Teorije zavjere

poruka: 1.884
|
čitano: 313.906
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
Re: Teorije zavjere
cowboy kaže...

Necu ja guglati za tebe

Kad si već onako odrješito nastupio, očekivao sam da raspolažeš s nekim konkretnim podacima. Nisam tražio da guglaš za mene, nego da izneseš podatke ako ih imaš. Meni to nije dovoljno intrigantno da bih išao guglat.

11 godina
neaktivan
Teorije zavjere

nema nikakve podatke

jednom sam gledal neki dokumentarni o tome pa tako pricam sto mi ostalo u sijecanju

12 godina
odjavljen
cowboy kaže...

nema nikakve podatke

jednom sam gledal neki dokumentarni o tome pa tako pricam sto mi ostalo u sijecanju

Nije baš pouzdano na temelju jedng dokumentarca donijeti onako čvrst stav i iznosit podatke o nekakvom magnetskom poremećaju. 

Nego, evo jedna prikladna tema: Roswell crash 1947. Donedavno nisam imao razrađen stav o tom događaju, no naletio sam na knjigu kanadskog ministra obrane Paull Heyllera (sad u mirovini - čitaj starac koji bi po svemu sudeći trebao imat dozu kredibliteta) koji iznosi razne podatke u korist zavjeri u Roswellu 47god. Tu sam se zainatio pa proveo ne malo sati čitajući tu knjigu i tražeći smislene podatke o tome po netu. Rezultat je - uvjeren sam u velikoj mjeri da je prvotna službena priča (o srušenom NLO-u kojeg je vojska potom posvojila) istinita. 

Ne znam, previše je tu kredibilnih ljudi sa provjerljivom pozadinom koji drže da je vojska doista tu skemijala jeftinu priču koja je jednostavno - notorna laž. Tu bi spomenuo samo neke face koji su po svim službenim podacima imali doticaja sa tim događajem: Jesse Marcel, P. Corso (malo sumnjive priče, al iznimno provjerljiva pozadina, velika faca u vojsci 50>70ih), Robert Porter, ima tu još jako puno ekipe koja je na neki način imala veze sa tim događajem. Spomenuo bih još Edgara Mitchella - čovjek koji je hodao po mjesecu, ima doktorat iz astronautike uz nekoliko počasnih doktorata, danas se bavi zanimljivim teorijama o holografskoj prirodi svemira (on je bio jedan od onih koji su krenuli prikupljati provjerljive znanstvene podatke o toj, danas razvikanoj teoriji)... Sve u svemu, iznimno kredibilno i ugledno lice u znanosti i vojsci. Kad takva osoba nedvojbeno tvrdi da je službena priča o Roswell-u crash 47 čista laž, i da ima osobni dokaz o tome...valjda ta izjava ima neku težinu. Ne znam, ne volim donosit tvrde stavove o bilo kakvim urotama. No ova mi je poprilično dobro utemeljena s obzirom na doista mnoštvo ljudi koji su od 90ih naovamo izašli u javnost sa svojim iskustvom o tome.

Šta vi kažete? Ima li tko da je upoznat sa navedenim ljudima i da ih se može diskreditirati? Prvenstveno mislim na Jesse Marcela (čovjeka koji je navodno među prvima došao na mjesto) i Phil Corsoa. 

Tema o malim zelenim je danas još uvijek poprilično ismijavana u javnosti (što je i vidljivo iz prijašnjih razmjena mišljenja u ovoj temi). Razumijem vojni stav i paranoju oko tajnosti takvih podataka, no generalna javnost bi trebala bit više skeptična i upućena, poglavito jer su nam dostupne brojne informacije o jednoj takvoj zavjeri. 

Don't these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there's one you're bound to divide it .....Right in two!
Poruka je uređivana zadnji put sub 5.7.2014 1:34 (eywa33).
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
i_rambo_plache kaže...
Mornar je pak nestranačka figura. Ne znam otkud ti to da je po mjeri desničara ili da je pijun za dobivanje desnog glasa.

Onda nisi svjestan političke situacije u Hrvatskoj, nisi upoznat s Mornarovim stavovima i ne znaš što u politici znači lijevo, a što desno. Ja te to na temi o teorijama zavjera ne mislim učiti. {#}

My bad, nisam bio upućen u situaciju s događajima u zadnjih par dana. Iako nigdje nisam čuo ni pročitao da se deklarira kao desničar, nego vjerojatno samo ne želi nikome stati na žulj. Unatoč tome, jasno da ovako na van izgleda kao čovjek s desničarskim stavovima.

Broz before hoes
11 godina
protjeran
mbaksa kaže...
duhonja kaže...

e ovo je ono sto jos nema konkretno i znanstveno stajaliste...

http://www.bermuda-triangle.org/flight_19.html

Gdje konkretno tu u igru znanost ulazi, da bi trebalo postojati znanstveno stajalište o tome?

A jesi cangrizav...Dakle,zanima me zasto to jos nije pokusano znnstveno razjasniti u javnosti,odnosno,stalno se spomijea "mudre " glave sute...zadovoljan..??{#}

17 godina
moderator
i_rambo_plache kaže...
Iako nigdje nisam čuo ni pročitao da se deklarira kao desničar, nego vjerojatno samo ne želi nikome stati na žulj.

Sanader se deklarirao kao nevin pa eto... Gulit će godine i godine u zatvoru. Zar je bitno tko se kako deklarira? Valjda je bitno kako se ponaša, odnosno što radi.

i_rambo_plache kaže...
Unatoč tome, jasno da ovako na van izgleda kao čovjek s desničarskim stavovima.

Kaj?! Pa prvi potez mu je trčanje na razgovor s Bozanićem kako slučajno nešto u školstvu ne bi bilo protivno naukovanju crkve. Koliko desnije netko može otići?!

duhonja kaže...
mbaksa kaže...
duhonja kaže...

e ovo je ono sto jos nema konkretno i znanstveno stajaliste...

http://www.bermuda-triangle.org/flight_19.html

Gdje konkretno tu u igru znanost ulazi, da bi trebalo postojati znanstveno stajalište o tome?

A jesi cangrizav...Dakle,zanima me zasto to jos nije pokusano znnstveno razjasniti u javnosti,odnosno,stalno se spomijea "mudre " glave sute...zadovoljan..??{#}

Što konkretno je znanstveno upitno u slučajevima nestajanja u Bermudskom trokutu da bi se znanost time trebala baviti? To što je netko izmislio misteriju oko Bermudskog trokuta ne znači da to zavređuje pažnju znanosti. {#}

17 godina
neaktivan

Kolega @ihush je dao odlično protupitanje raspravi o Roswellu:

Za vrijeme razvijanja prvog nuklearnog oružja i modernih vojnih i avijacijskih sustava obrane u jeku Hladnog rata (tj. Samom početku, a kasnije i u vrijeme najvećih kriza) je li bolje da se javnost zabavlja izvanzemaljcima ili da propituju milijarde uložene u kojekakve vojne projekte?

@Piramide i kipovi.

Da vam netko da blokove da složite u visinu bez skele i dizalice kakvog bi oblika bila vaša građevina?

Ukoliko uzmemo u obzir da živite u jako praznovjernom društvu u kojem se svim elementima prirode daju nadnaravna svojstva, a istovremeno pojedinci primjećuju uzorke i pravila tih istih elemenata (zviježđa, sunce), je li logično pretpostaviti da će se slijediti ti uzorci?

Na kraju ako mi vidimo zvijezde, vide ih i u Egiptu i u Meksiku, tako da je znanje neovisno o lokciji i nezamislivo je glupo tražiti zavjere u sličnosti nekih građevina i načina življenja. Ipak smo svi ljudi? Ili smo iz Bermuda Beta Centauri robovi Xenomorpha?

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
12 godina
odjavljen
wyks kaže...

Kolega @ihush je dao odlično protupitanje raspravi o Roswellu:

Za vrijeme razvijanja prvog nuklearnog oružja i modernih vojnih i avijacijskih sustava obrane u jeku Hladnog rata (tj. Samom početku, a kasnije i u vrijeme najvećih kriza) je li bolje da se javnost zabavlja izvanzemaljcima ili da propituju milijarde uložene u kojekakve vojne projekte?

Sasvim legitimno zapažanje. I sam sam razmišljao o tome. Također, smatram da ljudi nisu imali razloga propitivati milijarde ulagane u naorućanje. Pobogu, hladni rat je bio prigrljen od generalne populacije. Hladni rat je bio očekivan odgovor nakon 2sv.rata i ljudi se nisu previše bunili zbog toga. Dapače, ljudi su počeli gajati ozbiljan patriotizam na inicijativu državne politike. No opet, takva bi teorija imala možda neke temelje da nema svih tih ljudi koji su se izjasnili drugačije i izašli u javnost. Naravno, uvijek se može reć - to su sve oni izmislili. Hoće li netko ići tom rutom, stvar je osobnog izbora. Ali danas je doista pregršt svjedočanstava ljudi koje se ne može tek tako diskreditirati. 

Vrijedi bit skeptičan, i upravo zato govorim da je teorija o takvoj dezinformaciji malo vjerojatna s obzirom da je vlada računala na pristanak javnosti oko naoružanja pod krinkom novog rata i spremnosti na isti. No ako je doista NLO srušen u Roswellu, i ameri su pokupili ostatke, podjednako, ako ne i vjerojatnije, bilo bi to da su odlučili sve zataškati i iskoristit sve to za razvoj novih tehnologija koje bi donijele prevagu u naoružanju. 

Don't these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there's one you're bound to divide it .....Right in two!
17 godina
Teorije zavjere

Da, Roswell je zanimljiv, prije svega jer jedan vojni časnik vjerojatno nije toliko blesav da nezna prepoznati materijal za meteorološki balon.
No, što je doista bilo posrijedi, a tko će ga znati - uzmite u obzir i da smo, kao što kaže Wyks, bili u jeku hladnog rata, moguće da se tu
zataškavaju neke "zemaljskije" afere. Što ako se srušio eksperimentalni projektil sa biološkim oružjem? Pa zataškali bi makar pod cijenu
da im narod tvrdi da zataškavaju UFO, to je još uvijek manje zlo nego da narod zna da je bio izložen nečem takvom od vlastite vojske.

Bermudski trokut... a koliko ja znam, to je samo jaako prometno čvorište. I zračno i vodeno. Odatle relativno velik broj udesa.
Jednostavno statistika. Ali postoji geomagnetske anomalije(ne u bermudama), i sateliti se povremeno isključuju pri nadlijetanju tog područja.
http://en.wikipedia.org/wiki/South_Atlantic_Anomaly
Nedavno je pronađeno da se zemljino magnetsko polje reversalo u roku od samo 200 godina, dok su naši preci još krstarili europom,
i tada je cijela zemlja imala samo koji promil uobičajenog magnetskog polja, pa možemo zamisliti koliko smo primali zračenja iz
svemira, ali evo - preživjeli:) Događaj se zove Laschamp event.
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121016084936.htm

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
17 godina
moderator
Teorije zavjere

Ova slika savršeno pojašnjava kakva napredna znanja su Egipćanima dali ejlijeni. {#} Bez ejlijena ne bismo znali da moramo savinuti koljena kad dižemo nešto teško.

17 godina
overhaul kaže...

Upravo tako. Kod nas je već ušlo sa ovom groznom praksom skupih, iz amerike uvezenih, predizbornih kampanja
upravo to "lobiranje", tj. institucionalizirano podmićivanje: Agrokor je najbolji primjer. Isfinanciraju obje glavne
stranke, i koja god dođe na vlast, vraća im usluge, tj. naglo promjeni ploču.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/kako-je-maras-o-todoricu-govorio-dok-je-bio-u-opoziciji-a-kako-govori-sad/757194.aspx?mobile=false
Predizborna kampanja morala bi ustavno zabraniti troškove. Zabraniti ulaganje išta više od obavjesti tko je
kandidat, a potom ravnopravno sučeljavati kandidate i davati im jednaki prostor u javnim glasilima i gotovo.  

Lako za predizborne kampanje to je luk i voda,Izlanuo se no kaj reč na ovu Američku podmuklu perverziju(oče i to hrvatska uvest jelSmijeh) s kojom več odavno maltretiraju svoje ljude.Dakle kod njih postoji jedan harač ili porez, ali ti bokca njega kongres večinski nikad nije niti izglasal. Čak je i FBI tražil podatke o tom zakonu, ali nisu ništa našli to nigdje nije upisao u zakonu. Ali opet boli njih đon jel, oni taj porez naplačuju a sve to izgleda ide na mlin samo velikim bankarskim krokodilima.To fakat stvarno izgleda ko neka epizoda Zone Sumraka, dakle eto odličnog dokumentarca pa fino sjest i pogledat ko razumije engleski kaj drugo.{#}

http://www.imdb.com/title/tt0772153/

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
17 godina
moderator

Ne može se čovjek ovdje ni našaliti simpatičnom karikaturom, a da ne dobije palac dolje. Svi vi "stručni" egiptolozi kojima je autoritet prevarant Danniken i njegovi sljedbenici/imitatori (History channel) - argument da ne znamo kako su nastale piramide (što zapravo nije nužno istina), odnosno da ih nisu u ono vrijeme mogli izgraditi Egipćani bez pomoći "starih naprednih civilizacija" ili izvanzemaljaca (što je neistina), znajte da je to logički pogrešno zaključiti. To se zove argument from ignorance (pozivanje na neznanje) - link, link, zapravo je slična i ovome.

Dakle, ako ne znate kako su izgrađene piramide, onda to ne znate. I sami ste rekli da ne znate. I kako sad odjednom, kad i sami priznajete da ne znate, možete tvrditi da su ih napravile "stare napredne civilizacije" ili ejlijeni?! Ne možete, kad ste rekli da ne znate! {#}

Slična stvar je i s NLO-ovima (UFO-ima). Znate li što znače te kratice? UFO - Unidentified flying object - Neidentificirani leteći objekt. To znači da je neidentificiran, a ne da je u pitanju leteći svemirski brod izvanzemaljske rase malih zelenih (ili sivih). Ista je stvar i s "god did it". Ne znamo kako je nešto nastalo - god did it. Tu inače dolazimo do podvrste ove logičke pogreške - god of the gaps. Nekad davno je za sve ("pukotine" u znanju - gap) objašnjenje bio bog (počevši od vatre). Onda su se otkrila stvarna prirodna objašnjenja pa se za te stvari za objašnjenje prestao koristiti bog. I tako kroz vrijeme bog je u sve manje i manje pukotina, jer se za sve više i više stvari znaju uzroci. Tako je donedavno bilo i s nastankom našeg svemira - nije se znalo kako je mogao nastati pa eto "god did it". Danas imamo utemeljene hipoteze prema kojima je mogao nastati sam od sebe, ni iz čeg.

Dakle, ako nešto ne znaš, onda ne znaš.

16 godina
overhaul kaže...

Ali postoji geomagnetske anomalije(ne u bermudama), i sateliti se povremeno isključuju pri nadlijetanju tog područja.
http://en.wikipedia.org/wiki/South_Atlantic_Anomaly

Zanimljiva stvar. To me podsjetilo na one teorije o slijetanju na mjesec. Šta je sa forama da čovjek nebi mogao preživjeti tako daleko od zemlje. Ako to zračenje pravi tolike probleme na zemlji, kako njima nije smetalo? Jer su imali prastaru tehnologiju?

17 godina
moderator

Evo ga, misterija riješena. Egipćani vukli ogromne blokove kamenja na sanjkama ispred kojih su vlažili pijesak: http://www.iflscience.com/physics/mystery-how-egyptians-moved-pyramid-stones-solved

To je čak dokumentirano i na njihovim crtežima. {#}

17 godina
mbaksa kaže...

Ne može se čovjek ovdje ni našaliti simpatičnom karikaturom, a da ne dobije palac dolje. Svi vi "stručni" egiptolozi kojima je autoritet prevarant Danniken i njegovi sljedbenici/imitatori (History channel) - argument da ne znamo kako su nastale piramide (što zapravo nije nužno istina), odnosno da ih nisu u ono vrijeme mogli izgraditi Egipćani bez pomoći "starih naprednih civilizacija" ili izvanzemaljaca (što je neistina), znajte da je to logički pogrešno zaključiti. To se zove argument from ignorance (pozivanje na neznanje) - link, link, zapravo je slična i ovome.

Dakle, ako ne znate kako su izgrađene piramide, onda to ne znate. 

Dali su ti thumbdovn jer su transponirali iz visine egipćanina visinu brida kocke(cca 190-200cm), pa prema tome i volumen, a prema sastavu sedimentnog kamena iz kamenoloma (za koji se zna koji je korišten za gradnju glavih piramida u vrijeme Prve i Treće dinastije drevnog Egipta pomoću petrografskih tehnika, uključujući analizu neutronske aktivacije), 

i relativnu gustoću i iz nje težinu, pa naravno zaključili da je konkretna stijena teška  (oko 2000kg) i da, posebno uzevši u obzir skromnu fizionomiju (kvadricepse, gluteuse, latissimuse), nema neke koristi od dizanja iz koljena, dakle jasno je da je crtež manje vjerodostojan od tvrdnje cijenjenog Fon denikena koji logično i pronicljivo smatra da su koristili antigravitacijske uređaje uobičajene u to doba :P 
Dakle bez ljutnje, ljudi su realno i analitički kritizirali ilustraciju. 
{#} 

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.7.2014 20:26 (overhaul).
14 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Evo ga, misterija riješena. Egipćani vukli ogromne blokove kamenja na sanjkama ispred kojih su vlažili pijesak: http://www.iflscience.com/physics/mystery-how-egyptians-moved-pyramid-stones-solved

Možda je misterija riješena za tebe, ali za mene ovo pitanje piramida i ostalih neobjašnjenih pojava, građevina i događanja ostaje i dalje otvoreno za razno razne mogućnosti o tome što i kako. Što se tiče crteža Egipćana, taj crtež može predstavljati mnogo toga, ali kao i što si sam prije rekao ako nešto ne znaš onda to ni ne znaš pa trenutačno ni ne treba pristupiti na taj način da je to tako i tako...nego jednostavno ostaviti mašti dok se ne dokaže drugačije....za kraj ću još samo reći da se i znanstveno dokazivanje nečega može temeljiti na krivom zaključku i procjeni gdje onda ide sve u 3pm.

16 godina
mbaksa kaže...

Nisu vlažili pjesak, negu su polijevali antigravitacijski gel.

17 godina
moderator
Galiante kaže...

Što se tiče crteža Egipćana, taj crtež može predstavljati mnogo toga, ali kao i što si sam prije rekao ako nešto ne znaš onda to ni ne znaš pa trenutačno ni ne treba pristupiti na taj način da je to tako i tako...nego jednostavno ostaviti mašti dok se ne dokaže drugačije....

Inače bi možda mogao, i dosad je možda mogao, ali više ne može, jer se uklapa u priču o vlaženju pijeska. Stoga je posve opravdano zadržati tu hipotezu, a ne maštati u prazno.

Mislim, možeš ti i dalje maštati u prazno, ali za to nemaš nikakvo opravdanje. To ti je samo neutemeljeno maštanje. Rekao sam - ako nešto ne znaš, onda to ne znaš. To vrijedi i u ovom slučaju. Ali što znaš? Znaš da vlaženje pijeska omogućava da sanjske puno lakše klize i da je ta metoda mogla biti iskorištena za dostavu kamenih blokova. I imaš sliku na kojoj je nactano sto ljudi koji vuku veliki kip na sanjkama ispred kojih se polijeva neka tekućina. Zbroji dva i dva. {#} Možemo li sa 100%-tnom sigurnošću reći da su upravo to radili? Vjerojatno ne. Možemo li reći da je vrlo vjerojatno da su upravo to radili? Da. Dakle, ne treba izmišljati misteriju tamo gdje je ne treba. Ne treba maštati (izmišljati?) tamo gdje postoji vjerojatno objašnjenje. Prešla se granice gdje u ovom slučaju možemo stvari ostaviti mašti dok se ne dokaže drugačije, jer imamo dokaze pored kojih ne moramo maštati. Druga stvar bi bila kad se vlaženjem vode ne bi moglo lakše vući sanjke po pijesku te kad to ne bi bilo nacrtano na slici. Ali je. Dakle, racionalno je upravo to prihvatiti kao najvjerojatnije objašnjenje. Čak i da nisu tako radili, ovo je dokaz da su mogli tako raditi - dakle, nije potrebno izmišljati vanzemaljce i "napredne stare civilizacije".

Galiante kaže...

za kraj ću još samo reći da se i znanstveno dokazivanje nečega može temeljiti na krivom zaključku i procjeni gdje onda ide sve u 3pm.

Rečenica ti je u najmanju ruku čudna. To je jedno. A drugo je da ako tako razmišljaš, onda valjda živiš u paničnom strahu, jer se sve oko tebe temelji na znanosti. A ipak ne živiš u strahu. Zato jer vjeruješ znanosti. A sumnjaš ovako javno, da bi ko fol imao neku podlogu za svoja maštanja. A nemaš.

14 godina
neaktivan

U redu, zagovaraš teoriju da su egipćani vukli sanjke po Egiptu i to je to...ali da ne dopuštaš nešto drugo to mi nije nikako jasno..i onda pričaš o strahu a strah zapravo vidim u tebi jer si zatočen u već poznate (većini javnosti prihvaćene) okvire i ne gledaš dalje od toga a o tome da ne treba tražiti misterij tamo di ga nema u slučaju piramida se jednostavno ne mogu složiti oko toga.

17 godina
moderator
Galiante kaže...

U redu, zagovaraš teoriju da su egipćani vukli sanjke po Egiptu i to je to...ali da ne dopuštaš nešto drugo to mi nije nikako jasno..

Ne razumijem što si htio reći ovime. Da ne dopuštam "nešto drugo"... Jesi siguran da si dobro pročitao moju poruku? Dopuštam sve za što postoje dokazi. Ne vidim razlog zbog kojeg bih se obazirao na nečija fantaziranja.

Galiante kaže...

i onda pričaš o strahu a strah zapravo vidim u tebi

Slabo gledaš.

Galiante kaže...

a o tome da ne treba tražiti misterij tamo di ga nema u slučaju piramida se jednostavno ne mogu složiti oko toga.

Napisao sam "izmišljati misterij". Ne treba ga izmišljati jer za to nema nikakvog razloga. Sva ta izmišljanja misterija oko egipatskih piramida temelje se na logičkoj pogreški argument from ignorance (pozivanje na neznanje).

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.7.2014 23:08 (mbaksa).
16 godina
Teorije zavjere

A propos Egipćana i piramida, svi nešto briju da je u tadašnjem Egiptu bila klima kakva je i danas, te da je izuzev uskog pojasa uz Nil, zemlja bila spržena pješčana pustinja kao što je danas.

E pa nije baš tako. Zašto bi koristili sanjke koje klize po mokrom pijesku, ako su mogle kliziti i po vlažnom skliskom blatu puno viskoznijem od vlažnog pijeska.

12 godina
odjavljen
rambox kaže...

Lako za predizborne kampanje to je luk i voda,Izlanuo se no kaj reč na ovu Američku podmuklu perverziju(oče i to hrvatska uvest jelSmijeh) s kojom več odavno maltretiraju svoje ljude.Dakle kod njih postoji jedan harač ili porez, ali ti bokca njega kongres večinski nikad nije niti izglasal. Čak je i FBI tražil podatke o tom zakonu, ali nisu ništa našli to nigdje nije upisao u zakonu. Ali opet boli njih đon jel, oni taj porez naplačuju a sve to izgleda ide na mlin samo velikim bankarskim krokodilima.To fakat stvarno izgleda ko neka epizoda Zone Sumraka...

Ovo što navodiš je čisti primjer jedne pritajene zavjere - pljačke naroda od strane kako kažeš bankarskih krokodila. I to se primjerice još uvijek smatra "teorijom zavjere", dok je većini ljudi koji su pratili javnu raspravu oko IRS-a i FED reserva situacija - jasna. One world government je jasna stvar, ta inicijativa je ako ikada, onda baš danas - toliko vidljiva da je poricanje iste naprosto ignorantno. Svjetska kriza koja je orkestrirana, ili barem dopuštena, osiromašila je svjetsku ekonomsku stabilnost koju sada "popravljaju" upravo ti ljudi koji nameću nezakonske poreze po sad-u koristeći MMF i razne svjetskobankarske instituacije (čitaj omču oko vrata cijelim državama).

mbaksa kaže...

Rečenica ti je u najmanju ruku čudna. To je jedno. A drugo je da ako tako razmišljaš, onda valjda živiš u paničnom strahu, jer se sve oko tebe temelji na znanosti. A ipak ne živiš u strahu. Zato jer vjeruješ znanosti. A sumnjaš ovako javno, da bi ko fol imao neku podlogu za svoja maštanja. A nemaš.

Mislim da si ti ovdje iz njegove vrlo jasne rečenice izvukao babarogu. Možda čovjek želi vidjet ima li na forumu ljudi koji su o tome tražili i/ili imaju neki pojam o tome, u tome nema ništa loše, dapače, tome forumi i ovakve teme često i služe. A ti, moderator, ga dočekaš sa psihoanalizom na temelju par njegovih postova{#}. Možda si ipak olako dozvoljavaš govorit nekome nešto izričito kao ovdje gore.

U većini ovakvih rasprava i tema, priča se, kao i uvijek, vrti oko hc skeptika koji se pozivaju na hc znanost i ne dozvoljavaju ni atom intuiciji (rekao bih imaginaciji al bi me se 100% krivo shvatilo, u potpunosti), i onih koji ostavljaju prostor rješenjima koja, u najmanju ruku, nisu konvencionalna. Naravno, ima i onih koji zavjere, bogove i piramide vide i u načinu na koji voda ide kroz wc školjku... U suštini, kad se ovako raspravlja, NUŽNO je imati otvoren um, dozvoliti sebi da je čovjek koji ti proturiječi - u pravu, i saslušat ga. Naravno, u takvoj situaciji bi trebalo izbjegavat ad hominem napade, i pribjegavati argumentiranju svoje teorije. No naravno, kad je nešto uglavnom nedokazivo, kao što je i većina conspiracy tema, onda naposljetku ostaje osobni izbor kojeg je netko odabrao na ovaj ili onaj način - istražujući otvoreno, kvalitetno i da, kvantitativo, ili nikako :P. 

Galiante kaže...

U redu, zagovaraš teoriju da su egipćani vukli sanjke po Egiptu i to je to...ali da ne dopuštaš nešto drugo to mi nije nikako jasno..i onda pričaš o strahu a strah zapravo vidim u tebi jer si zatočen u već poznate (većini javnosti prihvaćene) okvire i ne gledaš dalje od toga a o tome da ne treba tražiti misterij tamo di ga nema u slučaju piramida se jednostavno ne mogu složiti oko toga.

Ovo je čisti primjer ad hominem rasprave. Kad rasprava dođe do toga da se jedni drugima smiju oko njihovih uvjerenja, treba stat. Sigurno da neki ljudi imaju granicu do koje će ići u nekim pitanjima, no ta granica je često uzrokovana prvotnim stavom koji nije izravno vezan za temu, i kad se dođe do tih prvih stavova, ne preostaje ništa drugo nego - ad hominem. 

Je li moguće da su vanzemaljci imali veze sa piramidama? Zašto ne. Je li to vjerojatno? Ja kažem i ne baš, u najmanju ruku - teško je dokazivo. Jesu li ameri pokupili vanzemaljsku letjelicu kod Roswella? Moguće. Je li to vjerojatno? Ja kažem da, na temelju pročitanog i pogledanog - je. Sad, ono najčešće što slijedi je - prvotna reakcija skeptika tipa "da, mali zeleni, koji su toliko razvijeni da su u stanju prijeći stotine svj. godina udaljenosti, ako ne i više - nisu u stanju letjeti zemljinom atmosferom". I legitimno je zapažanje, no je li to nekome razlog da u potpunosti odbaci mogućnost? Ako je, onda tu slijedi kraj rasprave.

Volio bih znati je li tko ovdje pogledao išta od Disclosure projecta, Sirius dokumentac, CSETI-eve intervijue sa stotinama svjedoka iz raznih državnih, vojnih institucija koji su izašli u javnost sa svojim svjedočanstvima oko NLO-a i sl.? Ako netko nije, evo link pa ako ga zanima - topla preporuka. Ako netko je, šta kaže na to?

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.7.2014 23:36 (eywa33).
12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

a o tome da ne treba tražiti misterij tamo di ga nema u slučaju piramida se jednostavno ne mogu složiti oko toga.

Napisao sam "izmišljati misterij". Ne treba ga izmišljati jer za to nema nikakvog razloga. Sva ta izmišljanja misterija oko egipatskih piramida temelje se na logičkoj pogreški argument from ignorance (pozivanje na neznanje).

Krivo, kad netko kaže da nema dokaza za nešto, no dosta stvari koje nisu provjerljive ipak upućuju na to nešto, a taj netko svejedno kaže "nema dokaza, zato je to glupost" - To je argument iz ignorancije (ne volim koristit puno tuđica, no eng. ignorant nije isto kao i neznanje). A u ovom slučaju se ti pozivaš na to isto što si pripisao njemu :) ...Puno je znanstvenika i generalne populacije nekad govorilo kako su, danas velike teorije i otkrića - glupa, a ipak nakon dokazivanja su te iste teorije i otkrića promijenila svijet i stvorila znanost kakvu danas imamo. Otvorenost mašti i intuiciji je puno znanstvenika dovelo do ključnih trenutaka u njihovim istraživanjima.

Iskreno, nemam nikakav stav o piramidama-vanzemaljcima, nisam nešto istražio tu temu, al otvoren sam mogućnostima. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.7.2014 23:49 (eywa33).
17 godina
moderator
eywa33 kaže...
mbaksa kaže...

Mislim da si ti ovdje iz njegove vrlo jasne rečenice izvukao babarogu.

Može onda točan prijevod te njegove rečenice? "znanstveno dokazivanje nečega može [se] temeljiti na krivom zaključku i procjeni gdje onda ide sve u 3pm."

Što se tiče "izvlačenja babaroge" - nijekanje znanosti upravo to i zaslužuje.

eywa33 kaže...
Možda čovjek želi vidjet ima li na forumu ljudi koji su o tome tražili i/ili imaju neki pojam o tome, u tome nema ništa loše, dapače, tome forumi i ovakve teme često i služe. A ti, moderator, ga dočekaš sa psihoanalizom na temelju par njegovih postova{#}. Možda si ipak olako dozvoljavaš govorit nekome nešto izričito kao ovdje gore.

Ako si ti to doživio kao psihoanalizu, onda si si moju poruku krivo protumačio. Poanta je, što u osnovi velim i svakom drugom "science denialeru" ili "science skeptiku", da na forumima pričaju da ne vjeruju znanosti ili da su skeptični prema znanosti, a u stvarnosti se služe plodovima te iste znanosti na svakom koraku, u svakoj sekundi svoga života.

Ono što ujedno mnogi ne shvaćaju, je da je prirodna znanosti autokorektivna. Dakle, ako se pronađe da nešto u znanosti ne štima, da je pogrešno, onda ta ispravka postaje znanost. Shodno tome, znanost je bez ikakve konkurencije najbolji opis stvarnosti.

A situacija s piramidama je zapravo jedna vrsta "god of the gaps"-a. U vrijeme Dannikena sve je bilo misterij, sve je bilo čudesno, "neobjašnjivo". Kako je s vremenom znanost napredovala, tako su se polako popunjavale te pukotine. I sad je valjda već došla voda do grla pa se ne mogu prihvatiti sasvim logična, racionalna objašnjenja.

eywa33 kaže...
U većini ovakvih rasprava i tema, priča se, kao i uvijek, vrti oko hc skeptika koji se pozivaju na hc znanost i ne dozvoljavaju ni atom intuiciji (rekao bih imaginaciji al bi me se 100% krivo shvatilo, u potpunosti), i onih koji ostavljaju prostor rješenjima koja, u najmanju ruku, nisu konvencionalna.

Sad u osnovi pozivaš ljude da čine ovu logičku pogrešku: https://yourlogicalfallacyis.com/middle-ground

Nema hc znanosti - znanost je znanost. Pričaš tu o "atomu intuicije" i "nekovencionalnim rješenjima" - znanost sve to dozvoljava! Međutim ne dozvoljava neistinita nekovencionalna rješenja. {#}

17 godina
moderator
eywa33 kaže...
mbaksa kaže...

Krivo, kad netko kaže da nema dokaza za nešto, no dosta stvari koje nisu provjerljive ipak upućuju na to nešto, a taj netko svejedno kaže "nema dokaza, zato je to glupost"

Možeš li biti još neodeđeniji? Daj primjer tog "nečeg".

12 godina
protjeran
Teorije zavjere

Trazite po egiptu vanzemaljce,a oni vam pred nosom.Naravno sad ce prosvjetljeni reci da su 66te u jugi imali fotosop i da je to maslo udbe i ozne.A ovi egipcani su totalno lud narod,sta su oni znali sta je tiscu tona uzmu i dignu i jos poloze u deseti dio tocno onako iz zajebancije.

A ovi nasi vrli znanstvenici koje masno placamo jos ne mogu skontati kako su piramide napravili,a kamoli da oni to uspiju sklepat.Jesmo napredna civilizacija kraj ovolikih pametara.Jedino sto ce ostati iza nase civilizacije je beskorisni rushmore.

12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Može onda točan prijevod te njegove rečenice? "znanstveno dokazivanje nečega može [se] temeljiti na krivom zaključku i procjeni gdje onda ide sve u 3pm."

Što se tiče "izvlačenja babaroge" - nijekanje znanosti upravo to i zaslužuje.

Ako si ti to doživio kao psihoanalizu, onda si si moju poruku krivo protumačio. Poanta je, što u osnovi velim i svakom drugom "science denialeru" ili "science skeptiku", da na forumima pričaju da ne vjeruju znanosti ili da su skeptični prema znanosti, a u stvarnosti se služe plodovima te iste znanosti na svakom koraku, u svakoj sekundi svoga života.

Ono što ujedno mnogi ne shvaćaju, je da je prirodna znanosti autokorektivna. Dakle, ako se pronađe da nešto u znanosti ne štima, da je pogrešno, onda ta ispravka postaje znanost. Shodno tome, znanost je bez ikakve konkurencije najbolji opis stvarnosti.

Sad u osnovi pozivaš ljude da čine ovu logičku pogrešku: https://yourlogicalfallacyis.com/middle-ground

Nema hc znanosti - znanost je znanost. Pričaš tu o "atomu intuicije" i "nekovencionalnim rješenjima" - znanost sve to dozvoljava! Međutim ne dozvoljava neistinita nekovencionalna rješenja. {#}

Iz njegove rečenice ja mogu iščitat najobičniji stav oko krive procjene u znanstvenom istraživanju, a ne nekakav strah il ne znam šta već si ti zaključio. Onaj tko ne vjeruje znanosti ne razumije znanost. Ja čisto sumnjam da čovjek nevjeruje znanosti, već da sumnja u neke znanstvene teorije. Velika razlika. Ti pričaš i ako sam dobro shvatio, doživljavaš čovjeka kao fundamentalista s kojima se u današnje vrijeme dawkins-harris-dennett sukobljavaju argumentima koje ovdje ti potežeš, no ja vidim samo čovjeka koji pokušava gledati na jednu temu na nekonvencionalan način, a to ne znači da čovjek izričito ne vjeruje znanosti po sebi. Generalizirao si njegov stav prema znanosti - uzeo njegov stav o jednoj temi i protegao to na njegov cjelokupni stav o znanosti po sebi.

Naravno da je znanost najbolji opis stvarnosti. Ja bih samo dodao - onim dijelovima stvarnosti koje su dostupne konvencionalnom empirijskom istraživanju. 

Što se tiče "middle ground" logičke pogreške... Gdje, na koji način, i koga pozivam na to? Ja ne pozivam na ništa drugo nego na razum i otvorenost, a to je u suštini ništa drugo nego - znanost. Kažeš da znanost ne dozvoljava neistinita... Tko dozvoljava neistinito bilo šta? A nekonvencionalna rješenja su često bila način "kvantnog skoka" u znanosti. {#}

Što se tiče "hc znanosti", pretpostavio sam da ćeš pročitat između redaka. Mislio sam na hardcore skeptike koji poriču sve što nema dokaza. No ja eksplicitno pozivam takve ljude da revidiraju svoju definiciju znanosti. A evo ja bih u tom slučaju spomenuo A. Maslowa i njegovu definiciju inkluzivne znanosti - http://www.scribd.com/doc/16370771/Abraham-Maslow-Psychology-of-Science-A-Reconnaissance (42. stranica). 

12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Možeš li biti još neodeđeniji? Daj primjer tog "nečeg".

Na primjer: 

Netko - prosječni znanstvenik u početku 20.st.

nešto - specijalna teorija relativnosti

stvari koje upućuju na to nešto - einstenov genijalni um

Einsteina su znanstvenici uvelike u početku karakterizirali kao pseudoznanstvenika, zašto? Jer nije imao dokaza. Da si ti živio početkom 20. st., i da neki tamo švabo radi na teoriji koja govori kako vrijeme nije konstantno, da je prostor iskrivljen, da gravitacija utječe na svjetlost...prema sadašnjem tvom stavu, mogu deducirati da bi reagirao kao što je i većina znanstvenika - odmahnuo rukom i rekao "pusti budalu"... Ako bi drugačije reagirao, onda konntradiktiraš sebi, jer tvrdiš da je potrebno imati dokaze za tvrditi nešto. Einstein nije imao dokaze za svoju teoriju u početku za primjerice utjecaj gravitacije na svjetlost. I kad mu se većina znanstvenika smijala, on je organizirao poprilično aprsurdnu ekspediciju (snimati zvijezde prilikom pomrčine sunca) i dokazao teoriju. Isto je bilo i sa Galilejom i Kopernikom. 

Znanost uključuje sve, propituje sve, nema ulazne uvjete. I ono što se ne može shvatiti i objasniti, i za što ne postoji teorija - znanost mora prihvatiti i uzeti u kao svoj objekt proučavanja.

15 godina
T-55 kaže...

Trazite po egiptu vanzemaljce,a oni vam pred nosom.Naravno sad ce prosvjetljeni reci da su 66te u jugi imali fotosop i da je to maslo udbe i ozne.A ovi egipcani su totalno lud narod,sta su oni znali sta je tiscu tona uzmu i dignu i jos poloze u deseti dio tocno onako iz zajebancije.

A ovi nasi vrli znanstvenici koje masno placamo jos ne mogu skontati kako su piramide napravili,a kamoli da oni to uspiju sklepat.Jesmo napredna civilizacija kraj ovolikih pametara.Jedino sto ce ostati iza nase civilizacije je beskorisni rushmore.

Ozbiljno si sad kao argument za nešto dao link na rezultate pretrage google-a?{#}

Evo još jednog zanimljivog istraživanja

One ring to bring them all and in the darkness bind them
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.7.2014 1:49 (The Unforgiven).
15 godina
Teorije zavjere

Imali su photoshop i 1486.

They have descended from heavens in fire chariots, and made humans on their own image.
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.7.2014 12:59 (lmutak).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice