Nisam nikakav fanboy i nije mi cilj pokrenuti neku žustru raspravu i izazvati reakciju jer znam da bi se tako moglo doživjeti pa se odmah ograđujem, ali evo, probao sam demo i FIFE i PES-a na PS4 i PES mi je jednostavno bolji sto se tiče gameplaya, ne znam, ukusi su različiti, svakom je nešto drugo više ili manje bitno pa neću reći da je općenito bolji. FIFA ovako na prvu izgleda fenomenalno, prezentacija, kao da gledam na televiziji, statistike po ekranu, slike igrača, komentatori, grafika, modeli igrača, ali ne znam, kao da ljudi koji su radili sam gameplay znači ono što se događa na terenu nisu nikad igrali nogomet niti ga duže gledali. Sve je nekako fliperasto, golmani mi ni nisu bili toliki problem koliko movieju. Ali nakon PES-a koji djeluje i zabavnije, ali i bliže stvarnom nogometu, možda ima tih nekih animacija ili pokreta zbog koji neki ljudi kažu za PES da je robotski, ali su brzina igre, fizika lopte i još neke stvari koje ne mogu ovako precizno opisati puno bolje pogođene. Osim toga, nemam osjećaj da je svaka ekipa barcelona, u FIFI čak i kad stavim na slow imam osjećaj da je igra prebrza.
Što je najbolje, žao mi je zbog toga, jer mi je cilj igrati što bolju nogometnu igru, a kad vidim kako fifa izgleda izvana i kako bi mogla biti dobra da je gameplay odličan baš mi je krivo. Sad sam u teškoj dilemi, koju igru kupiti, mislim da će na kraju biti PES, nisam ja takav brijač na FUT kao većina ljudi, ali ono, vjerujem da su i ostali modeovi i FIFI opširniji i detaljniji. Meni je recimo košarka broj jedan, onda je razmak pa su svi ostali sportovi, i ovaj 2k17 je tako fenomenalna igra da mislim da ni neću toliko vremena posvetiti virtualnom nogometu ove sezone, ali opet, dobro je imati kraj sebe i nogomet za zaigrati, posebno kad ekipa dođe.
Gameplay treba uspoređivati pri igranju online protiv drugih igrača, a ne protiv računalnog protivnika ili prijatelja iz ulice.
Kao netko tko je igrao PES online preko 10 godina, smatram da je FIFA sad prestigla PES, kao što je PES prije 10 godina, u tadašnjem vremenu, bio prestigao FIFU.
PES je online previše precizan, može se povezati čitava serija duplih pasova bez problema, prevelik je utjecaj dubinskih lopti i osobito lob pasova koji uvijek prolaze, te je sa jačim klubovima moguće čisto napamet nabijati lob pasove s centra bez gledanja, a Ronaldo, Robben i ekipa uvijek istrče sami iza obrane. Kod branjenja u PESu, prevelik je utjecaj dvostrukog pritiska, pa se ekipa brani čitavo vrijeme samo držeći dvostruki pritisak i okruživanjem igrača koji ima loptu odmah sa 3-4 svoja. PES online je prebrz i forsira se samo što brža igra bez ikakvog kombiniranja i složenijih akcija, praktički igra samo brzih krila i napadača.
FIFA je kompliciranija i realnija.
PES nema filter ekipa po sanzi, pa u online ligama 90% igrača igra samo sa 4-5 najjačih klubova, pa svaku tekmu igraš samo protiv, Reala, Barce, Pariza, dok u FIFI možeš uzeti npr. Rubin Kazan i spoji te s igračem koji je odabrao npr. Eintracht Frankfurt.
Jedina prednost PES-a je to što ima reprezentaciju Hrvatske i Dinamo, u svemu ostalom bolja je FIFA-a.
Moje skromno mišljenje.
Igrao sam original FIFU 2004., 2005. online, imam još uvijek originale. Imam original Fifu 07. Imam sve PES-ove od 2005. - 2016. originale i igrao sam ih godinama online.
Igrao sam FIFU 2106. online preko Origin Accessa.
Tako da ne govorim bez argumentacije i na prvi dojam.
Ne bih se složio, zašto bi to trebalo biti tako? A što se tiče dubinskih lopti i lob pasova, pa nije li famozni l1 trokut jedna od stvari na koju su se igrači FIFE najviše žalili. A i dodavanja se mogu lako povezivati, nisam baš siguran da je to segment koji ih razdvaja.
"Fifa je kompliciranija i realnija". Po čemu to, evo zadnja FIFA u kojoj sam online baš dosta igrao je bila FIFA 15, i tamo je glavna fora bila nabijat duge lopte, što sami troku, što l1 trokut i u napadu imat ili aubameyanga ili ramosa ili nekog trećeg sličnog i onda kad dobiju prostora možeš se pomirit da će biti velika prilika za gol u najboljem slučaju. Baš zbog takvih stvari sam više volio offline i uvijek ga više igram nego online. U onlineu će se uvijek isprofilirati određeni broj igrača, stil igre koji će biti idealni za tu tzv. metu, stil igre koji se jednostavno najviše isplati igrati i igrači koji mu najbolje odgovoraraju. Upravo zbog toga ljudi su uzimali pacere, u NBAju uzimaju atletske, skočne i brze igrače. Ja recimo uvijek volim biti drugačiji što se toga tiče, nikad nisam volio slijediti tu "metu". Pa sam tako došao do druge divizije bez ijednog od tih emenikea aubameyanga itd. Sjećam se da sam jedno vrijeme igrao s Kloseom, u obrani sam imao Mertesackera, u vezi je bio Pirlo mislim, uvijek ću radije igrati na svoj način makar i gubio više nego da igram s tim idealnim igračima nego pobjeđivao s njima.
Tako da, što se onlinea tiče, ti po tome mjeriš kvalitetu, tebi je to bitno, ali ne možeš reći da to vrijedi za sve.
ne igram tim stilom igre, uvijek koristim samo hrvatske igrače i uvijek se motam oko div3 - div2. mogu se dobiti i ovi koji forsiraju pace i to na vrlo jednostavan način, a takvi igrači kada se pogodi taktika nemaju alternativu i izgube

29.11.2010= Barcelona-Real Madrid 5:0