Pozdrav narode.
Ove rasprave uvijek su zanimljive. Osobno vec zadnjih 10 god paralelno koristim WIN derivate i OS derivate kao graficar. Davno prije WIN XP-a (tocnije win 2000) windowsi nisu na polju grafike mogli nit primirisat dok je OS9 to odradjivao rutinski. Rusenje tih predaka XPa bile su ceste, mucne i neproduktivne. OS9 nije imao "plavi ekran smrti", virusi skoro nepoznati, a i tesko si ga mogao smrznuti. Dolaskom win XP stvari su se promjenile na bolje, ali prva ljubav uvijek ostaje. OSX ima manu cesto spominjanu a to je dobavljivost softwera, vecina vasih prijatelja koristi win platformu i eto vam lakog softwera, dok pak za OSx trebate guglati da bi nasli koji je to program istovjetan win programu a cesto ga je i nemoguce skinuti ilegalno, sto mlade i neiskusne korisnike frustrira, a poznavatlji OS vec su odavno nabavili sta im je potrebno. Naravno povecavanjem broja korisnika i to se mijenja u zadnje vrijeme :D. Igranje na Applu treba zaobilaziti, vise zbog slabog izbora naslova igara, nego zbog slabasne grafulje na pojedinim proizvodima. Posto sam u slobodno vrijeme gejmer apple sam uvijek zaobilazio za kucnu zabavu (koristim piceka sa vodenim). Ali kad je ergonomija, posao i sigurnost podataka u pitanju OS+Apple definitivno je moj izbor (i sad pisem na imac 27"). Rusenje sistema nepoznanica, virusi nepoznanica, stabilnost programa jako dobra (nije da nema neplanirani rusenja programa ali su rijetke).
Za uradi sam majstore definitivno Apple ne nudi nista. Danas bi oni jedno sutra bi drugo a preksutra trece. Toga nema s Appleom. Ali ako znate sto trebate najvjerojatnije ce te to i naci u ponudi Applea.
Rijetko koji PC moze izledati lijepo, tiho i skladno kao nagrizena jabuka. Sve sta imam na PC imam i na OS a to kako se na jednom ili na drugom dolazi do toga ... princip je isti sve su ostalo nijanse.
Za one koji se ne zele opterecivati kako sistem radi i kako podesiti svaki detalj sistema preporucam Apple a za mlade i nadobudne zeljne avanture po sistemu toplo preporucam Win.
Rezime svega - opet smo na pocetku. Sta bi rekli 100 ljudi 100 cudi, 100 zena 200 sisa. Pravilo je da pravila nema.