Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.042.021
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
protjeran
Re: Što se događa s našim društvom?
Drago kaže...

“Evolution isn't controversial for scientific reasons, but it is controversial, in part, for psychological reasons,” writes psychologist Tania Lombrozo.

“Researchers have argued that a variety of basic human tendencies conspire to make natural selection especially aversive and difficult to understand, and to make creationism a compelling alternative.”

Woozle efekt !

Sorry Drago, morao sam :D

Svetac a ne zločinac !
10 godina
neaktivan

Jesam li nešto propustio ili u hrvatskoj svi plaćamo Crkvene troškove bez obzira na vjersko opredjeljenje?

17 godina
CyberPlague kaže...

Jesam li nešto propustio ili u hrvatskoj svi plaćamo Crkvene troškove bez obzira na vjersko opredjeljenje?

Ne ne, u pravu si. Koliko sam upoznat, vani je normalno ako si deklariran kao katolik da placas porez koji ide katolickoj crkvi, ako si musliman onda ide islamskoj zajednici, ako si ateist placas nista. Sto je i u redu.

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2015 10:35 (tnakir).
17 godina
odjavljen
tnakir kaže...

Ne ne, u pravu si. Koliko sam upoznat, vani je normalno ako si deklariran kao katolik da placas porez koji ide katolickoj crkvi, ako si musliman onda ide islamskoj zajednici, ako si ateist placas nista. Sto je i u redu.

Kaže kum da je kod njih u švici tako. Kao vjernik smatram da je to najpoštenije. Ali, naravno - postoji masa ustanova u HR koje postoje i koje plaćamo svi bez obzira da li koristimo njihove usluge. Tako da nije baš crno-bijelo. Ipak, mislim da bi najpravednije bilo da vjernici podnesu trošak svojih župa/biskupija jer bi onda sigurno bilo više puno mudrosti pri upravljanju s lovom (i ne bi se gradile zgrade optočene zlatom i ne znam čime)

Freak Show Inc.
17 godina
Friday kaže...

Kaže kum da je kod njih u švici tako. Kao vjernik smatram da je to najpoštenije. Ali, naravno - postoji masa ustanova u HR koje postoje i koje plaćamo svi bez obzira da li koristimo njihove usluge. Tako da nije baš crno-bijelo. Ipak, mislim da bi najpravednije bilo da vjernici podnesu trošak svojih župa/biskupija jer bi onda sigurno bilo više puno mudrosti pri upravljanju s lovom (i ne bi se gradile zgrade optočene zlatom i ne znam čime)

Yeah... skoro sam se upecao na boldano i išao se svađati, al' onda velim, šta će mi to, danas je utorak, sveti dan kad štujem svog svetog Ateja i tradicionalno gol na balkonu vijorim mudantama u lijevoj ruci, a desnom pucam iz kalaša i ne bi bilo u redu taj svečani trenutak pokvariti svađom na forumu... 

This space for rent!
17 godina
odjavljen
Drago kaže...

Yeah... skoro sam se upecao na boldano i išao se svađati

Što ne znači da nitko drugi neće

Freak Show Inc.
14 godina

Vjerojatno ste čuli/gledali , nekadašnji DIK Đurđenovac ( moje rodno mjesto) je jučer izgorio do kraja.Za vrijeme bivše Jugoslavije bila je jedna od poznatijih tvornica , ako se ne varam Đurđenovac je prvi proizvodio struju u svojoj okolici.Vrijeme rata , pretvorbe i privatizacije su učinile svoje, tako su brojni skupi strojevi i oprema odvezeni i prodani, no ostalo je nešto što je eto do jučer još nekako i radilo. +/- 150 ljudi je tamo radilo ( dosta mojih poznanika) za plaću od 2400-2900 kuna , koja je znala kasniti po par mjeseci, dok se proizvedena roba redovito izvozila u susjedne države.Radilo se i u 3 smjene,također i preko zime se znala raditi treća smjena, sve dok živa ne bi dotaknula -15. Izgorio je noviji pogon koji je izgrađen 80i neke. Mnoge obitelji su zbog jučerašnjeg događaja izgubile i tu zadnju koru kruha.Vlasnik će pokupiti pare od osiguranja i otići , a nekad vrlo poznato mjesto ( koje je proizvodilo najkvalitetnije bačve za vino, masovnu kvalitetnu stolariju ) je dotaklo dno.

17 godina
odjavljen
g3arv8 kaže...

Vjerojatno ste čuli/gledali , nekadašnji DIK Đurđenovac ( moje rodno mjesto) je jučer izgorio do kraja.Za vrijeme bivše Jugoslavije bila je jedna od poznatijih tvornica , ako se ne varam Đurđenovac je prvi proizvodio struju u svojoj okolici.Vrijeme rata , pretvorbe i privatizacije su učinile svoje, tako su brojni skupi strojevi i oprema odvezeni i prodani, no ostalo je nešto što je eto do jučer još nekako i radilo. +/- 150 ljudi je tamo radilo ( dosta mojih poznanika) za plaću od 2400-2900 kuna , koja je znala kasniti po par mjeseci, dok se proizvedena roba redovito izvozila u susjedne države.Radilo se i u 3 smjene,također i preko zime se znala raditi treća smjena, sve dok živa ne bi dotaknula -15. Izgorio je noviji pogon koji je izgrađen 80i neke. Mnoge obitelji su zbog jučerašnjeg događaja izgubile i tu zadnju koru kruha.Vlasnik će pokupiti pare od osiguranja i otići , a nekad vrlo poznato mjesto ( koje je proizvodilo najkvalitetnije bačve za vino, masovnu kvalitetnu stolariju ) je dotaklo dno.

Meni je vijest bila zanimljiva utoliko što nisam znao da postoji u slavoniji nešto što glavaš već nije uništio!

Freak Show Inc.
17 godina
g3arv8 kaže...

Vjerojatno ste čuli/gledali , nekadašnji DIK Đurđenovac ( moje rodno mjesto) je jučer izgorio do kraja.

Priča se da je namjerno uništeno. Istina?

This space for rent!
17 godina
odjavljen
Drago kaže...
g3arv8 kaže...

Vjerojatno ste čuli/gledali , nekadašnji DIK Đurđenovac ( moje rodno mjesto) je jučer izgorio do kraja.

Priča se da je namjerno uništeno. Istina?

Kod nas je to valjda uobičajeno. Čim na vijestima bude riječ o nekom požaru - svi odmah pitaju "tko sada bere osiguranje?".

Mislim da od svih stvari koje su kod nas gorile zadnjih 10 godina samo Billa u Osijeku nije bila mućka jer su nedugo nakon požara otvorili i nastavili raditi. Sve ostalo je bilo na samrti prije paleža...

Freak Show Inc.
14 godina

@Friday  Istina da , uvjeti su bili katastrofalni, kao i oprema. Krov koji curi na sve strane, ma katastrofa. Najgore je to što su ti ljudi mogli barem nešto zaraditi, no sad...

@Drago  Priča se svašta, no još je svježe tako da je trenutno sve na onome rekla kazala. Spasiti se ništa nije dalo jer je gorilo kao da se zapalilo skladište papira. 

p.s. ovdje imate slike http://www.nasice.com/vijesti/41-crna-kronika2013/6798-%C4%91ur%C4%91enovac-%E2%80%93-sa-zgari%C5%A1ta-velike-tvornice-%E2%80%93-%E2%80%9Enije-se-moglo-ni%C5%A1ta-u%C4%8Diniti-%E2%80%9C.html

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2015 13:40 (g3arv8).
15 godina

Ne zaboravite večeras u 1.59.59. pomaknut satove za jednu sekundu.

http://www.nasa.gov/feature/goddard/nasa-explains-why-june-30-will-get-extra-second

Isključite perilice, tostere, brijače, babu na aparatima i svu ostalu tehniku s interneta.

http://thenextweb.com/insider/2015/06/29/tuesday-has-one-extra-second-and-that-could-be-dangerous-for-the-internet/

15 godina
Friday kaže...
g3arv8 kaže...

Meni je vijest bila zanimljiva utoliko što nisam znao da postoji u slavoniji nešto što glavaš već nije uništio!

Da samo čuješ kako su mu (glavašu, namjerno malim slovom) skandirali u Đakovu pod šatorom ("vezovi" su)

Stvarno su i ti "vezovi" dotakli dno
Skandiranje glavašu na koncertu Bulića, puštaju dalmatinske pjesme (protiv njih nemam ništa, ali su ipak slavonski vezovi), djeca -16 se okupljaju, milijun štandova na kojima se prodavaju kojekakve p*darije (sve vuče na nekakvo cigansko slavlje)

You have to be odd to be number one
15 godina
BlackDog22 kaže...

...Nije se vrsta loxodonta africana razvijala tokom povjesti pa si imao hrpu malih afričkih slonića koji su se onda kolektivno razvijali u velikog ili im je kroz zadnjih par milijuna godina svima rasla surla za 1mm po generaciji, nego je taj neki njegov predak pripadao drugoj vrsti, a onaj još daljnjiji nekoj drugoj porodici.

Negdje u međuvremenu je došla neka glad i svi slonići s kratkim surlama su pomrli, a onaj jedan frik što je mogo dosegnut najviše grane se spario s onom drugom frikušom što ima surlu još veču od njih i njihovo potomstvo je imalo velike surle. Pošto je godina bila stvarno jako sušna potomstvo se parilo međusobno i s roditeljima (pošto su ovi svi normalni s kratkim surlama pomrli) i njihovo potomstvo je imalo duge surle. Došla još gora godina i od tog potomstva preživjeli opet ono dvoje što su imali najduže surle. Nakon 10 milijuna godina i 500.000 sušnih godina dobio si slona koji ima surlu kakvu ima danas...

...No recimo da se dogodi nekakav super ultra genetski poremečaj koji će mom sinu omogućiti život od 300 godina i plodan je i ima djecu koja također mogu imat djecu koja dugo žive. Kakav to točno utjecaj ima homo sapiensa? Kao prvo on najvjerojatnije više ni ne bi bio homo sapiens već bi ga proglasili novom vrstom (pošto je vrsta samo definicija, relativno jasna definicija, no ovdje je problem pošto se vrsta definira plodnim potomstvom. U ovom primjeru radi problem jer razmak između ova dva čovjeka bi bio toliko velik da oni najvjerojatnije se ne bi mogli međusobno razmnožavati, no onda primjer ne radi). On bi bio prvi primjerak homo aeternitasa i njegovo potomstvo također. Pošto dugo žive i ta mutacija je dominantna mogu imat puno djece što znači da imaju "prednost" kod razmnožavanja, homo sapiensu se smanjuje broj, home aeternitasu se povećava dok sapiens ne izumre...

A šta ako bi se taj freak slon pario sa "običnim" slonicama, pošto je postao seksualno privlačan suprotnom spolu zato što se njegova mutacija pokazala pozitivnom za nove životne uvjete, promjene u okolišu isl? Ili u ovom drugom primjeru, potomci homo aetarnitasa, neki bi imali pune osobine svog oca, neko majke a ništa od oca a neki bi imali pola na oca pola na mater?

Dakle može se reć da bi oni tu svoju pozitivnu mutaciju pridodali vrsti i cijela vrsta s vremenom evoluira?

Upravo bi to bili ti skokovi od 1/2 mm.

http://eu.battle.net/sc2/en/profile/294395/1/Chef/ http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/Chef_cr0/
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2015 16:18 (KIKI3ooo).
13 godina
Drago kaže...

Glede jučerašnje priče, iz Električnog sektora: 

http://www.npr.org/sections/13.7/2015/06/29/418289762/don-t-believe-in-evolution-try-thinking-harder

“Evolution isn't controversial for scientific reasons, but it is controversial, in part, for psychological reasons,” writes psychologist Tania Lombrozo.

“Researchers have argued that a variety of basic human tendencies conspire to make natural selection especially aversive and difficult to understand, and to make creationism a compelling alternative.”

Da - ukratko, mozak je notorna ljenčina :P

edit: http://www.index.hr/vijesti/clanak/sazvane-hitne-telefonske-konzultacije-eurozone-hoce-li-vjerovnici-prihvatiti-grcki-prijedlog/828200.aspx

Bilo bi im jednostavnije otvoriti svoj teamspeak kanal i udri

Tread softly because you tread on my dreams.
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2015 18:10 (ElektričnaOvca).
17 godina
Friday kaže... 

Kod nas je to valjda uobičajeno. Čim na vijestima bude riječ o nekom požaru - svi odmah pitaju "tko sada bere osiguranje?".

Znam ženske koje imaju neredovitije menge nego požari na Bjelolasici...

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
15 godina

Čisto matematički gledano:

Evolucija je proces razvoja života na zemlji kojim opisujemo male i velike promjene koje za posljedicu imaju nastanak različitih oblika života iz jednostaničnih organizama (raznolikost života na zemlji).

Evolucija je svaka mala promjena kod potomka (promjene u genetskom materijalu potomka u odnosu na roditelje) jednako kao i velika promjena koja se manifestira tek nakon nekoliko generacija (dovoljno različit dnk da se može nazvati drugom vrstom).

Vrsta je svaka skupina jedinki koja "mješanjem genetskog materijala" može stvoriti plodne potomke.

Da bi evolucija uopće postojala kao proces, svaka jedinka mora biti JEDINSTVENA u genetskom smislu i mora se reproducirati prenošenjem dijela vlastitog DNKa na potomke. Da svaka jedinka nije jedinstvena nebi bilo evolucije. Svaka jedinka ima jedinstven DNK koji se pak sastoji od jedinstvenih kombinacija gena.

Druga važna stvar je brojnost različitih kombinacija gena. Što je više potomaka, to imamo više varijacija DNKa i više različitosti među jedinkama. Svaka vrsta u prirodi imati će veći broj potomaka no što je potrebno za očuvanje vrste koji ovisno o vanjskim faktorima mogu i ne moraju preživjeti (prirodna selekcija), a to pak znači i veliki broj različitih kombinacija gena (različitih jedinki) koliko je maksimalno moguće.

Što je više jedinki više će biti i razlika između jedinki i veće su šanse da će neka nova kombinacija dnk (tj nova jedinka) preživjeti prirodnu selekciju (vanjske utjecaje poput klime, staništa, bolesti, grabežljivaca, nadmetanje unutar vrste itd), odnosno preživjeti promjene kod vanjskih utjecaja (manjak hrane zbog prevelikog broja jedinki, erupciju vulkana, pad meteora, promjena klime itd).

Nova DNK se stvara ili REKOMBINACIJOM gdje 50% daje otac - 50% majka ili MUTACIJOM. Oba procesa su nasumična. No da bi se mutacija prenijela na potomke, mora biti nasljedna odnosno "pogoditi" spolne stanice (spermij ili jajašce). Mutacije mogu biti štetne ili neutralne, čak i korisne. (To je jedini razlog zašto štitite jaja i jajnike kad idete na rengen).

Svi živući organizmi su dio trajnog procesa evolucije i ujedno njen dokaz jer su u ovom trenutku živi zahvaljujuć dovoljno dobroj kombinaciji gena koja im je omogučila život u ovim uvijetima na ovom staništu (bilo koje na zemlji). No vanjskim utjecajem (recimo zagađenje prirode, vulkani..) uvijek će određeni broj jedinki umrijeti zbog nesretne kombinacije gena, dok će ostali preživjeti i prenositi svoje gene na potomke koji će te iste gene prenositi dalje (svaki put za duplo manje) dok ne izumru (sve vrste će izumrijet).

Dokle god jedinke stvaraju plodne potomke u istom staništu uvijek će evoluirati "svi zajedno" jer je evolucija moguća samo ako imamo A: jedinstvenu jedinku, B: rekombinaciju gena ili nasljednu mutaciju (dakle dve jedinke moraju imat plodnog potomka da bi došlo do evolucije, oni koji umru prije toga ne sudjeluju u evoluciji), C: dovoljan broj različitih kombinacija gena na D: istom staništu. Ako nema jedinstvene jedinke, nema evolucije, ako nema rekombinacije gena, nema evolucije, ako nema dovoljno različitih kombinacija gena (dakle jedinki) koje će preživjeti prirodnu selekciju i uvijete/promjene uvijeta na određenom staništu, nema evolucije i ako nema staništa - nema evolucije.

Da bi nastala NOVA VRSTA, određeni broj jedinki mora biti dovoljno dugo izoliran od matične skupine da se rekombinacijom gena stvore potomci koji se više nemogu "mješati" s jedinkama - potomcima iz matične skupine. No morate uzeti u obzir da matična vrsta nije ostala na mjestu (zaleđena u vremenu i s istim dnk materijalom) već je i ona paralelno evoluirala rekombinacijom vlastitog dnk u određenom smjeru uz prirodnu selekciju koja je neke osobine "nagradila", a neke "kaznila" neovisno od ove izolirane grupe koja je pak imala drugačije uvijete i drugačiju prirodnu selekciju (Jer biti izoliran ujedno znači i živjeti na drugačijem staništu s drugačijim uvijetima). Nema veze jel netko jači, viši, deblji. To ovisi o uvijetima u staništu pa je nekad debljina vrlina nekad je mana, neke vrste zato imaju veliki nos a neke rogove.

Primjer su sve do jedne vrste koja postoji na zemlji jer su sve nastale od istih roditelja, odnosno od neke dvije bakterije koje su slučajno prenijele svoj dnk (svaka popola) na svoje potomke, što je pak prirodna selekcija nagradila jer se prvi put stvorilo nešto unikatno s većom šansom za preživljavanje. (Ne drži sva jaja u istoj košari -tako nekako, al zapravo je logično, što je više različitih kombinacija gena, veće su šanse da će igrom slučaja neka kombinacija - odnosno jedinka, preživjeti određene uvijete koje ostale jedinke neće preživjeti.) Zato se svaka vrsta toliko i trudi oko rekombinacije dnk (svi oni pjevovi i plesovi, nadmetanja oko partnerice, struktura krda, plivanje uzvodno itd).

koliko dnk imaš od kojeg rodjaka koliko dnk imaš od kojeg rodjaka
17 godina

bagagge claim na aerodromu pleso

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2015 20:59 (nixass).
16 godina
Bukva kaže...
Friday kaže... 

Znam ženske koje imaju neredovitije menge nego požari na Bjelolasici...

da.. nešto su sad iskemijali, neki deal, al sumnjam da će dugo bez pirotehnike (ili je ponestalo šibica).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
nixass kaže...

bagagge claim na aerodromu pleso

Hahah, lol nedavno sam radio reklamu za te panele, nadam se da ih nije urokala baš moja :)

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
15 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...

Kako se ja sjećam,još od mačke nije nastao pas,niti od kukca ptica.

Da,postoji prilagodba unutar same vrste,dok evolucija jedne vrste u drugu,ne.

LP

EUNE: 321Zdravko
15 godina
neaktivan
pandza94 kaže...
ivan dragi kaže...

LP

Ovo mi liči na šupljak sa vjeronauka, jeftin i jadan pokušaj negiranja evolucije! Kako objašnjavaš evoluciju Grizli medvjeda u Polarnog medvjeda i evoluciju vukova u pse? Mutacija gena može biti minimalna toliko da npr. ti podari plave oči, kosu ili svjetao ten kože a nikako da ti "preko noći" podari krila ili škrge. To i jeste bit evolucije, da prežive najjači i najsposobniji i obezbjedi trajanje vrste ili samog života.

17 godina
pandza94 kaže...

LOL, da, pričaj nam o evoluciji u svojih bogatih 20 godina sjećanja   :D

Gledam te!
17 godina
Veliki Brat kaže...
pandza94 kaže...

LOL, da, pričaj nam o evoluciji u svojih bogatih 20 godina sjećanja   :D

Aj ne zajebaji - on je čitavo vrijeme Nemika na Novoj TV proveo gledajući u kućnog žohara hoće li se pretvoriti u pticu ko što taj vražji Darvin tvrdi i - ništa!

Dakle, eksperiment je polučio NEGATIVAN rezultat. 

God vs Evolution - 1:0!

This space for rent!
16 godina
Drago kaže...
..

.. 0:1

mozak vs sila.. nerješeno.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
ihush kaže...
Drago kaže...
..

.. 0:1

mozak vs sila.. nerješeno.

Postoje i video dokazi. 0:2

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. Provokator starog kova R.I.P. Munjovoz 20.3.2012.
17 godina

Strahoslav i FuzzyBrain - možete li meni i drugima na forumu objasniti svoje TD-ove na Ivanov post (http://www.bug.hr/forum/post/ostalo/sto-se-dogada-nasim-drustvom/4704512.aspx) koji je temeljit, s istaknutim naglascima (boldano i pocrtano), pristojan, nekonfliktan i na kraju s vrlo informativnim grafikonom kako bi sve bilo još jasnije? 

Kakvi bi po vama postovi trebali biti, ako taj ne valja? Shvaćate li uopće smisao foruma i rasprave na forumu? 

This space for rent!
17 godina
odjavljen
Drago kaže...

Strahoslav i FuzzyBrain - možete li meni i drugima na forumu objasniti svoje TD-ove na Ivanov post

Klasika:

Freak Show Inc.
14 godina
Drago kaže...

Strahoslav i FuzzyBrain - možete li meni i drugima na forumu objasniti svoje TD-ove na Ivanov post (http://www.bug.hr/forum/post/ostalo/sto-se-dogada-nasim-drustvom/4704512.aspx) koji je temeljit, s istaknutim naglascima (boldano i pocrtano), pristojan, nekonfliktan i na kraju s vrlo informativnim grafikonom kako bi sve bilo još jasnije? 

Kakvi bi po vama postovi trebali biti, ako taj ne valja? Shvaćate li uopće smisao foruma i rasprave na forumu? 

Nisam ni skuzio da sam dao TD. Mvaljda slucajno dok sam scrollao na tabletu. 

Ako sam ti pomogao opali TD!
17 godina
odjavljen
FuzzyBrain kaže...

Nisam ni skuzio da sam dao TD. Mvaljda slucajno dok sam scrollao na tabletu. 

Kao u onom filmu kad ženska pita frajera "šta ti je to na vratu?". Kaže on "ugrizao sam se dok sam se brijao".

Freak Show Inc.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice