jel mi može netko pojasniti šta ovo znači za hrvatsku ,vidio kod olega na faceu ali se ne razumijem u te stvari
Pokušaću da maksimalno pojednostavim. Država prikuplja novac emitiranjem obveznica, taj novac investira, dio zarađenog novca ide u proračun a dio se isplaćuje onome koji kupi obveznice. Obveznica je vrijednosni papir čijem donosiocu na određen datum u budućnosti država mora isplatiti određenu sumu novca. To je u stvari pojam "javni dug" koji si vjerojatno čuo u medijima. Dakle, npr. ako ja danas kupim obveznice RH u vrijednosti od recimo 100 000 eura, RH garantira da će za dogovoreno vrijeme meni isplatiti recimo 130 000 eura (ne znam točno koja je kamata ali ovo je i onako primjera radi). Ukoliko država ne može da isplati sve obveze na dan dospjeća, onda nastupa veliki problem. Poznata je reakcija bivšeg USA predsjednika George W. Bush-a, koji je upozorenje kineskih političara kako će naplatiti američke obveznice, komentirao "kako bi to bilo bezobrazno!" (BTW Kinezi imaju najveći udio u USA obveznicama).

I šta nam možete..
/trep-trep

You have to be odd to be number one