5,1 Zvučnici za Pc - Preporuka

poruka: 45
|
čitano: 13.597
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: 5,1 Zvučnici za Pc - Preporuka
dokly kaže...
Mirko935 kaže...
@dokly: Takvo misljenje i moja majka ima. :D Ako se ne varam, a ne varam se, vec i zvucnici od 500-1000 kn mogu svirati preko 95 dB SPL, sto je vec vjerojatno dosta preglasno za stan. Ali zato imas izrazitu razliku u kvaliteti zvuka, i skupi zvucnici itekako imaju smisla i u stanu, a tvrdnja o "neiskoristenosti" o kojoj pricas je prilicno besmislena.

koje su to razlike u kvaliteti zvuka recimo na mojim 5700 i na z 5500? do 95dB?

Creative Inspire 5700? Ja sam imao 5300 i kasnije 6700, oba su malo losija od tvog, ali nema veze. Kasnije kad sam kupio S750, koji je mrvicu bolji od Z-5500, sam se preporodio. Ogromna je razlika u kvaliteti zvuka, ako mene pitas.
15 godina

Pa nek si uzme te za 500 kuna. Ok će mu bit ako ne želi nešto što će mu biti presavršeno za normalne potrebe.

...A ko kaže da Z-5500 nije za stan? Je...za stan je, i za ostale stanove i susjedne zgrade i sve ostalo u krugu od 100m. :D Bezveze je imat takve zvučnike ako ih se ne usudiš odvrnut koji put do kraja da ti uši pucaju. :) A i za filmove su također savršeni što se mene tiče.

★★★★★
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
DiRT kaže...

Pa nek si uzme te za 500 kuna. Ok će mu bit ako ne želi nešto što će mu biti presavršeno za normalne potrebe.

...A ko kaže da Z-5500 nije za stan? Je...za stan je, i za ostale stanove i susjedne zgrade i sve ostalo u krugu od 100m. :D Bezveze je imat takve zvučnike ako ih se ne usudiš odvrnut koji put do kraja da ti uši pucaju. :) A i za filmove su također savršeni što se mene tiče.

Obično se uzima da je granica vremena koje smiješ biti izložen zvuku određene glasnoće bez da nastupi oštećenje sluha uzima po ovom dijagramu, dok neki uzimaju iste vremenske granice još niže, za 5 dB, dakle 8 sati na 80 dB, 4 sata na 83 dB itd. Z-5500 mogu reproducirati zvuk preko 115 dB SPL. Samo ih ti odvrći do kraja da ti uši pucaju, ja ne bih htio sa 25-30 godina imati teško oštećenje sluha.

16 godina
neaktivan

E super mirko hvala ti za ovu tabelu sad barem znam da mi z 2300 ne mogu nauditi.

86 db je prilično glasno koliko mogu potegnut do kraja ali nikad ih ne cjepam preko pola tako da nemam brige.

Promišljanje je posao mnogih; odlučivanje pak samo jednoga.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
explorer 4 kaže...

E super mirko hvala ti za ovu tabelu sad barem znam da mi z 2300 ne mogu nauditi.

86 db je prilično glasno koliko mogu potegnut do kraja ali nikad ih ne cjepam preko pola tako da nemam brige.

Nema na čemu, no slabo si ti to izračunao ;)

Z 2300 može maksimalno do 117 dB: http://www.tomsguide.com/us/logitech-z,review-340-3.html

86 dB je vjerojatno osjetljivost zvučnika.

16 godina
neaktivan

Ček ček to ispada su z 2300 glasniji od z 5500.

Ni kod tebe nešto nevalja :)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
explorer 4 kaže...

Ček ček to ispada su z 2300 glasniji od z 5500.

Ni kod tebe nešto nevalja :)

Jesi pohađao matematiku u osnovnoj školi? ;) Napisao sam preko (za to ti se koristi ovaj znakić: ">"), dakle:

Max SPL (Z-5500) > 115 dB SPL

, a ne:

Max SPL (Z-5500) = 115 dB SPL

;)

Da se uozbiljimo, u ovom reviewu, sa iste stranice kao i onaj gore, piše 120 dB SPL: http://www.tomshardware.com/reviews/logitech-z,933-5.html

Štima li sad sve? ;)

16 godina
neaktivan

Štima štima nego ja uvijek slabo čitam tuđe postove pa neke stvari ne primjetim.

Matematiku dobro kužim nemam problema sreća ;)

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Jos poradi na citanju pa ces moci u pldrugi razred ;)
NHF morao sam ;)
:)
16 godina
neaktivan

ma np ne ljutim se.

No moram ti reći da vjerovatno koliko brzo pišeš često griješiš pa pripazi na to ;)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ma kuckam sa moba a editovanje tada ne radi ;)
Jos to dobro i izgleda ;)
:)
15 godina
Mirko935 kaže...
DiRT kaže...

Obično se uzima da je granica vremena koje smiješ biti izložen zvuku određene glasnoće bez da nastupi oštećenje sluha uzima po ovom dijagramu, dok neki uzimaju iste vremenske granice još niže, za 5 dB, dakle 8 sati na 80 dB, 4 sata na 83 dB itd. Z-5500 mogu reproducirati zvuk preko 115 dB SPL. Samo ih ti odvrći do kraja da ti uši pucaju, ja ne bih htio sa 25-30 godina imati teško oštećenje sluha.

Razumijem to sve........Ne odvrčem stalno zvučnike tako, samo kad zaželim...a i nebi reko da ta slika pokazuje znanstveno točno, no nema veze. Tak i onak ovi zvučnici nisu ništa za razliku od boljih zvučnika koje imam priliku čut i od koncerata na kojim sam bio u rulji blizu pozornice gdje te ti stupovi zvučnika cijelo vrijeme gledaju i u nekim trenucima nemreš izdržat glasnoću pa sam si moro zatvorit uši rukama jer je stvarno bilo užasno glasno (koncerti Snoop Dogg i 50 cent). Od tada imam osjećaj da mi se pokvario sluh, ali i dalje savršeno čujem i nije me briga za ništa jer nisam baš tolko lud da ću si namjerno ić oštećivat sluh sa glupim zvučnicima.

Vidim kako ovo već nije vezano za temu tako da se bolje prestanemo raspravljat o nečem drugom ili da se prebacimo na pravu temu pa tamo pričat takve stvari.

★★★★★
16 godina
neaktivan
DiRT kaže...
Razumijem to sve........Ne odvrčem stalno zvučnike tako, samo kad zaželim...a i nebi reko da ta slika pokazuje znanstveno točno, no nema veze. Tak i onak ovi zvučnici nisu ništa za razliku od boljih zvučnika koje imam priliku čut i od koncerata na kojim sam bio u rulji blizu pozornice gdje te ti stupovi zvučnika cijelo vrijeme gledaju i u nekim trenucima nemreš izdržat glasnoću pa sam si moro zatvorit uši rukama jer je stvarno bilo užasno glasno (koncerti Snoop Dogg i 50 cent). Od tada imam osjećaj da mi se pokvario sluh, ali i dalje savršeno čujem i nije me briga za ništa jer nisam baš tolko lud da ću si namjerno ić oštećivat sluh sa glupim zvučnicima.

Vidim kako ovo već nije vezano za temu tako da se bolje prestanemo raspravljat o nečem drugom ili da se prebacimo na pravu temu pa tamo pričat takve stvari.

Ma znam da ne odvrćeš stalno, nemoj misliti da sam te imao namjeru uvrijediti ili nešto, samo kažem da treba malo više čuvati sluh jer bi ti moglo biti žao ako ga oštetiš. A čisto je moguće da ti se od koncerata oštetio, tamo lako može biti preko 120, možda i 130 dB SPL. To je i jedan od razloga zašto baš i ne volim ni koncerte ni izlaske van itd., sve je to daleko preglasno, nakon što izađem negdje u klub osjećam kako ne čujem dobro barem dan-dva.

Što se tiče toga koliko je znanstveno točno, koliko mi je poznato, jest; svi izvori koje sam ikad pročitao navode vrijednosti ili od 85 ili od 80 dB SPL kao potencijalno opasne. Zbog toga i na radnom mjestu po hrvatskom zakonu o zaštiti na radu ne smije biti buka preko 80 dB, tj. u tom ti slučaju poslodavac mora osigurati zaštitnu opremu za uši.

Malo jest offtopic, ali jako puno ljudi ne zna uopće za ove stvari, pa možda nekome bude korisno naletiti na ovakve informacije, nema trenutno neke bolje teme za ovo, a i donekle je vezano. Ako nekome smeta što offtopičarimo, neka me slobodno prijavi.

18 godina

Kakav offtoopic, to su korisne stvari i tome forumi služe, da ljudi nauče nešto.

Slažem se manje više sa svime osim što moram nadodati da i Z-5500 i Z-2300 te tlakove postižu na vrlo kratko vrijeme i to u bass području (neki udar bubnja npr.) tako da to nije nikakav problem prvo zbog toga što su to kratki impulsi, a drugo što su to frekvencije na koje je uho manje osjetljivo i ne smetaju toliko. To da je 115db na 2kHz bi bilo već lagano neugodno.

Na koncertima subwooferi znaju premašiti 140db u prvim redovima dok se srednji i visoki tonovi vrte do oko 120db jer je sve iznad već dosta neugodno.

Netko je bio spomenuo koja je razlika slušati na recimo 95db sa nekim lošijim zvučnicima i sa npr. Z-2300. E pa velika. Prvo, lošiji i slabiji zvučnici već na tim glasnoćama dolaze do svog maksimuma i naglo se povečavaju izobličenja što dovodi do lošijeg zvuka. 95db sa druge strane je za Z-2300 puno manji problem i zvuk će biti čišći (da ne spominjemo da i u startu imaju kvalitetnije pojačalo i zvučnike što mu po defaultu daje prednost u kvaliteti na bilo kojoj glasnoći).

Ne kupuješ Z-5500 samo da lupa nego i zbog neke određene kvalitete koja prvenstveno dolazi do izražaja prilikom gledanja filmova.

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/

4 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Vido kaže...

Slažem se sa svime, naravno. I zahvaljujem što si elaborirao što sam i ja namjeravao reći pred par postova u vezi kvalitete, izobličenja etc., ali sam bio prelijen detaljizirati jer sam na brzinu na mobitelu sklapao post. :P

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice