Europa Universalis IV

poruka: 550
|
čitano: 116.436
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Europa Universalis IV
Jonja kaže...

Nikoja se drzava ne moze mjerit sa HRE-om, tj. ne mozete osvajat drzave HRE-a. I to mi je super, jer tu ima masu drzavica od 1-2 provincije i stvarno bi bilo lako osvojit ih sve, ali ovako se one udruze u HRE, izaberu svog vodju (uglavnom Austrija) i deru po onome ko ih napada :D

I onda kad te drzavice iz HREa napadnu i izgube rat tj. uzmes im dio il cjelu drzavu pa te Austrija izkara ko mladog majmuna jer si diro HRE.. Neprocjenjivo lol..

Nego vidim da igrate s Japanom dosta, jel moze neki savjet kak bi bilo najbolje pocet prvih par godina?

Svi smo mi Mentalist // R.I,P. EP
15 godina
neaktivan
Don Strongtoni kaže...
Jonja kaže...

Nikoja se drzava ne moze mjerit sa HRE-om, tj. ne mozete osvajat drzave HRE-a. I to mi je super, jer tu ima masu drzavica od 1-2 provincije i stvarno bi bilo lako osvojit ih sve, ali ovako se one udruze u HRE, izaberu svog vodju (uglavnom Austrija) i deru po onome ko ih napada :D

I onda kad te drzavice iz HREa napadnu i izgube rat tj. uzmes im dio il cjelu drzavu pa te Austrija izkara ko mladog majmuna jer si diro HRE.. Neprocjenjivo lol..

Nego vidim da igrate s Japanom dosta, jel moze neki savjet kak bi bilo najbolje pocet prvih par godina?

Prve godine su najdosadnije dok ne anexiras sve vazale. Al nakon toga samo udres po koreji, kini i machuriji jer ti niko ne moze nista s obzirom koliko si bogat, a i nemaju brodovlja da dodju do tvoje drzave. Da sa 100% warscore-om mozes anexirat cijelu drzavu, ja bih imao cijelu Aziju, al jbg moras ic pomalo, koreju je prelako uzet jer su mala drzava, al ove okolo u par ratova sredis :D. I nema toliko pobuna ko u Europi, mada poslije bude gore nego u europi kad ti pocnu katolici dolazit xd, po 50 regimentsa mi se dize svaki dan ali ne samo tako nego dodje ona poruka kao pismo. Al eventualno dosadi jer jednostavno nemaju sta trazit ostale drzave pored tebe. Kad sam prestao igrat bio sam 9. drzava po rangu, s obzirom na penale to je super super jer imas kao penal za to sta si azijska kultura.

LoL acc THCJoshi
17 godina
neaktivan
Apachy kaže...

ja isto haračim s abizantom, napokon potjerao otomane u malu aziju, ostali samo u albaniji.

kako pozovem države u koaliciju protiv njih? znači odem na diplomaciju kod otomana, kliknem form coalition against, i sad čekam, nis se ne dogada, georgija  je ušla bila godinu i izašla... jel mogu pozvat recimo austriju, mamluke i zlatnu hordu?

koaliciju stvaraju države koje su ugrožene od neke države, znači susjedi koji se boje opasnog susjeda (uglavnom tebe)

ako želiš jake saveznike protiv otomana onda trebaš Aliansu => puno diplomatskog rada

španjolska lako ulazi u savez sa bizantom, ali austrija jako teško - obično te austrijanci obilježe za rivala

probaj uzeti ruse u savez i drži na oku austriju i nedaj joj da formira HRE, inače budeš imao grdih problema kasnije

ali bizant se lako može širiti u aziju i afriku, pa samo ostaviš na miru HRE - ja im obično lupim warning i formiram koaliciju protiv HRE i onda više ni prstom ne mrdnu

Kaj se tiče ratovanja protiv HRE pazite na dvije stvari

a) core mora biti vaš, ako nije ASAP izgradnja

b) odmah nakon izgradnje core pokrajina mora napustiti HRE (imate tamo u opciji provincije grb HRE i jedan crveni "-") inače će vas napasti sve države članice HRE

Ako neko igra sa Burgundijom => saveznik vam je

a) austrija

b) španjolska

ne napadati kao burgundija države HRE (osim ako vas ne uvuku u rat) napadni francusku

17 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

oprostite za dupli post ali ovo nema veze sa prethodnim noćašnjim odgovorom

http://www.gamerswithjobs.com/node/115809

najbolji prikaz kako igra djeluje na nas {#} i vjerojatno će se mnogi prepoznati

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Pozdrav, evo da se i ja malo uključim.

NAPOMENA: Pripremite se na zid teksta. Čitajte na vlastitu odgovornost. Slobodno preskočite na pitanja koja nisu usko vezana za TEKSTOŠTINU koju sam napisao.

ONCE UPON A TIME

Kao i svaki pravi i pošteni Rvatina zapčeo sam igru sa Mađarskom... samo da 'oslobodim' Hrvatsku i nastavim igrati s njom preko sejva .

Prvi pokušaj igranja je bio sa šiframa {#}  kako bi lakše pohvatao razlike između trojke i četvorke, a i da malo haračim oko sebe {#}. Čak i uz 'blago' korištenje cheatova je izazov igrati sa relativno malom nacijom gdje vam vreba opasnost sa svih strana, a ograničeni ste i vojno i ekonomski i diplomatski.

Nakon malo upoznavanja sa promjenama u odnosu na EU3 vratio sam originalne hr provincije, i malo okolnih,,, i još malo.
Da se ipak zadržim povijesnih okvira, jer ovo je ipak simulacija, i to vrlo vrlo dobra uz sve svoje bugove i nedorečenosti; krenuo sam u kolonijalne vode, i to drito prema Americi... ili ipak ne. Uspio sam doći samo do pola puta (čak i uz pravo korištenja portugalskih luka i neprestano popravljanje brodova), tako da sam skrenio prema Americi Donjoj. Istina, nisam se previše trudio te sam sigurno nešto previdio (tip broda ili loša ruta??).
Kolonizirao sam prvu moguću provinciju, nastavio istraživati Ameriku kopnom, malo se borio sa Austrijom (čovječe, ni šifre ne pomažu, strašni su, i onda im se još spawnaju tri stacka od 10+ rebelsa koji na kraju mene tuku {#}). A onda MOJ saveznik, Bohemija, koja je MENE pozvala u rat, sklopi bijeli mir ?? (white peace) u moje ime, iako sam (mislim) to u postavkama isključio, i time izgubim sve do tada osvojene provincije.
Ali nema veze, ionako je prvi pokušaj bio samo proba. Vidio sam što sam htio, skužio sam što sam mogo, pa sad.... vrijeme za drugi pokušaj.

U drugom pokušaju (nakon oslobođenja od Mađarske) sam shvatio surovu stvarnost igranja bez šifri s državom sa šit ekonomijom, šit vojskom (koje ni nema na početku), i šit položajem jer sam i dalje vazal Mađarskoj, tako da mi uzimaju i ono malo prihoda što imam. Šit šit šit.
Ali zacrtao sam si cilj, za početak neću graditi vojsku a i kad ju sagradim održavanje ću staviti na 0% osim ako ne bude potrebno drugačije, riskirat ću napade okolnih država a diplomacijom se vezat sa Austrijom.
Kao prvu ideju uzet ću Exploration koja će mi omogućiti koloniziranje.

Politiku na kopnu sam totalno zanemario, jer sredstava za rat nemam, a prvotna ideja da preko vazalstva aneksiram Dubrovnik je propala kad sam skužio da to nije moguće jer su oni Merchant Republic . U međuvremenu između mene i Osmanlija je ostala samo Bosna i samo je pitanje kad će pasti. Sad čekam daljnji razvoj situacije.
Nakon sporog početka i čekanja da mi istekne vazalstvo s Mađarskom, tj. preko sejva sam se uslobodio {#} , i skupljanja dukata za brod i malo vojske, dočekao sam priliku krenuti u istraživanje nepoznatog.

Što se tiče kolonizacije, odlučio sam zbog manjka sredstava krenuti na Zapadnu Afriku. Sa prihodom od manje od 1 dukata mjesečno uspio sam si priuštiti jedan transportni brod i 4 000 vojnika. Od Maroka sam dobio kopneni pristup i ondje se iskrcao te krenuo prema jugu.
Prvu slobodnu provinciju sam očistio od domorodaca (ne znam dal je to pametno), uzeo sam Basin Rights od Maroka na jedan mjesec samo da započnem koloniziranje i otkazao ga prvom prilikom jer sa šit ekonomijom kakvu imam i bez tih izdataka sam jedva u plusu.
Iako nisam obraćao pozornost što sam kolonizirao, kasnije sam skužio da je to trgovački čvor koji mi je kasnije donosio znatno više dukata negoli Dubrovnik (0.44). Nakon kompletne kolonizacije sam opet morao uzet Basin Rights da napravim core, al ovaj puta od Portugala jer izgleda da Marokom vlada žena koja se naljutila što sam otkazao prvi put sa njom pa mi nije htjela opet dat.

Ali nisam se zaustavio na toj jednoj koloniji već sam nastavio dalje prema jugu. Naišao sam na veliki Mali i tu je nastao preokret. Na brojnim forumima i stranicama sam pročitao da postoje neotkrivene države koje sjede na hrpi novaca i koječekaju... traže... žele da budu nađene od neke europske države koja će taj novac preuzeti milom ili silom. E pa Mali je jedna od tih neistraženih država, a ja sam jedna od onih Europskih država {#} .
Nakon što sam malo podebljao vojsku na 8 regimenata potrošivši opet ono malo dukata što sam u međuvremenu skupio i malo ušavši u crveno, vratio moral na 100%, stavio najboljeg generala kojeg sam netom dobio, krenio sam sa 'istrživanjem' Malija.
Prilikom ratovanja sam primjetio da moj general prilikom ulaska (znači samo ulazak, nikavo zauzimanje provincije) u neprijateljsku provinciju 'loota' iliti pljačka tu provinciju što mi je samim maršom kroz njihovu državu priskrbilo stotinjak dukata (5-10 po provinciji). To me pozitivno iznenadilo jer koliko se sjećam to nije bilo u EU3 a i broj pokraj dukata koji sam nakon toga imao bio troznamenkast {#} .
Nakon što sam 'istražio'{#}što se istražiti dalo, mirnim putem sam uzeo još nekih stotinjak dukata, iako sam očekivao da ću moć više jer i dalje imaju 2k dukata u blagajni (odaklen im samo tolke pare {#} ).
Ovaj put sam uzeo i dvije provincije, ali one me samo koštaju da ih core-am, pa ću potražit neko bolje rješenje.

Nadam se da ću ih i dalje u petogodišnjim intervalima posjećivati i pomagati im.

I to je to zasada. Sa nešto boljnim stanjem u blagajni ću se pripremiti za posjet Sulejmana, Šeherezade i Hurem (ili Hureme?). Nastavit ću kolonizirati Afriku, Amerika mi je malo riskantna i neznam dal nešto više time dobivam.

THE END

A sad pitanja na koja ste, ako ste bili imalo pametni, odmah preskočili. Iako bi odgovore na neka mogao i pronaći na netu, toliko toga sam pročitao da me sad već više odbija čitanje raznoraznih manuala i guideova.

1. Kakva su vaša iskustva ako ste igrali sa Hrvatskom, savjeti, šta treba napravit, šta ne.... Kojim putem ste krenuli? Koje ideje ste odabrali? Savjetnici, koliko, koji, ipak su skupi? Kako se nosite sa susjedima? S kim biti dobar, loš, zao?

2. Sustav trgovanja je drugačiji, i mislim da ga i dalje ne razumijem u potpunosti. Iako su samo dvije opcije, collect i steer, nisam siguran kako maksimizirat svoje prihode kroz trgovinu. Da se ograničim na igru sa CRO, pretpostavljam da (sa one 4 originalne provincije) trebam od Venecije skupljat (collect), dok bi sa drugim trgovcem mogao skupljati od Beča ili Dubrovnika; oba daju približno isto (mizernih 0.07 manje više dukata) jer mi jedna provincija pripada njima.
Što bi se dogodilo kad bi stavio da jedan trgovac preusmjerava trgovinu od Beča/Dubrovnika prema Veneciji? Da li bi mi i koliko više dukata prvi trgovac zarađivao u Veneciji?

3. Kolonizacija.... Kojim putem krenuti? Amerika? Pokušati preko Creeka? Ili poslušati Severinu pa u Afriku?
Šta raditi sa domorocima? Do koje agresije ih se vrijedi držati i jel ima koristi?
Znam da se pojavi event tu i tamo ako ih ima da mi povećaju tax values, ili da ih se 200 priključi koloniji, ali isto tako nekad se i pobune. Savjeti?

4. Kolonije... očekivao sam više. Očekivao sam da će biti izvor bogatstva i da će mi se igra srušit koliko ću imati puno dukata, a na kraju... a još ih i treba uzdržavat prvih deset godina sa 0.66 dukata mjesečno, što mi opterećuje ionako loš proračun.
Na kraju sam ipak skužio da su tu zbog trgovine, preusmjeravanja lanaca, usmjeravanja prema jednom čvoru, al to se opet veže na prvo pitanje jer mi trgovanje i nije baš najjasnije.

5. Zgrade... Sa malim prihodima potrebno je dobro paziti gdje i šta graditi? Tako da... gdje i šta graditi? Jedan armory koji će mi služit za jeftiniju/brže regrutiranje i jeftinije održavanje. Marketplace i temple redom po provincijama koje imaju najveći taxvalue.
Nije problem ako imate prihode 5+, ali sa 0.5-1 (u najboljem slučaju, zbog 2 savjetnika) je skupljanje para za zgrade dugotrajno.
A šta u kolonijama. Pretpostavljam ništa osim ako niste otkrili naftu. Od poreza nema koristi, možda jedino povećavat trade value.

6. Vojska.. Šta tu reći. Treba imati što više a što manje. Ovisno o politici. Imati dovoljno za obranu sa održavanjem na 50% za vrijeme mira. Agresivna igra sa Hrvatskom ne dolazi u obzir, osim ako niste vrhunski igrač.
Isto tako i brodovi. Oni mi nisu nikad 'sjeli' u EU serijalu, i izbjegavam ih gdje mogu, iako nude puno mogućnosti. Jedno pitanje: kako koristiti lake brodove u svrhu poboljšavanja trgovine, kad se i kako isplate?

7. Kakve su šanse diplomatskog pripajanja drugih zemalja. Jedino mi Dubrovačka Republika pada na pamet, ali tek kad sam ispunio sve uvjete pisalo mi je da ih ne mogu vazalizirati jer su oni Merchant Republic. I još jedna stvar, uspio sam odnose dogurat na +185, a treba +190. (Are you f***ing kidding me?). Iskoristio sam sve diplomatske mogućnosti koje imam (pretpostavljam). U savezu smo, isti neprijatelji, royal marriage je tu, nesjećam se sad što sve. Ugl. dao sam im poklon da dođem do tih +190 da mi tek onda kaže da mi nemogu biti vazali .

I to je sve...

.....you wish

Možda imam loš pristup igri jer pokušavam na svakom području nešto postići, dok je cilj odabrati jednu stvar, i u njoj se specijalizirati.
Bilo to trgovanje/kolonije, čista trgovina, diplomacija, vojni pristup (pretpostavljam svima najdraži) ili nešto treće. Za to je potrebno odabrati i državu koja će vam odgovarati po stilu igre i težini.
Potrebno je prihvatiti da nije isto nešto postići sa Austrijom/Francuskom ili nekom drugom megadržavom, ili sa Hrvatskom s kojom trebate igrati sate i sate (real life time) ili stoljeće (ingame time) da dođete do njihove razine.

Ali igra pruža iznimno iskustvo onome tko uživa u ovom tipu igre i svatko si sam može zadat cilj koji hoće ostvariti i tražiti zadovoljstvo u ispunjavanju istog.

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.9.2013 13:40 (Kuschnyer).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nisam igrao puno previse s Hrvatskom, ali ne bih preporucio kolonijalizaciju odmah. Prvo uzmi trade ili neku ideju koja ce ti donosit novac jer ti je prijeko potrebniji nego tamo neke provicnije u africi koje ti daju 0.01 golda po mjesecu. Druga stvar, moras skuzit da ces se u 80% slucajeva morat sukobit sa turcima i da ce te zgazit ako nisi bio dovoljno pametan. Prvo, osvoji bosnu, srbiju i sve sta mozes uokolo, i veneciju isto ako malo bude ratovala okolo samo ju "zaskoci" jer ti trebaju provincije vise zbog vojske nego bilo cega drugog. I dobre odnose sa svima na zapadu od sebe, sa austrijom bez greske mozes imat alijansu, pokusaj i sa francuzima, spanjolskom jer kad dodju turci oni su ti jedina nada. Sad, amo rec da si ucinio sve sto sam rekao i ispadne ti ovakva drzava http://i.imgur.com/Jces337.jpg?1. Sad je kljuc imat alijanse i malo srece jer slijede turci, oboruzaj se dobro jer su najjaca nacija u igri u pocetku. I ako se uspijes obranit uz pomoc svojih europskih susjeda, slobodno mozes nastavit igrat i pocet kolonizaciju al brate to sto si ti igrao do 1600-te godine ostat ce ti jedino kolonije. A ako ne uspijes, kad tad ce doc neka europska drzava u "spas" i uglavnom te oslobode. Have fun.

LoL acc THCJoshi
17 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

evo, ja igram s toscanom trenutacno, i mislim da nije puno lakse nego s hrvatskom... ima pun k... okolnih provincija, cim se ojacas malo, svi ulaze u koaliciju kontra tebe, a austrija i venecija cekaju na sjeveru... al uspel sam, trenutacno su kolonizirani cijeli karibi i polovica sjeverne amerike, a u europi je pocel raspad sistema... spanjolska je ogromna, austrija isto, bohemija owna na istoku... ja sam uspel ujediniti italiju, cijeli poluotok je moj, al sad imam problema jer me svi u europi gledaju ko rivala, vise nema saveza nikakvih koje mogu sklopit... portugal, spanjolska i francuska me ne vole zbog kolonija, austrija jer sam odma do nje, a istok europe zbog proslih ratova... 

usput, moze se igrati s prihodima od 0.5 dukata, ja sam jedno 100-ak godina imal proracun u minusu, u tom slucaju ti je bitno dobro sklapat saveze i ulazit u ratove kontra malih susjeda koje mozes dobit i crpit pare od njih ugovorima za mir... ja sam se tak financiral sve do 1550-te negdje, dok kolonije nisu stale na noge... sad se financiram iz ratova s aztecima, domorocima i ostalim native narodima u kolonijama, u prvom ratu s incama sam dobil 4k dukata za mir... usput, u mojoj verziji alternativne povijesti, hrvatska je veca nego kaj je juga bila i trenutacno ratuje s austrijom za sjeverne pokrajine (jesam malo pomogel tu i tam s rebelim, al to je to... sad imam claim na throne njihov XD)...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Skibac kaže...

uir... usput, u mojoj verziji alternativne povijesti, hrvatska je veca nego kaj je juga bila i trenutacno ratuje s austrijom za sjeverne pokrajine (jesam malo pomogel tu i tam s rebelim, al to je to... sad imam claim na throne njihov XD)...

Da cesto se odvaja hrvatska od madjarske, al nikad nisam vidio da su bili veci od njih plus bosne.

LoL acc THCJoshi
17 godina
neaktivan
Kuschnyer kaže...

Pozdrav, evo da se i ja malo uključim.

evo ovako odoka

ako si mislio igrati na trgovinu, odabrao si krivu državu Croatia je na lošem strateškom mjestu, okružena groznim susjedima i igra je jako teška

za trgovinu bi ti bila bolja venecija ili još bolje fladrija

a sad odogovori:

1. trebaš ih ako je kralj ispod 3-3-3, ako imaš love uzmi onog za +3, ali skup je ko sam vrag, zapravo dok ne dođeš na lev 15 ili više, do onda bude dobar i ovaj +1

ako igraš sa RH, budi u dobrim odonsima sa austrijom i sa španjolskom (jedino će te one obraniti od turaka)

2. trgovina

barque/ fregate - pojačavaju trgovinu, što ih više imaš u nekom centru više love ide tebi

trgovac - može biti u dva moda

collecting - skupljač - ako nije tvoja glavna provincija imaš penale, ako nije uopće tvoja provincija još više penala

transfer - prosljeđuje dalje - ako ima nekoliko ruta možeš kliknuti kojoj rutom da ide roba, efikasnost ovisi o broju i tipu brodova koje imaš tamo

3. ako igraš kao hrvatska, bolje afrika, pa onda južna amerika (sjeverna amerika je problem - kad se stvore USA ostaješ bez pokrajina)

4. kolonije trebaš uzdržavati dok se ne pretvore (prerastu) u provinciju, sorry nema druge, tako je igra koncipirana

5. kod svake zgrade ti pokaže koliko je + u provinciji ako je sagradiš

znači prvo gradiš u bogatim provincijama, a kasnije u siromašnim

u kolinijama radiš isto zgrade, samo tamo ti ne prikazuje tax, već Tarife,

i kolonije sa šečerom, kavom, duhanom donose strašan profit + dodatne bonus modifajere

6. ako složiš dobro kolonije, možeš tokom igre prebaciti kapital u koloniju i napustiti europu u potpunosti

7. preko royal mariange može pripojiti bilo koju državu u spretnom razvoju događaja, ja sam kao nizozemska tako dobio na dlanu cijelu francusku, bez ispaljenog metka, pa ti sad misli

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.9.2013 16:16 (Darky).
17 godina
Europa Universalis IV

Igram sa http://eu4wiki.com/Vijayanagar i uživam oformio sam Hindustan i sada cu rokat po ostatku svijeta. Izuzetno sam bogat i moćan... mislim da ću osvojiti svijet (igram bez cheatova.)

Keep Calm and Carry On
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.9.2013 17:05 (toxic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Jonja kaže...
Skibac kaže...

uir... usput, u mojoj verziji alternativne povijesti, hrvatska je veca nego kaj je juga bila i trenutacno ratuje s austrijom za sjeverne pokrajine (jesam malo pomogel tu i tam s rebelim, al to je to... sad imam claim na throne njihov XD)...

Da cesto se odvaja hrvatska od madjarske, al nikad nisam vidio da su bili veci od njih plus bosne.

ne samo bosna... i srbija, makedonija, albanija, dio grcke, madjarske, cak su jedno vrijeme do instanbula bili, al su onda turci iskoristili rat s austrijom da vrate dio juznih pokrajina

17 godina
neaktivan
toxic kaže...

Igram sa http://eu4wiki.com/Vijayanagar i uživam oformio sam Hindustan i sada cu rokat po ostatku svijeta. Izuzetno sam bogat i moćan... mislim da ću osvojiti svijet (igram bez cheatova.)

uživaj dok ne stignu portugalci, englezi i španjolci, kad stignu dobro će te izdevetati {#}

17 godina
Darky kaže...
toxic kaže...

uživaj dok ne stignu portugalci, englezi i španjolci, kad stignu dobro će te izdevetati {#}

ma mogu mi ga p...t :)

Keep Calm and Carry On
17 godina
protjeran
Europa Universalis IV

Razočaran Total War Rome dujom odlučio sam kupiti ovu igru pa me zanima koliko mi treba vremena da se uhodam. Ovo mi je prva Paradoxova igra i čini mi se dosta kompleksna. Ima li negdje nekakav dobar tutorial video ili nešto slično...

život je sladoled, liži ga, pazi da ti ne kapne na gaće, ako kapne, ne brini prat će oni deterdžent koji skida sve maće
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Prince-Artas kaže...

Razočaran Total War Rome dujom odlučio sam kupiti ovu igru pa me zanima koliko mi treba vremena da se uhodam. Ovo mi je prva Paradoxova igra i čini mi se dosta kompleksna. Ima li negdje nekakav dobar tutorial video ili nešto slično...

Igra nije komplicirana uopce kad se mrvu uhodas. A moja preporuka je da igras, a kad te nesto zanima guglas. I doci ces na svoje.

LoL acc THCJoshi
16 godina
Prince-Artas kaže...

hehehe ista stvar kod mene samo ja još nisam kupio igru :D

Stranice su trenutno nedostupne.
17 godina
neaktivan
Prince-Artas kaže...

da se uhodaš, pa recimo to ovako

kreneš sa francuzima kao njub i kad počne reformacija gotov si {#}

ona kreneš sa portugalcima, i bankrotiraš nakon 10 godina

pa kreneš sa austrijancima, onda te kao klipana izdevetaju turci {#}

onda ti prekipi pa kreneš sa englezima i napraviš stratešku pogrešku (osvojiš ameriku cijelu, pa ti se stvore USA i opet dobiješ batina {#} )

i kad dobiješ jedno 30x batina počneš igrati kao Bizant pa izdevetaš turke i austrijance, otjeraš Papu iz Rima i postaneš faca broj 1 {#}

tutorijala imaš na kile po youtube, ali baci pogled ovamo tu imaš 1. epizodu od 20 ukupno uvodnog tutorijala na dnu posta (računaj na nekih 12 sati videa o igri)

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.9.2013 23:55 (Darky).
17 godina
neaktivan
Prince-Artas kaže...

preporucam castillu za prvo igranje, dosta je tesko failat s njima...

17 godina
Europa Universalis IV

Ja bi čak rekao i da je dobro failati par puta s nekim nacijama da se pohvataju konci. No jednom kada shvatiš većinu stvari, jer i ja sam nakon godine igranja tek otkrivao nove stvari u CK2, e onda je nemoguće opisati kako je igra zabavna.

It is better to be hated for who you are, than to be loved for someone you are not.

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Jedna stvar sta me jako nervira oko igre je ta da npr. ja idem objavit rat Hansi, vidim samo su allied sa Poljskom, kazem okej, mogu ih obje satrat i objavim im rat, kad odjednom sam u ratu protiv pola Europe... Sklopili 10 alijansi u milisekund mislim ono, kako da uopce igram bez loadanja prijasnjih sejvova?

LoL acc THCJoshi
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

možda je hansa dio hre, pa si odmah u ratu sa svim članicama i austrijom, koja odmah na početku ima jedno 35 regimeta + svi ostali, jos ako imaju saveze...

ali da, nekad se i meni znalo dogodit da zapocnem rat, i taman da cu ga zavrsit, gamad sklopi novi savez

kuku lele

0 0 hvala 0
17 godina
Europa Universalis IV

Hansa ti je član HRE, i nikada ne objavljuješ rat članicama HRE ako trenutni car nije u mnoštvu drugih manjih ratova jer znaš da će svakako ići u pomoć članicama. A i ne gledaj samo s kime su u savez na diplomacy screenu. Pogledaj kada ti dođe onaj ekrančić za objavljivanje rata, tamo ti je navedeno tko bi sve mogao uskočiti u rat na njihovu obranu. Pogotovo ako objavljuješ rat zemlji koja je suprotne religije od tvoje, jer ako postoji defender of the faith te vjere on u 99% slučajeva upada u rat, i skoro uvijek preuzima vodstvo u ratu što znači da može pozvati i svoje saveznike.

Long story short, stvari kod objave rata nisu nikada tako čiste kako izgleda, uvijek budi spreman za iznenađenja.

It is better to be hated for who you are, than to be loved for someone you are not.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

I ja sam clan HRE i derem po HRE-u vec 200 godina, veci sam od Austrije... Tako da od toga nista.

LoL acc THCJoshi
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Provjeri s kim je poljska u savezu, mozda oni mogu pozvat zemlje da im pomognu

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Europa Universalis IV

Jel netko probao igrat s Irskom? Ja sam uspio formirat Irsko kraljevstvo ali što sad? Prvi susjeg mi je Great Britain (Englezi osvojili sve i formirali). Prihoda nemam dosta da bih mogao izgradit močnu vojsku i zaratit s njima. Svi ostali su daleko pa ne mogu imat vazale, aneksiju i ostalo jer mi je za sve ograničenje "distance betveen borders". Uglavnom ako netko ima savjet...

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Azmo kaže...

Jel netko probao igrat s Irskom? Ja sam uspio formirat Irsko kraljevstvo ali što sad? Prvi susjeg mi je Great Britain (Englezi osvojili sve i formirali). Prihoda nemam dosta da bih mogao izgradit močnu vojsku i zaratit s njima. Svi ostali su daleko pa ne mogu imat vazale, aneksiju i ostalo jer mi je za sve ograničenje "distance betveen borders". Uglavnom ako netko ima savjet...

kolonizacija

17 godina
neaktivan
Jonja kaže...

Jedna stvar sta me jako nervira oko igre je ta da npr. ja idem objavit rat Hansi, vidim samo su allied sa Poljskom, kazem okej, mogu ih obje satrat i objavim im rat, kad odjednom sam u ratu protiv pola Europe... Sklopili 10 alijansi u milisekund mislim ono, kako da uopce igram bez loadanja prijasnjih sejvova?

jesi provjerio stanje koalcije protiv tebe?

onda članice HRE se brane međusobno

dodaj tome i dodatne alijanse

Znaš da se veli "politika je k...."

Jonja kaže...

I ja sam clan HRE i derem po HRE-u vec 200 godina, veci sam od Austrije... Tako da od toga nista.

ako si jako agresivan svi susjedi koje se "osjećaju" ugroženo znaju formirati koaliciju protiv tebe, a onda se tome može priključiti i neka velika sila, tek toliko da ti zabije nož u leđa

a objava rata jedne članice koaliciju automatski uvodi u rat sve članice

15 godina
neaktivan

Ma nisam ja toliko agresivan tj. jesam al kad core-am stanje se smiri i nisu toliko ljuti nakon nekog vrimena.. Ma trba te vidit sto sam napravio.. Pobio sam pola europe u tom ratu, sad sam veci i od najvecih.. Ako neka drzava hoce na sjever, ili sa sjevera na jug moraju me pitat za acces jer sam siri od Jaquesa Houdeka.. Mada me rebeli sad ubijaju moram malo smirit stanje xd. 

LoL acc THCJoshi
17 godina
Jonja kaže...

Ma nisam ja toliko agresivan tj. jesam al kad core-am stanje se smiri i nisu toliko ljuti nakon nekog vrimena.. Ma trba te vidit sto sam napravio.. Pobio sam pola europe u tom ratu, sad sam veci i od najvecih.. Ako neka drzava hoce na sjever, ili sa sjevera na jug moraju me pitat za acces jer sam siri od Jaquesa Houdeka.. Mada me rebeli sad ubijaju moram malo smirit stanje xd. 

{#}

Keep Calm and Carry On
17 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Jako zarazna igra. Kao i CK2, morao sam se prisiliti pogledati jedan i pol, dva LP filmića tek toliko da pohvatam neke stvari jer je tutorial baš osnovno. Prvi pokušaj optimistično sa Lensterom (ista pokrajina s kojom sam prvi put zaigrao CK2), ovaj put nije dobro prošlo. Drugi pokušaj Norveška, daleko najteži od Skandinavaca za igranje. U početku force limit tek na nekih 7, dok Švedska i Danska imaju 20. I šlag na tortu, Danska je glavna u pers. uniji sa obje države... Preživio sam do neke 1600. g., čak i kraće, što zbog Engleske, što zbog Švedske koja je na kraju pojela 80% mojih pokrajina, što zbog slabog trade položaja. Bilo je tu i početničkih grešaka i malo nelogičnosti u samoj igri (prekid bitnog alliancea s moje strane usred ničega taman prije nego što sam planirao rat).

Jedino me malo brine i muči force limit, jedini način za dizanje je bio preko templeova, ali u Norveškoj je to bilo samo 0.3 po templeu, što znači da za dodatnu tisuću trupa mi trebaju više od tri templea, a to mi je nekako previše.

Treba nać nekog novog sad, razmišljam o Aragonu...

The guy who wants too much risks losing absolutely everything. Of course, the guy who wants too little from life might not get anything at all.
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice