajno pokvare (što je iznimno rijedak slučaj), Genelec prodaje rezervne dijelove, kako za nove, tako čak i za najranije proizvedene serije.

Kakva su vaša iskustva?

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 14:08 (Xormungar).

2 0 hvala 1
17 godina
Re: Genelec fan club
I tako ti pokrenu temu o zvučnicima, dva linka od kojih niti jedan na tvoj model, pa nas tjeraš da guglamo...
Svejedno, predviđam kratki život ove teme (osim ako se baš audiofili ne pokefaju oko nekog nebitnog detalja).
Poanta Edifier teme je omjer cijene i kvalitete, sumnjam da Genelec tu može konkurirati.
Gledam te!
2 godine
Veliki Brat kaže...
I tako ti pokrenu temu o zvučnicima, dva linka od kojih niti jedan na tvoj model, pa nas tjeraš da guglamo...
Svejedno, predviđam kratki život ove teme (osim ako se baš audiofili ne pokefaju oko nekog nebitnog detalja).
Poanta Edifier teme je omjer cijene i kvalitete, sumnjam da Genelec tu može konkurirati.

Fair point za linkove — evo za moj model: Genelec 8361A

Glede "tjeranja na guglanje" — pa to je i poanta. Tema je zamišljena kao mjesto za razmjenu informacija, a ne kao kupovni vodič. Tko je zainteresiran, istražit će. Tko nije, preskočit će.

Što se tiče omjera cijene i kvalitete — u pravu si da Genelec nije budget brand. Ali "value" nije samo "jeftino". Genelec monitore ljudi drže 20+ godina, imaju servisnu podršku za modele stare decenijama, a retencija vrijednosti je iznimna. Kada se to uzme u obzir, priča postaje zanimljiva.

Edifier tema ima svoju publiku, ova ima svoju. Nema razloga da ne koegzistiraju.

15 mjeseci
Xormungar kaže...

Edifier tema ima svoju publiku, ova ima svoju. Nema razloga da ne koegzistiraju.

Naravno, ali šansa je da ova tema ne zamre je malena radi puno manje publike koja će biti zainteresirana.

17 godina
Xormungar kaže...
Veliki Brat kaže...

Fair point za linkove — evo za moj model: Genelec 8361A

Glede "tjeranja na guglanje" — pa to je i poanta. Tema je zamišljena kao mjesto za razmjenu informacija, a ne kao kupovni vodič. Tko je zainteresiran, istražit će. Tko nije, preskočit će.

Što se tiče omjera cijene i kvalitete — u pravu si da Genelec nije budget brand. Ali "value" nije samo "jeftino". Genelec monitore ljudi drže 20+ godina, imaju servisnu podršku za modele stare decenijama, a retencija vrijednosti je iznimna. Kada se to uzme u obzir, priča postaje zanimljiva.

Ma nemoj me krivo shvatiti, em sam proguglao em se slažem da je temanokej, samo se bojim da ljudima neće biti interesantna jer - novac.

Rado ću biti u krivu! 

Inače, meni zvučnik nije samo audio element, već i estetski, a jako naginjem retro štihu, tako da me osobno ovaj funkcionalni dizajn uopće ne privlači. Što je meni lako jer sam gluh ko top! 

Gledam te!
12 godina
Audiofil ne vole aktivne zvucnike ni Genelec, tako da..
15 mjeseci
om-prat kaže...

Znači ovaj brend ne opravdava višlju cijenu kvalitetom zvuka?

15 godina
Novice kaže...
om-prat kaže...

Ne opravdava ni jedan ali obzirom da je komplet kućište izlijano od alumnija, svakako su drugačiji od drugih. 

Genelec se više fokusira na studio i monitoring, a manje na klasičan hi-fi, ali ono što izlazi iz malih kutija poput g one ili 8010, to ne izlazi ni iz jedne druge kutije takve veličine. 

Moram priznati da me tenta da nabavim kombinaciju g one i f one za dnevni, i to u raw farbi, odnosno, raw aluminij, bez bojanja. Dolaze mi i 8010/8020 u izbor ali to je tako teško pronaći da mi cijena odgovara.

Imam pitanje za kolegu otvarača teme. Gdje si doma i smijem li doći čuti te monstrume? Damn, jesam sirotinja

12 godina
Odakle ti ta idea?
Ka sta je kolega reka to je firma koja se fokusira na studio opremu, to sta tom vecinski starom i nagluhom dilu populacije nije u fokusu ne znaci da nevalja.
Vise sam cilja da ne ocekujete tu ekipu na temi. Uostalom kolega je link ASR, a ta ekipa dobije osip na spomen Amira.

Ja svakako mislim nabavit par za prednje kad rjesim kucu do kraja, trenutno mi to nije u fokusu dok sam u renovaciji.

13 godina
dax-lax kaže...
Imam pitanje za kolegu otvarača teme. Gdje si doma i smijem li doći čuti te monstrume? Damn, jesam sirotinja

Pridružujem se želji da i ja čujem te koaksijalne zvijeri...

I, nažalost, slažem se sa gore napisanim da ova tema nema baš svijetlu budućnost na ovom forumu.

Ovdje će ekipa bez beda pljunut iljadu i više eura za grafičku koju će za godinu dana mijenjati za nešto drugo, i tako u nedogled.

Dati pare za vrhunski komad Finskog zvuka, koji je praktični doživotna investicija, e to neće moći... Zvučniku ipak ne možeš izmjerit FPS.

15 godina
Genelec fan club

Kad je to fetiš za potkožene i fanatike, a mišljenja sam da ljudi danas imaju sve manje vremena i volje za sjest i poslušat mjuzu u miru pa nije neka koristi hitit tolko para.

Kaj se mene tiče, čim naleti nešto dobro 2nd hand, a da nije 5% sniženo od cijene novoga, kupujem. Opcija g one+ f one combo ili g two bez sub-a. Barem na prvu. 

Kranji cilj bi mi bio soba sa finim surroundom, pa i atmosom sa stropa, složen od tih manjih geneleca. g tree/8030 bi ubacio kao najveće u setu+ neki od ovih gadnih subova kao 7040. 

Soba je oko 25m2 i mislim da bi to odlično pokrilo prostor uz dampening po zidovima i podu. 

Pitanje za kolegu Xormungar. S čime si izmjerio/kalibrirao prostor? Neki mic poput audyssey ili neki drugi način? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
dax-lax kaže...

Kad je to fetiš za potkožene i fanatike, a mišljenja sam da ljudi danas imaju sve manje vremena i volje za sjest i poslušat mjuzu u miru pa nije neka koristi hitit tolko para.

Kaj se mene tiče, čim naleti nešto dobro 2nd hand, a da nije 5% sniženo od cijene novoga, kupujem. Opcija g one+ f one combo ili g two bez sub-a. Barem na prvu. 

Kranji cilj bi mi bio soba sa finim surroundom, pa i atmosom sa stropa, složen od tih manjih geneleca. g tree/8030 bi ubacio kao najveće u setu+ neki od ovih gadnih subova kao 7040. 

Soba je oko 25m2 i mislim da bi to odlično pokrilo prostor uz dampening po zidovima i podu. 

Pitanje za kolegu Xormungar. S čime si izmjerio/kalibrirao prostor? Neki mic poput audyssey ili neki drugi način? 

Koristim Genelecov vlastiti SAM (Smart Active Monitoring) sustav s GLM (Genelec Loudspeaker Manager) softverom. Dolazi s kalibracijskim mikrofonom, spoji se na računalo, softver izmjeri akustiku prostorije i automatski podesi EQ, razine i kašnjenja za svaki zvučnik. Radi odlično i jednostavno je za postavljanje. Mjeri proizvoljan broj točaka u prostoru.

Za tvoj plan surrounda - 25m² je sasvim solidna soba za Atmos postavu od manjih Geneleca, pogotovo uz akustičku obradu. Jedino bih pripazio sa 7040 subom - za 25m² sobu možda vrijedi razmotriti 7350 ili 7360 ako ideš na verziju Geneleca; moj izbor bi bio DynAudio 18S. Ima više razloga za to - jeftiniji je, zatvorenog tipa, ima dvije aktivne membrane koje rade jedna nasuprot druge, jače pojačalo, doseže niže frekvencije. Jedina mu je mana u odnosu na Genelece (73xx) što nema nativnu podršku za kalibraciju, pa bih tu koristio Sonarworks. To je, inače, subwoofer kojeg sam jednom imao.

Jednom u budućnosti možda proširim stereo u surround s 8331A modelima, ali prije toga ide jedan (ili dva komada) DynAudio Core Sub.

Inače, moja prostorija je svega par kvadrata manja od tvoje.

2 godine
bukowski kaže...
dax-lax kaže...

Pridružujem se želji da i ja čujem te koaksijalne zvijeri...

I, nažalost, slažem se sa gore napisanim da ova tema nema baš svijetlu budućnost na ovom forumu.

Ovdje će ekipa bez beda pljunut iljadu i više eura za grafičku koju će za godinu dana mijenjati za nešto drugo, i tako u nedogled.

Dati pare za vrhunski komad Finskog zvuka, koji je praktični doživotna investicija, e to neće moći... Zvučniku ipak ne možeš izmjerit FPS.

Sljedeća cca dva mjeseca sam na putu, a nakon toga ide dovršavanje slušaone - dodatno tretiranje prostorije da cijela stvar bude kompletna. Mogu vas pozvati (dax-laxbukowski) u Rijeku nakon što se vratim s puta ili kada slušaona bude gotova.

Inače, prije nego što sam nabavio 8361A, poslušao sam ih na Audio Forumu u Ljubljani. Tamo su imali, i trebali bi još uvijek imati, jedan par izložbenih primjeraka.

2 godine
Novice kaže...
om-prat kaže...

om-prat, ne znam na koje točno audiofile misliš...

Novice, što se cijene tiče - da, nisu jeftini, ali u kontekstu high-end audija su zapravo konzervativno cijenjeni. Par Wilsona ili Focala iz iste klase košta višestruko više, bez ikakvih objektivnih prednosti u mjerenjima. Ukratko, ovo nije brend koji plaćaš zbog imena ili dizajna - plaćaš ga jer nećeš imati potrebu tražiti dalje.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 18:30 (Xormungar).
15 godina
Genelec fan club

Jel ima ProAc K1 klub,pitam za prijatelja...

Poruka je uređivana zadnji put danas u 20:20 (lmutak).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice