1 Jimi Hendrix
2 Eddie Van Halen
3.........................
4.........................
5.........................
ovu listu bih i sam tako složio.
dvojica gitarista koji su uveli svaki u svoje vrijeme revolucionarne tehnike sviranja gitare.
3.4. i peto mjesto ne znam ni sam koga bi stavio, jer ima jako puno genijalaca, no ovaj izbor mi je najlogičniji.
štreberi vole jedno a ljudi drugo,ako se sviranje gitare svede na štrebanje i čistu matematiku onda glazbu ne treba slušat već je ispisivat na ploču i čitat bez zvukova,sviranje bilo kojeg instrumenta ne može se gledat tehnički i tko može brže,više bolje i to treba ostaviti za sport,a ja kad slušam nešto onda me to treba inspirirati na mali milijun načina.
tako da kad netko dopre do mene kad svira gitaru,onda je to dobar gitarist a sve drugo su instrukcije iz matematike za štrebere.
jedan primjerž,dok sam bio mlađi sam si znao pustit ac/dc prije izlaska da me nabrije,a onda bi vani bio i za žene i za fajt jer mi to pjesme poput TNT-a naprave,a za neku drugu priliku je nešto drugo.
poanta je da uživaš u tome a ne da se natječeš,pa je to tko je bolji čista apstrakcija i irevelantno potpuno,svatko voli svoje jeb...!
aaa poceo sam slusat Buckedheada !! Najjaci nema mu ravnog (osim legendi = Jimi i ostali )
Svako ima razlicite ukuse i samim tim i favorite!Sam mi jedan ide na zivce Carlos Santana,covjek isto svira od 70´.Neznam dali ste slusali jednog bosanca,tacnije tuzlaka Emir Hot,strasan je momak!Jede gitaru,sad trenutno svira sa Mike Terranom u Londonu....
Strašan je Emir. Naslovna numera s njegovog albuma "Sevdah metal rapsody" (obavezno štivo)
Ozbiljniji muzičari s ovog topica su morali čuti za obojicu.
1. Jimi Hendrix
2. Dave Murray
3. Slash
4. Jimmy Page
5. Eddie Van Halen
hendrix i slash.....
di njih na top 1...
pa ima od njih boljih sigorno 40 gitarista... po čemu je slash tolko dobar gitarist? - po obradi godfathera, koju če svaki prosiječni gitarist odsvirat...
dajte ljudi nemojte stavljat nešto što "vi" volite na top jedan nego nešto što stvarno mislite da tamo pripada...
.. ja slušam metallicu, jazz i blues, i mozarta, po tome trebao bi kirka hammeta staviti na top1, a to ne radim nego stavljam satriania i vai-a kojima je muzika katastrofa i koju če rijetko kad i to one posebno prebrane staviti u cd-rom
šta hendrix svira s osiječajem... svira on s tripovima pa tako izgleda... di može izdrogirani mozak imat osiječaj za muziku? njega peru tripovi i nezna di je, žvače onu žvaku i rošta...
kad smo kod osiječaja evo ih: eric johnson, eric clapton, SRV, tommy emmanuel, santana.. to su gitaristi koji osiječaju gitaru
Znam da je post dosta star al morao sam na ovo odgovorit.Nikad nećeš znat šta je pravi gitarist ak Hendrixa nećeš poštovat,on da nema osjećaja ? Pa Clapton mu se divio još davno dok ja počinjao sa Experienceom,a SRV je svirao njegove pjesme na koncertima.Za Satriania i Vai-a se slažem,nikad mi neće biti čak ni u top 10.Kad smo kod gitarista koji osjećaju gitaru uz Hendrixa bih istaknuo Davida Gilmoura i BB Kinga,dovoljno je poslušati
ili .1. Jimi Hendrix
2. Jimmy Page
3. John Frusciante
4. Ritchie Blackmore
5. David Gilmour
Moj avatar :)
EDIIT: Promjenio sam avatar. U avataru je prije bio Jimmy Page.
Moj avatar :)
Tvoj je i u mom avataru 
Apsolutno se slažem s dečkima koji su svoj glas dali za Emira i Murisa. Jeste čuli za Andy Jamesa i Michaela Angela Batia?
Moja top ljestvica je:
1. John Petrucci
2. Andy James
3. Muris Varajić
4. Michael Angelo Batio
5. Paul Gilbert
Ja sam ih poslagao više po svom ukusu nego po tehnici. Po meni najljepše frazira Petrucci, pa su mi Andy i Muris tu negdje. Michael Angelo Batio je apsolutno najjači tehničar - nisam vidio niti jednog gitaristu koji bi mu bio blizu po tehnici
Što se tiče komentara onih koji nikad nisu uzeli gitaru u ruke, imam samo jedno za reći: Ne pričajte o nečemu o čemu nemate pojma. Obratite pažnju na ključne riječi: alternate picking, sweep picking, legato, artifficial harmonics, natural harmonics... što se tiče tehnike, pa malo glazbene teorije - modes, intervals, minor (natural, harmonic, melodic), major, diminished, augmented, pentatonic, blues scale, harmony, arpeggio... pa onda sve to primijeniti u praksi i onda se lagano vratiti nakon nekoliko godina i nešto komentirati. :)
Ja sam svirao gitaru 13 godina - od svoje 16. do 29. Svirao sam HM/HC - nekoliko turneja po Njemačkoj, Sloveniji, Beneluxu kao gitarista i nisam zaradio ništa love (vratili smo se doma svaki puta nekoliko kila lakši). Onda sam napravio tamburaški trio - baveći se zabavnjacima i narodnjacima tri sezone za redom svaki je od nas nakon dva tjedna tamburanja kući donio 3.000 kn (nismo to smeće mogli svirati dulje od dva tjedna u komadu). Svirao sam nešto sitno i klavijature, a sada već 10 godina nisam primio niti jedan instrument u ruke (žena i djeca su ipak prioritet). - Ovo je samo digresija da vidite da znanjem i iskustvom stojim iza onoga što pišem.
IMHO
1. Django Reinhardt
2. Paco de Lucia
3. Andres Segovia
4. Tommy Emmanuel
5. Al di Meola
Honorary mention: Vladko Stefanovski
Tehnicira se loptom, a ne gitarom... :P
Shred ili blues, koliko je samo takvih rasprava bilo (ne samo na BOL-u), a zaključak je da svatko sluša ono što mu paše. Netko će biti za shreddere, a netko za bluzere, pobjednika nema...
Ali ponašati se kao da je tehnika jedina stvar koja glazbenika čini dobrim je... LOL...
1. Jimi Hendrix
2. Jimmy Page
3. Tony Iommi
4. Vlatko Stefanovski
5. Zele
1. John 5
2. Paul Gilbert
3. Buckethead
Meni najdrazi gitaristi:
1. Eric Johnson
2. Tony Iommi
3. Ritchie Blackmore
4. Kerry King
5. Jesper Stromblad
Evo moga izbora (vrlo subjektivan)
1. John Frusciante (RHCP)
2. Alexi Laiho (Children Of Bodom)
3. Glenn Tiptonm, K. K. Downing (Judas Priest).
4. Dave Murray, Janick Gers, Adrian Smith (Iron Maiden)
5. Dave Mustiane
Mislin da iz Judas Priesta i Iron Maidena nevalja nikoga izdvajat, svi imaju svoje vrhunske solaže i rifove.
Isto mojih 5 subjektivnih:
1. Eddie Van Halen
2. Marty Friedman/Jason Becker (Cacophony)
Samo su dvojica na ovoj mojoj listi jer ne znam stvarno koga bih mogao stvarno izdvojiti, a ima masu gitarista koji su fantastični, a nisam ih poslušao (Knopfler, Petrucci, pa čak i Hendrix...), a ne znam kako ću svrstati one koje sam i poslušao jer su mi skoro svi virtuozi prilično isti; ja ih samo slušam kako oni sviraju. Zato su samo dvojica ovdje. Što se tiče Cacophonije, evo
pa vi zaključite koliko su oni dobri.K.Hammet
J.Hetfield
Slash
i ona dvojica iz Slyera,ne sjećam im se imena
1.Slash
2.Keith Richard
3.Santana
4.Angus
5.Clapton
definitivno herman lee
http://www.google.ba/imgres?imgurl=http://i274.photobucket.com/albums/jj253/blarpnarf234/herman1.jpg&imgrefurl=http://www.myspace.com/vikingsboy81&usg=__a7NhMXSeSt_PiBxyd20l8vK5WMU=&h=400&w=300&sz=22&hl=hr&start=181&zoom=1&tbnid=ppL3n0VMn3uKOM:&tbnh=152&tbnw=120&ei=zK3uTfqLFobXsgam1KTxAw&prev=/search%3Fq%3Dherman%2Blee%26hl%3Dhr%26biw%3D1280%26bih%3D933%26gbv%3D2%26tbm%3Disch&itbs=1&iact=hc&vpx=645&vpy=542&dur=448&hovh=164&hovw=129&tx=115&ty=132&page=6&ndsp=33&ved=1t:429,r:29,s:181&biw=1280&bih=933
K.Hammet
J.Hetfield
Slash
i ona dvojica iz Slyera,ne sjećam im se imena
krerry king i jef haneman