Teorije zavjere

poruka: 1.884
|
čitano: 314.705
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Teorije zavjere
ddarknessfairyy kaže...
..

Mib ima konske živce, ili je mazohist.  Ja bi vas već davno sve razjurila 

- emotivna reakcija, emocionalnost = ljudsko biće (ili Turingov test..), dok je mb (maninblack..).. odvojen od tog. OK, možemo ga nazvati konj (diskretno), bolje zvuči nego gmaz.

ono što pokušava (educirati neuke, linkićima) je uzalud, type1 i type2 .. upravo su zato typizirani, jer nisu jednaki. To u nekoj mjeri prikazuje da ipak ima osjećaje, kao mr.Spock (i nešto manje uši), koliko god ih potiskuje ... no prije ili kasnije na porvšinu izađe Vulkanac u njemu, erupcija i kartoni. Strpi se i vidjet ćeš..  

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
teodor.francic kaže...
Evo dođe lopov i sve ti u kući pokrade, i za njega je istina da je to super.

A za tebe je ISTO TO istina da je to fakat katastrofa.

Tebi je ta činjenica možda katastrofa, njemu je ta činjenica super, ali obadva govorite samo o različitim doživljajima jedne te iste činjenice.

Čak su i doživljaji te činjenice isti; i ti i on doživjeli ste da je njemu super, a tebi bed što ti je maznuo recimo telku.

mbaksa kaže...

Odlično "štivo" za teoretičare zavjera:

Misliš za skeptičare? Ili misliš preobratiti pokojeg teoretičara zavjere?

Nije to u suštini loše, ako preskočimo ljude guštere, ravnu zemlju i slične popularne bedastoće. Doduše imam i teoriju o tome, ali..

Elem, masu stvari koje su ljudi tvrdili, a koje su djelovale potpuno fantastično u određenom dobu, na kraju su ispale točne. Da smo zauzeli poziciju skeptika, zahtjevali dokaze i pravili se kao da to ne postoji, što misliš koji bi bio rezultat? Ali ponekad se nađe pojedinac koji nam pomogne da progledamo. Da ne nabrajam neke primjere, izgledala je vrlo čudna i smješna teorija da se najutjecajniji ljudi svijeta nalaze jednom godišnje, pa zajedno obavljaju razne rituale i mole se ogromnom kipu sove. Ali eto, našao se čovijek koji je to i snimio, pa znamo da je to i više od teorije. Još da znamo što je cilj..

Da sam prije koju godinu tvrdio da NSA snima i prati ljude, a SAD rade hakerske napade po svijetu, ti bi prvi rekao da je to teorija zavjere. Dokaz, daj dokaz. A onda se pojavi jedan Snowden, pa je sad svima jasno da ima tu nečega. Skeptik do koje mjere ili 'zavjeraš' do koje mjere - pitanje je sad..

12 godina
odjavljen
bed kaže...

Misliš za skeptičare? Ili misliš preobratiti pokojeg teoretičara zavjere?

Nije to u suštini loše, ako preskočimo ljude guštere, ravnu zemlju i slične popularne bedastoće. Doduše imam i teoriju o tome, ali..

Elem, masu stvari koje su ljudi tvrdili, a koje su djelovale potpuno fantastično u određenom dobu, na kraju su ispale točne. Da smo zauzeli poziciju skeptika, zahtjevali dokaze i pravili se kao da to ne postoji, što misliš koji bi bio rezultat? Ali ponekad se nađe pojedinac koji nam pomogne da progledamo. Da ne nabrajam neke primjere, izgledala je vrlo čudna i smješna teorija da se najutjecajniji ljudi svijeta nalaze jednom godišnje, pa zajedno obavljaju razne rituale i mole se ogromnom kipu sove. Ali eto, našao se čovijek koji je to i snimio, pa znamo da je to i više od teorije. Još da znamo što je cilj..

Da sam prije koju godinu tvrdio da NSA snima i prati ljude, a SAD rade hakerske napade po svijetu, ti bi prvi rekao da je to teorija zavjere. Dokaz, daj dokaz. A onda se pojavi jedan Snowden, pa je sad svima jasno da ima tu nečega. Skeptik do koje mjere ili 'zavjeraš' do koje mjere - pitanje je sad..

Izvrsna poanta i primjeri.  

Shermer je tipični skeptik, ili još bolje, kako sam rekao - materijalistički redukcionist. Ako netko izmogne volje pa pogleda prvi youtube klip (

), lako će primjetiti razliku u govoru jednog Henry Stappa ili Menasa Kafatosa, od primjerice M. Shermera ili Deepaka... Preogromna diskrepancija u stilu, skromnosti, i "znanstvenosti". Gledajući ono, teško se oteti dojmu da je M. Shermer ekvivalent jednom Deepaku Chopri, samo sa suprotne strane gledišta, jer u suštini, metoda im je ista. Oni su jedini koji su išli u neku ruku "ad hominem" i mlatili znanstvenim podacima kako bi pokazali da je njihov svjetonazor "the one", dok su drugi, sa vidljivim intelektualnim poštenjem pokušali omotati um oko pitanja naravi prirode. Jedino možda Stuart Hameroff odskače, jer zanimljivo kako u trenutku kaže nešto u stilu "ja zarađujem za život tako što gasim svijest kod pacijenata, pa nemam nikakav akademski kredibilitet za izgubit"... On ide "glavom kroz zid" sa svojom teorijom, zajedno sa Penroseom koji mlati po matematici i fizici iste teorije, samo radije šuti jer ipak ima impozantnu akademsku karijeru koju nitko ne bi htio narušit...

Doista preporučam onaj "kratak" simpozij. Vrhunski "sudar titana", ne moš ne uživat.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.1.2016 20:32 (eywa33).
17 godina
moderator
bed kaže...
Elem, masu stvari koje su ljudi tvrdili, a koje su djelovale potpuno fantastično u određenom dobu, na kraju su ispale točne. Da smo zauzeli poziciju skeptika, zahtjevali dokaze i pravili se kao da to ne postoji, što misliš koji bi bio rezultat?

Kruške i jabuke. Na temelju čega su se nekad stvari tvrdile (i na temelju čega im se tada kontriralo), a na temelju čega se danas tvrde (i na temelju čega im se danas kontrira)?

bed kaže...
Da ne nabrajam neke primjere,

Pa nabroji! Tome između osatlog ova tema i služi.

bed kaže...
Da sam prije koju godinu tvrdio da NSA snima i prati ljude, a SAD rade hakerske napade po svijetu, ti bi prvi rekao da je to teorija zavjere. Dokaz, daj dokaz. A onda se pojavi jedan Snowden, pa je sad svima jasno da ima tu nečega. 

Super primjer! I ajde sad reci što konkretno su ti ljudi koji su tvrdili da se ljude tako prati znali? Ništa nisu znali! Znači, nabacili su jednu ispraznu tvrdnju vezanu na ideju koju su pokupili od Orwella, koja u prošlosti nije ni bila moguća jer nije bilo takve tehnologije (!), a kad je postala moguća opet nisu ništa znali, nego je jedan insajder morao otkucati stvar!

Imaš dakle dva ključna momenta:

1) Ljudi pričali napamet i eto - potrefilo im se (kao što im se može potrefiti i na lutriji), pa sad to ističeš kao argument za neskeptički pristup. Što je sa svim drugime što ljudi pričaju, a da im se ne potrefi? Cherry picking.

2) Veća zavjera/urota teško da dugo vremena može ostati tajna. Gotovo uvijek se nađe barem onaj jedan koji će otkucati čitavu stvar. Što su razmjeri zavjere veći, što uključuju veći broj ljudi, veća je vjerojatnost da će netko propjevati. Iz toga proizlazi da je velika većina imalo većih teorija zavjera fejk, a one rijetke stvarne zavjere budu u razumnom vremenu isplivale u javnost. To ne da ide kontra skeptičkog pristupa, nego je posve u skladu sa skeptičkim pristupom.

Objasni koji bi drugi pristup, kad već imaš toliko protiv skeptičkog pristupa (i nekako mi se čini da nisi shvatio skeptički pristup, odnosno da misliš da biti skeptik znači nekritički zatvarati oči pred mogućnostima), bio tebi zadovoljavajuć.

12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Što su razmjeri zavjere veći, što uključuju veći broj ljudi, veća je vjerojatnost da će netko propjevati. Iz toga proizlazi da je velika većina imalo većih teorija zavjera fejk, a one rijetke stvarne zavjere budu u razumnom vremenu isplivale u javnost. To ne da ide kontra skeptičkog pristupa, nego je posve u skladu sa skeptičkim pristupom.

Objasni koji bi drugi pristup, kad već imaš toliko protiv skeptičkog pristupa (i nekako mi se čini da nisi shvatio skeptički pristup, odnosno da misliš da biti skeptik znači nekritički zatvarati oči pred mogućnostima), bio tebi zadovoljavajuć.

Malo bih promjenio ovo. Sama ideja o zavjeri elite se kosi sa ovim gore. Nije velik broj ljudi uključen u zavjeru sa "znanjem" o zavjeri. To ne bi bila zavjera. Upravo suprotno, nekolicina "in the know" imaju izniman utjecaj na većinu. Tako da nema zapravo većeg broja ljudi koji bi nešto tako razotkrili. Riječ je o nekolicini. @Bed je spomenuo izvrstan primjer - video uradak o Bohemian groveu Alexa Jonesa. Šta s tim? Što bi ti kao skeptik rekao na to, zanima me iskreno. 

Meni jako dragi, nažalost već pokojni, komičar Bill Hicks odlično oslikava

"zavjere". 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
17 godina
moderator
eywa33 kaže...
Malo bih promjenio ovo. Sama ideja o zavjeri elite se kosi sa ovim gore. Nije velik broj ljudi uključen u zavjeru sa "znanjem" o zavjeri. To ne bi bila zavjera. Upravo suprotno, nekolicina "in the know" imaju izniman utjecaj na većinu. Tako da nema zapravo većeg broja ljudi koji bi nešto tako razotkrili. Riječ je o nekolicini.

Daš primjere takvih zavjera? Ah, da, baš ih i nema, al to što ih nema je upravo potvrda toga da ih ima. 

eywa33 kaže...
@Bed je spomenuo izvrstan primjer - video uradak o Bohemian groveu Alexa Jonesa. Šta s tim? Što bi ti kao skeptik rekao na to, zanima me iskreno.

Ne znam o čem se radi.

Kad već spominješ beda, isto pitanje i za tebe: Objasni koji bi drugi pristup, kad već imaš toliko protiv skeptičkog pristupa (i nekako mi se čini da nisi shvatio skeptički pristup, odnosno da misliš da biti skeptik znači nekritički zatvarati oči pred mogućnostima), bio tebi zadovoljavajuć.

12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
eywa33 kaže...
Malo bih promjenio ovo. Sama ideja o zavjeri elite se kosi sa ovim gore. Nije velik broj ljudi uključen u zavjeru sa "znanjem" o zavjeri. To ne bi bila zavjera. Upravo suprotno, nekolicina "in the know" imaju izniman utjecaj na većinu. Tako da nema zapravo većeg broja ljudi koji bi nešto tako razotkrili. Riječ je o nekolicini.

Daš primjere takvih zavjera? Ah, da, baš ih i nema, al to što ih nema je upravo potvrda toga da ih ima. 

eywa33 kaže...
@Bed je spomenuo izvrstan primjer - video uradak o Bohemian groveu Alexa Jonesa. Šta s tim? Što bi ti kao skeptik rekao na to, zanima me iskreno.

Ne znam o čem se radi.

Kad već spominješ beda, isto pitanje i za tebe: Objasni koji bi drugi pristup, kad već imaš toliko protiv skeptičkog pristupa (i nekako mi se čini da nisi shvatio skeptički pristup, odnosno da misliš da biti skeptik znači nekritički zatvarati oči pred mogućnostima), bio tebi zadovoljavajuć.

Ne dam primjere jer se ne mogu sročit u dvije rečenice. Gledaj, nije situacija tako crno-bijela. Teorija zavjere je samo teorija koja po sebi ima možda neke poveznice sa stvarnim svijetom. Sad o kakvim je stvarnim zavjerama riječ, @bed je izvrsno sročio u "Još da znamo što je cilj". Ne znamo, ne znam, nagađam, imam neke ideje, ali s obzirom da otprilike poznam tvoju metodu skepticizma, ne bih ovdje o tome što mislim. Od previše vremena provedenog gledajući i čitajući razna smeća o kojekakvim zavjerama imam nekakvu sliku. Sad da je ja ovdje tebi dam na redukcionističko-skeptičko seciranje - ne hvala :) ... Jer u moru smeća, svako malo naiđeš na neke podatke koji su vrijedni i imaju uporište. No iscrpno je i previše vremena utrošenog. Neki teoretičari zavjera vole reć - do your homework. NHF

btw ako nisi čuo za alexa i njegov epic uradak o bohemian grove-u, onda nemaš šta radit u temi "teorija zavjera" ... šala naravno.

17 godina
moderator

Znači, puno priče, ali bez safta. 

Neutemeljeno kritiziraš skeptički pristup "problemu", ideš čak na tu razinu da omalovažavaš pristalice takvog pristupa, a bježiš od toga da izložiš svoj, po tvom mišljenju očito bolji pristup. To ti je "malo" intelektualno nekorektno. 

12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Znači, puno priče, ali bez safta. 

Neutemeljeno kritiziraš skeptički pristup "problemu", ideš čak na tu razinu da omalovažavaš pristalice takvog pristupa, a bježiš od toga da izložiš svoj, po tvom mišljenju očito bolji pristup. To ti je "malo" intelektualno nekorektno. 

Rekao sam da se šalim. I rekao bih ovo prvo opet drugačije, puno priče ali malo safta. Ne omalovažavam ja skeptički pristup, nego isključiv pristup je onaj kojeg ne favoriziram. Nemam po mom mišljenju bolji pristup. Imam moj pristup. Nije da ne želim otkrit, nego jednostavno i iskreno - nemam vremena. A i preuzetno je očekivat da ćeš teorije dobit na forumu šta ne? Moj savjet je - bill hicks :) izvrsno štivo za zavjeraše i skeptike. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.1.2016 22:10 (eywa33).
17 godina
moderator
eywa33 kaže...
Rekao sam da se šalim. I rekao bih ovo prvo opet drugačije, puno priče ali malo safta. Ne omalovažavam ja skeptički pristup, nego isključiv pristup je onaj kojeg ne favoriziram. Nemam po mom mišljenju bolji pristup. Imam moj pristup. Nije da ne želim otkrit, nego jednostavno i iskreno - nemam vremena. A i preuzetno je očekivat da ćeš teorije dobit na forumu šta ne? Moj savjet je - bill hicks :) izvrstno štivo za zavjeraše i skeptike. 

Problem je u tome što ti skepticima imputiraš isključivost. Jesu li oni doista (nekritički) isključivi ili ih ti nazivaš isključivima zato jer ne uključuju stvari za koje ti smatraš da bi trebali uključivati? Je li problem u njihovom pristupu ili je problem u tvom viđenju njihovog pristupa ili u tvom pristupu koji uključuje previše toga?

Još je gora stvar to tvoje omalovažavanje nekoga (Shermera u ovom slučaju) tko nije ovdje da se brani. Znači, da mu ti kažeš "Ej stari, nisu u obzir uzeo ovo i ovo", pa da ti onda on kaže zašto to nije uzeo u obzir, odnosno da se vidi je li to uopće trebao uzimati u obzir.

Mislim, kakav je to način rasprave? Tuđe pristupe ćeš kritizirati i omalovažavati bez pardona, ali svoj pristup nećeš predstaviti ljudima zato da tvoj pristup ne bi bio podložan kritici. Upravo je smiješno da se sad, nakon što si nakucao tonu teksta u ovoj temi, izgovaraš na nedostatak vremena.

Nemoj blefirati - stani iza svojih riječi, iza svojih kritika, iza svojih stavova.

12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Problem je u tome što ti skepticima imputiraš isključivost. Jesu li oni doista (nekritički) isključivi ili ih ti nazivaš isključivima zato jer ne uključuju stvari za koje ti smatraš da bi trebali uključivati? Je li problem u njihovom pristupu ili je problem u tvom viđenju njihovog pristupa ili u tvom pristupu koji uključuje previše toga?

Još je gora stvar to tvoje omalovažavanje nekoga (Shermera u ovom slučaju) tko nije ovdje da se brani. Znači, da mu ti kažeš "Ej stari, nisu u obzir uzeo ovo i ovo", pa da ti onda on kaže zašto to nije uzeo u obzir, odnosno da se vidi je li to uopće trebao uzimati u obzir.

Mislim, kakav je to način rasprave? Tuđe pristupe ćeš kritizirati i omalovažavati bez pardona, ali svoj pristup nećeš predstaviti ljudima zato da tvoj pristup ne bi bio podložan kritici. Upravo je smiješno da se sad, nakon što si nakucao tonu teksta u ovoj temi, izgovaraš na nedostatak vremena.

Nemoj blefirati - stani iza svojih riječi, iza svojih kritika, iza svojih stavova.

Ništa ne imputiram već tvrdim činjenicu. Pričali smo o tome naširoko. No usuštini si blizu. Smatram da ograničavaju opseg ljudskog znanja na isključivo ono što je dokazivo. To smatram isključivošću - jer to i jest. Znači ono što netko može subjektivno osjećati do te mjere da to drži činjenicom, samo zato jer je nedostupno redukcionističkoj metodi znači da ne postoji. Primjerice takav pristup znanosti je površan i ne uklapa se u Maslowovu definiciju koju držim iznimno bogatom i vrijednom. 

Kako omalovažavam Shermera? Tako što ga kategoriziam tamo gdje se i sam kategorizira? Ili zato jer tvrdim da je njegova interpretacija znanosta eonima "plića" od recimo one kakvu zastupa Henry Stapp, ili Wheeler (zastupao), ili Tesla... you name it. Držati takvog znanstvenika autoritetom je po meni autogol. Ima svoje momente, ali se ne može (po meni) mjeriti sa velikanima od kojih sam neke naveo. Kad ti fundamentalno opredjeljenje vodi znanost - kako to može biti vjerodostojno i znanstveno? Naravno da ću ih kritizirat bez pardona. A to što svoj pristup jesam predočio, a ti ga smatraš - kakvim god - to iskreno nije moj problem. Ne želim nametati uvjerenja kao što sam rekao. Da želim rekao bih "svi vjerujmo u Krista" i tu bi stavio točku. Ovdje rapravljam o temama koje su toliko opširne, a ti bi želio da napišem monografiju? Da, nemam vremena za takvo što. Neke stvari jednostavno ne stanu u forumske postove.

Čvrsto stojim iza napisanog. 

17 godina
moderator

I dalje nastavljaš s imputiranjem ograničenosti, i dalje nastavljaš s omalovažavanjem - radiš grešku u tome što impliciraš da skeptici odbacuju nedokazivo. Skeptici se jednostavno ne bave nedokazivim - pragmatični su u tom pogledu. Ako se pokaže da nešto što se smatralo nedokazivim zapravo nije nedokazivo, onda upada u njihovu domenu i onda se mogu baviti s tim. Dakle, nisu ograničeni, kako ih ti prestavljaš, nego pragmatični.

Svoj pristup ni dalje ne predstavljaš. Dakle objasni kako konkretno ti pristupaš teorijama zavjera (time što impliciraš da pristupaš "otvoreno" nisi ništa rekao). Jesi li ti otvoren prema tome da su Twinse srušili Ameri, da nismo bili na Mjesecu (da je to Kubrick snimio) ili štoveć? Gdje je granica tvoje otvorenosti? Postoji li uopće granica? Ako postoji, po kojim principima je određuješ?

12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

...

Svoj pristup ni dalje ne predstavljaš. Dakle objasni kako konkretno ti pristupaš teorijama zavjera (time što impliciraš da pristupaš "otvoreno" nisi ništa rekao). Jesi li ti otvoren prema tome da su Twinse srušili Ameri, da nismo bili na Mjesecu (da je to Kubrick snimio) ili štoveć? Gdje je granica tvoje otvorenosti? Postoji li uopće granica? Ako postoji, po kojim principima je određuješ?

Racionalno.

Za wtc - puno šupljih priča. Jedino znam da im je taj događaj došao ko budali šamar.

Sletili smo na mjesec :)

Ja sam otvoren svemu, moj um ne poznaje granice 

17 godina
moderator
eywa33 kaže...
Za wtc - puno šupljih priča. Jedino znam da im je taj događaj došao ko budali šamar.

Sletili smo na mjesec :)

Ja sam otvoren svemu, moj um ne poznaje granice 

Kontradiktoran si samome sebi. 

I dalje nisi objasnio kako konkretno pristupaš teorijama zavjera. I skeptici im pristupaju racionalno. Gdje je razlika između tvojeg i skeptičkog pristupa? Po čemu je tvoj pristup otvoreniji?

12 godina
odjavljen
Teorije zavjere

Malo se zezam Baksa nemoj me krivo shvatit. Ne valja uvijek bit mrtav-ozbiljan. Iskreno, transcendirao sam zavjere iscrpivši ih do temelja. Nisam našao previše vrijednog. Rekao sam, Bill Hicks koji nije nikakav teoretičar zavjera niti znanstvenik pogađa u srž čitave farse o tome - i k tome me dobro nasmije. Znači da, vjerujem da postoji nekolicina iznimno bahatih, pohlepnih i moćnih ljudi koji imaju neutaživu glad za moći i kontrolom. Danas više nego ikad im je takva moć nadohvat ruke, s obzirom na financijsku svemoć koja im je na raspolaganju. Vjerovati da takvo što ne može postojati je budalasto. Na kraju krajeva - povijest nas uči. Julije Cezar, Aleksandar Veliki, Staljin, Hitler...mislim, previše ih je... Ugl. svi su oni negdje akumulirali svoju moć i htjeli je negdje ispoljit. Ako je jedan Hitler, obično dijete siromašne obitelji, uspio umalo pokorit svijet, sanjavši bolestan san - kolike su mogućnosti tatinih sinova i kćeri koji imaju sve "na dlanu", koji se druže sa ljudima sličnog kalibra i sličnih aspiracija..?! Koliko je njima teško, odn. lako u današnje vrijeme složit bolesne ideje koje ne moraju biti megalomanske, već obične ljudske - postat predsjednik države, vlasnik velike firme, manipulirat medijima... u get the point.

17 godina
moderator

Nisi mi odgovorio na pitanje, pa ću pretpostaviti da teorijama zavjera pristupaš kao skeptik. Sjeti se toga kad ti idući put padne na pamet skepticima imputirati ograničenost. 

12 godina
odjavljen
Teorije zavjere

Ne razumijem točno što misliš pod skeptikom. Ako je postavljanje dodatnih pitanja i odbijanje slijepog prihvaćanja, a u isto vrijeme imati otvoren um za neke stvari ma koliko bile neobične ili nevjerojatne - ako je to odlika skeptika, onda prihvaćam etiketu. 

Zanima me je li vjera, po tebi, (ne religija) spada u domenu skeptičkog ispitivanja na općoj razini? Ne osobnoj, jer osobno propitivanje vjere je dobrodošlo.

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.1.2016 2:24 (eywa33).
17 godina
moderator
eywa33 kaže...

Ne razumijem točno što misliš pod skeptikom. Ako je postavljanje dodatnih pitanja i odbijanje slijepog prihvaćanja, a u isto vrijeme imati otvoren um za neke stvari ma koliko bile neobične ili nevjerojatne - ako je to odlika skeptika, onda prihvaćam etiketu.

Po čemu konkretno Shermer nema otvoren um? Daj neke primjere.

eywa33 kaže...

Zanima me je li vjera, po tebi, (ne religija) spada u domenu skeptičkog ispitivanja na općoj razini? Ne osobnoj, jer osobno propitivanje vjere je dobrodošlo.

Ne mogu reći da razumijem što me pitaš.

12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
eywa33 kaže...

Po čemu konkretno Shermer nema otvoren um? Daj neke primjere.

eywa33 kaže...

Ne mogu reći da razumijem što me pitaš.

Po meni, iskreno, svatko tko smatra da je materija (u konvencionalnom smislu shvaćena) konačna stvarnost je signal da taj ima ograničen pogled na istu. Nemoj me krivo shvatit, ali po meni, kvantna fizika je konačno oborila sa trona materijalizam u smislu kako ga interpretira Shermer i ekipa. Tog sam stava. Doista, ovo od čega je "materija" građena, po svojoj ontološkoj naravi nema veze sa materijom, već informacijom (ako baš moram izabrat riječ). Kvant je probabilistički sustav, digitaliziran, nije opipljiv, čak bih rekao da - nije stvaran. U tom smislu, materijalistički svjetonazor mi se čini kao stone-age teorija koja ne prati znanstvena otkrića. 

Na kvantnoj se teoriji danas temelji čitava prirodna znanost, stoga je zanemariti znači upravo - biti neznanstven. Ako išta, pokazala je da sa rezervom trebamo uzimati sve svoje teorije i poglede koje provlačimo kroz naše ograničeno znanstveno ispitivanje. Kako materijalističkom metodom objasniti kvantno sprezanje (entanglement)? Što je tu posrijedi? Jer znamo da "materija" definitivno nije. Novija istraživanja na polju kvantne biologije će po meni označiti konačni krah materijalističke hipoteze jer već danas postoje mnogi eksperimenti koji debelo potvrđuju onu staru da "nije sve što vidiš istina".. Epigenetika, napokon je dokazala da je Marko Perković bio u krivu sa "geni geni kameni" :) Ona je također ozbiljna pod-grana moderne genetike koja radi svojih implikacija biva potisnuta. Ni nju ne uzimaju u obzir mnogi "skeptici". Kao što je rekao Maslow - znanost mora biti sveuključujuća. A to mnogi pristaše koje "omalovažavam" ne prakticiraju iz, rekao bih - sebičnih razloga. Odn. imaju "ulazne kriterije". 

17 godina
moderator
eywa33 kaže...
Po meni, iskreno, svatko tko smatra da je materija (u konvencionalnom smislu shvaćena) konačna stvarnost je signal da taj ima ograničen pogled na istu. Nemoj me krivo shvatit, ali po meni, kvantna fizika je konačno oborila sa trona materijalizam u smislu kako ga interpretira Shermer i ekipa. Tog sam stava.

Ne razumijem zbog čega misliš da Shermer i "ekipa" (skeptici, velika većina znanstvenika) negira kvantnu razinu. Možda mi je nešto promaklo. Daj primjere.

Radiš grešku u tome što smatraš da bi se svi trebali aktivno baviti kvantnom mehanikom i u tome što im imputiraš ograničeni pogled na temelju toga što se za sve ne spuštaju do kvantne razine (drugim riječima, to što se za sve ne spuštaju do kvantne razine interpretiraš kao da je negiraju!). Dakle, tražiš da se se ne bave svojim poslom, nego da idu sve do kvantne razine (ili još niže? je li kvantna razina konačna razina?). Imaš različite razine apstrakcije stvarnosti - svatko se bavi onom razinom koja mu treba i ide na nižu razinu kad/ako mu treba. Biolog se ne treba za svaku stvar spuštati prvo na razinu kemije, zatim na razinu klasične mehanike i onda još na razinu kvantne mehanike - radi s onom razinom koja mu je potrebna za ono s čime se trenutno bavi. Zar je zato što u svom poslu za sve ne ide na kvantnu razinu - ograničenog pogleda na stvarnost?!

Ti u osnovi znanstvenike kritiziraš zbog toga što se bave svojim poslom, umjesto da se aktivno bave filozofijom! Daj primjere negiranja kvantne stvarnosti tih s, po tebi, "ograničenim pogledom".

12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
... Biolog se ne treba za svaku stvar spuštati prvo na razinu kemije, zatim na razinu klasične mehanike i onda još na razinu kvantne mehanike - radi s onom razinom koja mu je potrebna za ono s čime se trenutno bavi. Zar je zato što u svom poslu za sve ne ide na kvantnu razinu - ograničenog pogleda na stvarnost?!

Ti u osnovi znanstvenike kritiziraš zbog toga što se bave svojim poslom, umjesto da se aktivno bave filozofijom! Daj primjere negiranja kvantne stvarnosti tih s, po tebi, "ograničenim pogledom".

Upravo ovo što navodiš temelj je problema suvremene prirodne znanosti. Iznimno su napredovale, redom sve, postale kompliciranije i puno teže za sustavno razumijevanje. Uslijed toga, zaboravili su komunicirati međusobno. Jedan biolog nema vremena - da tako kažem - biti upoznat sa nekim poljima iz fizike. Jedan molekularni biolog je promoran raditi u labosima koje financiraju mahom farmaceuti, tako da teško da ga uopće zanima što se događa u drugim poljima, tako primjerice se može dogoditi da jedan genetičar po struci nije čuo za epigenetiku - osobno sam se u takvo što uvjerio... To je problem na kojeg želim ukazati. Svjestan sam obima posla jednog laboratorijskog znanstvenika, pa zato postojimo mi kvazi filozofi znanosti da na takve stvari upozorimo. U renesansi si redovito morao pozavršavati razne grane "znanosti" da bi se specijalizirao negdje. Tako primjerice jedan Descartes koji je poznati filozof je bio i matematičar, a isto tako je jedan poznati fizičar Newton bio vrstan teolog i filozof... Danas tavkih znanstvenika ima doista jaaaaako malo. Ne znam jesam li uspio dočarati ono što me smeta...

17 godina
moderator

Jedna stvar je to što znanstvenici danas pretežito (?) nisu interdisciplinarni i/ili ne idu do kvantne razine. Nešto sasvim drugo je tvrditi da bi (svi?) trebali biti interdisciplinarni ili da bi uvijek trebali ići do kvantne razine. Nešto sasvim treće je tvrditi da su ograničenog pogleda na stvarnost zato jer nisu interdisciplinarni ili ne idu uvijek do kvatne razine. Ovo treće ne slijedi iz prvog ili drugog. Zato sam te i tražio primjere negiranja kvantne stvarnosti Shermera i znanstvenika općenito. Hoćemo li dobiti te primjere? Gle, ako si se zaletio - OK, kažeš da si se zaletio i nikome ništa. Ako se nisi zaletio, onda bi bio red da tu svoju tešku optužbu adekvatno i argumentiraš.

12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Jedna stvar je to što znanstvenici danas pretežito (?) nisu interdisciplinarni i/ili ne idu do kvantne razine. Nešto sasvim drugo je tvrditi da bi (svi?) trebali biti interdisciplinarni ili da bi uvijek trebali ići do kvantne razine. Nešto sasvim treće je tvrditi da su ograničenog pogleda na stvarnost zato jer nisu interdisciplinarni ili ne idu uvijek do kvatne razine. Ovo treće ne slijedi iz prvog ili drugog. Zato sam te i tražio primjere negiranja kvantne stvarnosti Shermera i znanstvenika općenito. Hoćemo li dobiti te primjere? Gle, ako si se zaletio - OK, kažeš da si se zaletio i nikome ništa. Ako se nisi zaletio, onda bi bio red da tu svoju tešku optužbu adekvatno i argumentiraš.

Ne mislim ja da bi svi trebali biti interdisciplinarni u svom striktnom polju znanosti. Newtonova mehanika i dan danas funkcionira savršeno u određenim uvjetima, a i u relanom svijetu, doduše sa malim Einsteinovim korekcijama. Ona je tako zatvorena znanstvena teorija. Međutim, ako bi neki znanstvenik htio ekstrapolirati newtonovsku mehaniku na razinu "meta-paradigme", onda se sam izložio kritici, a sebe zatvorio u jedan okvir. Takvih je situacija bilo u prošlosti mnogo. Njutnovska klasična mehanika je potaknula jednog Laplacea da Napoleonu servira "neoboriv" dokaz apsolutnog determinizma u prirodi. Takvi su tipovi krojili kulturne paradigme,nauštrb znanstvenih otkrića, i kao takve bi se uvijek pokazale pogrešnim. 

Velik broj novih otkrića ide protiv materijalističke hipoteze koju su strpljivo gradili znanstvenici proteklih par stoljeća. Mnogo nas je služila, zapravo dovela nas je ovdje gdje jesmo; kroz stotinjak godina sa kočije na Mjesec - doslovno. No vrijeme je da je zatvorimo u ormar. Served us well, time to move on. Matematika se morala redefinirati da bi mogla adekvatno opisati kvantni sustav, aristotelovska dedukcija ne funkcionira, logika koju smo tisućljećima gradili gubi tlo pod nogama pred izazovima koje kvantna servira... Ona je veliki bijeli slon u dnevnoj, i mnogi ga ignoriraju samo zato jer im paradigma koju trenutno drže autoritativnom ne može "graspati" ono što bijeli slon neumoljivo dokazuje. Oprosti ali to po meni je ništa drugo doli zatvaranje u okvire.

Shermer i njegovo negiranje kvantne...evo njegove

na tu temu; prevodim doslovno: "QM is spooky and weird, and consciousness is spooky and weird, so what? Charlie Sheen is spooky and weird, but you don't need QM to explain Tiger blood, it's just brain chemistry..." 

Evo na takvu tezu "

" Chris Fieldsa i Henry Stappa, velikana u fizici zadnjih 40ak godina.

"As Stapp mentioned, we should drop this material objects in the early 20th century. It became very clear in early 20th century that there are no material objects as traditionaly convieved by Newton. And virtualy everyone still talks about material objects. But there can't be any if any of our science is correct....  so it (materialism, op.a) has to go..."

Ne da mi se dalje deducirat ovo dvoje...probaj sam ako ti se da.

17 godina
moderator
eywa33 kaže...
na tu temu; prevodim doslovno: "QM is spooky and weird, and consciousness is spooky and weird, so what? Charlie Sheen is spooky and weird, but you don't need QM to explain Tiger blood, it's just brain chemistry..."

Od svih tih njegovih navodnih silnih negiranja kvantne stvarnosti ti ideš njegovu izjavu vaditi iz konteksta, izjavu kojom uopće ne negira kvantnu stvarnost?! Još k tome izjavu kojom se zapravo obraća Chopri i njegovim bedastoćama? Tom izjavom je želio poručiti da likovi poput Chopre iskorištavaju "spookienes" kvantne mehanike, odnosno zlorabe terminologiju kvantne mehanike za "dokazivanje" svojih new-age koještarija. Zbilja to nisi tako razumio? Jer ako si razumio ikako drugačije, krivo si ga razumio.

Shvaćam da te kopka to što ne prihvaća hipoteze da svijest počiva na kvantnoj razini, ali ne možeš na temelju toga tvrditi da negira kvantnu stvarnost - jer nisi dokazao da je to kvantna stvarnost. To bi eventualno mogao tvrditi da ostane pri tom stavu i kad bi se neka od takvih hipoteza dokazala pa time postala znanstvena teorija. Kažem "mogao", ali nećeš, jer će je, ukoliko se ista dokaže, prihvatiti. Jer to skeptici rade - prihvaćaju dokaze, mijenjaju stavove ako se pokaže da su u krivu. Unatoč tvom upornom imputiranju suprotnog! Shvaćam da ti se ne sviđa njegov nastup (ne sviđa se ni meni - ponaša kao klaun), ali to nije razlog da mu imputiraš stavove koje nema.

12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
eywa33 kaže...

Od svih tih njegovih navodnih silnih negiranja kvantne stvarnosti ti ideš njegovu izjavu vaditi iz konteksta, izjavu kojom uopće ne negira kvantnu stvarnost?! Još k tome izjavu kojom se zapravo obraća Chopri i njegovim bedastoćama? Tom izjavom je želio poručiti da likovi poput Chopre iskorištavaju "spookienes" kvantne mehanike, odnosno zlorabe terminologiju kvantne mehanike za "dokazivanje" svojih new-age koještarija. Zbilja to nisi tako razumio? Jer ako si razumio ikako drugačije, krivo si ga razumio.

Shvaćam da te kopka to što ne prihvaća hipoteze da svijest počiva na kvantnoj razini, ali ne možeš na temelju toga tvrditi da negira kvantnu stvarnost - jer nisi dokazao da je to kvantna stvarnost. To bi eventualno mogao tvrditi da ostane pri tom stavu i kad bi se neka od takvih hipoteza dokazala pa time postala znanstvena teorija. Kažem "mogao", ali nećeš, jer će je, ukoliko se ista dokaže, prihvatiti. Jer to skeptici rade - prihvaćaju dokaze, mijenjaju stavove ako se pokaže da su u krivu. Unatoč tvom upornom imputiranju suprotnog! Shvaćam da ti se ne sviđa njegov nastup (ne sviđa se ni meni - ponaša kao klaun), ali to nije razlog da mu imputiraš stavove koje nema.

Imaš pravo, izvadio sam iz konteksta. No poanta je da se upravo na takav način odnosi prema svima koji tvrde da svijest nije proizvod funkcija mozga, odn. prema onima koji ozbiljno shvaćaju kvantnu fiziku i njene implikacije za neuroznanost. On bi rado takvo što rekao i jednom Hameroffu, no jednostavno neće jer nema na temelju čega blatit takvog tipa, ili Stappa, ili onog grka... Mislim, on se često bavi debatama sa kojekakvim teistima i teško ćeš ga naći na hc znanstvenim skupovima...Teško ćeš ga čut kako ozbiljno uzima u obzir kvantnu fiziku u svojim izlaganjima. Možda nisam ni bio dovoljno jasan. Ali to je ono što je po meni, i brojnim velikanima u filozofiji i znanosti - negiranje činjenica. Trenutno još uvijek postoji malen prostor kojeg redukcionisti iskorištavaju da bi opravdali svoju hipotezu o svijesti kao (nus)proizvodu moždanih funkcija. No po mnogima, to je hvatanje za slamke. Ja dijelim slično mišljenje. 

17 godina
neaktivan

Ako sam dobro skuzio referiras se na to da opservacijom valna funkcija kolabira? Iliti Schrödingerova macka koja je u kvantnoj superpoziciji pa je u isto vrijeme ziva i mrtva, dok ne pogledamo u kutiju?

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
moderator
eywa33 kaže...
Ali to je ono što je po meni, i brojnim velikanima u filozofiji i znanosti - negiranje činjenica.

"Činjenica", a niste ih dokazali. Kako onda činjenica?

eywa33 kaže...
Trenutno još uvijek postoji malen prostor kojeg redukcionisti iskorištavaju da bi opravdali svoju hipotezu o svijesti kao (nus)proizvodu moždanih funkcija. No po mnogima, to je hvatanje za slamke. Ja dijelim slično mišljenje. 

"Po mnogima". Dokle god je po mnogima (i po mnogima nije - samo što ti u obzir uzimaš samo jednu stranu), a da nije dokazano, ne možeš drugu stranu proglašavati ograničenom. Probiranjem (cherry pickingom) hipoteza i ljudi koji ih zagovaraju pokušavaš stvoriti dojam kao da samo što se nije dokazalo, što nije slučaj. Nije spuštanje na nižu razinu (kvantnu u ovom slučaju) automatski super stvar i dokaz otvorenosti uma. Ako nemaš pravog opravdanja spuštati se na nižu razinu, što si time napravio? Ako svijest nije na kvantnoj razini samo zamagljuješ stvari i daješ munuciju šarlatanima poput Chopre i new agerima.

12 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...

Ako sam dobro skuzio referiras se na to da opservacijom valna funkcija kolabira? Iliti Schrödingerova macka koja je u kvantnoj superpoziciji pa je u isto vrijeme ziva i mrtva, dok ne pogledamo u kutiju?

Nigdje to nisam spomenuo niti mislio izravno na to. No to je jedna od općih interpretacija QM. Ako se ne varam von Neumann i Wigner su je ponudili i razradili. Govorim o implikacijama QM koje su ogromne, a koje se u nekim poljima znanosti zanemaruju. Heisenbergovo načelo udara po prstima tradicionalnom pogledu na materiju i spoznaju iste, potvrđujući još jednom velikog Kanta i njegovu spoznaju stvari po sebi gdje on zaključuje kako nikad - u punom smislu riječi - nećemo moći spoznati stvar po sebi, odn. imati puninu spoznaje o nekom objektu proučavanja. QM to apsolutno potvrđuje. Postoji ogromna diskrepancija između kvantnog sustava i uopće naše mogućnosti da ga spoznamo. Sve što možemo pitati je: gdje se ovaj elektron nalazi? ili "kolika mu je "brzina", spin itd...? No nikad nećemo moći u isto vrijeme dobiti oba odgovora. 

Tako da je "opservacija" zapravo postavljanje pitanja prirodi koja daje probabilistički odgovor na temelju Schroedingerove valne jednadžbe. Ali u suštini, svaka inter/akcija prema kvantnom sustavu označava kolaps valne funkcije. Netko je zgodno to opisao kroz sliku čovjeka koji pleše i pjeva u liftu dok je sam unutra, a čim netko uđe, on se "smiri" i prestane. Slično tako i kvantni sustav voli biti "svugdje" u isto vrijeme ali ako ga ideš "povirit", onda se pojavi na jednom mjestu... 

12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

"Po mnogima". Dokle god je po mnogima (i po mnogima nije - samo što ti u obzir uzimaš samo jednu stranu), a da nije dokazano, ne možeš drugu stranu proglašavati ograničenom. Probiranjem (cherry pickingom) hipoteza i ljudi koji ih zagovaraju pokušavaš stvoriti dojam kao da samo što se nije dokazalo, što nije slučaj. Nije spuštanje na nižu razinu (kvantnu u ovom slučaju) automatski super stvar i dokaz otvorenosti uma. Ako nemaš pravog opravdanja spuštati se na nižu razinu, što si time napravio? Ako svijest nije na kvantnoj razini samo zamagljuješ stvari i daješ munuciju šarlatanima poput Chopre i new agerima.

Ne shvaćaš ili da se bolje izrazim - nisam bio dovoljno jasan. Pristup znanosti ću etiketirat kao ograničen uvijek kada taj pristup isključuje nešto fundamentalno kao što je u ovom slučaju QM. Nije cherry picking nego dugotrajna akumulacija otkrića koja ukazuju na rupe. Što nije dokazano? To da QM obara materijalističku hipotezu? Ili da svijest nije proizvod moždanih funkcija. Potonje doista nije dokazano jer je riječ o najtežem pitanju u znanosti i ne zovu ga tek tako "the hard problem of consciousness"... No ono prvo je konačno, dokazano, empirijski provjereno, svakim eksperimentom koji postavlja pitanje kvantnom sustavu.

A to da netko ne mora imati opravdanje spuštati se na QM razinu? Ne vjerujem da takvo što tvrdiš... Mislim, zašto bi se netko trudio razumjeti i koristiti temeljem svega što uopće i spoznajemo u prirodnim znanostima - "materije" koju jedino QM opisuje sa matematičkom točnosti!? Da, nema smisla... Ako se nešto kosi sa QM onda je pogrešno, do te mjere je pouzdana pa tvrditi da nema smisla uzimati je u obzir je krajnje ignorantno.

17 godina
neaktivan
eywa33 kaže...

Nigdje to nisam spomenuo niti mislio izravno na to. No to je jedna od općih interpretacija QM. Ako se ne varam von Neumann i Wigner su je ponudili i razradili. Govorim o implikacijama QM koje su ogromne, a koje se u nekim poljima znanosti zanemaruju. Heisenbergovo načelo udara po prstima tradicionalnom pogledu na materiju i spoznaju iste, potvrđujući još jednom velikog Kanta i njegovu spoznaju stvari po sebi gdje on zaključuje kako nikad - u punom smislu riječi - nećemo moći spoznati stvar po sebi, odn. imati puninu spoznaje o nekom objektu proučavanja. QM to apsolutno potvrđuje. Postoji ogromna diskrepancija između kvantnog sustava i uopće naše mogućnosti da ga spoznamo. Sve što možemo pitati je: gdje se ovaj elektron nalazi? ili "kolika mu je "brzina", spin itd...? No nikad nećemo moći u isto vrijeme dobiti oba odgovora. 

Tako da je "opservacija" zapravo postavljanje pitanja prirodi koja daje probabilistički odgovor na temelju Schroedingerove valne jednadžbe. Ali u suštini, svaka inter/akcija prema kvantnom sustavu označava kolaps valne funkcije. Netko je zgodno to opisao kroz sliku čovjeka koji pleše i pjeva u liftu dok je sam unutra, a čim netko uđe, on se "smiri" i prestane. Slično tako i kvantni sustav voli biti "svugdje" u isto vrijeme ali ako ga ideš "povirit", onda se pojavi na jednom mjestu... 

Isprike, onda sam krivo shvatio.

Shvatio sam kao da impliciras na to da opservacijom od strane covjeka valna funkcija kolabira, tj. da svijest na neki nacin utjece na ishod u prirodi, sto nije istina jer na ishod utjece samo i iskljucivo mjerenje tako da ce valna funkcija kolabirati i pod nezivim mjernim instrumentom, a da covjeka nema niti blizu.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice