Žanrovi u igrama

poruka: 11
|
čitano: 9.725
|
moderatori: DrNasty, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Žanrovi u igrama

Igre su danas jedan od najboljih i najpopularniji izvor zabaveCool.
Mogu se igrat na konzolama:PS3,XBOX 360,Wii...
I naravno na PC-u,igre su danas naravno sve zahtjevnije,pa „jedu“jako puno,za neke FPS-ove kao što je Crysis(miljun puta spominjan),potrebna je „zvijer“ od PC-a,ali to ne znači da drugi žanrovi nisu zabavni,dapače tu su RPG;RTS,MMORPG,akcijske igre sa legendarnim Super Marijem...
Danas proizvođači igara imaju strahovito velike profite koje su naravno dobili na igrama,kao za PC,tako i za konzole.
--
Igre-žanrovi
--
Akcijske igre
Primjer: Super Mario
Zabavne igre u kojima glavni lik radi razne „stvari“.
To je najjednostavniji žanr među igrama.
Danas se većinoma rade u Macromedia Flash-u.
--
Avanture
Primjer: Monkey Island,Broken Sword
Počinju se razvijati 1970. Godine
Tijek igre:vi ste glavni lik i postupno otkrivate tajne a do toga dolazite tako da otkrivate dio po dio.
--
Arkade
Primjer: fliper,stolni nogomet,pikado
Fliperi,ostali uređaji koji se nalaze u kafićima...
--
Simulacije
Primjer: Microsoft Flight Simulator
Želi se dočarati npr.letenje da izgleda kao u stvarnom životu .
--
Simulacije letenja i vožnje
Primjer: Need for Speed(zadnja Pro Street)
Dočarava se vožnja automobila,uređuju se automobili,te vrste igre se puno prodaju.
--
Sportske igre
Primjer: Serijal FIFA,serijal PES
Možda i igre koje izazivaju najviše protivljenja od jednog korisnika neke igre do dugog korisnika suprotne igre(FIFA „user“ ne slaže se sa PES“userom“koja je igra bolja).
--
FPS-Frst Person Shooter
Primjer:Serijal Unreal Tournament,Crysis,serijal Call of Duty,Splinter Cell,Far Cry
Jedan između najboljih i najzanimljivijih žanrova u igrama.
Donose najviše zarade za proivođače.
--
RTS-Real Time Strategy
Prva igra izašla 1983.godine
Primjer: serijal World of Warcraft,Comand & Conquer,Starcraft,Age of Empires
Vi kao igrač upravljate jednom populacijom,razvijate je i nakraju se borite s njome protiv naravno neprijatelja.
--
RPG-Role Playing Game
Primjer: Diablo,Final Fantasy,Suikoden
Igrači odnosno vi upravljate glavnim likom,na način da ispunjujete neke ciljeve(naravno) i tako skupljate „bodove“ za nadograđivanje likova,na HR napravite neki poslić i otvara se vam novi.
RPG:Japanski(najčešće je glavni lik ratnik) i Zapadnjački
--
MMORPG-massive multiplayer online role-playing game
Primjer: WoW(World of Warcraft)-igra koja ima više od 7 milijuna korisnika,fanova,igrača kako hoćete
Najnoviji žanr među igrama-najbrže rastući žanr.
Besplatni MMORPG-evi su : Silkroad Online,Knight Online,Anarchy Online...

by Mario Novak
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.2.2008 20:04 (PCMaster).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Žanrovi u igrama

ja mislim da je super mario platforma

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Žanrovi u igrama
Pa neznam baš da je platforma,ali može biti :-)
17 godina
Žanrovi u igrama

Verujem da si kao primer RTS-a želeo navesti serijal Warcraft, a ne World of Warcraft. Smijeh

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Žanrovi u igrama

mogu se kladit u milijun eura da je super mario platforma, kužim se malo u žanrove, trebalo mi je prije dok sam programirao igre...

ništa osobito (programirao sam u gamemakeru, ali ipak i tamo treba znanja)

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Ivan(4) kaže...

Verujem da si kao primer RTS-a želeo navesti serijal Warcraft, a ne World of Warcraft. Smijeh

NE, kao RTS CoH, a Need For Speed nije simulacija nego arkada!

Intel E4400 @ 3204(359*9) & 1.36V w/ TT BigTyphoon || Gigabyte P35-DS3 rev 1.0 F12 || 2*1GB KingMAX 800@890 MHz CL4 & 2.1V || PowerColor X800XL 430-1000 MHz || Hitachi T7K250 @ 7200RPM || LG GSA-H10A || Codegen 480X || CustomCase + 120 mm TT || Logitech Mouse & X-210 sound || Philips 200WS @ DVI ||
17 godina

Imam zamjerke na skoro svaku kategoriju tu napisano, no posto bi to ispao duzi post od ovog nacinjenog, evo samo par komada da demonstiram:

akcijske igre - Super Mario nije akcijska igra da se covjek postavni na glavu te se akcijske igre danas pretezno ne rade u flashu. Isto tako, ako se i mislimo na arkadne igre ili platformere, ovo o flashu opet nije tocno.

arkade - ovo sto se nalazilo u kaficima zvale su se arkade zbog americkog naziva "arcade", sam naziv zanra akrada je nesto skroz peto.

FPS - splinter cell nije FPS nego akcijska igra. To sto autor posta misli da su najzanimljivije i najbolje igre medju svim zanrovima, to je subjektivno...

RPG - opet, ne znam od kud se cupa da je u JRPG-ima glavni lik obicno ratnik.

MMORPG - WoW je premasio 10 milijuna pretplatnika.

Gomila zanrova fali, a i danas je problem sto skoro niti jedna igra nije "cista". Isto tako, od kud one godine dolaze? Wikipedia? Jer velika je razlika da li je prvi RTS izasao 83. ili kada te na sto je to licilo. Recimo, prvim pravim RTS-om oduvijek se smatralo Dune II jer je utemeljio ono sto i danas radimo u njima. Uglavnom, prevelika tema (o kojoj su knjige napisane) za jedan forum.

Recenzent, urednik, Bugovac, ljubavnik - ne nuzno tim redoslijedom
17 godina
neaktivan
Žanrovi u igrama

Ja bih onda ovako postavio temljne žanrove:

Strategije (TBS, RTS, management, tactical)

Simulacije (racing, naval, flight, space...)

RPG (MMORPG, action RPG)

Akcijske (FPS, TBS, tactical shooter, stealth, hack n' slash)

Avanture (pont n' click, action)

Ostale  (sport, arkade, puzzle, party, simsoidi...)

Dakle,  svaki  od  temljnih  žanrova  se  grana  na  određeni  broj  podžanrova.  Naravno  uizmamo  u  obzi  i  sve  češću  pojavu  raznih  crossovera,  tj.  hibridnih  žanrova  koje  nema  smisla  posebno  navoditi.

0 0 hvala 0
17 godina
Žanrovi u igrama

Ne bi htio da se nitko uvrijedi, al ovo je dosta loše napisan članak, post, kako god to želite nazvati.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.2.2008 15:28 (Christian).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Christian kaže...

Ne bi htio da se nitko uvrijedi, al ovo je dosta loše napisan članak, post, kako god to želite nazvati.

Istina, strategija nikako nije warcraft, prije coh ili world in conflict, homeworld...a onda tu opet dolazimo do mijesanja zanrova pa imam tbs,rts...bla bla...sve u svemu na slazem se bas s listom. To je kao rec za red alert da je strategija lol. Mislim je al ono...kuzite Cool

...:::MB Gigabyte M55S, AMD Athlon X2 64 4000+, 2x1GB Kingmax 800Mhz,Gainward GeForce 7900GS 512MB,160GB & 250GB Seagate Baracuda & 750GB WD external,Foltron 500W Blue,Thermaltake Soprano case,MX518 gaming mouse,Audigy2,Samsung SyncMaster 226BW,2X Pioneer DVD/RW:::...
17 godina
neaktivan
Simulacija vožnje NFS:Pro Street ?
Ti nkad nisi čuo za WTCC, Colin-a,TOCA Race Driver, GTR ... pa kud baš NFS
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice