Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.018.105
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
axos kaže...
Old Iggy kaže...

Kad se problem pojavi, onda je kasno.

Ako želiš biti dio društva, moraš prihvatiti društvene norme.

Omjeri rizika su apsolutno nemjerljivi.

Postoji li opcija da budeš živ a ne budeš dio društva?

Gdje je granica diktature i anarhije?

Ako tvrtke profitiraju od tvoje bolesti nije li logika da im je cilj da si bolestan a ne zdrav?

Ako nam i država želi bolje zašto ne želi prodati imunološki svojim građanima nego nekom desetom?

Naravno, odi negdje gdje nema nikakvog posebnog organiziranog društva ili dijelova koji te brinu.

Filozofske rasprave su ti tu bez veze - prihvaćaš anarhiju u svemu?

Meni je bitno da su mi djeca zdrava, ne da oni profitiraju.

Imaš potvrdu da bi netko znao imunološki dovesti u plus?

15 godina
kizo2703 kaže...

Čisto informativno: poznaješ li nekoga (ili nečije dijete) koje je imalo neželjene posljedice ili se razbolilo od cjepiva?

Prema tome kakvi ugovori? Nije država privatna kompanija (barem ne još!).

Poznajem. Možda nije kompanija u pravom smislu te riječi, ali nije ni daleko. Imaš i na legalisu raspravu o tome.

17 godina
neaktivan
axos kaže...

- Da se pojavi takav problem mislim da bi svi otišli po cjepivo svojevoljno.

- Nije ni država vlasnik, al nas svih tretira tako.

- Preuzima rizik ono koje se cijepi da ima nuspojave kao i ono koje se ne cijepi da se razboli.

-kad se problem pojavi za tu generaciju je kasno

-država te tretira kao odgovornu osobu sa svojim pravima i obvezama, na žalost nisu svi ljudi jednako odgovorni, pa da tvoja neodgovornost ne bi išla na štetu drugih postoje neka pravila kojih se moraš držati

-nije istina jer sam ti u istoj rečenici odgovorio da u društvu koje ima visoku stopu opće procjepljenosti dijete koje se ne cjepi ne preuzima nikakav rizik (odnsono zanemarivo mali), sve dokle je stopa opće procjepljenosti visoka. Kako se stopa procjepljenosti ne bi smanjivala zbog "zašto bi moje dijete imalo nuspojave kad se svi drugi cijepe, pa ću ja biti pametan i neću cjepiti dijete jer ga štite sva druga djeca koja se cijepe" cjepit se moraju svi.

17 godina
axos kaže...
kizo2703 kaže...

Čisto informativno: poznaješ li nekoga (ili nečije dijete) koje je imalo neželjene posljedice ili se razbolilo od cjepiva?

Prema tome kakvi ugovori? Nije država privatna kompanija (barem ne još!).

Poznajem. Možda nije kompanija u pravom smislu te riječi, ali nije ni daleko. Imaš i na legalisu raspravu o tome.

Pa tu nema ništa pametno.

15 godina
Old Iggy kaže...

Naravno, odi negdje gdje nema nikakvog posebnog organiziranog društva ili dijelova koji te brinu.

Želim reći da rođenjem moraš prihvatiti zakone države u kojoj si se rodio i da ni preseljenje neće napraviti bitnu razliku jer su zakoni između država sve sličniji, i ako nemaš plana i novca za preseljenje na neku drugi plant, nema tu puno što možeš napraviti. Nisam mislio filozofski, nego dokle država može ulaziti u život pojedinca ili obitelji? Od nedavno mogu prisiliti pojedinca da se cijepi, što ide iduće? Uzimanje cijele tvoje imovine jer će se bolje brinuti za nju nego ti? Realno bi se i to moglo napraviti jednog dana. Nisu svi liječnici i ako oni kažu da se bolje cijepiti ti bi to morao napraviti. Ali nisu svi ni ekonomisi, ako oni kažu da moraš prodat svoju kuću za sitne pare da bi oni profitirali i svima bilo bolje onda to i trebaš napraviti. To bi trebalo biti tebi najbitnije, ali njima je profit u njihovoj bolesti, a ne zdravlju. Ovo zadnje nisam dobro pogledao, tj novine su prenjele da oni to ne žele prodati građanima bez objašnjenja. Razlog da nemaju jasan poslovni plan nisam vidio. Možda je to bilo naknadno obrazloženje.

15 godina
BlackDog22 kaže...
axos kaže...

- Da se pojavi takav problem mislim da bi svi otišli po cjepivo svojevoljno.

- Nije ni država vlasnik, al nas svih tretira tako.

- Preuzima rizik ono koje se cijepi da ima nuspojave kao i ono koje se ne cijepi da se razboli.

-kad se problem pojavi za tu generaciju je kasno

-država te tretira kao odgovornu osobu sa svojim pravima i obvezama, na žalost nisu svi ljudi jednako odgovorni, pa da tvoja neodgovornost ne bi išla na štetu drugih postoje neka pravila kojih se moraš držati

-nije istina jer sam ti u istoj rečenici odgovorio da u društvu koje ima visoku stopu opće procjepljenosti dijete koje se ne cjepi ne preuzima nikakav rizik (odnsono zanemarivo mali), sve dokle je stopa opće procjepljenosti visoka. Kako se stopa procjepljenosti ne bi smanjivala zbog "zašto bi moje dijete imalo nuspojave kad se svi drugi cijepe, pa ću ja biti pametan i neću cjepiti dijete jer ga štite sva druga djeca koja se cijepe" cjepit se moraju svi.

Oni koji su cijepljeni ujedno mogu biti i nosioci te bolesti. Što je argument da bi trebalo svih cijepiti, ali i da nebi trebalo nikoga. Link.

17 godina
axos kaže...
Old Iggy kaže...

Želim reći da rođenjem moraš prihvatiti zakone države u kojoj si se rodio i da ni preseljenje neće napraviti bitnu razliku jer su zakoni između država sve sličniji, i ako nemaš plana i novca za preseljenje na neku drugi plant, nema tu puno što možeš napraviti. Nisam mislio filozofski, nego dokle država može ulaziti u život pojedinca ili obitelji? Od nedavno mogu prisiliti pojedinca da se cijepi, što ide iduće? Uzimanje cijele tvoje imovine jer će se bolje brinuti za nju nego ti? Realno bi se i to moglo napraviti jednog dana. Nisu svi liječnici i ako oni kažu da se bolje cijepiti ti bi to morao napraviti. Ali nisu svi ni ekonomisi, ako oni kažu da moraš prodat svoju kuću za sitne pare da bi oni profitirali i svima bilo bolje onda to i trebaš napraviti. To bi trebalo biti tebi najbitnije, ali njima je profit u njihovoj bolesti, a ne zdravlju. Ovo zadnje nisam dobro pogledao, tj novine su prenjele da oni to ne žele prodati građanima bez objašnjenja. Razlog da nemaju jasan poslovni plan nisam vidio. Možda je to bilo naknadno obrazloženje.

Imaš brdo država koje imaju manje obaveze, ali i prava. Od SAD preko Kine nadalje.

No, ne postoji imalo uređena država gdje nemaš nikakvih obaveza ni međuovisnosti.

Ove ostale idiotarije ne spadaju ni u teorije zavjere.

Slična stvar je i s imunološkim - puno priče ni za što. Da je imunološki tako "dobar", misliš da se ne bi javilo brdo korporacija koje bi ga kupile makar da ga unište? No gle začudo, nitko se ne javlja? Imaš li ideju zašto je uopće propao?

15 godina
Old Iggy kaže...
axos kaže...

Imaš brdo država koje imaju manje obaveze, ali i prava. Od SAD preko Kine nadalje.

No, ne postoji imalo uređena država gdje nemaš nikakvih obaveza ni međuovisnosti.

Ove ostale idiotarije ne spadaju ni u teorije zavjere.

Slična stvar je i s imunološkim - puno priče ni za što. Da je imunološki tako "dobar", misliš da se ne bi javilo brdo korporacija koje bi ga kupile makar da ga unište? No gle začudo, nitko se ne javlja? Imaš li ideju zašto je uopće propao?

Nisu teorije zavjere nego poslovna logika. Kompaniji je cilj zadovoljiti dioničare, i to se ostvaruje što većom dobiti koja raste brojem oboljelih.

Nemam. Zato sam i stavio upitnik kad sam spomenuo imunološki. Ako ti nije problem podjeli znanje s nama.

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.7.2015 11:55 (axos).
17 godina
neaktivan
axos kaže...

Oni koji su cijepljeni ujedno mogu biti i nosioci te bolesti. Što je argument da bi trebalo svih cijepiti, ali i da nebi trebalo nikoga.Link.

Normalno da nije pošto bolesti protiv kojih se cjepimo danas ne postoje u društvima koje se cijepe, tako da ti ni jedan drugi dokaz u principu nije potreban. Uzmi svaku bolest protiv koje se cijepimo danas i pogledaj statistike prije cjepljenja i danas. Bolest koja se najčešće uzima kao primjer je dječija paraliza, odnosno polio. 

15 godina
BlackDog22 kaže...
axos kaže...

Oni koji su cijepljeni ujedno mogu biti i nosioci te bolesti. Što je argument da bi trebalo svih cijepiti, ali i da nebi trebalo nikoga.Link.

Normalno da nije pošto bolesti protiv kojih se cjepimo danas ne postoje u društvima koje se cijepe, tako da ti ni jedan drugi dokaz u principu nije potreban. Uzmi svaku bolest protiv koje se cijepimo danas i pogledaj statistike prije cjepljenja i danas. Bolest koja se najčešće uzima kao primjer je dječija paraliza, odnosno polio. 

Javlja se problem da su oni koji se ne mogu cijepiti više ugroženi od onih koji su se cijepili nego od onih koji se nisu cijepili. A svi se moramo cijepiti da ih nebi zarazili. Nije li to paradoks?

Ne bi li trebalo svih ovih godina raditi na ljekovima umisto cjepivima za poznate bolesti?

17 godina
neaktivan
axos kaže...

Imaš još jako puno prostora na zemlji gdje možeš živjet kako god hoćeš i dokle god ne koristiš zajedničke resurse neće te nitko ni pitat ni pogledat što radiš.

17 godina
axos kaže...
Old Iggy kaže...

Nisu teorije zavjere nego poslovna logika. Kompaniji je cilj zadovoljiti dioničare, i to se ostvaruje što većom dobiti koja raste brojem oboljelih.

Nemam. Zato sam i stavio upitnik kad sam spomenuo imunološki. Ako ti nije problem podjeli znanje s nama.

Upravo obrnuto, tu ti nema poslovne logike. Te iste korporacije bi neusporedivo više zaradile da se bolesti pojave, umjesto da po sitno zarađuju na masovnim cjepivima koja su danas većinom van licenčnih i patentnih prava (za većinu onih kojima se danas cijepe djeca) i koja se proizvode bukvalno svuda.

Ono na čemu zarađuju su suludo skupe cijene lijekova i cjepiva za novootkrivene bolesti (što se pak nigdje ne cijepi preventivno).

Imunološki? Prouči stanje zadnjih godina, od početka 90-ih, kontinuirani problemi u poslovanju i proizvodnji. Klasičan "hrvatski" problem. Da su toliko dobri odmah bi bili kupljeni, kao npr. Pliva.

15 godina

Već smo raspravljali o ovoj temi pa da ponovim. Nije problem u cijepljenju već u kalendaru i u trpanju cjepiva u kombinacije "sto u jedan". Moj klinac je dobio nuspojave nakon takvog cjepiva i to one koje su opisane (u međuvremenu smo upoznali dosta ljudi s istim problemom) a da je pedijatar malo bolje razmotrio situaciju i išao na konzervantivniji pristup (što je morao napraviti) vjerojatno ne bi imali takvih problema. I tu je pravi problem.

Stručnjak za odmaganje...
15 godina
Old Iggy kaže...
axos kaže...
Old Iggy kaže...

Upravo obrnuto, tu ti nema poslovne logike. Te iste korporacije bi neusporedivo više zaradile da se bolesti pojave, umjesto da po sitno zarađuju na masovnim cjepivima koja su danas većinom van licenčnih i patentnih prava (za većinu onih kojima se danas cijepe djeca) i koja se proizvode bukvalno svuda.

Ono na čemu zarađuju su suludo skupe cijene lijekova i cjepiva za novootkrivene bolesti (što se pak nigdje ne cijepi preventivno).

Imunološki? Prouči stanje zadnjih godina, od početka 90-ih, kontinuirani problemi u poslovanju i proizvodnji. Klasičan "hrvatski" problem. Da su toliko dobri odmah bi bili kupljeni, kao npr. Pliva.

Govorio sam više opčenito, ali ako je bolest brza smrt onda im je cjepivo bolje rješenje.

Nije li bolje prodati imunološki  građanima pa nek se j... kako žele nego da državi stvara konstantno minus?

17 godina
axos kaže...
Old Iggy kaže...

Govorio sam više opčenito, ali ako je bolest brza smrt onda im je cjepivo bolje rješenje.

Nije li bolje prodati imunološki  građanima pa nek se j... kako žele nego da državi stvara konstantno minus?

Cjepivo ne pomaže uvijek kad dođe do pandemije / epidemije, dapače. Mnoga trebaju vrijeme za zaštitu.

K tome, za društvo je smrt često manji problem od teških posljedica preživjelih.

Ne prodaju se firme "samo tako", eto, netko da pare pa ajde. Vidi situaciju s Brodosplitom - čak i kad se pokrenula nekakva proizvodnja stalno je kukanje i plakanje oko toga što je preuzet.

17 godina
neaktivan
axos kaže...

Javlja se problem da su oni koji se ne mogu cijepiti više ugroženi od onih koji su se cijepili nego od onih koji se nisu cijepili. A svi se moramo cijepiti da ih nebi zarazili. Nije li to paradoks?

Ne bi li trebalo svih ovih godina raditi na ljekovima umisto cjepivima za poznate bolesti?

Nešto u ovoj rečenici fali ili ima viška, ili oboje, nisam siguran što pa ću odgovorit na više opcija. 

1. Javlja se problem da su oni koji se ne mogu cijepiti više ugroženi od onih koji su se cijepili nego od onih koji se nisu cijepili

Ugroženi od čega? Od bolesti da, što je i logično, no održavanjem opće procjepljenosti rizik je minimalan. Da li bi bilo bolje da su cjepljeni? Bi, no ako su alergični šteta od cjepiva nadilazi rizik od bolesti.

2.Javlja se problem da su oni koji se ne mogu cijepiti više ugroženi od onih koji su se cijepili nego od onih koji se nisu cijepili.

Ugroženi od čega? Bolesti, ne. Jednako su ugroženi. Odnsono u društvu s visokom općom procjepljenošću rizik je zanemariv.

3. Javlja se problem da su oni koji se ne mogu cijepiti više ugroženi od onih koji su se cijepili nego i od onih koji se nisu cijepili.

Ne, oni koji se ne mogu cjepit su jednako ugroženi od bolesti kao i oni koji se nisu cjepili.

4. Javlja se problem da su oni koji se ne mogu cijepiti više ugroženi od onih koji su se cijepili  više ugroženi nego od onih koji se nisu cijepili.

Ugroženi od čega? Bolesti. Ne, koliko god vjerojatnost dobivanja bolesti bila mala oni koji su se cjepili i stvorili imunitet su imuni.

Ali ja mislim da si ti htio pitat da li je rizik od nuspojava veća od rizika bolesti? Nije, jer je puno više djece umiralo i teško oboljevalo od bolesti protiv kojih se cjepimo nego od cjepiva danas. PUUUUUUUUUUUUUUUUNO više. Neusporedivo PUUUUUUUUUUNO više. Toliko puno više da je to bio svjetski ZDRAVSTVENI i ŽIVOTNI problem, a ne problem modernog čovjeka, odnosno njegovih "SLOBODA".

"Ne bi li trebalo svih ovih godina raditi na ljekovima umisto cjepivima za poznate bolesti?"

Cjepivo je prevencija bolesti. Zašto bi bilo bolje puštat ljude da obole i onda ih lječiti ako možemo napraviti da ne budu bolesni uopće. Prvo što je puno jeftinije, drugo što je puno humanije, a treće što je puno uspješnije. 

13 godina

Kolega axos, odi u afriku, tamo su silom prilika ''liberalniji'' oko cijepljenja pa se vrati da nam kažeš o omjerima rizika. O kakvoj diktaturi ti pričaš čovječe, ovdje se radi o apsolutnoj matematičkoj nepismenosti, vidim da ni tebi baš nije jasno. Jedne faking ospice dobije 9/10 ljudi koji nisu imuni, a u blizini su zaraženog - smrtnost im varira od nekih 0,3% na više, a cjepivo (koje nije samo za ospice) može imati ugrožavajuće posljedice u <0.0001% (manje od jedan prema milijun) slučajeva. U slučaju da se jedna takva bolest ponovno pojavi u značajnijem broju (što može biti i vrlo mali broj jer su neke izuzetno zarazne), u igru dolazi i činjenica da virusi mutiraju, i još štošta toga što laik ne može pokopčati surflajući internetima ''educirajući se''. 

Cjepiva su jedan od najvećih uspjeha moderne medicine. Da se sada pojavi (hipotetski) cjepivo protiv većine oblika karcinoma, i da može izazvati teže komplikacije kod manje od 1 na 100 000 (dakle deset puta veće šanse od sadašnjih cjepiva), misliš da bi i tu bilo nekakve rasprave ili bi svi pohrlili? To je stvar percepcije i gluposti pod krinkom osobnih ''uvjerenja''. Anti-vakcinacijski pokret može zahvaliti svoje postojanje blagodatima koja im je pružila moderna medicina, sada kada ovakvi tupavi bauljaju uokolo u kontemplaciji i ne vide nikog sa dječjom paralizom, ospicama, itd., sada bi oni odlučivali o nečemu i tražili da se poštuju njihova uvjerenja. Cijepljenje treba biti obavezno upravo iz ovog razloga, brojna istraživanja su pokazala da su ljudi u prosjeku jako loši u procjeni rizika, pogotovo kada se barata sa postocima. Majka će vidjeti jedno dijete u susjedstvu koje ima autizam, susjeda će joj reći da je to od cijepljenja (popularan primjer iako nije dokazan), i to će na nju ostaviti jači dojam nego 10 pročitanih istraživanja gdje se navodi šansa od komplikacija manja od 1/1000000. Zato se takve odluke ne smiju prepuštati ''civilima'', to su odluke koje ne donose za sebe (već za djecu koja nisu njihovo vlasništvo, jel) i odluke koje mogu imati izravan utjecaj na brojne druge - čitava priča da je to njihova odluka pada u vodu odmah u startu, to nije njihova odluka i nije samo ''njihova stvar''.

Tread softly because you tread on my dreams.
17 godina
odjavljen

Ne valja dati da ljudi sami (previše) razmišljaju oko zdravstvene zaštite... Tu se ekspresno umješa glupost, vjera (oni ****** koji odbijaju transfuziju, npr.) i problem šta ljudi vjeruju svačem napisanom na internetima.

[edit] - zdravlje pojedinca je vrlo bitno za zajednicu (pogotovo oko virusnih/bakterijskih bolesti). Skupi dovoljno oboljelih i mogla bi čitava zajednica naje radi početnih 1-2% "pametnih".

My name is Legion... For we are many!
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.7.2015 12:32 (Sum_of_all_fears).
17 godina

Ja svog psa svake godine cijepim. Nije bas svoj. Jel to moze bit od toga?

Rvat katolik!
13 godina
tnakir kaže...

kažu da poprime atribute vlasnika, i obratno - e pa ti sad vidi :D

17 godina
odjavljen
tnakir kaže...

Da. GMO cjepivo. Pazi da ne rastrga kakvo dijete na cesti i pobjegne sa tvojom lovom u Afriku (gdje se ne cijepe jer su liberalni).

My name is Legion... For we are many!
17 godina
neaktivan
ElektričnaOvca kaže...

...Majka će vidjeti jedno dijete u susjedstvu koje ima autizam, susjeda će joj reći da je to od cijepljenja (popularan primjer iako nije dokazan), i to će na nju ostaviti jači dojam nego 10 pročitanih istraživanja gdje se navodi šansa od komplikacija manja od 1/1000000....

Ne da nije dokazan, nego je dokazano da je doktor namještao i manipulirao podacima zbog čega mu je i zabranjeno bavljenje medicinom, a ima sreće što nije završio u zavoru iako je trebao.

17 godina
ElektričnaOvca kaže...
tnakir kaže...

kažu da poprime atribute vlasnika, i obratno - e pa ti sad vidi :D

Istina... ko da sam joj ja caca... Doduse, ona je ispala nesto ljepsa, na mamu...

Rvat katolik!
15 godina
BlackDog22 kaže...
axos kaže...

Nešto u ovoj rečenici fali ili ima viška, ili oboje, nisam siguran što pa ću odgovorit na više opcija. 

1. Javlja se problem da su oni koji se ne mogu cijepiti više ugroženi od onih koji su se cijepili nego od onih koji se nisu cijepili

Ugroženi od čega? Od bolesti da, što je i logično, no održavanjem opće procjepljenosti rizik je minimalan. Da li bi bilo bolje da su cjepljeni? Bi, no ako su alergični šteta od cjepiva nadilazi rizik od bolesti.

2.Javlja se problem da su oni koji se ne mogu cijepiti više ugroženi od onih koji su se cijepili nego od onih koji se nisu cijepili.

Ugroženi od čega? Bolesti, ne. Jednako su ugroženi. Odnsono u društvu s visokom općom procjepljenošću rizik je zanemariv.

3. Javlja se problem da su oni koji se ne mogu cijepiti više ugroženi od onih koji su se cijepili nego i od onih koji se nisu cijepili.

Ne, oni koji se ne mogu cjepit su jednako ugroženi od bolesti kao i oni koji se nisu cjepili.

4. Javlja se problem da su oni koji se ne mogu cijepiti više ugroženi od onih koji su se cijepili  više ugroženi nego od onih koji se nisu cijepili.

Ugroženi od čega? Bolesti. Ne, koliko god vjerojatnost dobivanja bolesti bila mala oni koji su se cjepili i stvorili imunitet su imuni.

Ali ja mislim da si ti htio pitat da li je rizik od nuspojava veća od rizika bolesti? Nije, jer je puno više djece umiralo i teško oboljevalo od bolesti protiv kojih se cjepimo nego od cjepiva danas. PUUUUUUUUUUUUUUUUNO više. Neusporedivo PUUUUUUUUUUNO više. Toliko puno više da je to bio svjetski ZDRAVSTVENI i ŽIVOTNI problem, a ne problem modernog čovjeka, odnosno njegovih "SLOBODA".

"Ne bi li trebalo svih ovih godina raditi na ljekovima umisto cjepivima za poznate bolesti?"

Cjepivo je prevencija bolesti. Zašto bi bilo bolje puštat ljude da obole i onda ih lječiti ako možemo napraviti da ne budu bolesni uopće. Prvo što je puno jeftinije, drugo što je puno humanije, a treće što je puno uspješnije. 

Ajde idemo onda polako. Imaš osobu A koja se iz nekog razloga nije mogla/smjela cijepiti  protiv bolesti X. Imaš osobu B koja se cijepila protivi bolesti X. Imaš osobu C koja nije cijepila protiv bolesti X. Ukoliko je osoba A u kontaktu s osobom B postoji šansa da se osoba A dobije bolest X iako osoba B nema bolest X jer je cjepljena. Ukoliko je osoba A u kontaktu s osobom C, osoba A se može razboliti jedino ukoliko je osoba C zaražena s X. Drugim rječima osoba B može biti prijenosnik zaraze X iako je cijepljena protiv te bolesti.

ElektričnaOvca kaže...

Kolega axos, odi u afriku, tamo su silom prilika ''liberalniji'' oko cijepljenja pa se vrati da nam kažeš o omjerima rizika. O kakvoj diktaturi ti pričaš čovječe, ovdje se radi o apsolutnoj matematičkoj nepismenosti, vidim da ni tebi baš nije jasno. Jedne faking ospice dobije 9/10 ljudi koji nisu imuni, a u blizini su zaraženog - smrtnost im varira od nekih 0,3% na više, a cjepivo (koje nije samo za ospice) može imati ugrožavajuće posljedice u <0.0001% (manje od jedan prema milijun) slučajeva. U slučaju da se jedna takva bolest ponovno pojavi u značajnijem broju (što može biti i vrlo mali broj jer su neke izuzetno zarazne), u igru dolazi i činjenica da virusi mutiraju, i još štošta toga što laik ne može pokopčati surflajući internetima ''educirajući se''. 

Cjepiva su jedan od najvećih uspjeha moderne medicine. Da se sada pojavi (hipotetski) cjepivo protiv većine oblika karcinoma, i da može izazvati teže komplikacije kod manje od 1 na 100 000 (dakle deset puta veće šanse od sadašnjih cjepiva), mislišda bi i tu bilo nekakve rasprave ili bi svi pohrlili? To je stvar percepcije i gluposti pod krinkom osobnih ''uvjerenja''. Anti-vakcinacijski pokret može zahvaliti svoje postojanje blagodatima koja im je pružila moderna medicina, sada kada ovakvi tupavi bauljaju uokolo u kontemplaciji i ne vide nikog sa dječjom paralizom, ospicama, itd., sada bi oni odlučivali o nečemu i tražili da se poštuju njihova uvjerenja. Cijepljenje treba biti obavezno upravo iz ovog razloga, brojna istraživanja su pokazala da su ljudi u prosjeku jako loši u procjeni rizika, pogotovo kada se barata sa postocima. Majka će vidjeti jedno dijete u susjedstvu koje ima autizam, susjeda će joj reći da je to od cijepljenja (popularan primjer iako nije dokazan), i to će na nju ostaviti jači dojam nego 10 pročitanih istraživanja gdje se navodi šansa od komplikacija manja od 1/1000000. Zato se takve odluke ne smiju prepuštati ''civilima'', to su odluke koje ne donose za sebe (već za djecu koja nisu njihovo vlasništvo, jel) i odluke koje mogu imati izravan utjecaj na brojne druge - čitava priča da je to njihova odluka pada u vodu odmah u startu, to nije njihova odluka i nije samo ''njihova stvar''.

Imaš li kakvo istraživanje da ovo potvrdiš?

Mislim da bi pohrlili bez intervencije države.

17 godina
axos kaže...

Ajde idemo onda polako. Imaš osobu A koja se iz nekog razloga nije mogla/smjela cijepiti  protiv bolesti X. Imaš osobu B koja se cijepila protivi bolesti X. Imaš osobu C koja nije cijepila protiv bolesti X. Ukoliko je osoba A u kontaktu s osobom B postoji šansa da se osoba A dobije bolest X iako osoba B nema bolest X jer je cjepljena. Ukoliko je osoba A u kontaktu s osobom C, osoba A se može razboliti jedino ukoliko je osoba C zaražena s X. Drugim rječima osoba B može biti prijenosnik zaraze X iako je cijepljena protiv te bolesti.

...

Ovo prvo... priznaj da ni sam ne shvaćaš što si htio reći.

Ovo drugo... Muči te statistika cijepljenja ili...?

15 godina
Old Iggy kaže...
axos kaže...

...

Da ne shvaćam nebi ni rekao. U kratko:Osobe koje se cijepe mogu postati nosioci bolesti protiv koje su se cijepili iako sami ne oboljevaju.

Da potvrdi boldano. Postotak nuspojava cijepljenja.

17 godina
neaktivan
axos kaže...

Dobro, i? 

15 godina
BlackDog22 kaže...
axos kaže...

Dobro, i? 

Ne cijepiti se nije društveno odgovorno prema onima koji se ne mogu cijepiti jer potencijalno možeš zaraziti tu osobu. A ovi koji se cijepe mogu biti ujedno prijenosnici te bolesti. Kako je onda ova grupa koja se cijepila društveno odgovorna prema ovima koji se ne mogu cijepiti?

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.7.2015 13:06 (axos).
17 godina
axos kaže...
Old Iggy kaže...

Da ne shvaćam nebi ni rekao. U kratko:Osobe koje se cijepe mogu postati nosioci bolesti protiv koje su se cijepili iako sami ne oboljevaju.

Da potvrdi boldano. Postotak nuspojava cijepljenja.

Situacije kod kojih je cijepljena osoba zarazna spadaju u teoretsku domenu (i k tome iznimno kratkotrajnu), posebno u uredno cijepljenoj okolini. Zato i je bitno provesti grupno cijepljenje.

Nuspojave cijepljenja su uredno objavljivane za svako cjepivo, po svim kategorijama. Orijentiraj se samo na teške nuspojave.

13 godina
axos kaže...

ti to za ozbač pitaš? slobodno guglaj MMR vaccine risks, evo ti službene informacije od cdc-a:

http://www.cdc.gov/vaccines/hcp/vis/vis-statements/mmr.html 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice