Autopojačalo u kući

poruka: 25
|
čitano: 16.523
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Ako može pomoć!!!

Evo ovako,moze li mi netko reci mogu li spojiti sonyevo autopojacalo na laptop?Naime imam dosta zvucnika u kuci i sad bi to htio sve spojiti na sonyevo autopojacalo pa na laptop,nego me brine to sto na autopojacalu imam onaj kabal sta ide na radio tako da kad se radio pokrene da se pokrene i pojacalo.E sad mene zanima sta sa tim,ocu li to moc koristit na laptpu i kako?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Autopojačalo u kući

Moguce je ali kao prvo treba ti jaci izvor napajanja jer autopojacala dosta vuku struju. Ja sam ga imao spojenog na akumulator i na punjac za auto akumulator. Drugi problem koji te muci je ta famozna plava zica (remote) koja se spaja na autoradio da se pojacalo ukljuci kad se radio upali. To se lako rjesi. To je inace isto + pol pa mozes stavit obican prekidac izmedju + pola napajanja pojacala i remote zice. Ja sam na pojacalo imao spojen discman. Treba ti kabel koji na jednoj strani ima 3,5mm banana utikac a sa druge strane chinceve koji idu u pojacalo.

Evo ti i skica kako to otprilike izgleda:

Takodjer ti treba i 3,5mm banana na RCA kabel (chinchevi):

World championships:7,GP started:250,GP wins:91,Podium finishes:154,Pole positions:68,Fastest laps:76,Points:1,369
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.7.2009 14:42 (F1-IVO).

4 0 hvala 6
16 godina
Autopojačalo u kući

Valja sve to nosit sa sobom,sta ne?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Autopojačalo u kući
F1-IVO kaže...

Moguce je ali kao prvo treba ti jaci izvor napajanja jer autopojacala dosta vuku struju. Ja sam ga imao spojenog na akumulator i na punjac za auto akumulator. Drugi problem koji te muci je ta famozna plava zica (remote) koja se spaja na autoradio da se pojacalo ukljuci kad se radio upali. To se lako rjesi. To je inace isto + pol pa mozes stavit obican prekidac izmedju + pola napajanja pojacala i remote zice. Ja sam na pojacalo imao spojen discman. Treba ti kabel koji na jednoj strani ima 3,5mm banana utikac a sa druge strane chinceve koji idu u pojacalo.

Evo ti i skica kako to otprilike izgleda: Takodjer ti treba i 3,5mm banana na RCA kabel (chinchevi):

Jos samo jedna nadopuna s moje strane..

Ja sam prije na svojem pojacalu koristil obicno 400W ATX napajanje. Vecina napajanja danas daje dosta velike struje na 12V railovima i to je odlicno za autopojacala (ja sam svoje modificiral da daje 14.4V, ali to nije za pocetnike), a i cijene napajanja su dosta niske tak da se isplati. Naravno to ovisi i o snazi pojacala, nije bas pametno stavljat 400W napajanje za npr. 1000W pojacalo   Smijeh

Daj samo reci tocno koje pojacalo imas, ako znas....

16 godina
Autopojačalo u kući

Nisam ja to jos uzeo nego se pripremam da vidim oce li to sve funkcionirat da ne uzimam dzabe.Samo znam da je Sony,nezz koji model,i mislim da je 400 watti,a kablove vec imam,koristio sam ih kad sam spajo kucno kino i komp.A za napajanje sam mislio stavit adapter od 12 V,a imam i od 14 V od akomulatorske busilice.Oce li to odgovarat?btw hvala na odgovorima

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.7.2009 13:12 (eragon).

0 0 hvala 0
17 godina
eragon kaže...

Nisam ja to jos uzeo nego se pripremam da vidim oce li to sve funkcionirat da ne uzimam dzabe.Samo znam da je Sony,nezz koji model,i mislim da je 400 watti,a kablove vec imam,koristio sam ih kad sam spajo kucno kino i komp.A  za napajanje sam mislio stavit adapter od 12 V,a imam i od 14 V od akomulatorske busilice.Oce li to odgovarat?btw hvala na odgovorima

Nazalost oni "obicni" adapteri (od modema ili slicnih uredjaja) nisu ni priblizno dosta za napajanje takvog pojacala, a ova baterija od busilice takodjer ne moze dat dovoljnu struju za pojacalo..

Jedini izbor ti je akumulator od auta ili napajanje od kompa... 400W napajanja imas od cca. 130kn pa na dalje, to bi trebalo biti dosta za tvoje pojacalo...

17 godina
Autopojačalo u kući

Evo da ti pomognem, tu je ukratko kako sam ja to izveo sa PC napajanjem (na manje baterije zaboravi, jedino akumulator sa punjačem).

Smartbox SMB-500-14 modifikacija

Ali PSU-ovi ne daju baš puno ampera na 12V tako da ako je to pojačalo 400W RMS (a ne max) onda ne očekuj punu snagu i nije preporučljivo pojačavati do kraja (za zdravlje napajanja). Također je poželjno staviti kondenzator od 0.5-1F između napajanja i pojačala za glasnije slušanje kako bi se smanjili padovi napona.

Gledaj RMS snagu i snagu napajanjana 12V. Snaga napajanja bi trebala biti 20ak posto veća od snage pojačala za nesmetani rad u većini slučajeva (zna se dogoditi da proizvođać napajanja deklarira puno veću snagu od stvarne pa onda može biti dima ako pojačavaš ko blesav Osmijeh ).

Ovo je pojačalo koje koristim u stanu preko tog napajanja, Magnat ULTRA 2000

Snagu napajanja možeš otprilike (stvarna snaga je malo manja) izračunati tako da vidiš koliko ampera daje na 12V na onoj naljepnici sastrane i pomnoži to sa 12.

Iako sam par sati non-stop držao to pojačalo na rubu cipa nikad mi nije došlo do pomanjkanja snage iz napajanja ili bilo kakvog gašenja/stišavanja tako da ubiti ja nisam imao problema sa ovakvom izvedbom ugradnje autopojačala u kuću.

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.7.2009 15:04 (Vido).

1 0 hvala 0
16 godina
Autopojačalo u kući

Pa kako onda radi pojacalo na 12 V u autu,inace sam ga od prijatelja mislio kupit jer je on jace uzeo.Na njemu je imao zvucnike od 130 i subwoofer od 1000 W?

0 0 hvala 0
17 godina
eragon kaže...

Pa kako onda radi pojacalo na 12 V u autu,inace sam ga od prijatelja mislio kupit jer je on jace uzeo.Na njemu je imao  zvucnike od  130  i subwoofer od 1000 W?

Gle, da ne kompliciramo sad previse sa snagom i naponima...   Uzmes si to pojacalo od frenda i kupi jos neko 400-500W napajanje za komp OVO npr, spoji to i uzivaj.

Ne vjerujem da je to pojacalo 400W RMS, vjerojatno muzicka snaga ili max. snaga (svaki proizvodjac pise svoje) pa ce ti svako napajanje od 400W i vise bit dobro.

Vido ti je gore stavil link sa svoje stranice i to bi ti trebalo biti dosta informacija za spojit sve to...

Ako nekaj ne bude jasno, pitas :))

17 godina
eragon kaže...

Pa kako onda radi pojacalo na 12 V u autu

Akumulator.

Daje hrpu ampera pri 14.4V (da, nije na 12V) i pošto se puni dok auto radi, nije problem.

Automobilski akumulatori su baterije sa jako velikim kapacitetom, puno većim od klasičnih "kućnih" 12V baterija i imaju sposobnost dati jako veliku količinu ampera u kratko vrijeme, a da se ipak ne potroše odmah iako prosjećni akumulator ne može tjerati jaku muziku (kilovat-dva) više od sat-dva ako je motor ugašen, zato se i ne preporuča ugasiti auto dok se sluša jako glasna muzika, pogotovo ako se ima subwoofer.

16 godina
Autopojačalo u kući

E evo nije me dosta bilo tu pa da se javim.Pojacalo sam kupio nije 400 nego 250 w,sry na pogresnim informacijama,tocan model je SONY xm-SD12X,e sad ako nije problem da napisete za napajanje,moze li 12V ili da kupujem jace?Unaprijed hvala.

0 0 hvala 0
17 godina
Autopojačalo u kući

Mora biti 12V, nema tu. Za napajanje uzmi bilo koje 400-500W napajanje tipa Codegen, Smartbox i sl., jeftina uglavnom. Modificiraj ga onako kako je na mojoj stranici na slikama.

To pojačalo ti je btw 1x120W ili 2x50W na 4 ohma (po spec.). Gleda se samo i isključivo RMS snaga. Za više informacija pogledaj moj sticky "Osnove osnova audio tehnike" pod "Audio i Video playeri i rekorderi" podforumu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.8.2009 23:00 (Vido).

0 0 hvala 0
16 godina
Autopojačalo u kući

eo nasao sam u kuci neko staro napajenje Codegen,pa cu pokusat,btw kolike mnimalne snage cu moc spajat zvucnike da ne pregore.I mozes me dodat na msn vido ak nije problem da mi pomognes.   tonjic@hotmail.com

Napravio sam po tvome uputstvu sa ovim napajenjem ali izgleda da je slaba snaga,na 12 V pise 8 A znaci snaga je 96 w,a to je preslabo jeli tako?

Uspio sam ga upalit i upalio sam muziku na zvucniku od 80 w 4 ohma,i poptpuno se slabo cuje,samo nekako bas nadjacava,da li je to do napajanja?

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.8.2009 15:27 (eragon).

0 0 hvala 0
17 godina

Minimalna snaga zvucnika bi ti trebala bit jednaka snazi pojačala, znači 50W po zvucniku tj. 120W za subwoofer (bridge mode).   Naravno mozes stavit i slabije (nije preporucljivo), ali ako ne frljis muziku previse zvucnici bi trebali radit bez ikakvih problema... Napajnje nazalost je preslabo, ali radit ce donekle...

BTW.ako ti se cuje samo bas, imas tam lijevo od konektora di spajas zvucnike mali prekidac, to ti je LPF (low pass filter), tj. propusta samo niske tonove, vjerojatno ti je to ukljuceno, a ako je pretiho ispod tog malog prekidaca ti je potenciometar, pojacaj do kraja pa na kompu reguliraj glasnocu...

EDIT: evo ti manual od tog tvojeg pojacala - LINK

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.8.2009 15:49 (ch33ta).
16 godina
ch33ta kaže...

Minimalna snaga zvucnika bi ti trebala bit jednaka snazi pojačala, znači 50W po zvucniku tj. 120W za subwoofer (bridge mode).   Naravno mozes stavit i slabije (nije preporucljivo), ali ako ne frljis muziku previse zvucnici bi trebali radit bez ikakvih problema... Napajnje nazalost je preslabo, ali radit ce donekle...

Kako to mislis donekle,sta ce crknit onda,napajanje?I mogu li bass od kucnog kina od 60 w spojit kao obicni zvucnik,ne na bridge mode i ako ga stavim na bridge postoji li mogucnost da crkne?

btw bilo je do LPF-a sad sve radi!!

I koliko ce radit napajanje bez ventilatora,prije sam ga izvadio a mogu ga vratit?

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.8.2009 16:02 (eragon).
17 godina
eragon kaže...
ch33ta kaže...

Kako to mislis donekle,sta ce crknit onda,napajanje?I mogu li bass od kucnog kina od 60 w spojit kao obicni zvucnik,ne na bridge mode i ako ga stavim na bridge postoji li mogucnost da crkne?

btw bilo je do LPF-a sad sve radi!!

Nebi trebalo nis crknut, najgore kaj se moze desit je da se napajnje pregrije, ali trebalo bi imat termalnu zastitu, pa se ugasi samo...   Buduci da je napajanje slabo moglo bi pojacalo odlazit u clipping, ili jednostavnije: krckat ce ti ako prejako pojacas - ako cujes krckanje OBAVEZNO smanji jer nije dobro niti za pojacalo niti za zvucnik.   Ovaj zvucnik mozes spojit kak god hoces, ili kao obicni zvucnik ili u bridge modu, ali naravno vrijedi ono kaj sam reko prije - nemoj frljit prejako jer ces skurit zvucnik...

17 godina
Autopojačalo u kući

8A na 12V je definitivno premalo. Bolje uzmi neko jače, da daje barem 14A na 12V ali što više to bolje.

Kao što je ch33ta rekao, ako imaš anomalije u zvuku provjeri si postavke na pojačalu.

Najčešće postoje Gain, Bass, LPF (low pass filter), HPF (high pass filter),  Crossover (X-over), Mode.

Gainom si podešavaš relativnu glasnoću pojačala. Ovisno o izvoru zvuka koji donosi signal do pojačala, gain smanjuješ ili pojačavaš. Najbolje je pojačati izvor na pola i onda gain naštimati tako da se zvuk čuje nekom normalnom glasnočom.

Bass ili Bass EQ ti je ubiti ekvilajzer za bass, najčešće oko 50Hz. To je bolje izbjegavati, a upališ ako ti je bas baš jako slab (neki zvučnici uopće ne mogu dobro svirati niske tonove pa obrati pažnju i na to).

LPF - tu podešavaš reznu frekvenciju za LPF filter, ako staviš npr. na 80Hz onda će ti skretnica automatski rezati frekvencije iznad 80Hz nagibom od 12db/oct.

HPF - isto kao i LPF samo će rezati frekvencije niže od one zadane.

Crossover (X-over i sl.) - to je najčešće maleni prekidač kojim možeš birati između LPF, HPF ili ničega.

Mode - stereo i mono, ako je pojačalo u bridgeu stavi mono, inaće stereo

Ako koristiš male zvučnike (do 16cm) onda staviš HPF na nekih 60-80Hz, ovisno o zvučniku.

Ako koristiš velike zvučnike (iznad 16cm) stavi da nema skretnice ili stavi HPF na nekih 40-50Hz

Ako koristiš subwoofer (obavezno u bridge radi više snage) onda staviš LPF na 60-100Hz, ovisno o ostatku sistema.

Neka pojačala imaju i subsonic filter za subwoofere, neznam ima li to tvoje, ako ima i koristiš subwoofer, stavi ga na 20-30Hz

To što se slabo čuje nema veze sa napajanjem (zasada) jer bi zvučnik i samo sa 1W radio priličnu galamu, više o tome imaš u mom stickyju. Provjeri postavke.

Kao sistemske zvučnike (satelite, bićne zvučnike) možeš staviti zvučnike 2 ili više ohma i bilo koje snage, nebitno, samo ako su manje od 40W pazi sa pojačavanjem.

Ako pak koristiš subwoofer stavi neki koji nije jači od 200W jer je jače subwoofere malo teže pokrenuti (gledaj i osjetljivost zvučnika) pa nema smisla kupovati jače ako nemaš snage.

U slučaju prevelike potrošnje struje napajanje bi moglo zadimiti (nekvalitetnija napajanja bi mogla čak i pojačalo uništiti, pazi na to, bolje kupi novo) ili ugasiti se ako ima zaštitu. Pojačalo će u bilo kojem slučaju prevelikog pojačavanja ići u clip pa na to također treba paziti.

U slučaju ti treba puna snaga pojačala kupi kvalitetnije napajanje od oko 500W i 0,5-1F kondenzator i stavi ga u paralelu između napajanja i pojačala, on će se pobrinuti da je stabilan napon pri velikoj potrošnji (posebno bitno kod subwoofera).

Ukoliko ne misliš previše pojačavati čak ti i ovo slabo napajanje može dobro služiti ali nemoj se zanositi previše, pogotovo ako je pojačalo u bridge modu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.8.2009 17:00 (Vido).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Autopojačalo u kući

E ovako. Imam pojačalo BLAUPUNKT GTA 4100 i htio bi ga spojit na komp. Zanima me kakvo napajanje da uzmem. Ako može pomoć

0 0 hvala 0
17 godina
Autopojačalo u kući

Bilo koje da ima više od 400W na 12V ako misliš pojačavati do kraja s obzirom da tvoje pojačalo može dati 2x150W RMS. Ako ne misliš tjerati pojačalo do maksimuam možeš i manje samo ne štedi baš previše da en bi bilo dima. Neki 500W jeftinjak bi bio sasvim ok.

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

E puno ti hvala na informaciji..

15 godina
neaktivan

Pozdrav. Nabavia san Magnat Rave 440 pojacalo i iman dva pitanja:

1. Sve znan sto znaci maxmalna i rms snaga, ali iman jedno pitanje u vezi toga. Zasto se na pojacalo stavlja koliko je njegova maximalna snaga ? Jeli to njegova najjaca snaga koju on moze dat ili ? Ako je naprimjer pojacalo 400 w Max moze li se onda na njega spojit neki sub od 400 RMS ? Valjda me kuzite sta san pita.

2. Doma iman mali akumulator od motora i autopunjac Absaar 8 A. Kad san samo isa probat pojacalo spojia san ga na akumulator ali naravno akumulator je mali i brzo se potrosi. Ja san njega spojia na punjac i tako upalia autopojacalo, ali je tada ampermetar na pojacalu pocea skakat. Zanima me jeli mu to sta steti i ako je punjac 8 A,znaci li da ako bi ga spojia na kucno napajanje (posto on ima 2 osiguraca od 25 A,zakljucia san da ima 25 A) koje ima vise ampera, da bi moga dobit i jacu snagu ?

17 godina
Autopojačalo u kući

Ok, za pod 1 je jasno, stavlja se max snaga kao brojka koja je koliko toliko realna ali opet potpuno beskorisna, a služi kao dobar marketinški trik. To kod boljih proizvođaća, kod lošijih je to PMPO snaga koju ni Bog ne zna kako se mjeri da zvučnici od 10W imaju 1kW PMPO.

Pod 2 nisam siguran za ovo za ampermetar, ovisi koliko skače jer pojačalo troši neku struju i kad ne svira. A sad, naravno da ćeš sa jačim izvorom dobiti i više snage na pojačalu pošto jednostavno ne može razviti punu snagu ako je izvor slab. Ali naravno neće ići preko specifikacija samo zbog super jakog izvora :)

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da, znan da je kod ovih nekih losijih zvucnika napisano 1000 w pmpo i onda to neki kupe i misle razvalit kucu... Znaci da Max snaga uopce nema veze sa nicim ?

Hehe ma znan da nemogu dobit vise nego sta pojacalo daje ;)

I iman jos jedno pitanje. Zasto se koriste onoliko debeli kabeli za spajanje pojacala ? Bas oni debeli ima u njima promjera ja mislin 1 cm ?

17 godina
Autopojačalo u kući

Zbog velike jakosti struje, da bi iz gradske mreže uzeo 1kW treba ti 4.5A , a za 14,4V akumulator za 1kW ti treba 70A pa ti vidi :)

A amperi su ti koji griju kablove tako da što veća struja treba debli kabel.

To je onako cca :)

0 0 hvala 2
15 godina
neaktivan

Oke, hvala ti !

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice