Ma čuj, ljudi su uglavnom nabrušeni na neke glasne i agresivne predstavnike crkve, ne na samu vjeru.
Ja sam isto imao i poznavao izvrsnih vjeroučitelja i svećenika, odlični filozofi, skromni i tolerantni.
Nisu se davali provocirati niti su provocirali drugačije. Ali što vrijedi,
takvi kao i svugdje, neidu daleko. Na najbitnijim javnim istupima, glas dobijaju oni koji otvoreno
pozivaju na puč, neda im se čak tražiti ni bilo što prigodnoga izvan konteksta iz starog zavjeta što bi im pasalo
u doktrinu, nego govore potpuno suprotno učenju Isusa. To jedne plaši, druge razjari, a pristaše
osokoli. Sve negativno. Ljubav i praštanje nula bodova. U tome je problem. Ne u bibliji.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ma čuj, ljudi su uglavnom nabrušeni na neke glasne i agresivne predstavnike crkve, ne na samu vjeru.
Ja sam isto imao i poznavao izvrsnih vjeroučitelja i svećenika, odlični filozofi, skromni i tolerantni.
takvi kao i svugdje, neidu daleko. Na najbitnijim javnim istupima, glas dobijaju oni koji otvoreno
pozivaju na puč, neda im se čak tražiti ni bilo što prigodnoga izvan konteksta iz starog zavjeta što bi im pasalo
u doktrinu, nego govore potpuno suprotno učenju Isusa. To jedne plaši, druge razjari, a pristaše
osokoli. Sve negativno. Ljubav i praštanje nula bodova. U tome je problem. Ne u bibliji.
To je istina.
Kad vec pricate o tim prenesenim znacenjima, blablabla, zanima me jedan konkretan primjer, bilo cega iz Biblije, tog prenesenog znacenja?
{Biblija}
Može:
Riječ riječ se koristi na nekim mjestima u prenesenom značenju, sinonim za Isusa:
Stari Zavjet: Iz55.11 [Bog govori] "tako se riječ koja iz mojih usta izlazi ne vraća k meni bez ploda, nego čini ono što sam htio i obistinjuje ono zbog čega je poslah." Izlazi = s neba dođe na zemlju, vraća = nakon uskrsnuća se vratio u nebo, čini = navješćuje evanđelje, radosnu vijest, obistinjuje = ispunjava volju Božju, liječi, uči...
Novi Zavjet: Iv1.14 "I riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu - slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca - pun milosti i istine." Isus je došao na zemlju, utjelovio se...
Onda mi objasni preneseno značenje sljedećih citata:
http://www.bug.hr/forum/topic/ostalo/sto-se-dogada-nasim-drustvom/37246.aspx?page=1394&jumpto=3967952&sort=asc&view=flat
Što to bog stvarno želi reći kada kaže: "... neka se smakne."
{Biblija}
"Tko god prokune svoga oca i svoju majku, neka se smakne. Jer je oca svoga i majku svoju prokleo, neka njegova krv padne na nj. (10) Čovjek koji počini preljub sa ženom svoga susjeda neka se kazni smrću - i preljubnik i preljubnica"
To je Stari Zvjet koji je vrijedio za Židove (u smislu vjere, ne nacije). Ne vrijedi više jer je uspostavljen Novi Savez = Kršćanstvo.
Izričito ovo smakni i kazni smrću više ne vrijedi! Neke zapovjedi i dalje vrijede npr. "Ne ukradi", koje su ponovljene u Novom Zavjetu. Nego Isus uči oprost i ljubav. Zašto? Zato jer se pokazalo da ljudi ne sude pravedno, pa ostaljai sud Bogu na kraju vremena. Biti će kažnjeni koji se do kraja svoga života ne promjene na bolje, a koji se promjene imati će život vječni. I to nije onaj da ćemo piti jogurt na oblacima (LOL) nego sličan kako je Bog zamislio na početku za ljude - raj koji su iskusili Adam i Eva (minus razmnožavanje - koji su ušli, ušli).
Točno to. Niti jednu skupinu ne treba generalizirati, uvjek ima dobrih pojedinaca, dapače odličnih pojedinaca kao pater Antun Cvek.
Onda mi objasni preneseno značenje sljedećih citata:
http://www.bug.hr/forum/topic/ostalo/sto-se-dogada-nasim-drustvom/37246.aspx?page=1394&jumpto=3967952&sort=asc&view=flat
Što to bog stvarno želi reći kada kaže: "... neka se smakne."
{Biblija}
"Tko god prokune svoga oca i svoju majku, neka se smakne. Jer je oca svoga i majku svoju prokleo, neka njegova krv padne na nj. (10) Čovjek koji počini preljub sa ženom svoga susjeda neka se kazni smrću - i preljubnik i preljubnica"
To je Stari Zvjet koji je vrijedio za Židove (u smislu vjere, ne nacije). Ne vrijedi više jer je uspostavljen Novi Savez = Kršćanstvo.
Izričito ovo smakni i kazni smrću više ne vrijedi! Neke zapovjedi i dalje vrijede npr. "Ne ukradi", koje su ponovljene u Novom Zavjetu. Nego Isus uči oprost i ljubav. Zašto? Zato jer se pokazalo da ljudi ne sude pravedno, pa ostaljai sud Bogu na kraju vremena. Biti će kažnjeni koji se do kraja svoga života ne promjene na bolje, a koji se promjene imati će život vječni. I to nije onaj da ćemo piti jogurt na oblacima (LOL) nego sličan kako je Bog zamislio na početku za ljude - raj koji su iskusili Adam i Eva (minus razmnožavanje - koji su ušli, ušli).
Mhmmmm
Vi vjernici gori ste od pravnika i nihovih tumačenja kojekakvih zakona. Make it stop, please 
Nova pravila od sada - za citate od 100 kilometara nakon čega slijedi pola linije odgovora i nedjeljne propovijedi ničim izazvane - strijeljanje.
Koja je vrijednost knjige pravila i zakona koja se mora tumačiti po vlastitom nahođenju, nipošto doslovno po onome što piše u knjizi? (u kontekstu pravilnika i zakonika)
Ja bi rekao niska, previše je tu lufta za svakakve interpretacije. Možda je vrijeme da se ta knjiga proglasi alatom za promišljanje svoje duhovnosti ili nešto slično i da se makne sa nje odgovornost propisivanja pravila i zakona življenja
{Biblija}
Mene zanima, jel zato krscanstvo zapravo nastavak zidovske religije, kako bi po potrebi pakosni ljudi mogli vaditi recenice iz starog zavjeta, a kada im pase izvade "oprost i ljubav" kako bi opravdali svoju zlobu?
Zasto krscanstvo nije potpuno odbacilo stari zavjer kada je vec pun pogresaka napisanih od istog nepogresivog i jedinog, svemoguceg boga?
Nova pravila od sada - za citate od 100 kilometara nakon čega slijedi pola linije odgovora i nedjeljne propovijedi ničim izazvane - strijeljanje.
Ja često pustim "deblji" quote jer nerijetko popiždim kemijajući po editoru u Chromeu kada nešto skraćujem i slično 
Ovakav primjer ne možemo vidjeti u HR, sumnjam i u bližoj budućnosti.
Premijer Latvije podnio ostavku i preuzima političku odgovornost za tragediju urušavanja krova supermarketa.
{Biblija}
... uspostavljen Novi Savez = Kršćanstvo.
Izričito ovo smakni i kazni smrću više ne vrijedi! Neke zapovjedi i dalje vrijede npr. "Ne ukradi", koje su ponovljene u Novom Zavjetu. Nego Isus uči oprost i ljubav. ...
Mene zanima, jel zato krscanstvo zapravo nastavak zidovske religije, kako bi po potrebi pakosni ljudi mogli vaditi recenice iz starog zavjeta, a kada im pase izvade "oprost i ljubav" kako bi opravdali svoju zlobu?
Zasto krscanstvo nije potpuno odbacilo stari zavjer kada je vec pun pogresaka napisanih od istog nepogresivog i jedinog, svemoguceg boga?
{Biblija}
Ljudi su izvrtali Božje zapovjedi i tada (SZ) isto kak' i danas, u svoju korist. Pa Bog šalje Isusa da uči oprost i ljubav, a ne da sude ("ne sudi da ti ne bude suđeno"). Sud ostavlja Bogu.
Imaš stvari iz SZ koje i dalje vrijede jer se slažu sa Isusovim naukom: "...Ljubi bližnjeg svoga..."Lev19.18...
Daj koristi višestruko citiranje više.
Nego, čisto ovako iz zabave da vidim kako će tko glasati na referendumu:
| 6 | Za |
|---|---|
| 38 | Protiv |
| 10 | Neću glasati |
Koja je vrijednost knjige pravila i zakona koja se mora tumačiti po vlastitom nahođenju, nipošto doslovno po onome što piše u knjizi? (u kontekstu pravilnika i zakonika)
Nikakva. Posebno što je "kazna" najčešće teška par minuta molitvi.
Ovakav primjer ne možemo vidjeti u HR, sumnjam i u bližoj budućnosti.
Premijer Latvije podnio ostavku i preuzima političku odgovornost za tragediju urušavanja krova supermarketa.
Iskreno, nije mi uopće jasno zašto ju je dao.
eevek je rekao dosta! (Otvorite neku drugu temu pa tamo dalje rasprava. A tak bi odgovorio na post Old Iggy to Dr. Zoidberg)
Nego, neki dan je bila reportaža na hrtu o Europskoj regulativi o zabrani prodaje ljekovitog bilja i njegovoj prilagodbi kod nas do 30.9. Da ta zabrana ide na korist dviju velikih farmaceutskih tvrtki iz Francuske i Amerike (nije navedeno koje). Jer: "Biljna sredstva u pravilu nije moguće patentirati pa nitko ne može računati na ogroman prihod od licencnih prava."
Neke se više neće moći prodavati, za neke će se prvo morati predati na razmatranje Europskoj komisiji (koja btw. nije do sada dala ni jednu suglasnost za takva bilja), a one koje će se moći prodavati morati će se napisati ograničenje za primjenu, ali ne za što služe.
Nešto svi tipujete protiv favorita :P
U potpunosti je jasno da će referendum proći i time ćemo postati prvi panjevi u Europi, možda i svijetu, koji su referendumom ufurali nešto takvo u najviši pravni akt jedne države i to u 21. stoljeću. Sigurnost prolaska ovog referenduma bila je jasna još od trenutka kada je inicijativa pokrenuta jer ovo je Hrvatska. Previše stare populacije, previše zadrtih i previše demokratski, politički i pravno neukih i za normalan slobodan život nespremnih ljudi.
I tako, dok neke zemlje na ustavnu razinu dižu pravo svojih građana na brzi internet, mi novim referendumom naglašavamo da su muž i žena ono što je brak jer to je napadnuto od...zapravo nikoga.
Favorit ili ne, na ovaj referendum ću izaći čisto zbog svoje savjesti i zaokružiti ogromno PROTIV, ne nadajući se da će moj glas nešto promijeniti, a to će učiniti i mnogi drugi ljudi iz istog razloga. Radim to čisto da jednog dana nekom eventualnom potomku mogu pokazati fotografiju svog listića kada me upita neke stvari o nakaradnosti hrvatske prošlosti i zatucanosti građanstva koje, eto, "štiti brak" od nekakvih nevidljivih neprijatelja umjesto da štiti bitne stvari.
Tako će mudri Hrvati ubaciti tu definiciju u Ustav gdje će i dalje pisati da se brak definira zakonom, osim što je ograničen na lika i babu, ostavljajući tako prostor da se eventualnom izmjenom Obiteljskog zakona oduzmu sva prava braku kakvog poznajemo, osim da ga mogu sklopiti isključivo lik i baba.
To se, naravno, neće dogoditi, ali predlažem frikovima da brže bolje pokrenu referendum koji će u Ustav ubaciti odredbu da nikada u budućnosti Obiteljski zakon ne smije svesti prava bračnih parova na išta manje od onoga što trenutno piše u Zakonu, čisto da ne dođu pederi, masoni i komunisti i oduzmu im prava iz zakona koja sada imaju, osim odredbe da bračni par moraju biti isključivo jedan lik i jedna žena, naravno.
Brak je nešto "sveto", iako se smije raskinuti, a kad smo kod toga, to je jedan referendum kojeg bih rado podržao kada ovaj prođe - jeste li za to da se brak u Ustav unese kao neraskidiva zajednica muškarca i žene - pa da vidimo koliko je svet i bitan taj ugovor... licemjeri 
http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search_by_id&id=fVtiURg%253D
Mario Župan, zastupnik HDZ-a, Gradska Skupština Zagreb:
- Nemamo poplavu referenduma, imamo inicijativu U ime obitelji. Ja se nadam da će svatko normalan zu nedjelju izaći i glasati za.
Milan Bandić, Gradonačelnik Grada Zagreba:
-Vi ste mlad čovjek, čuvajte se takvih riječi. Pazite, jer ste zapravo rekli da svi koji ne budu glasali za nisu normalni. To nije smiješno, to je jako ozbiljno
Kad te Bandić poklopi treba se zapitati kakve su ti moralne vrijednosti.
- Ja za ono što izgovorim za ovom govornicom i za iznošenje svojih stavova ne mogu biti gonjen i kazneno odgovarati.
Parafraziranje izjave Barta Simpsona- Eat my Shorts, da je Bart Simpson bio delikventan član Hitler Jungena.
Cirkus na svim razinama:)
http://www.24sata.hr/politika/pogledajte-show-predraga-raosa-na-konferenciji-pisaca-343170
- Ja za ono što izgovorim za ovom govornicom i za iznošenje svojih stavova ne mogu biti gonjen i kazneno odgovarati.
Čak i njegov predsjednik stranke to komentira sa: mlad je i neiskusan.
Meni je ovo zanimljivije pitanje "za" i "protiv".
Nek digne ruku tko bi bio protiv a tko za da dobija netto 14.000 kn mjesečno "plaće"
ali da nezna što radi:)
http://www.jutarnji.hr/pomocnik-ministra-poljoprivrede-fiktivno-je-radio-u-hgk-kod-nadana-vidosevica/1142895/
-eto, ispravljen višak. KISS. 
-btw, moglo bi se bar formalnosti radi, osnovati neka komisija, tročlana (ili 11..), pa formulari, biljezi, pečat. Da bar formu zadovoljava prijeki sud. Javljam se kao zapisničar (nema šanse da neka naknadna revizija išta isčita..).
..
Neke se više neće moći prodavati, za neke će se prvo morati predati na razmatranje Europskoj komisiji (koja btw. nije do sada dala ni jednu suglasnost za takva bilja), a one koje će se moći prodavati morati će se napisati ograničenje za primjenu, ali ne za što služe.
- primijeti, sličnost s the Knjigom (koju ne spominjem imenom, da ne krene opet tema). Svi propisi koji su tako 'flexibilno' skrojeni imaju relativno jednostavnu svrhu, forma, ne sadržaj. Biz as južual.
- Nemamo poplavu referenduma, imamo inicijativu U ime obitelji. Ja se nadam da će svatko normalan zu nedjelju izaći i glasati za.
Milan Bandić, Gradonačelnik Grada Zagreba:
-Vi ste mlad čovjek, čuvajte se takvih riječi. Pazite, jer ste zapravo rekli da svi koji ne budu glasali za nisu normalni. To nije smiješno, to je jako ozbiljno
Parafraziranje izjave Barta Simpsona- Eat my Shorts, da je Bart Simpson bio delikventan član Hitler Jungena.
- da. I (neobično?) svi su u pravu. Bandić nije blenton, pa čak kad čarapama gaca po mrtvima, za adezejca se to ne može ustvrditi, ali ima pravo lupetati. ... ali, što sad upetljavaš jadnog Barta, divno djetešce, među ove perverznjake... još samo da se pojave Sanaderove slike crvenkapice (ilustracije vrijedne milione eurića, oskudno odjevenih dama u crvenom rublju ili pokrivalu) u temi i imamo sve.
Kako ne zna?
Pa lijepo čovjek kaže što je radio:
Išao je u Zagreb, došao je u Zgreb, često je putovao u Zagreb, pa bi još češće dolazio u Zagreb, mnogo puta je odlazio u Zagreb, a ponekad se vozio u Zagreb, previše je bio u Zagrebu, malo je iz Splita odlazio u Zagreb, a onda bi se kretao ka Zagrebu.
Najčešće je vozio Antoana Prgorepu, ribara, spajao ga je s Komorom, pae putovao sa Komorom Antoanu da ga spoji sa Komorom.
I sve je to bilo prije pet-šest godina, 2012.
Kako ne zna?
I sve je to bilo prije pet-šest godina, 2012.
Hehe da da, ta mi je najjača, prije mnogo godina, godine gospodnje 2012.
A zanimljivo je i da je pored tolikih odlazaka u Zagreb cijelo vrijeme bio svaki dan prijavljen da je "na poslu" u Splitu.
Vidio ga portir, bušio karticu pri ulasku:) I ispravljam se, nije netto 14 000 kuna nego je
14 000 kn + svi dodaci na 30-godišnji staž i putni troškovi i naknade za odvojeni život :)
To je crkavica koju bi svatko najradije zaboravio pa je stoga i jasno zašto je ovaj vrli stručnjak dementan po tom pitanju.
Zna li itko kako je završio Rade Buljubašić, koji je prvotno u HEP-u zaposlen kao instrumentalac, ali kako nije bio sposoban za taj posao prebačen na rad u arhivu, potom otkupivši tvrtkin stan za 70% nižu cijenu biva optužen, zajedno sa nadređenima, za priskrbljivanje 600 000 kuna nezakonite koristi i oštećivanje HEP-a za 700 000 kuna, u koje nije uključena cijena stana.
Obrana - optuženi se nije morao upisivati u evidenciju jer je radio na trećoj etaži.
.Obrana - optuženi se nije morao upisivati u evidenciju jer je radio na trećoj etaži.
..
-ponekad me RL u HR podsjeća na BBSove majstorije, kao Yes (Prime)Minister, Baldreck... približno istio, samo je to tamo zabavni film-komedija, kod nas više tragedija-drama...
-- (nakon složenije kalkulacije.., 7 pišem, 4 pamtim..).
... imamo šansu jednog dana postati filmska velesila. Uobičajeno je da tv kuće otkupe prava od zatvorenika, jedini je preduvijet da šjor malo vitra i ostatak plejade boraca za svoje dupe, završe u alcatrazu. Budućnost nam ovisi o presudama. To ima nekog smisla, ali i opasnost od fijaska. Što je kod nas realnije za očekivati? Bojim se odgovora...
Zar ti još nisi shvatio? Ovo za što mislimo da je RL je u biti tragikomični (domaćim jezikom) rijaliti šou. Pitanje je samo kada će zadnja epizoda i kakav je kraj (sretni, tužni, ni vrit ni mimo, totalni masakr,....).
Zar ti još nisi shvatio? Ovo za što mislimo da je RL je u biti tragikomični (domaćim jezikom) rijaliti šou. Pitanje je samo kada će zadnja epizoda i kakav je kraj (sretni, tužni, ni vrit ni mimo, totalni masakr,....).
Evo čekam da Big Brother kaže - wyks, napusti BB kući, jer mislim da se dobivala neka naknada za vrijeme provedeno u kući.
Ne moraju isplatiti sve godine koliko sam proveo u kući, dovoljno bi bilo za jednu avionsku kartu da sa Pranjom odem u Australiju, imam poso' na baušteli tam.
Bio mi je 60-godišnji vlasnik hotela u Doveru, u restoranu par puta (ima ženu, mladu plavušu iz Ukrajine), pa kad je pohvalio restoran, rekao sam mu da uvijek tražim investitore za širenje u inozemstvu, na što mi je on odgovoro da ako trebam posao da se javim njegovom bratu u 'Straliji koji tamo ima građevinsku firmu.
Ne treba platiti ništa, samo neka završi.