Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.488.658
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
phoenix2003 kaže...

Ako mene pitaš, ja nikada ne bih privatizirao telekom, autoceste, elektroprivredu, lutriju. Činjenica je da su te kompanije leglo, kako kolege kažu, "uhljeba" ali pojačana kontrola i promjena kaznenog zakona koji regulira ovu oblast može donjeti napredak u rješavanju ovog problema (sjetimo se afere oko jednog od direktora u EP koji je lažirao diplomu, tko je tu kriv?). Koja je svrha prodati npr. Lutiju i da na taj način profit koji ostvari (a on nije mali) ide u inozemstvo. Novci od privatizacije i onako budu utrošeni u krpljenje budžetskih rupa. Profit iz zdravih kompanija u državnom vlasništvu može biti iskorišten pametno na bezbroj načina (reforma mirovinskog, zdravstvenog....)

Stvar je ta da kod nas kad je nešto "državno" zaposleni (a i svi drugi) se ponašaju kao da je to ničije i to je osnovni razlog zašto državne kompanije kod nas posluju s gubitkom(izuzev HEP-a koji čini preko 90% dobiti svih državnih kompanija, a i to samo u zadnje dvije godine jer su bile kišne, pa je povećana proizvodnja struje).

Kažeš dobit se iznosi iz zemlje? Pa na dobit se plaća porez-čini mi se 32%(ako je želiš isplatiti, a i na zadržanu dobite se plaća porez od mislim 20%).

A tko brani npr. Emilu Tedeschom da iznese dobit van HR?

Imaš drugog gospodina-najvećeg poduzetnika u HR koji je u isto vrijeme vjerovatno najomraženiji čovjek u našoj zemlji.

Al što se tiče privatizacije, ni ja ne bi privatizirao distribuciju el. energije, vode, ceste i autoceste i sl. ali sve ostalo treba biti na slobodnom tržištu.

16 godina
neaktivan

Predlažem pročitati sjajan članak D.Huića na temu profita, mislim da je prije kakvih godinu dana izašao, na zurnalistima. Autor uz dozu humora postavlja (ne baš sasvim hipotetsko) pitanje, odnosno tezu - da ako je profit (dobit?) po nekom defoltu - loš, onda je valjda poslovanje sa gubitkom (ili bez profita, u nekoj blažoj varijanti) - dobro?

Baciti look, ovaj članak mu je na mjestu.

In the name of tragedy...
16 godina
neaktivan

Da ne bude zabune. Pod pojmom "extra profit", smatram firmu koja koja ima ogromne prihode od svog poslovanja poput telekoma, lutrije i sl. Telekom je primjer privatizacije firme koja je ostvarivala značajan profit. Slabe države, ukoliko privatizuju npr. vodovod, elektroprivredu i još neke značajne firme mogu se lako naći pod ucjenom vlasnika. Što se obrazovanja tiče, naravno da dobro obrazovanje netko mora platiti. Moguće je kvalitetno obrazovanje i pod kontrolom države. Kao primjer tome sjetimo se sustava obrazovanja u "onom sistemu".

18 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Ako mene pitaš, ja nikada ne bih privatizirao telekom, autoceste, elektroprivredu, lutriju. Činjenica je da su te kompanije leglo, kako kolege kažu, "uhljeba" ali pojačana kontrola i promjena kaznenog zakona koji regulira ovu oblast može donjeti napredak u rješavanju ovog problema (sjetimo se afere oko jednog od direktora u EP koji je lažirao diplomu, tko je tu kriv?). Koja je svrha prodati npr. Lutiju i da na taj način profit koji ostvari (a on nije mali) ide u inozemstvo. Novci od privatizacije i onako budu utrošeni u krpljenje budžetskih rupa. Profit iz zdravih kompanija u državnom vlasništvu može biti iskorišten pametno na bezbroj načina (reforma mirovinskog, zdravstvenog....)

Glavna premisa privatizacije i privatnog je ta, pa neka me ispravi netko ako sam pogriješio, da će privatnik bolje i uspješnije upravljati nečime gdje ima direktne koristi nego što će to tamo gdje radi za plaću. Pojam menadžera je to djelomično ispravio jer je menadžer osoba koja radi za plaću, ali radi i za bonuse vezane uz profit. Stvar je opet što se i pozicija menadžera tokom vremena degradirala i iskrivila pa tako više bonusi ne proizlaze isključivo iz profita/dobiti što bi bilo logično. 

90tih se privatiziralo samo da bi se privatiziralo (čisto ideološki) i to se onda napravilo kriminalno loše (u oba značenja). Danas se privatizira iz razloga:

1) moli boga da netko tko ima kapitala, ideje i uhodanog tržišta kupi neprofitabilno poduzeće i da nešto onda od tog poduzeća i uspije, a ako ne uspije onda je ljude otpustio zločesti kapitalist, a ne država

2) iz razloga zašto se dižu i krediti, trebaju pare odmah i sad, a ne u ratama kroz sljedećih 30 godina, pa se privatiziraju profitabilna poduzeća

18 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Da ne bude zabune. Pod pojmom "extra profit", smatram firmu koja koja ima ogromne prihode od svog poslovanja poput telekoma, lutrije i sl. Telekom je primjer privatizacije firme koja je ostvarivala značajan profit. Slabe države, ukoliko privatizuju npr. vodovod, elektroprivredu i još neke značajne firme mogu se lako naći pod ucjenom vlasnika. Što se obrazovanja tiče, naravno da dobro obrazovanje netko mora platiti. Moguće je kvalitetno obrazovanje i pod kontrolom države. Kao primjer tome sjetimo se sustava obrazovanja u "onom sistemu".

to nije ekstra profit, to je samo velik profit jer je takva firma možda samo prodala puno svojih proizvoda za normalnu cijenu. Ekstra profit bi po meni bio profit koji je tvrtka/pojedinac ostvarila nenadano zbog nekih promjena na koje ni ona sama nije imala utjecaja nego je iskoristila trenutnu situaciju. Tipa naraste švicarac, tipa dogodi se nekakva prirodna katastrofa pa onda trgovina digne cijene vode što (priča se) je bio slučaj sad za ovih poplava u slavoniji, tipa kad pijanom liku u 3 ujutro prodaš pol kutije cigara za 100kn i sl

16 godina
neaktivan

Da, to je extra profit - profit kojem se nisi nadao. Ali većina ljudi za nešto veliko kažu da je to extra. Zato sam i napisao "Da ne bude zabune..." Slažem se i da će privatni poduzetnik bolje paziti svoju imovinu ali to se mogu natjerati i direktori firmi u državnom vlasništvu. Zato sam i napisao "pojačanom kontrolom i izmjenom kaznenog zakona..." Porez, plaće i sve drugo je ništa u odnosu na profit koje ostvaruju firme koje smo uzeli za primjer.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.3.2015 18:57 (phoenix2003).
18 godina
phoenix2003 kaže...

Brkaš termine. Velik profit ne znači velik profit, dapače, prihodi telekoma, lutrije i slično trebaju biti gledani kroz specifične perspektive (telekomi potreve investicija, lutrija ima specifičnu ulogu radi financiranja sporta i sličnih djelatnosti). Samim time se kod navedenih ne pojavljuje nikakva "ekstra dobit" ovih godina, dapače.

S druge strane, ponedgje postoje jasnije definicije što je to ekstradobit (u pravilu kad se pojavljuje monopol ili kad je dobit veća od graničnih vrijednosti u omjeru na investicije).

BlackDog22 kaže...

Glavna premisa privatizacije i privatnog je ta, pa neka me ispravi netko ako sam pogriješio, da će privatnik bolje i uspješnije upravljati nečime gdje ima direktne koristi nego što će to tamo gdje radi za plaću. Pojam menadžera je to djelomično ispravio jer je menadžer osoba koja radi za plaću, ali radi i za bonuse vezane uz profit. Stvar je opet što se i pozicija menadžera tokom vremena degradirala i iskrivila pa tako više bonusi ne proizlaze isključivo iz profita/dobiti što bi bilo logično. 

90tih se privatiziralo samo da bi se privatiziralo (čisto ideološki) i to se onda napravilo kriminalno loše (u oba značenja). Danas se privatizira iz razloga:

1) moli boga da netko tko ima kapitala, ideje i uhodanog tržišta kupi neprofitabilno poduzeće i da nešto onda od tog poduzeća i uspije, a ako ne uspije onda je ljude otpustio zločesti kapitalist, a ne država

2) iz razloga zašto se dižu i krediti, trebaju pare odmah i sad, a ne u ratama kroz sljedećih 30 godina, pa se privatiziraju profitabilna poduzeća

Prvo, manageri mogu dobiti i bonuse ako su firme u minusu (npr., minus je manji od planiranog početkom godine).

Drugo, firme su se prodavale jer je trebala lova, a masovno su bile u gubicima (INA, HT, banke itd.). Ne mogu se sjetiti neke velike firme koja je bila profitabilna a da je prodana, osim Plive (što je opet strateška odluka jer bi Pliva vjerojatno gadno zaplovila da nije kupljena).

phoenix2003 kaže...

Da, to je extra profit - profit kojem se nisi nadao. Ali većina ljudi za nešto veliko kažu da je to extra. Zato sam i napisao "Da ne bude zabune..." Slažem se i da će privatni poduzetnik bolje paziti svoju imovinu ali to se mogu natjerati i direktori firmi u državnom vlasništvu. Zato sam i napisao "pojačanom kontrolom i izmjenom kaznenog zakona..." Porez, plaće i sve drugo je ništa u odnosu na profit koje ostvaruju firme koje smo uzeli za primjer.

Ekstra profit dobit kojoj se nisi nadao?

Problem kod državnih poduzeća je taj što se obično bivaju podobni (jer se imenuju od strane države, ne struke) i što im se ne može dati više od "propisanog" (što ozbiljne managere ne interesira).

Reći da "porez, plaće i sve drugo je ništa" je apsolutno smiješno.

16 godina
neaktivan

Ne brkam termine. Od početka pojam "ekstra profit" nisam smatrao da kolega misli isključivo na stručni termin, već baš da se misli na firme koje koje ostvaruju veliku dobit. Elem, pa da extra profit je profit/dobit kojoj se nisi nadao (koju nisi planirao/projicirao). Ako npr. u narednoj godini svojoj firmi (koja se  bavi namjenskom proizvodnjom) planiraš dobit od recimo milion eura a iznenadne i neočekivane promjene na tržištu (rat u Ukrajini) dovede do toga da zaradiš dodatnih  500 000 eura, to je extra profit. Ovaj primjer sam namjerno naveo jer su firme koje se bave namjenskom proizvodnjom u BIH ostvarile ekstra profit nakon početka rata u Ukrajini.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/procvat-namjenske-industrije-u-bih

Ja ne vidim ništa smiješno u tome što profit odlazi van zemlje dok ostaju plaće radnicima. Zašto i profit ne bi ostajao? Da li je to smiješno? U ostalom zašto komliciramo? Dokaz o svemu što govorim jeste bankarski sektor. Došao "investitor" i stavio lovu/osnovao banku i radi sa novcima građana. Iste te novce građana, istim građanima plasira u kredite i izvlači profit. Meni nije smiješno!

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.3.2015 21:39 (phoenix2003).
18 godina
odjavljen

Svaka cast onom tko je smislio dizajn novih tablica za aute i to da grad tipa Nin koji broji cca. 10000 ljudi ima oznaku grada. 128 gradova 128 razlicitih oznaka na tablicama, ova Hrvatska je apsurd zivi.

I ove kockice koje su umjesto Hrv. grba ja ne znam kaj simboliziraju.

Kad ne mozes niti tablice napravit kak spada vidis da ovo nema smisla.

http://isvijet.com.hr, Siemens C60, SE K700i, Samsung D600, Sam. Omnia i900, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, Galaxy SIII, Nexus 5
18 godina
neaktivan
Edge kaže...

Svaka cast onom tko je smislio dizajn novih tablica za aute i to da grad tipa Nin koji broji cca. 10000 ljudi ima oznaku grada. 128 gradova 128 razlicitih oznaka na tablicama, ova Hrvatska je apsurd zivi.

A zašto ne bi imo svaki grad svoju oznaku?

18 godina
BlackDog22 kaže...
Edge kaže...

A zašto ne bi imo svaki grad svoju oznaku?

nema uopce problema oko toga.

problem je sto 75% tih gradovai nisu - gradovi.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
18 godina
nixass kaže...

nema uopce problema oko toga.

problem je sto 75% tih gradovai nisu - gradovi.

To je drugo pitanje. Meni isto nije jasno što se digla buka zbog toga što će neka MJESTA koja do sada nisu imala svoju oznaku na registraciji po novome je dobiti? Kakve ima veze da i svako selo ima svoju registracijsku oznaku, kao što svaka luka u nas ima svoju registraciju za plovila (VL, KO, BA, IS...)? 

Meni daleko više ovih 24 godine ide na živce što je registracijska oznaka za Đakovo "DJ" - koji se kreten toga sjetio?

This space for rent!
15 godina

Ja neznam odakle je tablica KR, ali kako voze stvarno su kreteni.

17 godina
Drago kaže...
nixass kaže...

Meni daleko više ovih 24 godine ide na živce što je registracijska oznaka za Đakovo "DJ" - koji se kreten toga sjetio?

Onaj jedan Disc Jockey iz Đakova što je htio ispast faca. Prestao se bavit puštanjem ploča par godina kasnije. 

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. Provokator starog kova R.I.P. Munjovoz 20.3.2012.
14 godina
Zajeb kaže...

I ja imam takav stereotip, Krapina me asocira na golfa dvojku s ćelavim gumama i dimnjakom umjesto auspuha. Ne pomaže ni to što moje selektivno pamćenje nosi prilično loša iskustva s KR vozačima, u pravilu im se mičem s ceste :D

Tread softly because you tread on my dreams.
18 godina
odjavljen
Drago kaže...

To je drugo pitanje. Meni isto nije jasno što se digla buka zbog toga što će neka MJESTA koja do sada nisu imala svoju oznaku na registraciji po novome je dobiti? Kakve ima veze da i svako selo ima svoju registracijsku oznaku, kao što svaka luka u nas ima svoju registraciju za plovila (VL, KO, BA, IS...)? 

Bilo kakva nepotrebna fragmentacija je samo dodatni trosak zbog dodatne zakompliciranosti. Vec pocinje od proizvodnje, dodatna dokumentacija za dodatnih 100 gradova, dodatna priprema stroja koji utiskuje oznake, dodatna dokumentacija u administraciji.

Kaj ak opet dodje do nekog zakona koji mijenja kriterije zasto je neko mjesto grad, a neko ne, pa opet ukidanje tih plocica, uvodjenje novih.

Sigurno ce zbog kompliciranosti biti otvoreno i koje novo bezpotrebno radno mjesto. Takodjer je na ovaj bezvezni dizajn potresen koji milijuncic, bolje da su otvorili natjecaj za studente i imali novi dizajn za 1000 kn, i ako se dogodi da kojim slucajem nema pobjednika nitko nije propo.

Na kraju krajeva dodatni trosak za gradjane, iako nece biti vjerojatno preko par sto kuna, no kak svaki mjesec imas neke dodatne troskove zbog drzave par sto kuna se popne vec na par tisuca na godisnjoj razini.

I sad je vec krenula svadja zbog oznaka DS, Donja Stubica, Dugo selo... Uglavnom mjesta u kojima ne mozes kupit mlijeko poslije 3 sata popodne jer nis ne radi da ima svoju tablicu je vise smjesno i skroz nepotrebno.

Ako nista do sad su tablice barem bile u redu. Za Djakovo se slazem, puno bolja opcija od DJ je ĐA recimo.

http://isvijet.com.hr, Siemens C60, SE K700i, Samsung D600, Sam. Omnia i900, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, Galaxy SIII, Nexus 5
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2015 0:47 (Edge).
16 godina
neaktivan
Zajeb kaže...

Ovo je istina da ne može biti veća.

Dvije stvari su beskonačne; svemir i ljudska glupost, ali što se svemira tiče nisam posve siguran.
18 godina
nj0fra kaže...
Zajeb kaže...

Ovo je istina da ne može biti veća.

To je zbog smanjene koncentracije CH3-CH2-OH u zraku pa su malo dezorjentirani.

18 godina
phoenix2003 kaže...

Ne brkam termine. Od početka pojam "ekstra profit" nisam smatrao da kolega misli isključivo na stručni termin, već baš da se misli na firme koje koje ostvaruju veliku dobit. Elem, pa da extra profit je profit/dobit kojoj se nisi nadao (koju nisi planirao/projicirao). Ako npr. u narednoj godini svojoj firmi (koja se  bavi namjenskom proizvodnjom) planiraš dobit od recimo milion eura a iznenadne i neočekivane promjene na tržištu (rat u Ukrajini) dovede do toga da zaradiš dodatnih  500 000 eura, to je extra profit. Ovaj primjer sam namjerno naveo jer su firme koje se bave namjenskom proizvodnjom u BIH ostvarile ekstra profit nakon početka rata u Ukrajini.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/procvat-namjenske-industrije-u-bih

Ja ne vidim ništa smiješno u tome što profit odlazi van zemlje dok ostaju plaće radnicima. Zašto i profit ne bi ostajao? Da li je to smiješno? U ostalom zašto komliciramo? Dokaz o svemu što govorim jeste bankarski sektor. Došao "investitor" i stavio lovu/osnovao banku i radi sa novcima građana. Iste te novce građana, istim građanima plasira u kredite i izvlači profit. Meni nije smiješno!

Reći da je ekstraprofit profit kojem se nisi nadao je poprilično tragikomično. Misliš da u poslovnim planovima za bilo koje buduće razdoblje bilo koja firma kalkulira isključivo s onim što ima u fokusu? Dobivanje "nepoznatih" poslova je normalan dio posla, kao i gubitak "sigurnih". Ekstraprofit kao termin je isključivo profit bitno veći od očekivanog, negdje samo formalni (bez ikakvog financijskog, političkog ili nekog drugog opterećenja), negdje s financijskim (dodatno porezno opterećenje).

Vlasnik može s profitom što želi. Nakon što plati porez, može van s njim, može reinvestirati, može ga pokloniti, zapiti... Isto je i s bankama.

18 godina
neaktivan
Edge kaže...

Ne razumijem o čemu točno pričaš, no maksimum komplikacije je da će od sad tamo di je netko pisao ZD pisat će NN ili NI zavisno za što se Nin odluči. A stroj koji je tiskao pločice, lol ne znam zašto uopće odgovaram na ovo, može pisat (očito) sva slova naše abecede, pa i ona koja nisu naša tako da ne razumijem o kakvoj pripremi pričaš. Radi se o okupno sat vremena posla na državnoj razini da tehničar ubaci 100 novih kombinacija slova. Uostalom kako se radi o potpunoj preinaki tablica dodatni posao i ne postoji pošto se stroj mora ponovno pripremiti. Iako ne razumjem što točno misliš pod tim pošto je sve kompjuterizirano pa se radi samo o ubacivanju digitalnih matrica u računalo stroja. 

A ako Nin nekim slučajem i izgubi status grada ništa se neće promijeniti pošto se pločice ne mjenjaju u tom slučaju, nego se kao i u ovom slučaju sad mjenjaju na želju vlasnika ili "prirodnim" procesom mjenjanja pločica (znači kao kad bi sad dobio nove pločice dobit ćeš ove s novim dizajnom umjesto starih). Inače, za tri nagrađena rada ukupan iznos nagrada je 45.000,00 kuna (20000-15000-10000).

Što se tiče dodatnog troška imaš ga samo ako ga želiš jer ne moraš mjenjati pločice, isto kao što se to nije moralo nigdje u EU. Još i danas na moru viđaš starih tablica raznih zemalja (u tome prednjače najviše talijani koji su očito emocijonalno vezani za svoje tablice).

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2015 8:59 (BlackDog22).
16 godina
Dario1 kaže...

Pa na dobit se plaća porez-čini mi se 32%(ako je želiš isplatiti, a i na zadržanu dobite se plaća porez od mislim 20%).

Porez na dobit (PD) je uvijek 20% a ako se da dobit odluči isplatit jer treba gotovine, onda se uz PD obračunava i porez na dohodak (DOH) 12% što naravno nije pošteno ali ova je država postavljena na pljačkaškoj osnovi tako da ni ne treba očekivat drugačije.

http://social.xfire.com/users/kiki3000
18 godina
neaktivan
KIKI3ooo kaže...
Dario1 kaže...

Pa na dobit se plaća porez-čini mi se 32%(ako je želiš isplatiti, a i na zadržanu dobite se plaća porez od mislim 20%).

Porez na dobit (PD) je uvijek 20% a ako se da dobit odluči isplatit jer treba gotovine, onda se uz PD obračunava i porez na dohodak (DOH) 12% što naravno nije pošteno ali ova je država postavljena na pljačkaškoj osnovi tako da ni ne treba očekivat drugačije.

Zašto nije pošteno da je porez manji ako ćeš nekakvu zaradu poduzeća ponovno uložiti u proizvodnju ili u radnike nego ako ćeš s tom zaradom kupit sebi nešto. Ja mislim da je i više nego pošteno.

18 godina
odjavljen

Vidim da ste se dotakli registracijskih pločica...

Ne znam jel netko od vas imao prilike vidjeti kako izgledaju srbijanske. Oni istovremeno koriste sva naša latinična slova + engleska* slova. Tako da je kod njih uobičajeno vidjeti oznaku npr BG 1515 - QĐ. Živim na granici pa vidim dosta tih vozila. Nevjerojatno nakaradno...

*jbg, ne znam kak se zove taj alfabet

Freak Show Inc.
18 godina
Friday kaže...
*jbg, ne znam kak se zove taj alfabet

Alphabet :D

Gledam te!
16 godina
BlackDog22 kaže...
KIKI3ooo kaže...
Dario1 kaže...

Zašto nije pošteno da je porez manji ako ćeš nekakvu zaradu poduzeća ponovno uložiti u proizvodnju ili u radnike nego ako ćeš s tom zaradom kupit sebi nešto. Ja mislim da je i više nego pošteno.

Ima tu nekakve logike u ovome što si napisao ali pored svih poreza imamo još i taj porez. Osim same količine poreza bitne su i visoke stope istih.

Pogledaj koliko te košta na kraju da ti uzmeš teško zarađeni novac. Dakle uz PDV 25% i uz PD od 20% imamo još i DOH od 12%.

Ja se moram nadovezat, i to ćeš mi oprostit, ali državni službenik, još ako je u poreznoj, teško to može shvatit.

18 godina

I onda kad taj novac ides potrosit, opet placas pdv u iznosu od 25% :)

Rvat katolik!
18 godina
neaktivan
KIKI3ooo kaže...
BlackDog22 kaže...

Ima tu nekakve logike u ovome što si napisao ali pored svih poreza imamo još i taj porez. Osim same količine poreza bitne su i visoke stope istih.

Pogledaj koliko te košta na kraju da ti uzmeš teško zarađeni novac. Dakle uz PDV 25% i uz PD od 20% imamo još i DOH od 12%.

Ja se moram nadovezat, i to ćeš mi oprostit, ali državni službenik, još ako je u poreznoj, teško to može shvatit.

Al to prvenstveno ima veze s visinom poreza nego s onim zašto ga plaćaš. Nisam ekonomist niti poreznik pa ne razumijem baš najbolje kako bi smanjenje ili povečanje poreza (i kojih poreza) doprinjelo tržištu i boljitku države, a onda i njenih građana i pogotovo ne shvaćam dugoročne implikacije porezne politike. Razumijem osnovni princip, manji porezi veća ulaganja i potrošnja ili nas barem tako žele uvjeriti da je istina. U što u principu vjerujem, ali mislim da se danas ta floskula puno više zloupotrebljava nego što je istinita. 

S tim da na tvom tragu ovog što pričaš, ja bi stavio ovaj DO 12%, a DOH 20%, s tim kad bi mi dohirao više od 200-300.000 eura godišnje to bi ti se tako brzo popelo na 90% da ne bi vjerovao. 

Još jedno, što znam da imaju neke države, a nadovezuje se na ono o privatiziranju što smo pričali i iznošenju novca...porez na izvlačenje kapitala iz države bi trebao biti 60%-70% (normalno onda to još uz smanjenje onog DO).

18 godina
KIKI3ooo kaže...
BlackDog22 kaže...

Većina državnih poreznih politika bazirana je na visokom oporezivanju povučene čiste dobiti, time se stimulira ulaganje, a ne trošenje.

S druge strane i ovi porezi su bolja varijanta od, recimo, isplaćivanja kroz plaće.

Ne znam kako si samo smjestio PDV u tu priču.

16 godina
BlackDog22 kaže...
S tim da na tvom tragu ovog što pričaš, ja bi stavio ovaj DO 12%, a DOH 20%, s tim kad bi mi dohirao više od 200-300.000 eura godišnje to bi ti se tako brzo popelo na 90% da ne bi vjerovao. 

Molim te pojasni mi ovo boldano. Želiš reć da bi taj novac kao država opet investirao u gospodarstvo? Što bi se popelo na 90%?

18 godina
neaktivan
KIKI3ooo kaže...
BlackDog22 kaže...

Molim te pojasni mi ovo boldano. Želiš reć da bi taj novac kao država opet investirao u gospodarstvo? Što bi se popelo na 90%?

Uveo bi progresivnu stopu poreza na dohodak, DOH. Ako je to onaj porez na koji ja mislim, odnosno da je to novac koji vlasnik želi izvuči van iz poduzeća, taj novac bi nakon 200-300 tisuća eura godišnje oporezivao s 90%. Znači ne onu dobit koju bi firme opet ulagale, nego ono što bi se probalo izvući van kroz taj dohodak ili kako se već zove. 

Di bi ga država investirala, ne nam, to ovisi o državi. Bilo bi ljepo kad bi ga investirala nazad u nešto.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice