Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.316.321
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Jurra kaže...

Koji proljev od teksta, žao mi vremena koje sam na njega potrošio. Autora vidim svrbi pomisao da se ljudi danas mogu informirati iz kojekakvih izvora, pa njegova demokratična novina više nema toliku moć nametanja jednoumlja.

Između ostalog, ne znam kako se netko može prepoznati kompetentnim za pisati o nekoj usluzi ili proizvodu, a na samom početku teksta je naveo da isti ne koristi. Iz toga očigledno proizlazi i neznanje da rodbina preminulih osoba njihove profile može vrlo jednostavno ugasiti. Ali fuj vam je taj fejsbuk...vidim komšinica ima 300 prijatelja, a meni je baba uvijek govorila da je pravih prijatelja 2-3. Zato radije kupite naše novine gdje možete pronaći još hrpu ovakvih tekstova gdje trekljamo o stvarima o kojima nemamo pojma. 

www.damagehigh.com // Don`t fix what ain`t broken!
17 godina
neaktivan
Jurra kaže...

yadayada ...generički tekst o alijenizaciji uz facebook... pisci su čuđenje u svijetu, yadayada ali...

"Novine su posljednja brana individualnog mišljenja pred javnim mnijenjem. Bez novina nema demokracije" - piše Jergović na portalu Jutarnjeg lista. Hehe, ne znam ni di da počnem... Jutarnji... individualnog?...mišljenja?...demokracije? vertikalno pljuvanje u vis...

iddqd
15 godina

Kad covjek pomisli da novinari ne mogu biti ljigaviji,gle cuda evo ih u punom ljigavom sjaju.

Umjesto da promoviraju mir,suzivot,toleranciju,pomirenje...Oni idu ukazati da postoji "neka" fronta na kojoj "Hrvatine" i "Srbetine" mogu nastaviti obostrano pljuvanje jednih po drugima. Kome je to u cilju???? Kome je u cilju da over glupe balkanske narode ucini jos glupljima?

Dnevnik.hr je dno dna u novinarstvu.Ako se mogu tako nazvati.

http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/hrvati-i-srbi-otvorili-novu-frontu-u-ukrajini---372181.html

16 godina
neaktivan

Da! Ugledajmo se na Nikolinu i Severinu: Vodimo ljubav a ne rat!!!

11 godina
neaktivan
16 godina

Majke ti mile, ovo je iz dana u dan sve nakaradnija država 

Osim ovakvih blesavih presuda mene zanimaju i blesava forsiranja "jednakosti".

Naime, kažu forsirat će se minimalno 40% jednog, odnosno drugog spola na listama za sljedeće izbore, što mene, kao i uvijek kada je riječ o "jednakostima" i "pravima", bode u mali iscrpljeni mozak.

Dakle, ovo gore reći će da na svakoj listi mora biti najmanje 40% žena, odnosno muškaraca ili će se lista diskvalificirati?

Zamislimo sad da one B.a.b.e. osnuju stranku i krenu u Sabor boriti se za prava žena, a na listi moraju imati 40% muškaraca 

Kako će dofurati 40% muškaraca u stranku koju zanimaju samo ženska prava, ne znam.

Štoviše, ja se zalažem da barem 30% svih na listi, neovisno o spolu, mora biti mlađe od 30 godina. Samim time, srce mi izgara od želje da vidim listu Stranke umirovljenika 

Pa dokle idu ta sr*nja o "jednakosti"? Zašto isto ne vrijedi za sudove gdje je dobrih 70% sudaca ženskog spola?

Da ne spominjem medicinske sestre. Pod hitno treba veći dio med. sestara zamijeniti tehničarima. Zlo mi je od te silne "nejednakosti".

Mislim da nije u redu i da su automehaničari mahom likovi. Nije bitno što žene taj posao ne zanima, mislim da je fer imati barem 40% automehaničarki.

E sad, ako netko uvede da barem 40% ljudi na listi mora imati IQ veći od 110...tu se i ne bih žalio.

Battlelog: [deda] lubosaur
18 godina
eevek kaže...

Naime, kažu forsirat će se minimalno 40% jednog, odnosno drugog spola na listama za sljedeće izbore, što mene, kao i uvijek kada je riječ o "jednakostima" i "pravima", bode u mali iscrpljeni mozak.

Dakle, ovo gore reći će da na svakoj listi mora biti najmanje 40% žena, odnosno muškaraca ili će se lista diskvalificirati?

To je klasična hrvatska budalaština, pa sad naše pravosuđe trenira strogoču po nekom tamo ciljanom nalogu jel.

Poanta svega je ovo bez greške, to je neko namjerno progural da ga kazne za te fotke dakle to nikako nije slučajno.Stari roker je nekome stao na žulj, ili je nekome antipatičan i eto to se onda tak odradi. Dakle to je u praksi klasična smišljena i ciljana prijava onak za osvetu jel.

https://www.facebook.com/spavlekovic

Pa ljudi po Fejsu nonstop vješaju svakakve fotke, dakle o marihuani uzduž i popreko, i kaj se kome dogodilo baš ništa to sigurno.

Fučkaj ga sad:D Fučkaj ga sad:D
http://www.radiocrash.net/category/category/ekipa
14 godina
odjavljen
eevek kaže...

E ovo je u najmanju ruku najveća glupost koji su mogli napraviti. Ali što i očekivati od ljudi koji su po nekim zaslugama tu gdje se nalaze. Ovo će samo omogućiti da se određeni ljudi uhljebe tamo gdje im nije mjesto, jer se zbog tih 40% neće gledati kompetentnost (dobro nije se baš niti do sada, ali...) nego da mora biti 40% jednih ili drugih. nema veze što je netko drugi bolji za tu poziciju. 40% je 40%. Stvarno ne znam kako nešto takvo može pasti nekome na pamet. Ja jesam za ravnopravnost spolova, ali ne na taj način, ako žena (ili muškarac) može raditi istom kvalitetom posao kao drugi spol, onda zaslužuju istu plaću, ali ne forsirati nepotrebno. Izgleda se kupuju glasovi i na ovaj način

14 godina

Baš sam to pročitao na drugom portalu. Ako se nečega baš bojim, to je da mi glup čovjek sudi. Prestrašno.

Tread softly because you tread on my dreams.
18 godina
neaktivan

Pa negdje treba povući granicu.

Danas ovaj 48-godišnjak stavlja sliku ganđe na profil, sutra će netko drugi staviti sliku ganđe na profil. Nakon nešto vremena i Glogoški i Karamarko će staviti sliku ganđe na profil, ne daj bože nečije dijete. Fejs će biti prepun slika ganđe. Škandal! Zašto umjesto ganđe ne širiti poruke Hrvatstva™? To je časno i ne smrdi roba nakon.

Do you understand life?! Do you?!
16 godina
neaktivan
eevek kaže...

E sad, ako netko uvede da barem 40% ljudi na listi mora imati IQ veći od 110...tu se i ne bih žalio.

Ovo me podsjetilo na Mamića u Nu2.

Naši mladi reprezentativci osvojili svjetsko nešto do 15 ili 17 godina u Engleskoj i pita Mamića Stanković da zašto su svi ti reprezentativci iz omladinske škole dinama. I sad Mamiću niš nije jasno, veli - Šta ja mogu kad su najbolji u Hrvatskoj. Nato mu Stanković - A zar nebi bilo fer da svaka županija da po jednog nogometaša? Dafuq? Kakve veze ima doakle je tko ako tražiš NAJBOLJE nogometaše koje ćeš utrpat u DRŽAVNU reprezentaciju da se tamo negdje lopta.

E sad, ako je to nekome jasno nek mi objasni. Ako su već dečki osvojili Svjetsko zlato, pa valjda su najbolji u svijetu, ne samo u RH. Kakve veze ima odakle su ako se igra nogomet i oni su eto najbolji na svijetu/državi u tome. Šta bi preduvijet trebao bit ako ne nogometni talent ili vještina?

Tako i za politiku. Kakve veze ima išta osim pameti i vještine. Za doktora oću najboljeg doktora, za mehaničara najboljeg mehaničara, za političara najboljeg političara. Boli me đon jel ima pišu ili mišu među nogama, jel gej ili bi, jel ateist ili kinez. Zanima me samo njegova/njezina vještina i znjanje. Kad bih znao da me netko reže samo zato jer je dobio posao na temelju diskriminacije ostalih kandidata, tužio bi sve redom, a sucu bi rekao nek se sam ide rezat kod nekoga koji je dobio posao jer je nešto što nema veze s njegovim vještinama. Ako je bilo deset pametnijih kandidata, pa želim prvog, a ne sedmog ili desetog samo zato što moramo udovoljit normama i postotcima.

Meni je totalno retardirano to forsiranje ne samo "političke korektnosti", već i svakakvo forsiranje jednakosti tamo di jednakost nije uopće poželjna. Žena nek radi šta hoće, ako je dobra i najbolja u tome super, ako nije fajrunt. Ako je frajer loš mehaničar, idem drugom ne zato što je to muškarac, bjelac, crnac, peder, hrvat, ateist ili ima plavu kosu, već zato što nezna radit svoj posao.

Da mi dođe slon koji zna popravljat aute - pa šta me briga šta je.

Hebemu nemreš nać dva čovjeka koja su ista. Ženu i ženu, muškarca i muškarca. Svi su različiti sa različitim znanjima, vještinama, ambicijama itd. Pa ako želi bit pekar šta ga gurat u novinare ili strojare. Pa svaka žena/djevojka koju znam se više grozi od feminizma i tog nametanja "žena mora". Zašto bi bilo 40% ili 90% ili 1% žena u politici? Zašto bi bilo 90, 10 ili 55% muškaraca? Neka bude onaj tko misli da je u tome odličan. Tko uopće baca te postotke?

Frendica (27g) ide po drugo dijete (tek 2. mjesec trudnoće). I sad kaže da ju je sram pred (već bivšim) "frendicama" jer nesmije priznat da želi ostat doma s malim dvogodišnjakom i "igrat" se s njim (jedno vrijeme je radila i slala ga u vrtić) jer joj te ""frendice" stalno turaju da ide radit i da "one nebi mogle bit po cijele dane doma dok muž radi". A muž fakat ok lik, jedno vrijeme ni on nije radio da bi bio s klincem, kuho, prao, a kad je morao ić radit (pare) čak su namještali smjene koliko su mogli tako da je uvijek netko s malim. I sad ispada da nju muž tjera (a trudna je i zbog toga zapravo nejde radit) i šta će, odjbala sve te i našla si druge frendice jer su joj ove "feminaci" popile mozak s fix idejama da bi trebala nešto radit jer je žena bez obzira htjela ona to ili ne.. Eto, ona nije prava žena jer ne radi ono šta joj one kažu. Pa pusti ženu da radi šta oće. Kad joj se pije ide pit, kad joj se radi ide radit.

Jedina stvar di podržavam "forsanje" jest posao kojeg mogu obavljati i invalidi. Ako mogu  taj posao raditi jednako dobro, a zadovoljava sve uvijete, izvoli zaposlit invalida. Čovjek zbog nesretne sudbine nije u mogućnosti nadmetati se na svim poljima kao i "zdravi" pojedinci i društvo mora iskazati solidarnost barem u toj mjeri da se čovjeku ponudi posao u branši koju može obavljati.. Zna se koje poslove mogu, a koje nemogu raditi i taj realno mali broj zaposlenih koje će se zaposlit na temelju "pozitivne diskriminacije" neće nikome škoditi, pače.

18 godina
neaktivan
eevek kaže...

Zamislimo sad da one B.a.b.e. osnuju stranku i krenu u Sabor boriti se za prava žena, a na listi moraju imati 40% muškaraca 

Kako će dofurati 40% muškaraca u stranku koju zanimaju samo ženska prava, ne znam.

Štoviše, ja se zalažem da barem 30% svih na listi, neovisno o spolu, mora biti mlađe od 30 godina. Samim time, srce mi izgara od želje da vidim listu Stranke umirovljenika 

Pa dokle idu ta sr*nja o "jednakosti"? Zašto isto ne vrijedi za sudove gdje je dobrih 70% sudaca ženskog spola?

Da ne spominjem medicinske sestre. Pod hitno treba veći dio med. sestara zamijeniti tehničarima. Zlo mi je od te silne "nejednakosti".

Mislim da nije u redu i da su automehaničari mahom likovi. Nije bitno što žene taj posao ne zanima, mislim da je fer imati barem 40% automehaničarki.

Pa upravo si dao super primjere zašto je ovaj zakon potreban, a ni sam ne znaš da si to napravio, što opet dokazuje da nam je takav zakon potreban. Inače radi se o pozitivnoj diskriminaciji žena što znači da na listi mora biti min 40% žena, ali ne mora muškaraca. Druga stvar ne radi se o jednakosti (pošto ljudi nisu jednaki, pa tako ni spolovi) nego se radi o ravnopravnosti, jer svi trebaju biti ravnopravni, a ne jednaki, nezavisno o spolu. 

Dobre primjere o kojima sam pričao su ovi za automehaničarke i medicinske tehničare. Medicinske setre je društveno uvjetovan ženski posao i zato nema toliko muškaraca jer prosječan hrvat vulgaris voli da mu je medicinska sestra lijepo utegnuta. http://www.24sata.hr/politika/neprimjereni-varga-volimo-da-su-sestre-u-pripijenom-405220. To je negativna diskriminacija prema ženama jer je društveno neprihvatljivo da se muškarci brinu o bolesnicima i nemočnima, to je ženski posao (slika žene-majke-njegovateljivce), a muškarci su bili doktori, gdje je ipak trebao malo veći stupanj "inteligencije". 

Obratna stvar za automehaničara gdje se nepriliči da žena prljava se zavlači ispod automobila, a i šta žena zna o autima.

A to što žene žele/ne žele i žele/ne žele biti opet nema veze sa spolom (biloškom odlikom) nego o rodu (društvenom odlikom). Djevojčice su odgajane da budu djevojčice što znači da nisu odgajane da budu automehaničari nego se od njih očekuje da budu medicinske sestre, trgovkinje i sl. Djevojčice se igraju s lutkama, dječaci s autima/puškama jer takve stvari im kupuju roditelji, a ako se pokušaju igrati igračkama onih drugi to ima reakcije roditelja i okoline od onih "gle mali ti je homo" pa tata trči da mu batinama izbije lutku iz ruku ili onih blažih gdje baka tepa unuki kako se treba ponašati fino i drago kao djevojčica a ne natjeravat dečke po dvorištu s puškom. 

11 godina
neaktivan
Jurra kaže...

Mase nisu dobre kada napadaju razne novinarčiće, a kada rade nešto "progresivno"  (grupa protiv referenduma o braku) onda je to "glas naroda". I ono nema demokracije bez novina me malo podsjeća na neke profesore koji napuhavaju važnost svoga predmeta, zatim "Facebook je PRIVATNA platforma - što automatski znači da je loša i ne može biti u javnom interesu... -.- btw. Jutanji, jer su to one "lijevo-liberalne novine" koje su davno trebale bankrotirati? 

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.2.2015 18:43 (Galt).
18 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...

Jedina stvar di podržavam "forsanje" jest posao kojeg mogu obavljati i invalidi. Ako mogu  taj posao raditi jednako dobro, a zadovoljava sve uvijete, izvoli zaposlit invalida. Čovjek zbog nesretne sudbine nije u mogućnosti nadmetati se na svim poljima kao i "zdravi" pojedinci i društvo mora iskazati solidarnost barem u toj mjeri da se čovjeku ponudi posao u branši koju može obavljati.. Zna se koje poslove mogu, a koje nemogu raditi i taj realno mali broj zaposlenih koje će se zaposlit na temelju "pozitivne diskriminacije" neće nikome škoditi, pače.

Poanta ovog zakona, kao i s invalidima, je da postoji diskriminacija žena u nekim zanimanjima zbog toga što su žene i da bez obzira što su jednako sposobne obavljati određene poslove te poslove ne dobivaju (ili su za njih manje plaćene od muškaraca). Zbog toga se donosi zakoni o pozitivnim diskriminacijama. 

11 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...

A to što žene žele/ne žele i žele/ne žele biti opet nema veze sa spolom (biloškom odlikom) nego o rodu (društvenom odlikom). Djevojčice su odgajane da budu djevojčice što znači da nisu odgajane da budu automehaničari nego se od njih očekuje da budu medicinske sestre, trgovkinje i sl. Djevojčice se igraju s lutkama, dječaci s autima/puškama jer takve stvari im kupuju roditelji, a ako se pokušaju igrati igračkama onih drugi to ima reakcije roditelja i okoline od onih "gle mali ti je homo" pa tata trči da mu batinama izbije lutku iz ruku ili onih blažih gdje baka tepa unuki kako se treba ponašati fino i drago kao djevojčica a ne natjeravat dečke po dvorištu s puškom. 

Gledaj, mozak kod muškaraca i žena se razlikuje od rođenja, ne postoji nikakvo društveno uvjetovanje, imaš onaj norveški dokumentarac koji raskrinkava te zagovornike rodne ideologije, potraži ga na YT.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.2.2015 18:54 (Galt).
18 godina
neaktivan
Galt kaže...

Gledaj, mozak kod muškaraca i žena se razlikuje od rođenja, ne postoji nikakvo društveno uvjetovanje, imaš onaj norveški dokumentarac koji raskrinkava te zagovrnihe rodne ideologije, potraži ga na YT.

Moderna zanimanja/način oblačenja/izbor igračaka itd nisu biološki uvjetovani pa ne mogu biti objašnjavani razlikama u mozgu između spolova. To da li netko želi biti automehaničar, programer, nositi suknju ili se igrati autičima nije stvar toga kako si se rodio nego kako su te naučili (ne može biti genetski, evolucijski uvjetovano osim ako ne vjeruješ u kreacionizam ili upravljanu evoluciju, no onda imaš problema s poviješću gdje su muškarci nosili suknje i šminkali se). Druga stvar ne postoji rodna teorija urote jer je rod izmišljeni pojam koji je dan skupini obilježja za koji se proučavanjem primjetilo da ne vuče korjene iz biologije nego iz društva.

Postoje neke razlike između muškaraca i žene koji se mogu objasniti biološkim razlikama, zato i imamo naziv spol. Razlike između muškaraca i žena koje se ne mogu objasniti biologijom se nazivaju rod.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.2.2015 19:08 (BlackDog22).
11 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...

Poanta ovog zakona, kao i s invalidima, je da postoji diskriminacija žena u nekim zanimanjima zbog toga što su žene i da bez obzira što su jednako sposobne obavljati određene poslove te poslove ne dobivaju (ili su za njih manje plaćene od muškaraca). Zbog toga se donosi zakoni o pozitivnim diskriminacijama. 

Razlike u primanjima se na Zapadu svode na odabir struke, i uglavnom žene podižu djecu, muškarci su skloniiji "full time" zaposlenju... uglavnom su to stvari koje se tiču osobnog odabira. Kada bi elimirali sve te stavke razlika bi bila oko 2%, što je zanemarivo i dokaz da se političari bave glupostima jer su uglavnom ideološki zatcani. Na kraju krajeva, čak i da jesmo toliko zatucano i diskriminatorno društvo, "problem" se ne rješava zakonom.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.2.2015 19:19 (Galt).
11 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...

Postoje neke razlike između muškaraca i žene koji se mogu objasniti biološkim razlikama, zato i imamo naziv spol. Razlike između muškaraca i žena koje se ne mogu objasniti biologijom se nazivaju rod.

Ako sam muško logično je da se ponašam kao muško, i da to očekujem od drugih muškaraca u većoj ili manjoj mjeri, logično, nema tu nekog pretjeranog "programiranja" niti nečega što moramo "poništiti" u muškarcima ili ženama. 

16 godina
BlackDog22 kaže...
 Pa upravo si dao super primjere zašto je ovaj zakon potreban, a ni sam ne znaš da si to napravio, što opet dokazuje da nam je takav zakon potreban. Inače radi se o pozitivnoj diskriminaciji žena što znači da na listi mora biti min 40% žena, ali ne mora muškaraca. Druga stvar ne radi se o jednakosti (pošto ljudi nisu jednaki, pa tako ni spolovi) nego se radi o ravnopravnosti, jer svi trebaju biti ravnopravni, a ne jednaki, nezavisno o spolu. 

Hipijevske gluposti koje slušam već dobar niz godina. Ravnopravnost se ne može forsirati jer ravnopravnost ne zna isključivo za spol.

Od kakve društvene koristi jest kreiranje liste sa što više žena ako te žene uzimaju mjesto nekomu tko je sposobniji i bolje zna posao. Ako one znaju svoj posao bolje od muških kolega, priča da neće biti na listi je krajnje idiotna.

Ako žena želi biti pri vrhu stranke koja je možda u načelu šovinistička, što radi u takvoj stranci? Što sa desnijim strankama gdje se i dalje fura neka patrijarhalna spika i koju, da stvar bude bolja, ženski dio prihvaća?

Ne zaboravimo da "tradicionalno" nastrojene žene podupiru "muško je muško" spiku i već samim time se manje politički angažiraju.

Stvari se ne mogu i ne smiju forsirati.

Što ako od svog broja žena na listi ljudi odaberu u Sabor samo 10% njih?

Hoće li to biti izraz šovnizma Hrvata u globalu? Trebaju li tada na silu ući neke žene?

Da se razumijemo, ja sam se od svoje mladosti zalagao za prava žena i njihovu ravnopravnost u smislu da ću, ako gledam dva potencijalna zaposlenika, zaposliti onog sposobnijeg pa bio on žena ili lik, invalid ili rom.

Skoči mi kosa na glavi kada likovi viknu ženi da im isfura pivo ili koji ku*ac nije skuhala nešto, ali ovakve politički uvjetovane "ravnopravnosti" nikada neću poduprijeti pa bila tu riječ o ženama, invalidima, crncima ili bilo komu desetomu.

Ajmo malo o strankama u Saboru RH...

Imamo "tradicionalni" HDZ kojem je ne tako davno, iako igrom slučaja, žena bila premijer RH. Dakle najjača faca u RH. Prije toga bila je ministar "muškog" ministarstva.

Sada su nam "dali" i prvu predsjednicu RH

Imamo HNS kojem je žena predsjednica

Imamo orašare kojima je žena predsjednica

Imamo DC kojima je žena predsjednica

Imamo Laburiste kojima je žena predsjednica

Imamo desni HSPAS kojem je žena bila predsjednica do prije par mjeseci, u EU parlamentu je

Od 11 europarlamentaraca 5 su žene.

Njih muči kvota žena, a nama kao psima nude 1 preferencijalni glas.

Gdje je ravnopravnost kada se treba ljudima ponuditi da biraju koga oni žele? Pa tu su zbog nas.

Em ti nude samo jednog po odabiru, em ti natrpavaju žene, hoćeš nećeš.

Ravnopravnost, kažeš? 

Battlelog: [deda] lubosaur
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.2.2015 19:49 (eevek).
18 godina
neaktivan
Galt kaže...

Razlike u primanjima se na Zpadu svode na odabir struke, i uglavnom žene podižu djecu, muškarci su skloniiji "full time" zaposlenju... uglavnom su to stvari koje se tiču osobnog odabira. Kada bi elimirali sve te stavke razlika bi bila oko 2%, što je zanemarivo i dokaz da se političari bave glupostima jer su uglavnom ideološki zatcani. Na kraju krajeva, čak i da jesmo toliko zatucano i diskriminatorno društvo, "problem" se ne rješava zakonom.

Ovdje se ne radi o primanjima između struka nego o primanjima unutar istog zanimanja. karikiram profesor hrvatskog jezika u srednjoj školi sa 15 godina staža ima 12% veću plaću od profesorice istog predmeta, istog radnog mjesta s istim stažom. Normalno to je kod nemoguće, a nemoguće je jer je zabranjeno ZAKONOM. U zemljama gdje to nije regulirano zakonom takve razlike stvarno postoje. Pa tako recimo junior Java programer ima 400kn veću plaću od programerke (opet bubam, nemam podatke niti mi se da tražiti, ali razlike postoje i kod nas zavisno od toga da li je/nije i u kojoj mjeri definirano ZAKONOM i sl.) Inače to da su žene za iste poslove bile manje plaćene je do prije 50-tak godina baš na tom zapadu bilo sasvim normalno i uobičajeno, danas je i recimo i SAD-u zakonom kolko tolko regulirano, malo manje nego kod nas, iako se oni hvale i diče nekakvim liberalnim kapitalizmom i neupletanjem države. Osim spolnih imaju i stroge zakone koji reguliraju diskriminaciju prema rasi, ne moram valjda objašnjavati zašto?

A ovo da su žene sklonije je opet društveno uvjetovano jer se to od žene očekuje. Broj žena koje ostaju kod kuće s obitelji je daleko veći u SAD-u nego što je to recimo kod nas. Kod nas je sasvim normalno da žena radi, a djeca idu u vrtić. Očito se ne radi o osobnom izboru, odnosno radi se o osobnom izboru koji je uvjetovan ponašanjem društva. Odgajan si da smatraš kako ti žena treba ostat doma i odgajat djecu na način da i kad oni budu imali svoju djecu mama će biti doma, a tata će zarađivat i brinut se za hranu za obitelj. Osobe koje misle drugačije proglašavaju se čudnima, nepogodnima i njihovo ponašanje nailazi na manje ili više javnu osudu. 

I da problemi se rješavaju zakonima, samo što nakon 50 godina svi zaborave da su zakoni morali biti donešeni da bi se nešto rješilo. Da si 1917. pitao prosječnog muškarca UK-a da li žene trebaju imat pravo glasa vjerojatno bi te podrugljivo ismijali. Niti je zakon prošao baš glatko (pogledaj sufražetski pokret). Danas manje više nitko uopće nine razmišlja da bi trebalo biti drugačije. 

18 godina
neaktivan
Galt kaže...

Ako sam muško logično je da se ponašam kao muško, i da to očekujem od drugih muškaraca u većoj ili manjoj mjeri, logično, nema tu nekog pretjeranog "programiranja" niti nečega što moramo "poništiti" u muškarcima ili ženama. 

A kakvo je to muško ponašanje? Da su te odgajali kao djevojčicu (onako kako danas odgajaju djevojčice) u društvu koje bi na tebe gledalo kao na nešto sasvim normalno imao bi vrlo dobre depilirane noge u štiklama i našminkano lice. Valjda razumiješ da je depiliranje nogu, potpetice i šminkanje danas uvjetovno društvom, a ne zato jer si se rodio s penisom. Što je najbolje jednu promjenu društvenog mjenja možeš vidjeti u relanom vremenu gdje je postalo sasvim normalno da viđaš okolo muškarce depiliranih prsa, pazuha, a i nogu. Visoke potpetice je kao moda započelo u francuskoj i bilo je rezervirano u početku samo za kralja, kasnije samo za muškarce. U egiptu je šminkanje bilo sasvim normalno za obadva spola...itd.

18 godina
neaktivan
eevek kaže...

Žene mogu zauzimati mjesto nekom sposobnijem samo ako vjeruješ da su muškarci stvarno toliko intelektualno nadmočniji da s pravom zauzimaju 90% svih lista i da je pravo čudo nači ženu za popuniti listu, a da ujutro prije posla ne znaju na dobru stranu navuče gaće. Normalno to nije istina i žene su u najmanju ruku jednako intelktualno sposobne kao i muškarci, što očito znači da omjer 90:10 ili 80:20 kolki već je znači da ustvari su muškarci ti koji ustvari zauzimaju mjesto ženama, a sve pod nekakvim šovinističko-brosbeforehoes izlikama gdje se poslje sjdenice bitno dobro nakrmit nalokat i čopat konobarice za guzicu. 

A ako ima dovoljan broj žena na listama da možemo manjak isti pripisati statističkoj pogrešci onda je uopće bezpredmetno raspravljati o ovome kad će se problem rješiti sam od sebe, a zakon će postat nepotreban. Ali načelno je zakon dobar, pa ne vidim razloga zašto ne bi bio donešen pa makar bio i mrtvo slovo na papiru zbog nagle emancipacije u hrvatskom društvu. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.2.2015 19:55 (BlackDog22).
11 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...

Ovdje se ne radi o primanjima između struka nego o primanjima unutar istog zanimanja. karikiram profesor hrvatskog jezika u srednjoj školi sa 15 godina staža ima 12% veću plaću od profesorice istog predmeta, istog radnog mjesta s istim stažom. Normalno to je kod nemoguće, a nemoguće je jer je zabranjeno ZAKONOM. U zemljama gdje to nije regulirano zakonom takve razlike stvarno postoje. Pa tako recimo junior Java programer ima 400kn veću plaću od programerke (opet bubam, nemam podatke niti mi se da tražiti, ali razlike postoje i kod nas zavisno od toga da li je/nije i u kojoj mjeri definirano ZAKONOM i sl.) Inače to da su žene za iste poslove bile manje plaćene je do prije 50-tak godina baš na tom zapadu bilo sasvim normalno i uobičajeno, danas je i recimo i SAD-u zakonom kolko tolko regulirano, malo manje nego kod nas, iako se oni hvale i diče nekakvim liberalnim kapitalizmom i neupletanjem države. Osim spolnih imaju i stroge zakone koji reguliraju diskriminaciju prema rasi, ne moram valjda objašnjavati zašto?

Što misliš da postoji toliko glupih poslodavaca da će dati ženi 400  kuna manju plaću samo zato što je žena? Jel to neki deal među poslodavcima? Ne postoji nitko pametan tko bi dao samo 100 kuna manje, 50 kuna manje i tako prema 0. Najbolji način za smanjivanje diskirminacije je upravo tržište jer se poslodavci natječu za radnu snagu, onaj tko je dovoljno glup da daje muškarcima veću plaću ili zapošljava samo muškarce riskira konkurentnost svoga posla. SAD je je sve manje "bulwark of capitalism", i još od početka 20-tih klize prema socijalizmu što je od 70-tih postalo sve očitije, ali čak i takav "kapitalizam" je ispred našeg "državnog", "rodijačkog" kojeg ja čak ne bih ni nazvao kapitalizmom jer regulacija i država znače manjak kapitalizma, a ne neku negovu "mutaciju", mi smo ipak bliže fašizmu. 

Ja razmišljam kako bi bilo dobro ostati doma s djetetom, i nije mi bio potreban nikakav zakon, a ako me netko pita zašto ponudim mu objašnjenje, i tako se širi svijest, ne zakonima.

16 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...

...Nakon nešto vremena i Glogoški i Karamarko će staviti sliku ganđe na profil, ....

Ruku na srce Karamarko uvijek izgleda ili spušen ili naliven one najgore brlje!

18 godina
neaktivan
Galt kaže...

Što misliš da postoji toliko glupih poslodavaca da će dati ženi 400  kuna manju plaću samo zato što je žena? Jel to neki deal među poslodavcima? Ne postoji nitko pametan tko bi dao samo 100 kuna manje, 50 kuna manje i tako prema 0. Najbolji način za smanjivanje diskirminacije je upravo tržište jer se poslodavci natječu za radnu snagu, onaj tko je dovoljno glup da daje muškarcima veću plaću ili zapošljava samo muškarce riskira konkurentnost svoga posla. SAD je je sve manje "bulwark of capitalism", i još od početka 20-tih klize prema socijalizmu što je od 70-tih postalo sve očitije, ali čak i takav "kapitalizam" je ispred našeg "državnog", "rodijačkog" kojeg ja čak ne bih ni nazvao kapitalizmom jer regulacija i država znače manjak kapitalizma, a ne neku negovu "mutaciju", mi smo ipak bliže fašizmu. 

Ja razmišljam kako bi bilo dobro ostati doma s djetetom, i nije mi bio potreban nikakav zakon, a ako me netko pita zašto ponudim mu objašnjenje, i tako se širi svijest, ne zakonima.

Da, do donošenja antidiskriminacijskih zakona sasvim uobičajena praksa, čak nije bilo ni ništa tajno ili nezakonito. Muškarci su bili plaćeno toliko, a žene toliko. Donošenjem antidiskriminacijskih zakona to je postalo protuzakonito no ako plaća nije strogo definirana nekakvim zakonima ili ugovorima nego se određuje individualno jednostavno do toga dolazi inercijom i to nije ništa čudno kad je to javni podatak i statistika. Upiši u google prosječne plaće muškaraca i žena pa pogledaj gdje su najveće razlike. Razlike su vidljive svagdje, od kanade do USA, EU pa da ne idemo dalje u patrijahalnije zemlje: po dobi, po radnom mjestu unutar određene grane, po granama, po hijerarhiji, po obrazovanju, po stažu.... razlike tu toliko česte i takve da se ne mogu objasniti nekakvom statističkom pogreškom. Normalno razlike nisu kao što su bile prije i razlike postaju sve manje. No zašto? Zato jer je donešen ZAKON koji je branio diskriminaciju po spolu. Kolko poslodavac nije glup da zaposli glupljeg muškarca umjesto žene jednako toliko nije glup da da ženi jednaku plaću ako zna da svi plaćaju manje i da ona nigdje ne može otići a da ne bude plaćena manje.

Ovo o kapitalizmu i ostalo što si nadrobio neću komentirati jer iskreno nisam ni razumio što je pjesnik htio reći.

A što se tiče širenja svijesti to je onako vrlo zanimljiva zanimacija za mirnu savijest no u praksi dok ne dobije elemente prisile ko da ne postoji. 

17 godina

Ako žena zbog onih dana, nije na 100% koji dan u mjesecu, dok muškarac nema tih problema; nije li onda diskriminacija prema muškarcu da bude jednako plaćen kao i žena?

Just asking... Just asking... 

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
15 godina
phoenix2003 kaže...

Ruku na srce Karamarko uvijek izgleda ili spušen ili naliven one najgore brlje!

Ne znam zašto ali njegove oći me podsjećaju na jedan poznati lik iz crtića.

Kad god ga vidim na tv ili u novinama misli mi odlutaju u krivom smjeru.

11 godina
neaktivan

Tema je malo postala neozbiljna

16 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Ako žena zbog onih dana, nije na 100% koji dan u mjesecu, dok muškarac nema tih problema; nije li onda diskriminacija prema muškarcu da bude jednako plaćen kao i žena?

Evo ti jedan primjer. U lidlu ili tak nekom lancu trgovina imaš narukvice za pauze. Žene zbog...svojih potreba imaju malo veći opseg pauza zbog tih istih potreba. Iako je tiranija ooćenito takav nadzor raditi i opravdano je jer to su potrebe koje nisu svjesno izazvane, odmah imaš otvorenu opciju zlouporabe istih. Znam neke koje stvarno imaju cikluse češće a opet, ne možeš dokazati. Po toj logici bi i tu morao dati svima jednako.

Dok sam u HT-u radio (nažalost), tu su svima pauze jednako i strogo fiksno propisane. Tak da...neki su jednaki ali su neki ipak jednakiji. Post-kapitalni socijalizam

ll keep it short and sweet. Family, religion, friendship. These are the three demons you must slay if you wish to succeed in business
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.2.2015 22:24 (pbandov).
18 godina
neaktivan
pbandov kaže...
Bukva kaže...

Evo ti jedan primjer. U lidlu ili tak nekom lancu trgovina imaš narukvice za pauze. Žene zbog...svojih potreba imaju malo veći opseg pauza zbog tih istih potreba. Iako je tiranija ooćenito takav nadzor raditi i opravdano je jer to su potrebe koje nisu svjesno izazvane, odmah imaš otvorenu opciju zlouporabe istih. Znam neke koje stvarno imaju cikluse češće a opet, ne možeš dokazati. Po toj logici bi i tu morao dati svima jednako.

Dok sam u HT-u radio (nažalost), tu su svima pauze jednako i strogo fiksno propisane. Tak da...neki su jednaki ali su neki ipak jednakiji. Post-kapitalni socijalizam

Neki očito još uvijek imaju problema sa shvačanjem jendakosti i ravnopravnosti, pa se nadam da je sada razumljivije: 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice