Creative T20 ili T40?

poruka: 94
|
čitano: 12.971
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Creative T20 ili T40?
logic kaže...

Ajd ne budali. Koliko ti je zauzece procesora kad pustis taj film? Nije ti palo na pamet da ti komp steka? To da logi ne moze dekodirati DTS zvuk je budalastina na kvadrat.

Prekidach ti analogne ulaze prebacuje iz 5.1 moda u 3x2 i obratno. 3x2 mod je mod u kojem na te analogne ulaze mozes prikopcati 3 razlicita stereo uredjaja.

Hvala na odgovoru za prekidac. Komp ne steka, sigurno. quad core je u pitanju. samo kazem da u vlc media playeru ili gom playeru zvuk ne ide kako spada! Ocito je da u postavkama via HD audio deck nesto ne valja...

17 godina
neaktivan

znam samo da do zvucnika nije 100%. Ma nije problem. Bilo bi mi zao da ih prodas i kupis isto ili losije jer ovi zvucnici su odlicni. Slobodno pitaj ako te nesto interesuje i nemoj stavljati na movie nista pa ni filmove. Ili stereo ili music mod.

:)
16 godina
neaktivan
logic kaže...

znam samo da do zvucnika nije 100%. Ma nije problem. Bilo bi mi zao da ih prodas i kupis isto ili losije jer ovi zvucnici su odlicni. Slobodno pitaj ako te nesto interesuje i nemoj stavljati na movie nista pa ni filmove. Ili stereo ili music mod.

rijeseno!

reinstalirao via HD audio deck i VLC player. Whoooohoooo :-) pustim mu mkv prebaci na dolby ili DTS. pustim mu divx, prebaci u PL II movie. sve preko optickog, iako su mi i rca pristekani, za svaki slucaj :-)

hvala ljudi, hvala svima

16 godina
neaktivan
The Stig kaže...
logic kaže...

rijeseno!

reinstalirao via HD audio deck i VLC player. Whoooohoooo :-) pustim mu mkv prebaci na dolby ili DTS. pustim mu divx, prebaci u PL II movie. sve preko optickog, iako su mi i rca pristekani, za svaki slucaj :-)

hvala ljudi, hvala svima

jos nesto, moze li ostati na optical kad pokrenem igru ili moram prebaciti na 6 ch direct?

tnx jos jednom ljudi

17 godina
thedream kaže...

Ne bi smjelo biti razlike digitalno ili analogno, kod njega je raspored apsolutno neprihvatljiv, a vjerojatno i cijeli set nije adekvatno kalibriran ili koristi nekoliko ekvilajzera istovremeno, što narušava drastično zvučnu sliku.

Z5500 u kontrol centru ima vlastitu zvučnu, tako da onboard može biti i analogno spojen, samo pošalje zvučni signal na obradu i Z5500 obavi ostatak.

Posjeduje 6 26bitnih DAC-ova i 2 ADC-a, svi Cirrus Logic. U pravilu CL komponente nalazimo na dosta zvučnih od Creativea,  i u entry i mid level receiverima.

Set je jednostavno neuštiman.

Velika je razlika digitalno i analogno, kod digitalnog signala zvučna šalje digitalni signal koji bi trebao biti u bit identičan originalnom digitalnom izvoru (npr. wav datoteka). S obzirom da Logi vrši d-a konverziju pomoću svog DAC-a koji je u pravilu kvalitetniji od velike većine onih na PC zvučnim karticama (ne samo zbog samog DAC-a nego i zbog okruženja, puno su veći problemi sa šumovima unutar računala) i to ne samo integriranih dobiva se primjetno viša kvaliteta zvuka spajanjem digitalno umjesto analogno (na integriranim zvučnim karticama).

Z-5500 nema vlastitu zvučnu nego ima DAC, vlastitu zvučnu imaju USB zvučnici tipa Z-Cinema.

Spajanjem analogno na integrušu gubi se na kvaliteti zbog nekvalitete zvučne (loša konverzija, velik šum i sl.) i tu Logi ne može puno napraviti, neki efekti se mogu dodati ali ne može se popraviti signal nego se samo može učiniti da ljudskom uhu ljepše zvuči ali nije to isto kao i kad je doveden kvalitetniji signal.

The Stig kaže...

U windowsima 7 pod control panel/sound:

speakers-choose your configuration: 5.1. surround

customize your configuration:optional speakers-center, subwoofer, rear pair

select full range speakers: sve iskljuceno

kad gledam Divx- pod audio device i chanels pise stereo, a na control podu od Z5500 izaberem PL II Movie

kad gledam mkv -pod audio device  i chanels pise 5.1, a na control podu od Z5500 izaberem 6.1 direct

evo, nadam se da je dosta informacija

unaprijed hvala na pomoci

Kad spajaš analogno označi da su ti SVI zvučnici fullrange. Z-5500 ima ugrađene skretnice i nema veze što su mali sateliti. Moguće da gubiš dio spektra na satelitima zbog tih postavki.

Kad slušaš muziku na kompu ostaje 5.1, ali na zvučnicima naravno staviš stereo što sam vidio da si i napravio.

Iako naravno, pošto se čini da si spojio digitalno onda nemaš ovih problema (bar ja nisam imao takve opcije uopće) ali obavezno ugasi sve efekte i ekvilajzere na kompu dakle neka sav posao odrađuju zvučnici.

Ne znam koje formate podržavaju Z-5500 ali u postavkama od zvučne naštimaj bar 44.1kHz frekv. uzrokovanja i na 16 ili 24bit kvantizaciju.

Preporučljivi raspored zvučnika za 5.1 možeš vidjeti na priloženoj slici pa probaj tako rasporediti, subwoofer naravno na pod, a prednji zvučnici u visini ušiju u onom položaju kad slušaš.

Može ostati na optical samo ti default playback device mora biti digital out.

5.1 surround 5.1 surround
DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.1.2011 22:10 (Vido).
17 godina
neaktivan
The Stig kaže...
logic kaže...

rijeseno!

hvala ljudi, hvala svima

Nisi rekao jesi li zadovoljan kvalitetom zvuka.

16 godina
neaktivan
Vido kaže...
thedream kaže...

Ne bi smjelo biti razlike digitalno ili analogno, kod njega je raspored apsolutno neprihvatljiv, a vjerojatno i cijeli set nije adekvatno kalibriran ili koristi nekoliko ekvilajzera istovremeno, što narušava drastično zvučnu sliku.

Z5500 u kontrol centru ima vlastitu zvučnu, tako da onboard može biti i analogno spojen, samo pošalje zvučni signal na obradu i Z5500 obavi ostatak.

Posjeduje 6 26bitnih DAC-ova i 2 ADC-a, svi Cirrus Logic. U pravilu CL komponente nalazimo na dosta zvučnih od Creativea,  i u entry i mid level receiverima.

Set je jednostavno neuštiman.

Velika je razlika digitalno i analogno, kod digitalnog signala zvučna šalje digitalni signal koji bi trebao biti u bit identičan originalnom digitalnom izvoru (npr. wav datoteka). S obzirom da Logi vrši d-a konverziju pomoću svog DAC-a koji je u pravilu kvalitetniji od velike većine onih na PC zvučnim karticama (ne samo zbog samog DAC-a nego i zbog okruženja, puno su veći problemi sa šumovima unutar računala) i to ne samo integriranih dobiva se primjetno viša kvaliteta zvuka spajanjem digitalno umjesto analogno (na integriranim zvučnim karticama).

Z-5500 nema vlastitu zvučnu nego ima DAC, vlastitu zvučnu imaju USB zvučnici tipa Z-Cinema.

Spajanjem analogno na integrušu gubi se na kvaliteti zbog nekvalitete zvučne (loša konverzija, velik šum i sl.) i tu Logi ne može puno napraviti, neki efekti se mogu dodati ali ne može se popraviti signal nego se samo može učiniti da ljudskom uhu ljepše zvuči ali nije to isto kao i kad je doveden kvalitetniji signal.

The Stig kaže...

U windowsima 7 pod control panel/sound:

speakers-choose your configuration: 5.1. surround

customize your configuration:optional speakers-center, subwoofer, rear pair

select full range speakers: sve iskljuceno

kad gledam Divx- pod audio device i chanels pise stereo, a na control podu od Z5500 izaberem PL II Movie

kad gledam mkv -pod audio device  i chanels pise 5.1, a na control podu od Z5500 izaberem 6.1 direct

evo, nadam se da je dosta informacija

unaprijed hvala na pomoci

Kad spajaš analogno označi da su ti SVI zvučnici fullrange. Z-5500 ima ugrađene skretnice i nema veze što su mali sateliti. Moguće da gubiš dio spektra na satelitima zbog tih postavki.

Kad slušaš muziku na kompu ostaje 5.1, ali na zvučnicima naravno staviš stereo što sam vidio da si i napravio.

Iako naravno, pošto se čini da si spojio digitalno onda nemaš ovih problema (bar ja nisam imao takve opcije uopće) ali obavezno ugasi sve efekte i ekvilajzere na kompu dakle neka sav posao odrađuju zvučnici.

Ne znam koje formate podržavaju Z-5500 ali u postavkama od zvučne naštimaj bar 44.1kHz frekv. uzrokovanja i na 16 ili 24bit kvantizaciju.

Preporučljivi raspored zvučnika za 5.1 možeš vidjeti na priloženoj slici pa probaj tako rasporediti, subwoofer naravno na pod, a prednji zvučnici u visini ušiju u onom položaju kad slušaš.

hvala ti na informacijama. pod control panel/sound imam opcije: allow applications to take exclusive control of this device (misli se na SPDIF interface) i give exlusive mode applications priority. Treba li to biti ukljuceno ili ne. primjetio sam da VLC player iskljuci mogucnost pojacavanja i stisavanja u slucaju mkv-a

takoder, kako da slusam igre. sto bi trebalo pisati na control podu logitecha kad igram modern warfare ili sl.? Naravno, ako sam i dalje spojen optikom

Tnx

17 godina
neaktivan

Ne odgovori ti meni kako ti sad zvuce?

16 godina
neaktivan
logic kaže...

Ne odgovori ti meni kako ti sad zvuce?

pa prije svega moram priznat da mi se svida sto se prebacuje iz moda u mod dok je na optici. stereo je i dalje tuzno tih, ali sve drugo je odlicno. cak mi se cini da filmovi bolje zvuce nego na 6ch direct... upravo skidam top gun  u DTS-u.

17 godina
neaktivan

tih? hmmm

Ako ista nisu to je da nisu tihi? Poigrao se levelsima na samim zvucnicima?

16 godina
neaktivan
logic kaže...

tih? hmmm

Ako ista nisu to je da nisu tihi? Poigrao se levelsima na samim zvucnicima?

da, tihi. ne znam kako ne cujes razliku kad stavis stereo, a zatim plII movie ili plII music :-( ja bez beda pojacam mp3-cu do polovice i zaista nije glasno

17 godina
neaktivan

evo upravo gledam tv preko njih na stereo music efekt i na jednoj punoj crti mi je i odlicno se cuje. znaci dva stepena od nule.

16 godina
neaktivan
logic kaže...

evo upravo gledam tv preko njih na stereo music efekt i na jednoj punoj crti mi je i odlicno se cuje. znaci dva stepena od nule.

ja isto, na plII movie cujem ok, ali na stereo ne. jako je tiho. stereo x2 je malcice bolji

16 godina
Vido kaže...

Reci na što točno misliš jer nisam vidio takvu opciju? Ja ih imam spojeno analogno zbog boljeg DAC-a u zvučnoj, a izlazne opcije namještam u Xonar Audio Centru.

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.1.2011 23:15 (Moonwalker82).
17 godina
The Stig kaže...

hvala ti na informacijama. pod control panel/sound imam opcije: allow applications to take exclusive control of this device (misli se na SPDIF interface) i give exlusive mode applications priority. Treba li to biti ukljuceno ili ne. primjetio sam da VLC player iskljuci mogucnost pojacavanja i stisavanja u slucaju mkv-a

takoder, kako da slusam igre. sto bi trebalo pisati na control podu logitecha kad igram modern warfare ili sl.? Naravno, ako sam i dalje spojen optikom

Tnx

Ne znam točno što je to jer ja tu opciju nisam imao ali probaj upaliti pa vidi razliku i izaberi ono što ti više paše.

A ovo za igre stavi ono di ti se najbolje čuje, nisam se imao prilike zezati sa Z-5500 pa ne znam točno koje su opcije. Predpostavljam da ovisi o igri tj. koje efekte koristi.

Sve u svemu nije bitno na kojoj si opciji nego što tebi više paše.

A ovo što si rekao da ti je stereo tih, probaj u nekom drugom playeru (npr. Foobar) i provjeri da nema neka posebna opcija za razinu glasnoće kod stereo moda unutar control centra. Neki input gain (razina ulaznog signala, "dobitak" koji se ostvaruje u pojačalu) ili tako nešto.

Moonwalker82 kaže...
Vido kaže...

Reci na što točno misliš jer nisam vidio takvu opciju? Ja ih imam spojeno analogno zbog boljeg DAC-a u zvučnoj, a izlazne opcije namještam u Xonar Audio Centru.

Tu opciju imaš npr. na Azalia HD Audio integrušama. Ugl. radi se o opciji da ti smanji/odreže niske frekvencije koje idu na zvučnike, ako staviš kvačicu na "Full range speakers" onda ti njih neće dirati ali ako makneš kvačicu onda će rezati niske frekvencije.

To je kao neka vrsta softverske aktivne skretnice kako bi se zaštitili mali zvučnici od niskih tonova pošto ih oni ionako slabo sviraju, a predstavljaju veliki napor za zvučnike.

Ugl. ako sistem ima skretnicu (a svi aktivni sistemi imaju ili su dizajnirani tako da im ne treba) onda je bolje da se šalje pun spektar, bez rezanja frekvencija.

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/
15 godina
neaktivan
Creative T20 ili T40?

Mislim da zaboravljaš da u centru od Z5500 postoji i ADC osim 6 24-bitnih DAC-ova, njegov problem je više nekvalitetan format, što DivX i mp3-ce ili kakav online stream radija sigurno jesu.

Kako zvučna kartica s kompa šalje digitalni signal, tako može poslati i analogni na Z5500 gdje će ADC obaviti posao, kako god okreneš sigurno da je bolje spojiti digitalno, možda sam se netočno i nespretno izrazio ali  samo uz kvalitetan lossless format materijala kojeg reproduciraš ( od original DVD filma do kvalitetnijih audioformata od prosječne 128kbps mp3ce..).

Osobno preferiram najmanje 256kbps što se mp3 formata tiče, odnosno AAC i FLAC od ostalih.

Ukoliko je zvučna u računalu dovoljno kvalitetna po pitanju komponenata, i sluša se kvalitetan format, ne bi smjelo biti razlike. Digitalno spajanje je prednost, ali ne može pretvoriti ripani DivX u original DVD kvalitet, niti 128kbps mp3-cu u FLAC.

Uz kvalitetnije RCA kablove i uštimaniji Z5500 na njegovom primjeru tj. onoga što on reproducira i dalje stojim pri tome da je razlika minimalna. Kad se sluša kvalitetniji zvučni format sigurno da su razlike veće.

I njegova onboard-uša je više nego solidna za poslati analogni signal na Z5500, ali slažem se apsolutno da ako ima straga nešto od ovoga na matičnoj -  a ima, da to i iskoristi.

https://www.brucetambling.com/w/images/3/36/Spdif_coaxial_optical.JPG

Cemetary gates
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Creative T20 ili T40?

Pitanje za tebe Vido..

U dilemi digitalno spajanje i lošiji audio-format npr. iz njegovog slučaja, i analogno spajanje bilo na VIA o/b zvučnu, bilo na Revolution 7.1 ili neku još bolju, i kvalitetniji FLAC itd, za što bi se odlučio?

Digitalno je digitalno, i DAC će odraditi stvar odlično, ali uz loš format sigurno da ne može Bog zna što napraviti, nekakav torrent DivX, kako sam rekao, online radio stream ili 128kbps mp3-ca sigurno će pokvariti dojam.

Cemetary gates
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
thedream kaže...

Mislim da zaboravljaš da u centru od Z5500 postoji i ADC osim 6 24-bitnih DAC-ova, njegov problem je više nekvalitetan format, što DivX i mp3-ce ili kakav online stream radija sigurno jesu.

Kako zvučna kartica s kompa šalje digitalni signal, tako može poslati i analogni na Z5500 gdje će ADC obaviti posao, kako god okreneš sigurno da je bolje spojiti digitalno, možda sam se netočno i nespretno izrazio ali  samo uz kvalitetan lossless format materijala kojeg reproduciraš ( od original DVD filma do kvalitetnijih audioformata od prosječne 128kbps mp3ce..).

Osobno preferiram najmanje 256kbps što se mp3 formata tiče, odnosno AAC i FLAC od ostalih.

Ukoliko je zvučna u računalu dovoljno kvalitetna po pitanju komponenata, i sluša se kvalitetan format, ne bi smjelo biti razlike. Digitalno spajanje je prednost, ali ne može pretvoriti ripani DivX u original DVD kvalitet, niti 128kbps mp3-cu u FLAC.

Uz kvalitetnije RCA kablove i uštimaniji Z5500 na njegovom primjeru tj. onoga što on reproducira i dalje stojim pri tome da je razlika minimalna. Kad se sluša kvalitetniji zvučni format sigurno da su razlike veće.

I njegova onboard-uša je više nego solidna za poslati analogni signal na Z5500, ali slažem se apsolutno da ako ima straga nešto od ovoga na matičnoj -  a ima, da to i iskoristi.

https://www.brucetambling.com/w/images/3/36/Spdif_coaxial_optical.JPG

Evo, mogu reci da sam vrlo zadovoljan. isto tako, moram definitivno poraditi na rasporedu zvucnika jer ih bolje cujem kad se malo odmaknem. koliko sam shvatio, onboard SPDIF out je sasvim dovoljan? Nema potrebe za bacanjem novaca za kvalitetnu zvucnu? (iako imam spojeno i RCA kablovima, pa pretpostavljam da je nekakva creative bolja on onboard) U sound opcijama u windowsima 7 imam mogućnost staviti koje frekvencije podržava moja kartica odnosno zvucnici. Isto tako, u VLC playeru kojeg koristim pod output audio mogu staviti wave out ili directx. Zvuce poprilično isto. I da, kad u VLC-u pustim mkv, dakle film s dolby digital ili DTS opcija pojacavanja i stisavanja zvuka se isključi.

17 godina
neaktivan

Kazem ja da to mora dobro zvucati. Predobri su to zvucnici da se tek tako otpisu.

16 godina
neaktivan
logic kaže...

Kazem ja da to mora dobro zvucati. Predobri su to zvucnici da se tek tako otpisu.

Da, kuzim. jos jednom hvala svima koji su me u to uvjerili... bio bih spreman investirati u zvucnu koja ima opticki izlaz. tako bih bio siguran da je i analogni i opticki out jos kvalitetniji nego ovaj onboard. Iako, mislim da danasnje onboard zaista nisu lose. imas li ti i kakve gaming slusalice?

17 godina
neaktivan

Sto se tice optike sta god da kupis isto ce ti biti jer ti opticki izlaz samo proslijedi signal koji zvucna dobija i tada zvucne nista ne radi vec svu obradu odrade zvucnici.

16 godina
neaktivan
logic kaže...

Sto se tice optike sta god da kupis isto ce ti biti jer ti opticki izlaz samo proslijedi signal koji zvucna dobija i tada zvucne nista ne radi vec svu obradu odrade zvucnici.

ma mislio sam eventualno ako bi u igrama koristio 6 ch direct pa da analogno bude kvalitetnije...

15 godina
neaktivan
Creative T20 ili T40?

Dovoljan je onboard SPDIF, sad otkrij blagodati kvalitetnijih audio-formata {#} pa će i užitak biti potpuniji.

Što se rasporeda tiče ja bi šutnuo centralni zvučnik iza monitora, FL i FR jasno na stol, Sub sa strane pod stol, ne bi ga direktno pod, khm genitalije bacio {#}, a stražnja dva zvučnika bi ipak morao izvesti nekako da tako budu i raspoređeni, dakle iza tvojih ušiju.

Logic sigurno da ti može više reći od mene o opcijama i kako fino udesiti dekoder. Ono što ti ja mogu reći je da na onboard zvučnoj EQ staviš na Flat ukoliko mora biti uopće upaljen, jer po meni sve ostalo prilično narušava zvučnu sliku bez obzira na kvalitetu zvučnika i kartice.

http://i30.tinypic.com/20a52th.jpg

Raspored npr. Z5500. ali jasno, ne znam kakvim prostorom raspolažeš, pa napamet mogu samo pogađati.

Cemetary gates
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Zasto bi u igrama to koristio? Slobodno ostavi za sada na optici a analogne ulaze prebaci u 3x2 i na njih kopcaj tv, iptv, mp3 ili sta vec zelis.

EDIT: na ovoj slici ovaj centralni je previsoko. Svi glasovi glumaca u filmovima idu na njega manje vise pa ces imati osjecaj da ti neko prica iznad glave. Stavi ga ispred monitora ili u gorem slucaju iza.

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.1.2011 8:27 (logic).
15 godina
neaktivan
Creative T20 ili T40?

Evo kompletna tema prilično laički napisana, ako autor zna engleski ne bi smjelo biti problema.

http://www.techpowerup.com/forums/showthread.php?t=57985

Cemetary gates
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
thedream kaže...

Dovoljan je onboard SPDIF, sad otkrij blagodati kvalitetnijih audio-formata {#} pa će i užitak biti potpuniji.

Što se rasporeda tiče ja bi šutnuo centralni zvučnik iza monitora, FL i FR jasno na stol, Sub sa strane pod stol, ne bi ga direktno pod, khm genitalije bacio {#}, a stražnja dva zvučnika bi ipak morao izvesti nekako da tako budu i raspoređeni, dakle iza tvojih ušiju.

Logic sigurno da ti može više reći od mene o opcijama i kako fino udesiti dekoder. Ono što ti ja mogu reći je da na onboard zvučnoj EQ staviš na Flat ukoliko mora biti uopće upaljen, jer po meni sve ostalo prilično narušava zvučnu sliku bez obzira na kvalitetu zvučnika i kartice.

http://i30.tinypic.com/20a52th.jpg

Raspored npr. Z5500. ali jasno, ne znam kakvim prostorom raspolažeš, pa napamet mogu samo pogađati.

ja imam centralni ispred monitora, prednje na stolu međusobno udaljene jedan metar, a zadnji su mi ispod stola :-(

krevet mi gleda ravno prema monitoru, ali nemam mjesta za zadnje nigdje, osim na zidu, sto necu...

15 godina
neaktivan
Creative T20 ili T40?

U biti kompletan 5.1 svira ispred tebe skupa sa Sub-om.{#} zanimljivo. Ali na temi imaš par ideja koju sam gore postao, pa pogledaj, možda se da nekako izvesti, iako mi je to sa krevetom malo nezgodno.

Cemetary gates
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Zadnje stavi na pod ako vec nemas gdje. Muziku slusaj na prednje a u igrama ti i nije toliko bitno je li kvaliteta zvuka bas na najvisem mogucem nivou.

16 godina
neaktivan
thedream kaže...

U biti kompletan 5.1 svira ispred tebe skupa sa Sub-om.{#} zanimljivo. Ali na temi imaš par ideja koju sam gore postao, pa pogledaj, možda se da nekako izvesti, iako mi je to sa krevetom malo nezgodno.

da, imao i logitech Z5450. zadnji su bili bezicni i stajali su mi uz krevet, oba dva s iste strane :-) Mijenjao sam ih jer je sub slabiji od Z2300 i od z5500. Nista, preslozit cu cijelu sobu :-)

16 godina
neaktivan
logic kaže...

Zadnje stavi na pod ako vec nemas gdje. Muziku slusaj na prednje a u igrama ti i nije toliko bitno je li kvaliteta zvuka bas na najvisem mogucem nivou.

ne znam, morat cu stvarno nesto smisliti.... mozda ih prisarafim na zid.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice