Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.307.416
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
thedream kaže...
Pranja kaže...
@Tonci:

Zaboravio si onu najbitniju raspravu u zadnje vrijeme-zene.

Fixed

devil?! devil?!
Nema akcije bez reakcije
12 godina
neaktivan

evo još jedna sličica za velke rvate.....

Remember, remember the Fifth of November Gunpowder, treason and plot; I know of no reason why gunpowder treason. Should ever be forgot
14 godina
neaktivan
kivic15 kaže...

Kakve veze ima Tiananmen sa "velikim hrvatima"?

17 godina
neaktivan

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/297123/Vlada-osniva-novu-agenciju-za-legalizaciju-bespravne-gradnje.html

Zbog nerada inspekcije i prvotno Ureda za izdavanje dozvola, i katastra, država osniva novu agenciju kako bi rješila zahtjeve za legalizaciju.

Po tko zna koji put, pokazujemo koliki smo majstori u stvaranju poslova koji u normalnoj zemlji nikada ne bi postojali.

No možda još više govori o imbecilnosti (edit) malog dijela naših sugrađana koji se bez dozvole upušaju u investicije od barem nekoliko desetaka tisuća eura, stvarno treba biti specijalno optimističan misleći da nitko nikada neće primjetiti objekt sagrađen bez dozvole.

Nažalost pokazalo se da ih je zaštitila brojnost, bez obzira radi li se o objektima iz Carske Austrije koji su zapostavljeni pa se sada katastarski uređuju ili o stvanim divljim objektima

Pod hitno osnovati Agenciju za koordinaciju i reviziju rada Agencija.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.11.2013 23:16 (wyks).
15 godina

Za sve objekte koji su sagrađeni do 1968. godine automatizmom dobivaju građevinsku dozvolu i nije ih potrebno legalizirati jer su legalni.

"Svi objekti građeni prije 15. 2. 1968. godine smatraju se legalno izgrađenima i nema potrebe za legalizacijom. Sve što trebate je u uredu za katastar izvaditi Uvjerenje o starosti objekta. Navedeno uvjerenje će se izdati na temelju katastarskog plana (ako je objekat ucrtan u katastru prije 1968.), ili na temelju vojnih avionskih snimaka."

Što se tiče agencije mislim da je to teži fail.

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
neaktivan

Išao sam se ograditi ukoliko ispadne da je većina zahtijeva vezano za objekte koji su zbog starine i općenito uvijeta u prošlosti nezavedeni u katastar i izgrađeni bez dozvola, primjerice nasljedstva od baki i djedova koji nisu ni morali, a ni znali voditi računa o tome.

No izgleda da je većina u tom slučaju svjesno gradila bez dozvole.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
15 godina
wyks kaže...

No izgleda da je većina u tom slučaju svjesno gradila bez dozvole.

Nije to sve tako crno/bijelo. Imaš situacija da u lokalnoj samoupravi ili čak da pojedine državne institucije imaju objekte ili dijelove koje treba legalizirati. zatim imaš glupu situaciju s legaliziranjem zatvaranja lođa (zatvaranje balokna još nekako i mogu progutati ali lođe ne) i tako dalje. Imaš situacija kad zbog tromosti ureda papiri jednostavno nisu napravljeni na vrijeme (jedan od svježijih slučajeva uza koje znam je da su ljudi u Velikoj Gorici čekali preko godinu dana na dozvolu).

Uglavnom za 90% situacija je kriva država i njen nerad ostalih 10% je bahaćenje raznoraznih baja.

17 godina
neaktivan

Automatizmom uzimam crnu sliku jer se lakše ispričati ako slika ispadne bijela nego popravljati štetu kada očekujemo da je sve bijelo.

HGK i HAC godinama posluju naočigled bijelo...

15 godina
wyks kaže...

Automatizmom uzimam crnu sliku jer se lakše ispričati ako slika ispadne bijela nego popravljati štetu kada očekujemo da je sve bijelo.

HGK i HAC godinama posluju naočigled bijelo...

Ne znam kako se radilo u HAC-u, čuo sam svakakve priče ali nisam upućen da bi mogao suditi. Mada vjerujem da je bilo svašta. Nekako sve te novinske članke čitam sa zadrškom jer se nebrojeno puta pokazalo da baš i ne vrvr istinitim podacima. Pitam se zašto?

Što se tiče HGK-a, kao netko tko je član strukovne komore, ne vidim neki razlog zbog kojega bi trebao biti i član HGK-a. Prije svega jer ista nema nikakve veze s nama osim ispostavljanja računa za članarinu.

18 godina

Kakve su to sad opet blesave rabote,Izlanuo se ko da gledam neku epizodu Monty Pythona bez greške fučkaj ga sad.Dakle suseda ne voli nečije mačke jel, i sad ajmo po sudskom nalogu deložirat mačke iz nečijeg stana uz pratnju policije sa dva kombija i još jedno dodatno vozilo.Pa kaj je to sad ti bokca tolko strogoče za dvije mačke, za koje kažu da su bile normalno zbrinute u nečijem stanu pa tu se ne zna ko pije a ko plača ili se možda ipak zna jel.Nevinašce{#}

http://www.index.hr/vijesti/clanak/nova-akcija-as-eka-na-marjanu-policija-izvlacila-dvije-macke-iz-stana-splicanke/709943.aspx

"Kako je poznato, Grad Split šibenskom koncesionaru za zbrinjavanje životinja plača tisuču kuna po mački."

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
17 godina
odjavljen
Molim te reci da je to newsbar...
Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
16 godina
mario.L_hr kaže...

Za sve objekte koji su sagrađeni do 1968. godine automatizmom dobivaju građevinsku dozvolu i nije ih potrebno legalizirati jer su legalni.

"Svi objekti građeni prije 15. 2. 1968. godine smatraju se legalno izgrađenima i nema potrebe za legalizacijom. Sve što trebate je u uredu za katastar izvaditi Uvjerenje o starosti objekta. Navedeno uvjerenje će se izdati na temelju katastarskog plana (ako je objekat ucrtan u katastru prije 1968.), ili na temelju vojnih avionskih snimaka."

Ali se mjere tih objekata ne mogu mijenjati. Ako je kuca bila 9x10m onda mora i dalje bit 9x10m. Problem je sta neki tu samo dodaju garazu a neki nabace 2 kata vise nego bi smjeli. Znaci ima i s tim nekog posla. Al slazem se da je agencija fail.

12 godina
neaktivan
Unix kaže...
kivic15 kaže...

Pouka je bila ''stand up for what you believe in even if you stand alone''.... a pod imenom '' velke rvatine'' sam mislio na tipove koji sjede doma i gledaju kako im država tone,kako imamo sve više '' brain drain''-a...i onda još kad gledam one neobrazovane koji se rugaju onima koji žele nešto promijeniti i rugaju im se kako ih je malo i kako ništa neće postići......+ još kad vidim rasprave o komunizmu...{#}

Remember, remember the Fifth of November Gunpowder, treason and plot; I know of no reason why gunpowder treason. Should ever be forgot
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.11.2013 13:46 (kivic15).
14 godina
kivic15 kaže...
Unix kaže...
kivic15 kaže...

Pouka je bila ''stand up for what you believe in even if you stand alone''.... a pod imenom '' velke rvatine'' sam mislio na tipove koji sjede doma i gledaju kako im država tone,kako imamo sve više '' brain drain''-a...i onda još kad gledam one neobrazovane koji se rugaju onima koji žele nešto promijeniti i rugaju im se kako ih je malo i kako ništa neće postići......+ još kad vidim rasprave o komunizmu...{#}

Neće se nikada stvoriti "kritična masa" potrebna za bilo kakve promjene dokle se god Slavonci, Ličani, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani i ostali ne prestanu međusobno mrziti. Ne može jedna regija provesti nikakve bitne i osjetne promjene na državnoj razini.

Evo mene još uvijek znaju sprdati što sam iz Dalmacije, a živim u Zagrebu skoro deset godina. U Zagrebu u kojem btw, živi najmanje tzv. purgera - bogomdane rase ultimativnih übermenscha {#}

Nismo jedinstven već regionaliziran (da ne kažem iscjepkan) narod, iako obitavamo na tih mizernih par desetaka tisuća km2. Dapače, svako selo "vuče" na svoju stranu, a kamoli neće čitava regija.

Razlog je vjerojatno što nikada nismo bili svoj gazda na svome već su razni strani moćnici nama vladali, i to različitim regijama tokom različitih razdoblja. Previše je stranih utjecaja formiralo jezik i kulturu koji su sve samo ne jedinstveni. Zašto je to uzrokovalo takav animozitet i nepovjerenje, beats me...

Neće se to promijeniti na bolje, vjeruj mi.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
17 godina
neaktivan
kivic15 kaže...

Na već viđenom primjeru bezglavog prosvjedništva bez ijednog konkretnog prijedloga, osim prijevremnih izbora i oporezivanja bogatih, te prostituiranja pojedinaca upitne društvnene vrijednosti po medijima koji zasjene sam prosvjed, kada god netko krene sa V for Vendetta i Tianamenom, dobijem dojam da se bi se u revoluciju krenulo revolucije radi.

Artikuliranje prijedloga i rješenja, tj. nepostojanje toga, još mogu prihvatiti no dizati revolucije bez izdvajanja zašto je revolucija dignuta vodi u propast - propast same revolucije bez jačeg odjeka ili u nerede bezglave mase.

18 godina
pr0n_addict kaže...

Neće se nikada stvoriti "kritična masa" potrebna za bilo kakve promjene dokle se god Slavonci, Ličani, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani i ostali ne prestanu međusobno mrziti.

Mržnja je "posljedica", ne uzrok ili smetnja.

Da se bolje živi, nikog to ne bi previše nerviralo. A "pobune" ili "revolucije" bez nekog definiranog cilja ne služe ničemu niti su interesantne većini ljudi.

17 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

A "pobune" ili "revolucije" bez nekog definiranog cilja ne služe ničemu niti su interesantne većini ljudi.

Da stave tribine i da netko dijeli pivo, možda, ako taj petak nemam drugih planova...

12 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

A i jedno i drugo je u masu slučajeva nemoguće dobiti. Mi smo 90-tak godina staru kuću u Slavoniji htjeli legalizirati al avionske snimke za taj dio ne postoje, valjda ih je maca popapala. A gospoda u katastru ne znaju gdje su im planovi za CIJELO selo jer su se eto selili i sad im fale neki papiri, pa nek mi platimo izlazak geodeta i upis u katastar(oko 5000kn) pa će onda oni probat kasnije nać papire i ako ih nađu vratit novce. {#}

Cijelo selo sa 100-tinjak kuća je po njima ilegalno iako su se gradile od 1920-1930. E pa ja im novce za njihovu aljkavost NEDAM. Da prodam cijelo zemljište i kuću ne mogu dobit toliko novaca. Nek ruše briga me. A koliko čujem rušit će cijelo selo po tome jer su ljudi ogorčeni i nedaju te novce za legalizaciju. {#}

Don't blink. Blink and you're dead. They are fast. Faster than you can believe. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good Luck.
17 godina
neaktivan
ddarknessfairyy kaže...
mario.L_hr kaže...

A i jedno i drugo je u masu slučajeva nemoguće dobiti. Mi smo 90-tak godina staru kuću u Slavoniji htjeli legalizirati al avionske snimke za taj dio ne postoje, valjda ih je maca popapala. A gospoda u katastru ne znaju gdje su im planovi za CIJELO selo jer su se eto selili i sad im fale neki papiri, pa nek mi platimo izlazak geodeta i upis u katastar(oko 5000kn) pa će onda oni probat kasnije nać papire i ako ih nađu vratit novce. {#}

Cijelo selo sa 100-tinjak kuća je po njima ilegalno iako su se gradile od 1920-1930. E pa ja im novce za njihovu aljkavost NEDAM. Da prodam cijelo zemljište i kuću ne mogu dobit toliko novaca. Nek ruše briga me. A koliko čujem rušit će cijelo selo po tome jer su ljudi ogorčeni i nedaju te novce za legalizaciju. {#}

O tome se uopće ne isplati razgovarati svugdje kod nas sus isti problemi,mi u Debeljaku kraj zadra smo 3 puta platiti priključak za vodu i ostalo i sad moramo to platiti po četvrti put,a kad ih pitaš zašto naravno samo se izmotavaju i nedaju konkretan odgovor.Naj žalosnije je da imamo sve papire da je to tri puta već plaćeno i nikom ništa.

Isto tako plaćamo slivne i odvodne vode a nigdje kanalizacije i kanala i odvoda.

Dobrodošli u Lijepu Hrvatsku.....

So say We All
18 godina

Eto ga sad pravna država na djelu jel,Nevinašce tolko se onda o tome govorilo i kaj sad šipak porezni obveznici plačaju dobro odrađen HDZ-EU Show sudski proces.Kaj se tiče ovog "simpatičnog" tipa na fotki, pa odma je jasno da je on ovako okvirno odličan primjer poštenjačine kaj drugo fučkaj ga.Belji seCool

http://www.vecernji.hr/crna-kronika/od-poreznih-obveznika-izvukli-18-milijuna-kuna-a-slijede-i-odstete-901416

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
12 godina
neaktivan
rambox kaže...

Eto ga sad pravna država na djelu jel,Nevinašce tolko se onda o tome govorilo i kaj sad šipak porezni obveznici plačaju dobro odrađen HDZ-EU Show sudski proces.Kaj se tiče ovog "simpatičnog" tipa na fotki, pa odma je jasno da je on ovako okvirno odličan primjer poštenjačine kaj drugo fučkaj ga.Belji seCool

http://www.vecernji.hr/crna-kronika/od-poreznih-obveznika-izvukli-18-milijuna-kuna-a-slijede-i-odstete-901416

Isti su {#}

Don't blink. Blink and you're dead. They are fast. Faster than you can believe. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good Luck.
16 godina
neaktivan

Neobičan zaplet {#}

Haos

Porodica na prvom mestu Porodica na prvom mestu
11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
12 godina
neaktivan

Pretpostavka nekakvog kvalitetnog i legitimnog ustanka/pokreta/revolucije je dobra formulacija teza, zahtjeva, stavova i argumenata. Ljudi koji su sposobni za takve stvari najčešće su (nažalost) inertni, a oni nesposobni urlaju po ulicama (i forumima).

Parva Diplodocus
18 godina
neaktivan
ddarknessfairyy kaže...

Neće ti nitko ništa rušit, al nećeš moć prodavat/naslijedit i sl. jer se ne mogu mijenjati podaci ako kuća nije legalna. 

Svojim hirom možeš naškoditi samo sebi, umjesto da pregrizeš govno i platiš geodetu pa kasnije potražuješ novac ako ga imaš osnove dobiti. Jer to (legalizaciju) radiš zbog sebe, a ne zbog njih.

Uostalom postoje varijante sa vještacima koji mogu dokazati starost kuće o kojima se očito nisi raspitala.

Što se plaćanja koje je Skyreper spomenuo tiče, tuži grad nakon konzultacije s odvjetnikom. Jedna stranka je upravo neki dan bila kod nas u uredu nakon što je dobila spor s gradom zbog slične stvari i dobila popriličnu odštetu uz vraćanje sredstava. Istina, radilo se o većoj stvari od obiteljske kuće, al ipak.

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR | PSN - Danny_HR85
18 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

... Istina, radilo se o većoj stvari od obiteljske kuće, al ipak.

Obiteljski neboder? {#}

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
neaktivan

Nemam bas obicaj ovdje pisati, ali ovaj dio foruma mi se cinio najprikladniji da kazem par rijeci o necemu sta mi poprilicno smeta u zadnje vrijeme.

Naime, prije kojih mjesec dana curi koja je uciteljica ujednoj podrucnoj skoli dovozi druga uciteljica odredeni broj jabuka (tocno na broj koliko ima i djece) i kaze da ce svaki petak morati dolazi po te iste jabuke u centralnu skolu (ok, vec prva stvar tj. sta jedna uciteljica o svome trosku treba ici po jabuke u centralnu skolu te trositi svoje vrijeme i svoju bengu, ali ok i preko toga se moze preci).

Djeca koja su inace sa sela nisu htjeli jesti jabuke koliko su bile odvratne, a i ne mozes klincima koji odrastaju uz voce ici uvaljivati ovakvo smece.

Nakon toga dolazi iduci tjedan u centralnu skolu te saznaje da su jabuke od prosle godine i da ih skola dobiva po nekih 21 kn po kilogramu! 21 kn!

Prvo, jabuke im dolaze kao neka fora za "zdravu prehranu", a jabuke su od prosle godine (provjereno) i svi jako dobro znamo koliko se jabuke u samo jednoj godini spricaju, a kamoli koliko im treba raznih tretiranja da izdrze jos cijelu godinu u hladnjaci i onda ih uvaljuju jadnim klincima u sklopu "zdrave prehrane" i to za 21 kn po kilogramu!

Znaci, ljudi koji rade u skoli tj ucitelji i uciteljice kupuju sve za nastavu, od papira za testove do tonera za printere, WC papira, sapuna, papirnatih rucnika, nemaju net, rezu im grijanje i jos je tu hrpa stvari koje sami kupuju za djecu (na zalost sve to znam posto mi je bolja polovica uciteljica te s njom idem u te kupovine) dok s druge strane ministarstvo uvaljuje djeci odvratne jabuke pune kemije za 21 kn po kilogramu!

Ovo je samo jos jedna kap u moru problema koji nas svaki dan okruzuju i ne bi toliko ni skrenio da ne znam kakva je situacija po skolama i da u svemu tome najvise puse klinci koji eto sada imaju cast jesti jabuke po 21 kn dok im kod kuce trunu vagoni jabuka koji njihovi roditelji nisu mogli prodati i koje bi rado dali skoli da mogu (osobno nisam jos ima priliku jesti jabuke koje kostaju 21 kn pa me samo zanima sta toliko kosta?  Mozda kolicina kemije u istima, vjerojatno se dosta otrova na njih potrosilo!)

Pitam se samo koga se na ovaj nacin izvlaci iz sranja ovoga puta s jabukama za 21 kn, a najjadnije od svega je sto su ovog puta pretjerali i to gadno jer taj otrov uvaljuju klincima i truju ih s tko zna cime.

Bilo bi bolje da su za te novce skoli omogucili WC papir, papirnate rucnike, tonere za printere, mozda da su im sredili komp ili rijesili net, mozda da su napokon cistacicama kupili bar neka sredstva za ciscenje (a ne da se sve s cistom vodom pere bez ikakvih sredstva).

Vjerojatno je u nekim skolama bolje, u nekima losije no na zalost vidim kako je ovdje oko mene i da se novaca jednostavno nema, a onda im ministarstvo kupuje jabuke po 21 kn! Zalosno.

P.S.

Danas je petak i danas bolja polovica mora naravno o svome trosku opet ici u centralnu skolu prije nastave po jabuke i voziti ih svojim klincima koji ih na kraju nece pojesti (nisu klinci ludi pa da jedu to smece) i danas ce se njihovi roditelji vjerojatno opet zapitati zasto njima trunu vagoni jabuka kod kuce dok njihova djeca u skoli dobivaju smece za 21 kn!

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.11.2013 12:35 (win32).
17 godina
odjavljen

Zašto se ti s tom pričom ne javiš medijima, npr. Indexu? To svakako spada u nešto sumnjivo: jabuke po toj cijeni, a još prastare. Sanitarne inspekcije? Pravobraniteljica za djecu?

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
16 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
ddarknessfairyy kaže...

Neće ti nitko ništa rušit, al nećeš moć prodavat/naslijedit i sl. jer se ne mogu mijenjati podaci ako kuća nije legalna.

Ako je kuća obiteljska, onda je i tvoj djed ili pradjed živio na toj adresi i bio tamo prijavljen. Možda je primio neku poštu, nekakve račune prije 1968. godine. To je dovoljan dokaz za postojanje kuće na toj lokaciji i nema potrebe ruštiti. Upitne su samo dimenzije građevine koju nekako treba dokazati (slike, račun od nečega, nekakav dokaz mjerenja, susjedi, spor između susjeda da je kuća 4m od međe, 10m od ceste..) Neće rušiti cjelo selo, ali kuću treba ucrtati u katastar i uskladiti vlasništvo u gruntovnici sa stvarnim stanjem na terenu.

5000 kn je zanemariv trošak i nije kriva država što nisu sve kuće ucrtane. To ste trebali napravit tamo od 68. nadalje, a nije nitko tako da je ova kazna zaista zanemariva. Ima 750.000 zahtjeva za legalizaciju, to znači da su svi građani žmirili jer nam je tako pasalo. Država s tim nema veze šta smo mi hamzigadrp nacija. Ljepo je reć država, peronificiramo đavla u jednom nazivu, al zapravo smo krivi svi mi skupa zajedno.

I trebaš obratiti pozornost na terminologiju. Cijelo selo je legalno do one točke do kada nije bila potrebna građ. dozvola. (1968.). Vjerojatno nećete morati ništa legalizirati, osim onoga što je nastalo nakon 1968., bez građevinske dozvole (u tom slučaju treba zatražiti uvjerenje da protiv te parcele građevinska inspekcija nije izdavala neke sankcije - to vrijedi do 1991.) ako je građevinska imala sankcije (a nije nikom valjda) onda treba legalizirati - za to je već kasno.

Dakle, ako ste nešto gradili od 1968.-1991. bez g. dozvole, a građevinska inspekcija vas nije kažnjavala, zgradu nećete trebati legalizirat, a za uporabnu ćete samo zatražiti tu potvrdu od građ. inspekcije da kuća-parcela nije "sankcionirana".

Ako ste radili nakon 1991. bez građevinske dozvole onda treba legalizirati sve što je od tada napravljeno (to ste već trebali), a ako niste izlazili iz gabarita građevinske dozvole (tipa dizali etažu) onda također netreba legalizirati već samo tražiti nadopunu ili izmjenu građevinske (npr, ako ste zatvorili neki balkon, lođu...) ako ostajete unutar prostornog plana.

Koliko sam shvatio, rješenje ponađi u priključcima za vodu, struju, telefon, sigurno negdje piše adresa i veličina zgrade ili prostora, stare slike sa svadbi, krstitki.. Siguran sam da neće rušiti ništa jer se sve već rušilo što se trebalo rušiti. Problem će vam bit u gospodarenju zgradom (posao, prodaja, nasljedstvo (ovo riješite darovanjem parcele ako ona postoji u gruntovnici), obrt,...).

Ako treba detaljnije odgovorim na pm.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
15 godina
Tonči kaže...

Zašto se ti s tom pričom ne javiš medijima, npr. Indexu? To svakako spada u nešto sumnjivo: jabuke po toj cijeni, a još prastare. Sanitarne inspekcije? Pravobraniteljica za djecu?

Možda zato što ga je strah da mu bolja polovica ne dobije otkaz.

16 godina
ddarknessfairyy kaže...

A koliko čujem rušit će cijelo selo po tome jer su ljudi ogorčeni i nedaju te novce za legalizaciju. {#}

Pregledaj si kuću za starim novinama.

http://www.24sata.hr/zanimljivosti/novine-u-stropu-komunist-ga-spasio-od-skupe-legalizacije-323284

Swedish latin super funk.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice