Znanost

poruka: 68
|
čitano: 12.384
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Znanost
snupix kaže...

negdje sam procitao da smo dosegli najvisu razinu inteligencije te da nam ona vise nece rasti.

Dosegli smo najvišu moguću, za više razine korištenja mozga treba nam 10 puta veća energija.

14 godina
neaktivan
djdomi kaže...
snupix kaže...

negdje sam procitao da smo dosegli najvisu razinu inteligencije te da nam ona vise nece rasti.

hmmm, a ono da još ne koristimo cijeli mozak?

mislim da ćemo kroz dugo godina bit inteligentniji..

"Ono da ne koristimo cijeli mozak" je retardirana floskula, tko ne vjeruje neka nagovori nekog neurokirurga sa niskom etikom da mu izvadi komad koji "ne koristi" pa da vidimo {#}

Vi veri veniversum vivus vici
14 godina
Bera kaže...
snupix kaže...

Dosegli smo najvišu moguću, za više razine korištenja mozga treba nam 10 puta veća energija.

To su nebuloze.

Zašto smo unazad 30ak godina izumili toliko stvari koje nismu u 300 godina prije.

Po tome, misliš da su ljudi u '70-im i '80-im bili manje inteligentni od nas?

Zašto nisu imali 8-jezgrene CPU-e tada? Zašto nisu tipkali po touchscreenovima?

Dok se god razvija znanost, tehnologija, proporcionalno se razvija i inteligencija i znanje...

Da bi nešto izumio, moraš prije svega biti inteligentan, a tek onda imati neka znanja...

Nismo mi još svoj planet istražili u potpunosti, a već srljamo (letimo) na druge.

Spustimo se na ZEMLJU i tražimo, gledajmo... 

Ako se slažeš, ne košta te ništa TU. Ako sam ti uz to pomogao, neka ti ne bude mrsko stisnuti i HVALA! ;)
13 godina
protjeran
djdomi kaže...
snupix kaže...

hmmm, a ono da još ne koristimo cijeli mozak?

mislim da ćemo kroz dugo godina bit inteligentniji..

morao sam kvotati oba posta jer su oba na svoj način pre-površna za ovakvu temu.

1.teško je predvijeti kako će nam se mozak razvijati za kojih par tisuća godina

2. potencijalna iskoristivost mozga je pojam  različit od pojma "mozak nam radi" 7% ili 10%

..kad bi nekom mozak radio samo 10% taj bi bio u teškim neurološkim problemima..odn bio bi čovjek biljka.

na MRI se vidi da mozak radi poptpuno, da je el. aktivnost prisutna u cijelom mozgu.

nego, gledam vijesti i proizveden je materijal 100X lakši od stiropora.

link

Prof.dr.sc glazbeni producent, (bez sluha)
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.11.2011 20:55 (Skot).
17 godina
moderator
Skot kaže...
2. potencijalna iskoristivost mozga je pojam  različit od pojma "mozak nam radi" 7% ili 10%

..kad bi nekom mozak radio samo 10% taj bi bio u teškim neurološkim problemima..odn bio bi čovjek biljka.

na MRI se vidi da mozak radi poptpuno, da je el. aktivnost prisutna u cijelom mozgu.

Riječ je o kruškama i jabukama. Činjenica je da  ISTOVREMENO ne koristimo 100% mozda - tek nekoliko desetaka (bilo na MythBustersima - sad sam zaboravio koja je cifra bila, mislim između 20 i 30 posto). No to ne znači da ne koristimo cijeli mozak, odnosno da nam netko može odstraniti dio mozga (70-80%?), a da sve bude OK.

13 godina
protjeran
Znanost

ima li tko neku bolju informaciju o dr Johnu Lorberu koji je vršio ispitivanja na nekom studentu s nekim oblikom hidrocefalusa kojem je mozak težio nekih 50-150 grama (normalan do 1,5 kg) imao Iq oko 126 i potpuno normalno funkcionirao.

ili je sve to malo prenapuhano ?

ne nađem ništa bolje od wikipedie

Ne volim opterećene ljude. Preduvjet opterećenosti je primitivizam a preduvjet primitivizmu je glupost.
16 godina
neaktivan
Skot kaže...

ima li tko neku bolju informaciju o dr Johnu Lorberu koji je vršio ispitivanja na nekom studentu s nekim oblikom hidrocefalusa kojem je mozak težio nekih 50-150 grama (normalan do 1,5 kg) imao Iq oko 126 i potpuno normalno funkcionirao.

ili je sve to malo prenapuhano ?

ne nađem ništa bolje od wikipedie

Davno sam to pratio,ima dosta zapisa o štakorima kojima je odstranjeno do 50% mozga pa su normalno funkcionirali.

U pravilu znanost je proricanje,studiranje uzorka ponašanja prošlih događaja kako bi se predvidjeli budući,istovjetni događaji,ovo ne isključuje dobrobiti takvoga posmatranja.Ali znanost je samo jedan smjer kroz koji mi istražujemo okolinu,međutim znanost postaje upitna zbog našeg problema kada o nečemu mislimo:govorimo ignoriramo sve ostale uzroke.Ili da postavim ovako;šta ima veću vrijednost svijest ili nervni sustav?Svijest operira u domeni input:output (pedagoški zvano "lažna dilema" "imam samo dvije opcije",navodim jedan primjer) da se poslužim takvim žargonom,nervni sustav operira sa 10 na 26-tu (nije moguće matematički izraziti pravu brojku) svim funkcijama tijela,svijest ima problem da sebi predstavi koliko je to npr. 10.000 ljudi ili jedinica nečega drugog.

Ili kada zapnete na nešto i krenete padati ko prvi reagira svijest ili nervni sustav?Ili kasnije dođe do svijest da ste mogli pasti?

I pravo pitanje već jako dugo u krugovima koji se bave psihologijom jeste:"Da li je svijest produžetak nervnoga sustava?"Ipak nam omogućuje da nagli podražaji prvo prođu filter (svijest) nakon čega odlučimo o akciji,kada recimo,pod utjecajem alkohola svijest kao filter se privremeno onesposobi;posljedice čitamo u crnim kronikama i izjava je uvijek ista "ne sjećam se da sam to uradio..."

Na ovu temu često u društvu razgovaramo,u pravilu znanost ne pokreće i odgovara na ovakve teme javno zbog negativnih pojava.

Pitanje je čega nema,to nam govori više od onoga čega ima npr. sjećam se prvih ushićenja o teoriji determinističkog kaosa,ali nitko nije pitao njegovu vrijednost?Gdje je samo moguć deterministički kaos;u vrlo uskom spektru;njegova vrijednost je ništavna u odonosu na kontekst tj. prirodu u cjelini tj. ako se kristali leda lijepo i čudovito slažu čineći uzorak;to ne kazuje ništa o determinističkom modelu ali dokazuje da je samo moguć u uskim temperaturnim uvjetima nigdje drugdje više.

Njegova vrijednost na jednu zaokruženu i puniju pojavu (Planet) je nikakva!Pa ipak se od toga pravi znanost.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 0:20 (Igor_76).
16 godina
neaktivan
Znanost
Još jednom se pokazalo da netreba slijepo vjerovati u ono što je do sada naučeno nego da to treba nadopunjavati...Znanje se stalno nadograđuje i znanstvenici bi stvarno trebali imati široko otvoren um za sve moguće nove rezultate :)
http://zerocool12-radio.net16.net/Index.html : http://forumi.hrzona.net/index.php
17 godina
moderator
zerocool12 kaže...
Još jednom se pokazalo da netreba slijepo vjerovati u ono što je do sada naučeno nego da to treba nadopunjavati...Znanje se stalno nadograđuje i znanstvenici bi stvarno trebali imati široko otvoren um za sve moguće nove rezultate :)

A što to konkretno se pokazalo i što se to u znanosti "slijepo vjeruje"?

15 godina
neaktivan
Znanost

kad smo vec kod mozga.malo stariji link ali nema veze.hrvati srusili stoljetnu dogmu o mozgu!

http://www.znanost.com/clanak/hrvati-srusili-stoljetnu-medicinsku-dogmu-o-mozgu/

17 godina
Znanost

Životni put Spirita, MArsovog rovera u 3 minute:

Pojeo ga Mars na kraju:)

13 godina
Znanost

Programming is understanding. – Kristen Nygaard
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 19:49 (royalhero).
15 godina
neaktivan
Znanost

U BUDUCNOSTI CEMO LEBDJETI NA OBLACIMA!!

http://danas.net.hr/znanost/page/2011/11/22/0281006.html

13 godina
neaktivan
snupix kaže...

U BUDUCNOSTI CEMO LEBDJETI NA OBLACIMA!!

http://danas.net.hr/znanost/page/2011/11/22/0281006.html

opet ce moci lebdjeti samo bogati,dakle zaboravimo setnju u oblacima!

15 godina
neaktivan
13 godina

A mi obično pućanstvo?, cvike i šuti{#}.

Programming is understanding. – Kristen Nygaard
13 godina
neaktivan
Znanost

najvise mi se svida ova zadnja recenica koja govori da ce donijeti napredak za igranje {#}

15 godina
neaktivan
Znanost

Hawking:Kolonizacija svemira ključ je za opstanak čovječanstva.

http://www.znanost.com/clanak/hawking-kolonizacija-svemira-kljuc-je-za-opstanak-covjecanstva/

17 da
2 ne
15 godina
neaktivan
Znanost

Možda ovu temu treba oživjeti - pa ako nekoga zanima kiša meteora, geminida, koji su ponekada intenzivniji  i od perzeida - http://www.zvjezdarnica.com/?akcija=dnm&id=1414 večeras je najveci intennzitet 

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
14 godina
Bera kaže...
snupix kaže...

Mislim da čovjek u jednom životnom razdoblju ne može postugnuti nešto što mu nije u mogućnosti.

Eto ja se bavim brejkom i meni je fascinantno kako ja(i osali brejkeri) možemo fizički uraditi nešto što "obična" čovjek ne može.

Mislim da ako čovjek želi nove "moći" to treba razviti kroz nekoliko koljena jer koliko sam primjetio sva bića kao i čovjek se prilagođavaju okolnostima.

Znači da npr čovječ živi 1000 godina pod zemljom. Kroz to razdoblje bi se vjerojatno fizički prilagodio i razvio nove "moći".

Mislim da isto vrijedi i za mozak. Imaš karnistar i ne možeš unutra ugurati više nego stane. Trebaš prvo razviti veći karnistar.

13 godina
neaktivan
tigerija kaže...
Bera kaže...
snupix kaže...

Mislim da čovjek u jednom životnom razdoblju ne može postugnuti nešto što mu nije u mogućnosti.

Eto ja se bavim brejkom i meni je fascinantno kako ja(i osali brejkeri) možemo fizički uraditi nešto što "obična" čovjek ne može.

Mislim da ako čovjek želi nove "moći" to treba razviti kroz nekoliko koljena jer koliko sam primjetio sva bića kao i čovjek se prilagođavaju okolnostima.

Znači da npr čovječ živi 1000 godina pod zemljom. Kroz to razdoblje bi se vjerojatno fizički prilagodio i razvio nove "moći".

Mislim da isto vrijedi i za mozak. Imaš karnistar i ne možeš unutra ugurati više nego stane. Trebaš prvo razviti veći karnistar.

je si li mislio na lubanju??

15 godina
neaktivan
sunshine0123 kaže...
tigerija kaže...
Bera kaže...
snupix kaže...

je si li mislio na lubanju??

nadam se da je mislio na veću sposobnost iskorištenje kapaciteta, ne nužno fizički veći mozak

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
15 godina
neaktivan
Znanost

http://www.znanost.com/clanak/otkriveni-tragovi-koji-upucuju-na-bozju-cesticu/

sto mislite o toj BOZJOJ CESTICI,hoce li je stvarno pronaci ili je to jos jedan neuspjeli pokusaj?(znam da vec postoji tema o tome)

14 godina
snupix kaže...

sto mislite o toj BOZJOJ CESTICI,hoce li je stvarno pronaci ili je to jos jedan neuspjeli pokusaj?(znam da vec postoji tema o tome)

Vrlo vjerojatno da se hoće nešto otkriti.
Pitanje hoće lito biti Higgsov bozon ili nešto drugo.

Ali ja neću otkriti nikada smisao ove rečenice:
"Još jučer dr. Fairbairn je rekao kako je jedno sigurno, a to je da danas nećemo s apsolutnom sigurnošću znati je li Higgsov". 

EDIT: što kažete na ovo? NASA objavila natječaj za projekt "Vučne zrake".

Ako se slažeš, ne košta te ništa TU. Ako sam ti uz to pomogao, neka ti ne bude mrsko stisnuti i HVALA! ;)
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.12.2011 15:03 (sudy_freak).
15 godina
Znanost

Oprostite na offtopicu no nemam nigdje drugo pitati. Možete li mi preporučiti par stranica(po mogućnosti na engleskom) za praćenje znanstvenih vijesti itd.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
17 godina
moderator
captain_soap_McTawish kaže...

Oprostite na offtopicu no nemam nigdje drugo pitati. Možete li mi preporučiti par stranica(po mogućnosti na engleskom) za praćenje znanstvenih vijesti itd.

Ne znam ih baš, ali recimo pogledaj: http://www.skeptic.com/

15 godina
neaktivan
sudy_freak kaže...
snupix kaže...

Vrlo vjerojatno da se hoće nešto otkriti.
Pitanje hoće lito biti Higgsov bozon ili nešto drugo.

Ali ja neću otkriti nikada smisao ove rečenice:
"Još jučer dr. Fairbairn je rekao kako je jedno sigurno, a to je da danas nećemo s apsolutnom sigurnošću znati je li Higgsov". 

EDIT: što kažete na ovo? NASA objavila natječaj za projekt "Vučne zrake".

a ja nikada necu shvatiti kako ti ljudi "cjepaju" te atome,kako ih ubrzavaju ispajaju te kako oni rade tu nekakvu antimateriju.ako netko zna neka napise.bas me zanima.

17 godina
neaktivan
snupix kaže...

a ja nikada necu shvatiti kako ti ljudi "cjepaju" te atome,kako ih ubrzavaju ispajaju te kako oni rade tu nekakvu antimateriju.ako netko zna neka napise.bas me zanima.

cijepaju jezgre atoma koje su toliko velike da se čak i prirodno raspadaju, ubrzavaju ih veeelikim magnetima, a antimaterija je ista kao i materija ali suprotnog naboja.... jasnije?

15 godina
neaktivan
(s)izgoreo kaže...
snupix kaže...

cijepaju jezgre atoma koje su toliko velike da se čak i prirodno raspadaju, ubrzavaju ih veeelikim magnetima, a antimaterija je ista kao i materija ali suprotnog naboja.... jasnije?

skoro pa mi je jasno ali ne kontam kako oni mogu CJEPATI nesto sto nemogu dotaknuti a kamoli vidjeti?

17 godina
neaktivan
snupix kaže...

skoro pa mi je jasno ali ne kontam kako oni mogu CJEPATI nesto sto nemogu dotaknuti a kamoli vidjeti?

evo pa vidi

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice