Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.509.176
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Daj me nemojte žderati da se 2015. vraćamo opet na raspravu ustaše vs partizani, Tito vs Pavelić,....

Pa gledate li vi išta oko sebe ili ne izlazite iz stana (čitaj ne mičete se od PC-a)? Ljudi nemaju što za jesti, nemaju posla, rade a ne primaju plaću, svaki dan sve više tonemo ali je najbitnije tko je bio na kojoj strani i tko je što napravio prije 70-ak godina. Volio bi da imam vremenski stroj pa da sve koji krenu u takvu raspravu mogu transportirati u to vrijeme pa da svjedoče iz prvog lica što i kako se dogodilo.

Dajte ljudi vratite se na trenutna događanja a povijest ostavite povjesničarima.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
mario.L_hr kaže...

Daj me nemojte žderati da se 2015. vraćamo opet na raspravu ustaše vs partizani, Tito vs Pavelić,....

...Ljudi nemaju što za jesti, nemaju posla, rade a ne primaju plaću, svaki dan sve više tonemo...

To i jeste recept za uspješnu raspravu. Da nije tako rasprave ne bi ni bilo. Da imaš plaću od 1500-2000 eura da li bi ti ikada palo na pamet da o tome raspravljaš. Prodavanje magle, hranjenje mržnjom i osvetom prema drugačijima, osobno tumačenje religije, prazna obećanja i dr. kod nas prolazi već duže vrijeme.

14 godina
odjavljen

Ma kakve su to gluposti, ljudi nemaju što jesti? Ajde molim te... Više love smo potrošili za Božić nego švabe, dok su firme u 7-8 razredu osnovne, kupuju se Ajfoni za 5000-6000kuna ili skuteri bla bla 

S budalama se ne isplati svađati, jer prvo te spuste na svoj nivo i onda te dotuku s iskustvom!
16 godina
neaktivan

LOL

http://www.jutarnji.hr/vlasnik-zemlje-presjekao-ht-ove-kablove-dio-lopuda-bez-telefona-i-interneta-zbog-spora-oko-instalacija/1281150/

http://www.norgems.com
18 godina
Deawood kaže...

Ma kakve su to gluposti, ljudi nemaju što jesti? Ajde molim te... Više love smo potrošili za Božić nego švabe, dok su firme u 7-8 razredu osnovne, kupuju se Ajfoni za 5000-6000kuna ili skuteri bla bla 

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Socijalnu-samoposlugu-u-Rijeci-koristi-3.000-ljudi.-Tko-su-ti-ljudi

BTW, ja bih sebe nazvao dobrostojećim, pa ne mogu ni sebi ni sinu priuštiti "ajfon" ni skuter.

Možda se namjerno samozavaravaš jer ti je tako lakše misliti da stvarno nema nikoga gladnog, ali to nema veze sa stvarnošću. U pasivnim krajevima poput Like, Dalmatinske zagore, Slavonije itd. čitave obitelji žive od par tisuća kuna prihoda. Pa i kad se makneš nekoliko desetaka kilometara od Zagreba, pogledaj okolicu Karlovca ili Siska, pa i same gradove Sisak i Karlovac... 

Ima gladnih, bez brige, pa i u samim gradovima.

This space for rent!
16 godina
neaktivan

Upravo to, a prečesto, da ne kažem - gotovo u pravilu, se kao mjerilo siromaštva uzimaju gradovi , što jednostavno ne odgovara istini. Kako Drago kaže, sjedni u auto ili javni prijevoz, već u Zagrebačkoj županiji, a da ne spominjem okolicu Siska ili Karlovca, su ti ljudi, ekipa na rubu egzistencije (na socijalnoj pomoći države), koja živi 90% od onoga što sama - da tako kažem, posadi. I to ako.

Šokantniji mi je kudikamo pokazatelj sr u kojem se nalazimo porast ljudi koji sakupljaju boce - a nisu beskućnici, ili ekipe koja se hrani u kuhinji u Branimirovoj svaki dan. E to je sr, što je red sve duži i društveno raznolikiji.

In the name of tragedy...
15 godina
18 godina

Vidio jutros.

Relativno pomirljiv tekst o dvama polarno suprotnim svjetonazorima koji vjerojatno ne mogu istovremeno koegzistirati. Bit slobodnog društva je da nema toga čovjeka, ideje ili entiteta kojega nije moguće kritizirati ili ismijavati, pa čak i kad se radi o očitoj zloporabi tog načela kada se upravo oni koji bi drugima oduzimali slobode (razne fašističke udruge) služe tim istim načelom za svoje propagandne aktivnosti. 

Ne možeš u slobodnom društvu kojega je bit suprotstavljanje mišljenja (što znači i zauzimanje za pravo drugoga da kaže svoje suprotstavljeno mišljenje), odjednom izvući "džoker" nekakve "svetinje" o kojoj je dopušteno samo jedno mišljenje. 

Također, a to je implicitno u svim zapadnim zemljama, a u nekima i eskplicitno - država je ireligiozna i svačija vjera je njegova privatna stvar, a religijska pravila nisu državna pravila, posebice tamo gdje bi se koristila za ugrožavanje tuđih sloboda. 

O karikaturama Muhameda, pak, mislim da su redom glupe, neduhovite i pravljene primarno s namjerom da izazovu bijes među muslimanima, a manje da budu duhovite. 

Izuzetak je ova zadnja naslovnica CH gdje Muhamed plače i govori "Sve je oprošteno" koja me dirnula i mislim da je napravljena u najboljoj namjeri, što, opet, ekstremistima na drugoj strani i dalje nije sjelo jer se ta ekipa ionako hrani mržnjom, kao i svi ekstremisti.

This space for rent!
15 godina
Drago kaže...

Vidio jutros.

Relativno pomirljiv tekst o dvama polarno suprotnim svjetonazorima koji vjerojatno ne mogu istovremeno koegzistirati. Bit slobodnog društva je da nema toga čovjeka, ideje ili entiteta kojega nije moguće kritizirati ili ismijavati, pa čak i kad se radi o očitoj zloporabi tog načela kada se upravo oni koji bi drugima oduzimali slobode (razne fašističke udruge) služe tim istim načelom za svoje propagandne aktivnosti. 

Ne možeš u slobodnom društvu kojega je bit suprotstavljanje mišljenja (što znači i zauzimanje za pravo drugoga da kaže svoje suprotstavljeno mišljenje), odjednom izvući "džoker" nekakve "svetinje" o kojoj je dopušteno samo jedno mišljenje. 

Također, a to je implicitno u svim zapadnim zemljama, a u nekima i eskplicitno - država je ireligiozna i svačija vjera je njegova privatna stvar, a religijska pravila nisu državna pravila, posebice tamo gdje bi se koristila za ugrožavanje tuđih sloboda. 

O karikaturama Muhameda, pak, mislim da su redom glupe, neduhovite i pravljene primarno s namjerom da izazovu bijes među muslimanima, a manje da budu duhovite. 

Izuzetak je ova zadnja naslovnica CH gdje Muhamed plače i govori "Sve je oprošteno" koja me dirnula i mislim da je napravljena u najboljoj namjeri, što, opet, ekstremistima na drugoj strani i dalje nije sjelo jer se ta ekipa ionako hrani mržnjom, kao i svi ekstremisti.

Mislim da je dobro napisao da oni koji rade svinjarije nisu uopće vjernici niti imaju bilo kakve veze s vjerom.

Kad si se već dotakao slobodnog društva, zanima me da li govoriš o idealu ili o nekom određenom društvu. Jer ako pogledaš oko sebe uvijek se pojavljuju nekakvi džokeri bilo kroz zamagljivanje činjenica ili kroz manipulaciju kroz medije. Nekako mi se čini da je slobodno društvo jednako utopiji ili komunizmu, puno se o njemu priča a nitko ga nije doživio.

18 godina
mario.L_hr kaže...

1) Mislim da je dobro napisao da oni koji rade svinjarije nisu uopće vjernici niti imaju bilo kakve veze s vjerom.

2) Kad si se već dotakao slobodnog društva, zanima me da li govoriš o idealu ili o nekom određenom društvu. Jer ako pogledaš oko sebe uvijek se pojavljuju nekakvi džokeri bilo kroz zamagljivanje činjenica ili kroz manipulaciju kroz medije. Nekako mi se čini da je slobodno društvo jednako utopiji ili komunizmu, puno se o njemu priča a nitko ga nije doživio.

1) To je često objašnjenje s kojim se ne slažem. Mislim da su "pravi" vjernici i oni koji čine svinjarije i oni koji ne čine. Ova kvalifikacija "pravi" je, inače, poznata logička pogreška (No true Scotsman - http://en.wikipedia.org/wiki/No_true_Scotsman). Donekle se slažem s onim da bi u idealnom svijetu dobri činili dobro, a zli zlo, a da je religija ta koja može natjerati i dobre da čine zlo, što jest točno, ali ne vrijedi za sve dobre, već samo za neke. 

2) Ideal, naravno. U praksi svi naši ideali, principi i propisi uvijek bivaju manje ili više gaženi, ali bitno je znati koje su nam vrijednosti i ciljevi kao društva i shvatiti da je dosezanje tih ciljeva i vrijednosti proces, a ne stanje.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 13:03 (Drago).
18 godina
moderator
Drago kaže...

Baš sam nedavno na fejsu naletio na komentar preko frendova koji su lajkali.

Govori o tome kako su se svi pobunili i podržavaju karikature (tako se i prikazuje kroz medije), a to nije slučaj. Radi se o društvenom dostignuću a to je pravo da se bez straha izrazi svoje mišljenje/stav/itd, i da je ljudski život vrijedniji od bilo koje ideologije i bilo čega drugog.

Zbog toga je podrška za CH, a ne podrška samim karikaturama (jer nekom se ne moraju sviđati karikature da bi podržavao ono za šta se CH zalagao).

CH je imao one karikature o BiH, ratu i masovnim grobnicama, na što je većina ovaca ovdje zablejala da je uvreda.

15 godina
Drago kaže...

1) To je često objašnjenje s kojim se ne slažem. Mislim da su "pravi" vjernici i oni koji čine svinjarije i oni koji ne čine. Ova kvalifikacija "pravi" je, inače, poznata logička pogreška (No true Scotsman - http://en.wikipedia.org/wiki/No_true_Scotsman). Donekle se slažem s onim da bi u idealnom svijetu dobri činili dobro, a zli zlo, a da je religija ta koja može natjerati i dobre da čine zlo, što jest točno, ali ne vrijedi za sve dobre, već samo za neke. 

2) Ideal, naravno. U praksi svi naši ideali, principi i propisi uvijek bivaju manje ili više gaženi, ali bitno je znati koje su nam vrijednosti i ciljevi kao društva i shvatiti da je dosezanje tih ciljeva i vrijednosti proces, a ne stanje.

1) Krivo sam se izrazio i ispao je potpuno krivi kontekst. Cilj i smisao onih koji organiziraju takve stvari nije zaštita vjere niti su potaknuti vjerskim razlozima. U pitanju je moć i bogatstvo. To da manipuliraju ljudima putem vjere je notorna činjenica. Ono što se ne smije napraviti je izjednačiti sve muslimane vjernike s terorizmom. Bojim se da je takav scenarij upravo ono što ide na mlin ultra desnim pokretima diljem Europe. 

2) Kad pogledaš što svaka od vjera zastupa to bitno odstupa od onoga što fanatici, koji se pozivaju na vjeru, provode (sve u ime vjere). Jer načelo da smo svi isti i da treba cijeniti i poštivati sve ljude te pomagati kad god možeš ne može biti pogrešno. Problem je u tome što je praksa drugačija.

DrNasty kaže...

Baš sam nedavno na fejsu naletio na komentar preko frendova koji su lajkali.

Govori o tome kako su se svi pobunili i podržavaju karikature (tako se i prikazuje kroz medije), a to nije slučaj. Radi se o društvenom dostignuću a to je pravo da se bez straha izrazi svoje mišljenje/stav/itd, i da je ljudski život vrijedniji od bilo koje ideologije i bilo čega drugog.

Zbog toga je podrška za CH, a ne podrška samim karikaturama (jer nekom se ne moraju sviđati karikature da bi podržavao ono za šta se CH zalagao).

CH je imao one karikature o BiH, ratu i masovnim grobnicama, na što je većina ovaca ovdje zablejala da je uvreda.

Izricanje stava bez straha, lijepo zvuči ali da li je stvarno tako, u praksi. Za neke stvari se gubi glava bez zadrške, bilo na zapadu ili na istoku (figurativno su upotrijebljene strane svijeta). A država se baš i nije polomila da zaštiti te koje je trebala. Pogledaj kod nas zviždače, od Ankice Lepej pa dalje (da ne spominjem Levara i Pukanića). Da se razumijemo meni je strašna činjenica da je netko ubio nekoga samo zbog nečega što je napisano/nacrtano, tragičnije i niže je samo iživljavanje nad djecom i nemoćnima, ali ne mislim da je demokratski doseg vrijeđati drugoga samo zato što je drukčiji i zbog toga što vjeruje u nešto drugo.

16 godina
neaktivan

Stanje društvene svijesti, u vrijeme nastanka religija, je nekompatibilno sa današnjim. Uzmimo za primjer da je Inkvizicija palila ljude na lomači ukoliko su imali mišljenje suprotno crkvenom (npr. Zemlja je ravna ploča, Sunce se okreće oko Zemlje itd, itd.). To je bila zvanična politika Crkve - ubijati u ime Boga! Da su bar malo htjeli razmišljati logički došli bi do zaključka da onaj tko ubije u ime Boga negira istog jer se sam stavlja u poziciju iznad Njega da odlučuje o nečijem životu i smrti. Sa druge strane Islam je zabranio bilo kakvu kritiku ili mišljenje koje dovodi u pitanje samu religiju. Npr. ne smije se ni postaviti pitanje tipa "Da li je Bog toliko moćan da stvori kamen toliko težak da ga ni On sam ne može podići?" I sad bi opet trebalo biti normalno ubijati ljude jer su nešto razmišljali u svojoj glavi?! Zajednički sadržilac religija u korijenu jeste ubijati ljude jer drugačije misle. U ovom pokvarenom svijetu normalno je biti i ubojica i terorist i kradljivac i pokvaren političar pa čak i onaj seoski klovn sa jedačem govana, samo nije normalno biti ateist!

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 15:16 (phoenix2003).
17 godina
phoenix2003 kaže...

.. samo nije normalno biti ateist!

još gore je biti ateist kojem je primarno 'briga' o teistima.

(ostalo npr @ Drago, kao predstavnik štampe i umjerenog liberalizma, donekle razuma...)

Ljudske slobode imaju granica, to je jednaka sloboda drugih, u to spada i vjeroisposvjest. CH to može (ili mora?) poštivati ili ne? Nije li zapad kriv? Možda nafta, CCCP, neki deseti razlog, pa do prodaje oružja i ratnog stanja, jer sad talibanci koji inače na devi čitaju francusku štampu protestiraju.. i opet će neki bombaš udariti na demokraciju. Dali je demokracija/sloboda (pa i novinara) jednosmjerna? Dali je OK, barem (ne)pristojno stavljanje likova na naslovnicu nevažno koje vjere, rase, sex orjentacije.. ako smo proklamativno ZA te slobode i na temelju prava takvih sloboda idemo malo roknut one druge?

-zašto ne ismijavaju političare? I ovo je politika, pa i novac.. interesi. Da interesa nema, nebi bilo ni CH-a kao izdavača. Kakve to tad ima veze s slobodom izražavanja misli?

-napad, osuditi. Vrijeđanje po bilo kojoj osnovi? Njih vrijeđa CH. CH ima razloge (interesi). Ostalo je samo logički niz koji se može predvidjeti i kojeg koriste negativci-ultaši s obju strana. Više đihadista su dobili time nego izgubili, pogotovo muslimane koji 'čitaju' CH, jer sad za taj list znaju svi i doljevaju ulje/benzin na vatru.

-što je idući korak? Domaća desnica potane OK? .. treba razmisliti na vrijeme, vrijeme kao 1900-tih i nekih novih firera, poredaka, podjela. Desnica jača, jer je hranimo 'benzinom' i za sve su krivi drugi pa se tad izvodi zaključak, eliminirajmo ih (i eliminirali smo problem).

Sloboda nije ismijavanje tuđih vrijednosti, koliko god te vrijednosti bile bezvrijedne, pogrešne.. pa i suprotne našim načelima. To je tad politika, namjerna odluka s konkretnim razlozima. Ne treba sve opravdavati slobodom... recimo nafta/USA, prije bi reko interesi. Ali tad ne treba ni očekivati promjenu na bolje prema npr Ghandijevizmu, prije prema fašizmu koji 'zbija redove' i u nestabilnosti daje 'čvrstoću', stabilnost.. (par riječi koje će se sve više koristiti, desnica ide u plus), a sve to zbog ''mira''. (?)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

Budući da živim u BiH bio sam u prilici biti s prijateljima islamske vjeroispovijesti neposredno nakon nemilih događaja. Iako su u mom društvu civilizirani muslimani, dakle, ljudi koji idu na fakultete i blago nadprosječni -svi su bili neodlučni oko toga. Uvijek su skoro naginjali prema strani terorista.

Ako se sjećate, BiH je u vrijeme Turaka imala poseban tretman i naši muslimani smiju piti alkohol (sultan je dozvolio tako da više Srba i Hrvata prijeđe na Islam), puše i općenito drugačije doživljavaju vjeru od bliskoistočnih naroda. To se mijenja.

Nebitno, htio sam se nadovezati na ihush-ev post koji postavlja pitanje slobode.

Koliko mudraca u povijesti se uhvatilo u koštac s ovim pitanjem i opet nisu ostavili značajnog odgovora.

Sloboda se svodi na to da svak zagovara slobodu, a što je sloboda, to je najbolje da on odluči. I usput da ga se proglasi kraljem.

BFS komentari na @MentalistLive
11 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Obojica su sociopati i unazadili su Hrvatsku za 50 godina najmanje. Nije ustaše vs partizani, Tito vs Pavelić nego zdrav razum vs totalitarni režimi, nasilje i ljudska glupost.

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 16:59 (Galt).
15 godina
phoenix2003 kaže...

Stanje društvene svijesti, u vrijeme nastanka religija, je nekompatibilno sa današnjim. Uzmimo za primjer da je Inkvizicija palila ljude na lomači ukoliko su imali mišljenje suprotno crkvenom (npr. Zemlja je ravna ploča, Sunce se okreće oko Zemlje itd, itd.). To je bila zvanična politika Crkve - ubijati u ime Boga! Da su bar malo htjeli razmišljati logički došli bi do zaključka da onaj tko ubije u ime Boga negira istog jer se sam stavlja u poziciju iznad Njega da odlučuje o nečijem životu i smrti. Sa druge strane Islam je zabranio bilo kakvu kritiku ili mišljenje koje dovodi u pitanje samu religiju. Npr. ne smije se ni postaviti pitanje tipa "Da li je Bog toliko moćan da stvori kamen toliko težak da ga ni On sam ne može podići?" I sad bi opet trebalo biti normalno ubijati ljude jer su nešto razmišljali u svojoj glavi?! Zajednički sadržilac religija u korijenu jeste ubijati ljude jer drugačije misle. U ovom pokvarenom svijetu normalno je biti i ubojica i terorist i kradljivac i pokvaren političar pa čak i onaj seoski klovn sa jedačem govana, samo nije normalno biti ateist!

Nebi teoretizirao o nastanku vjere i stanju svijesti. Nisam potkovan, teorijski za takvu raspravu (dipl. inž. stroj.). Ovo boldano si promašio ceo fudbal. Da si rekao da je to zajednički nazivnik svih totalitarizama onda bi rekao OK (pri tome ne isključujem religije i njihove moćnike jer su i one bile u poziciji da uprvljaju i provode svoju volju) ali okriviti samo religije te diskvalificira kao sugovornika u ovakvoj raspravi.

ihush kaže...

Sloboda nije ismijavanje tuđih vrijednosti, koliko god te vrijednosti bile bezvrijedne, pogrešne.. pa i suprotne našim načelima. To je tad politika, namjerna odluka s konkretnim razlozima. Ne treba sve opravdavati slobodom... recimo nafta/USA, prije bi reko interesi. Ali tad ne treba ni očekivati promjenu na bolje prema npr Ghandijevizmu, prije prema fašizmu koji 'zbija redove' i u nestabilnosti daje 'čvrstoću', stabilnost.. (par riječi koje će se sve više koristiti, desnica ide u plus), a sve to zbog ''mira''. (?)

Ovo si tako dobro napisao da bi treblo biti ne poruka dana ili mjeseca već godine.

Onjegin kaže...

Budući da živim u BiH bio sam u prilici biti s prijateljima islamske vjeroispovijesti neposredno nakon nemilih događaja. Iako su u mom društvu civilizirani muslimani, dakle, ljudi koji idu na fakultete i blago nadprosječni -svi su bili neodlučni oko toga. Uvijek su skoro naginjali prema strani terorista.

Ako se sjećate, BiH je u vrijeme Turaka imala poseban tretman i naši muslimani smiju piti alkohol (sultan je dozvolio tako da više Srba i Hrvata prijeđe na Islam), puše i općenito drugačije doživljavaju vjeru od bliskoistočnih naroda. To se mijenja.

Nebitno, htio sam se nadovezati na ihush-ev post koji postavlja pitanje slobode.

Koliko mudraca u povijesti se uhvatilo u koštac s ovim pitanjem i opet nisu ostavili značajnog odgovora.

Sloboda se svodi na to da svak zagovara slobodu, a što je sloboda, to je najbolje da on odluči. I usput da ga se proglasi kraljem.

Upravo tako, svatko ima svoju verziju i nabije na tuki svaku drugu verziju koja se kosi s njegovom.

Galt kaže...

Obojica su sociopati i unazadili su Hrvatsku za 50 godina najmanje. Nije ustaše vs partizani, Tito vs Pavelić nego zdrav razum vs totalitarni režimi, nasilje i ljudska glupost.

Nisam stručan po tom pitanju pa ne mogu složiti se ili ne. Kakva je situacija s tobom? Što si ti po zanimanju da možeš tvrditi ovako nešto ili je to nešto što si pročitao na internetu ili možda čuo od nekoga?

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 17:01 (mario.L_hr).
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
phoenix2003 kaže...

Nebi teoretizirao o nastanku vjere i stanju svijesti. Nisam potkovan, teorijski za takvu raspravu (dipl. inž. stroj.). Ovo boldano si promašio ceo fudbal. Da si rekao da je to zajednički nazivnik svih totalitarizama onda bi rekao OK (pri tome ne isključujem religije i njihove moćnike jer su i one bile u poziciji da uprvljaju i provode svoju volju) ali okriviti samo religije te diskvalificira kao sugovornika u ovakvoj raspravi.

Da rezonuješ logički ne moraš biti dipl. netko i nešto. Hoćeš da kažeš da danas između religija teče med i mlijeko?! Ne bih rekao. Pa bar prođi kroz zapadnu Hercegovinu pa pitaj ljude za mišljenje o muslimanima i pravoslavcima.*

Ako je većina ljudi religiozna zašto danas imamo stanje ovako kako imamo? Ako su se vjernici pridržavali načela koje propisuje jedna religija, otkud tolika mržnja? Ah, da! Za to su krivi ateisti, masoni i cionisti! Čini se ipak da vjernici i nisu baš neki vjernici. Ako je tebi ili bilo kome drugome normalno ubiti u ime Boga onda je Satana (ili Šejtan) stvarno uspio u svojoj namjeri!!!

17 godina
Drago kaže...

Apsolutno se niti najmanje ne slažem. Po meni bi se slobodno društvo trebalo voditi po principut "granica moje slobode je tuđa sloboda".  Nije li zanimljivo da ako netko spomene Muhameda onda je to sloboda govora, a ako spomene koju javnu ličnost onda je to kleveta i duševne boli. Zašto Mamićevo brojanje zrnaca isto tako nije sloboda govora? Jer tu je onda definitivno džoker izvučen.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
17 godina
Bukva kaže...
..Mamićevo ..

= (ne)pristojnost je također kriterij sloboda. Tad je OK osuditi 'divljaka' maminju.. (ali ne ostale civilizirane sudionike maminjovih i sl sporova).

dvostruki standardi, skrivanje iza proklamativnih vrijednosti, selektivno... =politika, ne pravo/pravda.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
neaktivan

Nisam stručan po tom pitanju pa ne mogu složiti se ili ne. Kakva je situacija s tobom? Što si ti po zanimanju da možeš tvrditi ovako nešto ili je to nešto što si pročitao na internetu ili možda čuo od nekoga?

Ja sam doktor znanosti i psihopatologija je moja uža specijalnost, imam nekoliko radova na temu psihopatologije državnika. Osim toga, ja sam Pavelićev i Titov suvremenik. -.- Ozbiljno? Zar ti trebaju posebne reference da ustvrdiš jel lik poremećen ili nije? Samo sagledaj stvari objektivno, bojim se da to većina na forumu ne može.

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 20:07 (Galt).
16 godina
neaktivan
Bukva kaže...
Drago kaže...

Apsolutno se niti najmanje ne slažem. Po meni bi se slobodno društvo trebalo voditi po principut "granica moje slobode je tuđa sloboda".  Nije li zanimljivo da ako netko spomene Muhameda onda je to sloboda govora, a ako spomene koju javnu ličnost onda je to kleveta i duševne boli.Zašto Mamićevo brojanje zrnaca isto tako nije sloboda govora? Jer tu je onda definitivno džoker izvučen.

Spominjanje Muhammeda a.s. utkano je u običaj. Ako ja i ti znamo da slikanje Muhammeda a.s vrijeđa naše prijatelje ili druge osobe koji vjeruju u Islam, ja i ti to ne bi radili u dobro prijateljstva. Mamićeve gluposti utkane su u Kazneni zakon i Zakon o prekršajima. Sloboda govora je ograničena sa ova dva zakona. 

18 godina
Galt kaže...

Ja sam doktor znanosti i psihopatologija je moja uža specijalnost, imam nekoliko radova na temu psihopatologije državnika. Osim toga, ja sam Pavelićev i Titov suvremenik. -.- Ozbiljno? Zar ti trebaju posebne reference da ustvrdiš jel lik poremećen ili nije? Samo sagledaj stvari objektivno, bojim se da to većina na forumu ne može.

Argument autoriteta i to od strane potpuno anonimnog diskutatna. Stvarno?

Nauči se raspravljati - http://www.bug.hr/forum/topic/sluzbene-obavijesti-pravila/upute-kvalitetno-diskutiranje-forumu-m_dipl/111149.aspx?page=0&jumpto=2168240&sort=asc&view=flat.

This space for rent!
11 godina
neaktivan
Drago kaže...

Argument autoriteta i to od strane potpuno anonimnog diskutatna. Stvarno?

Nauči se raspravljati - http://www.bug.hr/forum/topic/sluzbene-obavijesti-pravila/upute-kvalitetno-diskutiranje-forumu-m_dipl/111149.aspx?page=0&jumpto=2168240&sort=asc&view=flat.

Pokušao sam biti sarkastičan, da se stvarno držimo samo onih tema koje su nam uža specijalnost, ova tema ne bi imala više od 10 stranica.

18 godina

Uopće ne razumiješ smisao - nije bitno da li ti je tema uža specijalnost nego je bitan NAČIN na koji diskutiraš. Ovdje može bilo tko pričati o bilo čemu, a kvaliteta diskusije i diskutanta se mjeri na osnovu iznesenih argumenata U DISKUSIJI, a ne na osnovu poizvanja na vlastitu stvarnu ili navodnu kompetentnost. 

To ovdje možeš okačiti mačku o rep, jednako kao što bi svoje stavove na skupu kliničkih psihologa mogao okačiti mačku o rep da ih argumentiraš samo time da ti je to struka. 

This space for rent!
17 godina

Dobro, u redu - znači usuglasili smo se da je moj najveći. Sad se možemo mirne duše sa meta-diskusije vratiti na diskusiju.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
18 godina
mario.L_hr kaže...

Mislim da je dobro napisao da oni koji rade svinjarije nisu uopće vjernici niti imaju bilo kakve veze s vjerom.

Kad si se već dotakao slobodnog društva, zanima me da li govoriš o idealu ili o nekom određenom društvu. Jer ako pogledaš oko sebe uvijek se pojavljuju nekakvi džokeri bilo kroz zamagljivanje činjenica ili kroz manipulaciju kroz medije. Nekako mi se čini da je slobodno društvo jednako utopiji ili komunizmu, puno se o njemu priča a nitko ga nije doživio.

Nisu uopce vjernici?
A kako ti to karakteriziras vjernika?

To je poprilicno tesko za definirat ako si vjernik, jer postoje stvari koje si moras priznati da bi imao odgovor na to pitanje.

Naime, ovaj cijeli tekst koji si linkao je teski bullshit, jednak bullshit kao sto je i sama religija u 21. stoljecu bullshit.

U tekstu je Islam prikazan kao religija mira i dobra, koegzistencije i uopce nije cudno sto se to daje tako prepoznati buduci da je svaka religija prenatrpana kontradiktornostima tako da jednom "vjerniku" bude tesko odluciti sto je ispravno, a sto ne.

Tako recimo Krscanstvo daje neke naputke kako treba svima prastati, okretati drugi obraz i kako nije dopusteno ubijati, ali sama knjiga je natrpana ubojstvima, neprastanju i ostalim odvratnim i potpuno pogresnim stvarima kao sto su zrtvovanja djece, silovanja, kamenovanja, diskriminacije, itd.

Isto tako i Islam, kojeg ovaj pisac pokusava predstaviti kao religiju dobra gdje Muhamed kaze tu i tamo nekakvu pomirljivu recenicu ali u isto vrijeme govori kako treba ubit svakog nevjernika, ima zenu od 9 godina te opisuje kako tjera djecaka da mu ljubi penis.

Znaci ubojica, ratnik, pedofil, silovatelj, mrzitelj.

Naime svete knjige su prepune kontradiktornosti, evo LINK sa popisom svih tih kontradiktornosti gdje se u evanđeljima doslovno u jednom tekstu spominje jedno, a u drugom potpuno suprotno.

Iz ovog je vidljivo da pravi vjernik niti ne moze postojati te da nesto takvo uopce nije logicki moguce, jer takvoj osobi bi mozak eksplodirao od kolicine logickih pogresaka koje bi mozak trebao nekako procesuirati.

Sada ako si ti "vjernik" jedino ti ostaje da sam cherry pickas ono sto ti iz tekstova pase kako bi ojacao vec postojeci svjetonazor kojeg imas i koji ti je mozda kulturoloski usaden.

Ako si roden na bliskom istoku, mnogo su vece sanse da ces cherry pickat one dijelove gdje treba ubit nevjernika ili preljubnika, dok ako si roden u Albaniji sanse za to su mnogo manje.

Ako si imigrant koji zeli pobjec iz sranja bliskog istoka te si dosao u europu, takoder vjerojatno imas drugaciji svjetonazor te si skloniji liberalnijem misljenju, no tvoja djeca i njihova djeca, tj treca generacija imigranata, mladici u ranim dvadesetima koji se ne osjecaju dijelom zapadne kulture ce se osjecati "strano" te ce iz takve pozicije paranoika cherry pickat tekstove religije u kojima pise da treba pobiti nevjernike i onoga koji prijeti njihovim moralnim vrijednostima.

I koji je sad pravi vjernik? Onaj koji nama vise pase i nasem pogledu na svijet? LOL!

Istina jest da ne postoji pravi vjernik nego samo krivi vjernik jer svaki pripadnik neke od religija je u krivu jer ako njihove knjige trebamo gledati kao apsolutno mjerilo morala i objasnjenja prirodnih pojava, onda mozemo odmah svi harikiri posto je velik broj stvari iz tih knjiga znanstveno dokazan pogresnim, a sto se morala tice drustvene znanosti su u 1000-2000 godina napravile velik pomak u smislu pogleda na ljudska prava i moral.

Ako kazete da stvari iz svetih tekstova ne treba uzimati u slovo te da su podlozni "interpretaciji", koja im je onda uopce svrha ako svatko moze uzet svoju bedastocu i proglasit je univerzalnom istinom?

Istina jest da je Islam odvratna religija, bas kao i Krscanstvo te se po nicemu ne razlikuje od totalitarnih rezima osim po tome sto se religije furaju na neku svetost pa su za razliku od raznih rezima imune na kritiku i zakone a i ustavne zakone.

Proglasavati ove teroriste nepravim vjernicima je potpuno pogresno. Oni nisu napali taj list samo zato jer su ludi i jer neka visa sila, organizacija, centar moci sto god upravlja njima, vec zato (mozda ne samo zato ALI ZATO) jer u kuranu izricito pise da nevjernike treba ubit, a karikaturisti CBa su bili nevjernici, s te strane nisu napravili nista sto Islam ne dozvoljava ili mozda i ne dozvoljava i dozvoljava u isto vrijeme ali je ovaj (ne)vjernik odlucio interpretirati to ovako, tj cherry pickao je tekst u kuranu i nasao opravdanje za svoje gnjusne zlocine.

Znaci nemojmo od Islama praviti nevinasce.

Ipak kod ovakvih tekstova treba napomenuti da nisu svi muslimani isti, te da ima onih koji su bolji i onih koji su losiji, te da je to individualna stvar te da je Islam taj kojeg treba kritizirati a ne muslimane kao cjelinu, bas kao sto nije svaki komunjara ubojica ili budist u nirvani ili crnac iz Afrike.

- Psiho246
18 godina

Atheist rage! :-)

Ima svega u ovom postu, ali slažem se s osnovno tezom da su "svete" knjige inherentno kontradiktorne i da funkcioniraju po sistemu samoposluživanja gdje svako sebi odabere dio koji mu odgovara. 

Slažem se i da je Ševko Omerbašić bio intelektualno nepošten u prikazu islama jer je odlučio prikazati samo onaj dio koji mu sada politički odgovara i predstaviti ga kao "pravi" islam, a sve ono što je za našu kulturu i okruženje u kojem živimo neprihvatljivo, ne spominje. 

This space for rent!
16 godina
neaktivan

Nije mi baš jasno zašto se do te mjere demonizira inkvizicija, koja nakon sat dva vremena guglanja i dalje ostaje na nekih 3.000 - 6.000 žrtava kroz 500 godina.

Pa imamo Mao Tze ding donga, staljina i hitlera (sve vjernici) koji su skupa pobili 120.000.000 ljudi kroz 30 godina pa nemamo neku strašnu rijeć koja bi izazivala refleks povraćanja, vrtoglavice i dizanja dlaka poput inkvizicije.

Ok, to je varanje, s ovom trojcom nemaš šta usporedit, al kad vidim brojke (bez  konteksta), 6.000 žrtava, a u to vrijeme je živjelo oko 150 - 200 milijuna ljudi u Europi, pa prije bih rekao da se radi o marginalnim slučajevima nego o planskom ubijanju u ime nečega. Kladim se da je više ljudi umrlo nakon okršaja pijanaca tijekom svadbi i sprovoda. Ili se smrzlo za vrijeme krunice, ili se spotaklo preko praga crkve pa umrlo, pa čak bih rekao da bi te prije pogodio meteor nego inkvizicija. Mislim, realno gledajuć "Inkvizicija" bi ti bila najmanji problem. Osamsto puta bi umro od proljeva ili sifilisa, gladi, kuge, higijene, alkohola, ljubomornih žena, vukova.. Nevjerujem da su "normal folks" baš pretjerano zazirali ili srali u gaće od toga ko mi danas.

6.000 na 500 godina, to je negdje 12 ljudi godišnje, pa bokte mazo, kroz tih 500 godina mislim da 99.999999992% ljudi nikad nije stiglo svojim očima vidjet ili upoznat ikoga tko je ubijen u ime crkve.

U SADu godišnje umre 6.000 ljudi zbog slanja poruka za vrijeme vožnje.

da nebi bilo - nisam vjernik ni ništa, ajmo reć curious atheist, pače bio bi presretan da nemoramo o religiji al ovo gore me zabavilo :D

@ drago

doslovce sam u google upisao "deaths by dictator".

http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-2091670/Hitler-Stalin-The-murderous-regimes-world.html

Doduše, kada bih išao istraživati smrt po smrt, što vele čovjeka a ne statistiku, nevjerujem da bi brojeve ikako mogao dokazati. Npr, jel netko umro od gladi ili "od mača" pa jel tu kriv staljin ili ne, tako i za Kinu, kada se "statističari" razilaze u 40 milijuna umrlih.. recimo ovo

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_and_anthropogenic_disasters_by_death_toll - teško je zbrojit kada se brojevi toliko razilaze u dve tablice (maozedong era 49-78 mil i great chinese famine 15-55 mil, kako su razlikovali šta je od režima a šta ne)..

Koliko je šta prenapuhano neznam, to mi nije bila svrha posta pa nisam dalje istraživao po tom pitanju.

http://pcpartpicker.com/p/pYW9Bm
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 23:09 (ivan dragi).
18 godina
ivan dragi kaže...

Nije mi baš jasno zašto se do te mjere demonizira inkvizicija, koja nakon sat dva vremena guglanja i dalje ostaje na nekih 3.000 - 6.000 žrtava kroz 500 godina.

Pa imamo Mao Tze ding donga, staljina i hitlera (sve vjernici) koji su skupa pobili 120.000.000 ljudi kroz 30 godina pa nemamo neku strašnu rijeć koja bi izazivala refleks povraćanja, vrtoglavice i dizanja dlaka poput inkvizicije.

Ova brojka mi se čini bulšit, s obzirom da je daleko veća od ukupnih žrtava Drugog svjetskog rata (60 milja). Izgleda mi kao nešto izvučeno i kompilirano iz onih desničarskih "crnih knjiga komunizma", samo s ubačenim Hitlerom, univerzalnim negativcem koji je tu da pokaže "objektivnost" autora.

This space for rent!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice