Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.034.741
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
1domagoj1 kaže...
rambox kaže...

Japancima je bogme gadno to sigurno,Nevinašce iako u praksi nisu nikad niti imali kontrolu nad tom teško oštečenom Nuklearkom (lagali su da imaju kontrolu) eto tek su sad prizali da nemaju nikakvu kontrolu u vezi curenja radijacije ili sve ode u kusinu.{#}

http://www.zerohedge.com/news/2013-09-13/tepco-official-admits-fukushima-out-control

Eto ti razloga oko cega bi se SAD, VB, Francuska itd. trebali zabrinjavati, a ne tamo neke drzavice na Bliskom istoku.

Hebote, to go*no curi u Pacificki ocean, a saniranje bi moglo potrajati jos desetljecima.

Bude bio tekst u idućem Bugu o tome - nema baš razloga za neku veliku paniku ni onima koje zapljuskuje Pacifik, a kamoli za sve ostale.

This space for rent!
17 godina
odjavljen
eevek kaže...
Bukva kaže...
Drago kaže...

A što je s 50+% mladih ispod 27 godina u Hrvatskoj, Sloveniji, Grčkoj, Španjolskoj, Portugalu, Engleskoj, Irskoj itd, koji ne mogu naći posao, pa ovise o džeparcu roditelja, ako ga i ovi imaju? 

Baš došo s kave na kojoj smo raspravljali jel znamo nekoga koga bi kolega mogao preporučiti za zapošljavanje... Nismo se nikoga sjetili jer su svi zaposleni.

Moga sam i ja 6 godina jaja ladit na ekonomiji ili Hrvatskim studijima i onda pričati kako posla nema. Kolegica na poslu (koja je još studentica) kaže da ih na FERu na računalnom inžinjerstvu ima 15 (jer naravno, svi bježe od developing ko vrag od tamjana). Na FOIu kad ih toliko ima na Bazama (developing) onda tri puta provjeravaju listu jer su sigurni da je došlo do neke pogreške. Ja ne poznam niti jednog mladog developera sa završenim fakultetom tko je, ne bez posla, nego bio primoran raditi za 1600 kuna. Treba samo sjesti, uspisati fakulet, grijati par godina stolicu i završiti software_developing_like_smjer. 

Disclaimer: TVZ i Algebra nisu fakulteti.

Dvoje označeno ima veze koliko i uzgajanje peradi sa vrhunskim kuhanjem. U Hrvata nerijetko vidiš da se traži programer, a kao osnovni preduvjet navodi se VSS ili određeni fakultet.

Čovjek bi rekao da je osnovni preduvjet za takav posao iskustvo/znanje i reference, ali ne. Bitno je da imaš papirić jer upravo to garantira da si baja-programer npr.

Što se tiče zadnje rečenice... TVZ, Algebra i bilo koji tehnički fakultet u potpunosti su jednaki, kada je riječ konačan rezultat: ništa od navedenog neće izbaciti kvalitan 'development' kadar.

To je zato što se u nas lako brkaju pojmovi programer i softverski inženjer. To nije isto, razlika je vrlo bitna. Nadalje, Algebra i fakulteti nisu isti. Niti približno. Opet vezano za ovo gore. Ne, nisu u potpunosti jednaki, niti po rezultatu ni mogućnostima. Nije ni Vern fakultet na razini FER-a, kao ni Visoka škola za... Zato se i zove visoka škola. Moraš znati razliku i što očekivati, jer ne trebaš istu razinu znanja i sposobnosti za dizajnirati klasterski sustav i iskodirati web blog. Tu postoje bitne razlike.

Inače, u jednome se ne slažem s Bukvom: čak ni završavanje fakulteta, čak ni smjera koji podrazumijeva znanje razvoja softvera, ne garantira i neko korisno znanje. Naime, čak ni student s ocjenama 5.0 ne mora znati (iako je veća vjerojatnost da hoće) ništa korisno. Ono što ćeš na fakultetu naučiti, ako se potrudiš, je brzo učiti, snalaziti se i dobit ćeš temelje u znanju da na spomen genetskih algoritama, fourierovog reda, pathfindinga, stabala, floata i booleana i sl. ne buljiš u prazno.

Uz fakultet potrebno je učiti barem upola još toliko samostalno. Jezike, frejmvorke, okoline, ali ne samo k'o fah idiot kodiranje, nego sve. Ne zato što ćeš baš s tim frejmvorkom nešto raditi i zaraditi, nego zato što ćeš naučiti kako raditi s tim stvarima, kako te stvari rade, gdje su problemi i sl. Jedna velika prednost struke je što za edukaciju ne trebaš skupe strojeve i tvorničke hale ili pet stotina ljudi ili leševa za vježbu, već je dovoljno imati vezu na net (poželjno flat) i volju. Internet je jeftin, a na njemu je znanje MIT-a, Stanforda i sličnih besplatno dostupno.

Problem imaju liječnici bez prakse, piloti bez sati leta, profesori povijesti bez stažiranja, čak i lektori bez angažmana (danas su mnogi nepismeni i u medijima, nije ih sram i to im je okej)... ICT-u je lako.

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.9.2013 21:39 (Tonči).
16 godina
Bukva kaže...
Papir će ti omogućiti da pokažeš što znaš.

Mhmmm.

Dakle tražim razvojnog programera, recimo, pa je sasvim logično da razmišljam o papiru kojeg potencijalni radnik ima, umjesto o...ne znam, pričam bezveze...iskustvu i znanju spomenutog {#}

Postoje poslovi u kojima je praktično znanje "instant potreba" kada tražiš zaposlenika, a u takvim situacijama gdje tražiš nekoga tko zna (mreže, programiranje, dizajn...) komad papira potpuno je nebitan, a tako i treba biti

17 godina
odjavljen
Dobro, što vam je taj "razvojni programer"? To bi vam u engleskom bilo: "development programmer", što je posve blesavo.
16 godina
Tonči kaže...
Dobro, što vam je taj "razvojni programer"? To bi vam u engleskom bilo: "development programmer", što je posve blesavo.

Po zdravo-seljački: developer.

Naime, u Hrvata nije bilo dovoljno reći programer jer zvuči nekako, ono, lame...pa je valjalo brže bolje dodati nešto ispred.

Nešto kao što su tajnice odjednom pomoćnice direktora, a svi su ujedno postali manageri ovoga i onoga.

15 godina
neaktivan
Tonči kaže...
...

Inače, u jednome se ne slažem s Bukvom: čak ni završavanje fakulteta, čak ni smjera koji podrazumijeva znanje razvoja softvera, ne garantira i neko korisno znanje. Naime, čak ni student s ocjenama 5.0 ne mora znati (iako je veća vjerojatnost da hoće) ništa korisno. Ono što ćeš na fakultetu naučiti, ako se potrudiš, je brzo učiti, snalaziti se i dobit ćeš temelje u znanju da na spomen genetskih algoritama, fourierovog reda, pathfindinga, stabala, floata i booleana i sl. ne buljiš u prazno.

Uz fakultet potrebno je učiti barem upola još toliko samostalno. Jezike, frejmvorke, okoline, ali ne samo k'o fah idiot kodiranje, nego sve. Ne zato što ćeš baš s tim frejmvorkom nešto raditi i zaraditi, nego zato što ćeš naučiti kako raditi s tim stvarima, kako te stvari rade, gdje su problemi i sl. Jedna velika prednost struke je što za edukaciju ne trebaš skupe strojeve i tvorničke hale ili pet stotina ljudi ili leševa za vježbu, već je dovoljno imati vezu na net (poželjno flat) i volju. Internet je jeftin, a na njemu je znanje MIT-a, Stanforda i sličnih besplatno dostupno.

Problem imaju liječnici bez prakse, piloti bez sati leta, profesori povijesti bez stažiranja, čak i lektori bez angažmana (danas su mnogi nepismeni i u medijima, nije ih sram i to im je okej)... ICT-u je lako.

...

Nadovezao bih se malo na ovo... Osnovna znanja su OK i potrebna. Tu nema neke prevelike diskusije. U svakom slučaju vrijedi ona da je "matematika kraljica svih znanosti".

Problem je u tome što ogroman postotak studenata (i onih kojima su isti okruženi) vjeruje kako je to dovoljno. Što naravno ne može biti dalje od istine.

Radi se o tome da treba znati gdje podvući crtu. Uzmimo npr. moju tvrtku kao (samo jedan) "ekstreman" primjer. Koliko ljudi može podignuti ruku i reći da ima iskustva s npr. low level NFC-om? Meni doista ne treba netko s papriom; a da tek za npr. 1 godinu može naučiti posao. Sorry, posao ide onome tko može krenuti raditi sutra, a da ja kroz 2 tjedna vidim prve rezultate (koliko god maleni oni bili). I to je realnost koja će, kako vrijeme ide, biti sve izraženija i izraženija.

ICT tu nije iznimka.

P.S.

Znam točno što slijedi - "A kako ću ja dob't tu praksu?". Well, welcome to the beautiful world of Internship. Već su se počeli pokazivati pomaci u tom smjeru. Trenutno to forsira država sa svojim (lošim) modelima, ali kroz koju godinu će se to spustiti i do privatnog sektora. I to je dobro.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
17 godina
odjavljen

Ne mogu se složiti s tobom ovdje. Naime, vrijeme kad je developer učio stvar X i zatim radio sa stvari X idućih n godina, svakako je prošlost. Učenje godinu dana? Zaboga, pa kome treba godinu dana za to? Učenje tijekom projekata? Svakako, poželjno i neizbježno. Ne mogu se sjetiti kad sam radio na projektu na kojem sam sve tehnologije 100% znao prije početka projekta. Istina, biram projekte tako da konstantno učim nove stvari, ali rad na projektima koji su samo pucanje koda je jednostavno rad za majmune. To automatiziraš (DSL, modeli, svašta i što god), ali ne pišeš na ruke nešto gdje nema razmišljanja, a čim ima razmišljanja, ima i učenja.

Nažalost, istina je i da mnoge naše ICT firme(ice) samo štancaju 9001. blog. Onog trenutka kad kreneš inovirati ili samo iterirati kvalitetu, imaš implicirano učenje, jer je svakih 6 mjeseci vani novi, bolji framework i nova i bolja metoda rada. Vrijeme "PHP programera" je mrtvo. Sada si ili poliglot i vrlo voljan učiti svakog dana ili zapneš kao code monkey u firmi koja održava svoj knjigovodstveni softver iz 1995. U Oracle Formsima.

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.9.2013 22:17 (Tonči).
15 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Ne mogu se složiti s tobom ovdje. Naime, vrijeme kad je developer učio stvar X i zatim radio sa stvari X idućih n godina, svakako je prošlost. Učenje godinu dana? Zaboga, pa kome treba godinu dana za to? Učenje tijekom projekata? Svakako, poželjno i neizbježno. Ne mogu se sjetiti kad sam radio na projektu na kojem sam sve tehnologije 100% znao prije početka projekta. Istina, biram projekte tako da konstantno učim nove stvari, ali rad na projektima koji su samo pucanje koda je jednostavno rad za majmune. To automatiziraš (DSL, modeli, svašta i što god), ali ne pišeš na ruke nešto gdje nema razmišljanja, a čim ima razmišljanja, ima i učenja.

Nažalost, istina je i da mnoge naše ICT firme(ice) samo štancaju 9001. blog. Onog trenutka kad kreneš inovirati ili samo iterirati kvalitetu, imaš implicirano učenje, jer je svakih 6 mjeseci vani novi, bolji framework i nova i bolja metoda rada. Vrijeme "PHP programera" je mrtvo. Sada si ili poliglot i vrlo voljan učiti svakog dana ili zapneš kao code monkey u firmi koja održava svoj knjigovodstveni softver iz 1995. U Oracle Formsima.

Godina dana = ne shvatiti doslovno. Išlo je u smjeru: nebitno je koliko je ako je dulje od onoga što se očekuje.

Ali kad smo već na brojkama... U nekim ICT granama nove generacije ne žive više ni 6 mjeseci, nego se to već odavno smanjilo na 2-3 mjeseca. Tu i tamo je još i kraće od toga. A ono što u regiji tek dolazi je to da će male, dinamične startup tvrtke koje su in line sa tehnologijom početi grickati velike, a trome tvrtke.

OK - nismo još na toj razini, ali silne frustracije će se prije ili kasnije doseći točku pucanja. A to će direktno utjecati na štošta. Jedna od prvih stvari je svakako i način edukacije "mladih snaga".

12 godina
neaktivan
Drago kaže...
1domagoj1 kaže...
rambox kaže...

Japancima je bogme gadno to sigurno,Nevinašce iako u praksi nisu nikad niti imali kontrolu nad tom teško oštečenom Nuklearkom (lagali su da imaju kontrolu) eto tek su sad prizali da nemaju nikakvu kontrolu u vezi curenja radijacije ili sve ode u kusinu.{#}

http://www.zerohedge.com/news/2013-09-13/tepco-official-admits-fukushima-out-control

Eto ti razloga oko cega bi se SAD, VB, Francuska itd. trebali zabrinjavati, a ne tamo neke drzavice na Bliskom istoku.

Hebote, to go*no curi u Pacificki ocean, a saniranje bi moglo potrajati jos desetljecima.

Bude bio tekst u idućem Bugu o tome - nema baš razloga za neku veliku paniku ni onima koje zapljuskuje Pacifik, a kamoli za sve ostale.

manje paranoje -> više informacija

(pretpostavljam da je na ovo Drago mislio)

"Procjenjuje se da u sjevernom Pacifiku ima oko 100.000 TBq koji su nastali u nuklearnim pokusima. Ovo curenje, čak i kada bi se nastavilo istim intenzitetom, stvorilo bi oko 10 TBq kroz godinu dana. Dakle, opasnost radioaktivnosti od ovog curenja u Japanu realno je zanemariva. Nažalost, stanje percepcije ljudi istovremeno je vrlo zabrinjavajuće', objasnio je dr. Šimić."

Parva Diplodocus
17 godina
odjavljen
vlad0 kaže...

Godina dana = ne shvatiti doslovno. Išlo je u smjeru: nebitno je koliko je ako je dulje od onoga što se očekuje.

Ali kad smo već na brojkama... U nekim ICT granama nove generacije ne žive više ni 6 mjeseci, nego se to već odavno smanjilo na 2-3 mjeseca. Tu i tamo je još i kraće od toga. A ono što u regiji tek dolazi je to da će male, dinamične startup tvrtke koje su in line sa tehnologijom početi grickati velike, a trome tvrtke.

OK - nismo još na toj razini, ali silne frustracije će se prije ili kasnije doseći točku pucanja. A to će direktno utjecati na štošta. Jedna od prvih stvari je svakako i način edukacije "mladih snaga".

Misliš na sve silne startupe? Ne, nažalost, uvjeren sam da nemaju puno šanse nagristi ozbiljni poslovni sektor velikih firmi, jer jednostavno nemaju manpower i organizaciju. Veni, vidi.

Što se tiče života, na što misliš s tim novim generacijama?

Mislim da je najveći problem umišljeno znanje i izbacivanje smeća, razlog zbog kojeg mnogi mali propadaju vrlo brzo nakon početnog hypea.

17 godina
Tonči kaže...

Nigdje nisam reko da sa fakultetom dobiješ dovoljna znanja da odmah uskočiš raditi. Na fakultetu ćeš dobiti 90% znanja koje nikada nećeš koristiti, a i onaih 10% je veoma upitno. Ovo što sam gore (pokušavao) reko(reći) je da na sveukupnu sliku znanja maldih su i sami krivi jer na tim istim fakultetima idu linijom manjeg otpora i onda upisuju smjerove na kojima slušaju pi*darije (o hai 1001 ISO norma), a smjer koji je bazira na čistom programiranju izbjegavaju.

Mogu ti dati primjer FOIa - najviše ljudi upiše na diplomskom poslovni smjer (ekonomija i pi*darije), zatim inžinjerstvo (kakti ga "IT management") i onda doslovno niti deset ljudi po godini Baze na kojima se jedino forsira čisto programiranje. I onda dobiješ diplomata FOIa sa zavšrenim računalnim inžinjerstvom koji ne zna razliku između statičke i dinamičke deklaracije varijable i onda se čudi ko pura dreku kako to da on sa završenim fakultetom ne može naći posao. Znam takvih priča da mogu omanji roman napisati.

S druge pak strane, ovi na Bazama znaju produžiti i koju godinu studija jer čim završe prvu, ljudi ih (karikiram, naravno) za rukav vuku da idu raditi za njih. Ponovno govorim, na temelju svoga vlastitog iskustva i iskustva 10-15 ljudi koji su bili u sličnoj situaciji - nije apsolutno nikakav problem naći posao ako znaš barem dvije razumne o programiranju.

Općenito, kako rekoh, znanje koje dobiješ na fakuletu je glupo, debilno, promašeno, itd. Čast iznimkama.

eevek kaže...

Dakle tražim razvojnog programera, recimo, pa je sasvim logično da razmišljam o papiru kojeg potencijalni radnik ima, umjesto o...ne znam, pričam bezveze...iskustvu i znanju spomenutog {#}

Govorimo o početnicima (0 dana iskustva), ne o programerima s iskustvom. Kako god da okreneš, jedan od filtera za razgovor će ti biti, u tom slučaju, i stručna sprema. A sad reci da ako biraš između dvije potpuno iste osobe (0 dana iskustva, znanja na otprilike istoj razini) jedna ima SSS, a druga VSS, da ćeš ti zaposliti SSS...

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
15 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Misliš na sve silne startupe? Ne, nažalost, uvjeren sam da nemaju puno šanse nagristi ozbiljni poslovni sektor velikih firmi, jer jednostavno nemaju manpower i organizaciju. Veni, vidi.

Što se tiče života, na što misliš s tim novim generacijama?

Mislim da je najveći problem umišljeno znanje i izbacivanje smeća, razlog zbog kojeg mnogi mali propadaju vrlo brzo nakon početnog hypea.

Izbacivanje smeća? Iskreno, nisam primjetio da se to radi. Možda ti imaš drugačija saznanja? Ako i je tako, to nije nešto što se sutra ne može ukloniti iz jednadžbe. Već je i najjednostavniji NDA sam po sebi dovoljno snažan ugovor da pokrije puno, puno toga. Umišljeno znanje - slažem se da to je problem. Ali ne pate isključivo male tvrtke od tog problema. A ako to postoji kod velikih tvrtki šteta će na kraju dana u pravilu biti značajno gora.

Generacije hardvera i softvera općenito. Recimo, znam za jednu tvrtku kojoj se nove verzije najvažnijih razvojnih alata mijenjaju praktički svakih mjesec dana. Nemaju luksuz ne popratiti to. Iz vrlo jednostavnog razloga što drže dobru poziciju na svjetskom tržištu i ako stanu konkurencija će ih u vrlo kratkom vremenu dostići.

To je također još jedna stvar koje mnoge naše tvrtke tek trebaju shvatiti. Pogotovo ako pričamo o ICT sekotrima. Kad se stvari stave u kontekst postaje preočito da u Hrvatskoj ne postoji tržište ničega. Reality check. Sad nam se otvorilo tržište EU, za koju godinu će to biti EU + US... (Ne kažem da do sada nismo imali pristup tim tržištima već da je on sada bitno olakšan.) I ono što ja vidim je da male, startup tvrtke taj koncept savladavaju puno brže od tromih starkelja.

Tako da... Manpower i organizacija nisu uvijek sve. Agilnost, inovativnost, pa čak i početni hype su također vrlo poželjne karakteristike. Baš sam prije nekoliko dana svedočio tome kako jedna mala tvrtka izbija gotovo siguran posao velikoj tvrtki (20 godina na tržištu) iz ruku. I to samo zato što su mogli reagirati na način na koji ovi drugi nisu (ne mogu u detalje, naravno). Nije pomoglo niti njihovih X VSS-ova od mendžmenta prema niže, niti odlična organizacija, pa čak ni hrpa sredstava koje mogu upucati tamo gdje treba. Preko noći su ostali u prašini jer se nisu snašli.

Neminovno je da će ogroman broj novopečenih startup tvrtki propasti tijekom prve godine. Ali ne treba gledati na to kao na lošu stvar. Radi se o zakonu velikih brojeva i "gubitci" tog tipa su očekivani. Ali samo će osobe koje nikad ni nisu bile poduzetnički materijal odustati nakon toga. One koje jesu krenut će ponovo u nešto drugo. Ovaj put s većim iskustvom i boljim startnim stavom (ako ništa drugo - imat će bolji networking nego godinu dana prije).

Kod nas je to sve još u začetcima, ali što je razina nezadovoljstva trenutnim stanjem veća tako će rasti i taj segment gospodarstva. Samo se ne treba ograničavati isključivo na karte koje su dobili činjenicom da su se zatekli na hrvatskom "tržištu". Treba se odmaknuti od toga i sagledati širu sliku. Zbog čega danas ne otvoriti tvrtku u npr. UK koja ide na globalno tržište? Barem danas to više nije problem. I ne postoji više prostor za isprike.

Naravno - sve se svodi na to kako želiš igrati rat race. Većina ljudi inercijom okoline (poznanici, prijatelji, bolje polovice, roditelji, ...) nastavljaju po dobro poznatim pravilima. Jer je to donedavno bio the way to go; siguran način kako zauzeti svoju poziciju u društvu. Uz minimalan rizik odigrati do minimalnih benefita i onda to proglasiti maksimalnim uspjehom. Ta paradigma se mora mijenjati. Zbog novih parametara (kriza, nesposobna politika, financijska nestabilnost) to je gotovo pa neizbježno.

14 godina
odjavljen
16 godina
neaktivan
“Choose your battles wisely. Life is too short to spend it on warring. Fight only the most, most, most important ones, let the rest go.”
17 godina
ivan dragi kaže...
Sve to treba privatizirati pa nek objašnjava svom šefu zašto nešto nezna ili neće. što više gledam te debile po kancelarijama vidim da je jedina svrha rata 91' bila da si ekipa legalno izmisli radna mjesta na račun svih nas koji stvaramo vrijednost i da silom dođu u poziciju di im ama baš nitko ništa ne može (da ne ponavljam beneficije).

...

Na kraju ce ispasti da 90-te u biti i jesu bile uzalud i da smo nasjeli na sve to skupa kao budali samar.

Bukva kaže...
Govorimo o početnicima (0 dana iskustva), ne o programerima s iskustvom. Kako god da okreneš, jedan od filtera za razgovor će ti biti, u tom slučaju, i stručna sprema. A sad reci da ako biraš između dvije potpuno iste osobe (0 dana iskustva, znanja na otprilike istoj razini) jedna ima SSS, a druga VSS, da ćeš ti zaposliti SSS...

Nasa struka upravo i jest specificna po tome sto ti za steci nekakvo iskustvo ne treba puno resursa. Pokrenes vlastite projektice, postoji hrpa open source projekata kojima mozes pridonijeti kodom (a i na druge nacine), sve to pridonosi iskustvu i znanju te sve to mozes navesti pod reference, a samo bi budala zanemarila to kod zaposljavanja.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
The Man kaže...

Zasto ne objave ime i prezime, a ne bi bilo lose ni sliku? Da ljudi znaju tko je i da se paze. A ne ovako, frajer hoda i u prolazu te bubne, ovaj puta mozda i s pajserom.

17 godina
neaktivan

90% beskorisnog i još desetinu upitnog znanja  je veoma hrabra i teška izjava, koja me tjera da te pitam: Što TI onda radiš na fakultetu!?

Dobiti papir koji olakšava nešto?

Što?

Ako je beskorisno, i nikada nećeš to znanje iskoristiti pitanje tko je u krivu?

Ti koji si logičkim zaključko  fulao obrazovanje, tj. radiš nešto u čemu ne uživaš ili si do kakve-takve sreće došao bespotrebnim učenjem ili je sustav tolimo loš da za posao treba obrazovanje koje je 90 posto beskorisnl.

Uz svo dužno poštovanje radije bih da si ti promašio.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
15 godina
wyks kaže...

90% beskorisnog i još desetinu upitnog znanja  je veoma hrabra i teška izjava, koja me tjera da te pitam: Što TI onda radiš na fakultetu!?

Što?

Ako je beskorisno, i nikada nećeš to znanje iskoristiti pitanje tko je u krivu?

Ti koji si logičkim zaključko  fulao obrazovanje, tj. radiš nešto u čemu ne uživaš ili si do kakve-takve sreće došao bespotrebnim učenjem ili je sustav tolimo loš da za posao treba obrazovanje koje je 90 posto beskorisnl.

Uz svo dužno poštovanje radije bih da si ti promašio.

Tako je. Na fakultetu (barem na tehničkim) stječeš širinu, učiš puno matematike, fizike (ne nužno kroz kolegij fizike) i ostalih specifičnih disciplina. Ako ti faks ne služi samo za stjecanje papira onda ćeš naučiti puno. To da ti neće dati sve znanje potrebno za posao stoji ali i kad se zaposliš moraš cijelo vrijeme savladavati nove vještine i učiti. Ne kažem da čovjek bez faksa ne može biti dobar ali se vide rupe u naobrazbi.
Stručnjak za odmaganje...
17 godina
wyks kaže...

Ja sam gotov s faksom, zato i mogu stati iza takve izjave. Sveukupno možda 3 i pol kolegija su imali smisla, sve ostalo je bilo nepotrebno.

Npr. od XY matematika (koja je gore spomenuta), danas mi jedino treba Boolova algebra, sve ostalo je poptuno redudantno bilo.

Ajmo ovako - danas na fakultetima svima je light motiv C/C++, a na tržištu se traži Java i .NET (jezici, koji da, obrade se i na faksu, ali ni približno kao C/C++) - a ako netko počne pričati da su ova potonja dva evoluirala iz C++a i da student mora znati C da bi ih razumio ili što već, žicat ću Olega da mi posudi samokres.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
17 godina
neaktivan

Pitanje je zašto je njemu znanje beskorisno, jer tu je kriv on koji univerzalno dobru stvar nije učinio korisnom.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
17 godina
neaktivan
arguing over the internet is like competing in the special olympics..even if you win you're still retarded.
17 godina
Bukva kaže...

Ja sam gotov s faksom, zato i mogu stati iza takve izjave. Sveukupno možda 3 i pol kolegija su imali smisla, sve ostalo je bilo nepotrebno.

Npr. od XY matematika (koja je gore spomenuta), danas mi jedino treba Boolova algebra, sve ostalo je poptuno redudantno bilo.

Ajmo ovako - danas na fakultetima svima je light motiv C/C++, a na tržištu se traži Java i .NET (jezici, koji da, obrade se i na faksu, ali ni približno kao C/C++) - a ako netko počne pričati da su ova potonja dva evoluirala iz C++a i da student mora znati C da bi ih razumio ili što već, žicat ću Olega da mi posudi samokres.

Oprosti, ali po mom misljenju to je krivo razmisljanje. Ti si inzinjer (valjda), a nisi neki priuceni codemonkey koji je tu da zna 20 jezika pa se salta s jednog na drugi kao da saltas TV programe. Ti ako si dobro savladao temelje C++-a (ili Pythona ili cak i C-a, totalno nebitno - jer i u C-u se da oponasati OOP) bez problema se mozes prebaciti na Javu ili .NET ili bilo koji drugi imperativni jezik. Prvi pravi susret s Javom (Android) mi je bio na ASC-u, studentskom natjecanju u izradi mobilnih aplikacija. Trebalo mi je par dana da se ufuram u jezik (naravno ne svaki detalj i začkoljicu vec globalno gledajuci) te jos koji tjedan da sagledam okvirno platformu u toj mjeri da smo u kojih mjesec i pol zavrsili 80% aplikacije (kolega i ja) - koja opet napominjem nije bila pretjerano komplicirana, ali za nekoga tko se prvi puta susreo s Android platformom, imao u to vrijeme i labose i kolokvije, mislim da smo se dobro snasli.

Na fakultetu ces dobiti temelje, to je valjda svima jasno. Fakultetsko obrazovanje jednostavno ne moze pratiti razvoj tehnologija u toj mjeri u kojoj se one mijenjaju. Kud bi se doslo kad bi danas imali predmet ne znam, Qt, a vec sutra Qt zamijeni neka druga tehnologija i sve nauceno pada u vodu? Konkretno, na FER-u se radi C (znaci, niti C++ !) prve godine (obavezan predmet). Od ostalih jezika (kolegija) postoji Cupiceva Java koja je vjestina (nema ocjene, samo polozio/pao i ti ECTS-i se ne racunaju u ocjenu studija), PHP, Haskell te Skriptni jezici (bash, Perl i Python), niti jedan od tih predmeta nije obavezan vec je za studente koji zele vise i koji mogu uz obavezno opterecenje od 60 ECTS-a izdurati jos taj ostatak (Cupkove Osnove koristenja programskog jezika Java imaju sluzbeno 4 ECTS-a, ali koliko Cupic trazi trebale bi imati 10 - tek toliko). Jedino su Skriptni jezici na ponudi za izborni predmet na trecoj godini i oni ulaze u ocjenu, ostalo su "vjestine". No, vec na drugoj godini, od tebe se ocekuje da baratas i nekim visim jezikom (Java, Python, C#...) jer labosi postaju toliko kompleksni da vec s laksim labosom mozes racunati na minimalno 500-600 linija koda u C-u, a mozda i manje - ovisno koliko dobro baratas s istim.

Mislim, ne znam kako je na FOI-u, ovo govorim iz iskustva s FER-a - ovdje faks udara temelje, a na tebi je da te temelje dalje sam gradis vlastitim ucenjem, usavrsavanjem i napredovanjem isto onako kako ces to raditi i kad izades s faksa.

Sto se tice matematike, tako sam i ja mislio prve dvije godine faksa, ali sam promijenio misljenje i sad mi je blize jedna koju je rekao (sada pokojni) profesor Gian-Carlo Rota s MIT-a (drzao je tamo jedan od najtezih kolegija - naprednu vjerojatnost i statistiku): "Mathematics is still the queen of the sciences.", "When an undergraduate asks me whether he or she should major in mathematics rather than in another field that I will simply call X, my answer is the following: "If you major in mathematics, you can switch to X anytime you want to, but not the other way around." ", izvor. Napominjem jos jednom, ovo pisem iz perspektive buduceg inzinjera koji trenutno studira na tehnickom fakultetu, a ne na FOI-u. Poanta je da to sto ti trenutno ne treba nista osim Booleove algebre ne znaci da ti nece trebati. Ako se pocnes baviti umjetnom inteligencijom trebat ce ti vjerojatnost koja za sobom povlaci matematicku analizu, ako ces se baviti 3D grafikom i virtualnim okruzenjima, trebat ce ti linearna algebra, fizika mozda, ako ces se baviti DSP-om opet ce ti trebati matematicka analiza (Fourier i Laplace), ako ces se mozda baviti algoritmima, teorija grafova ti ne gine, itd.

15 godina
MegaMass 2000 kaže...

Jesi pročitao intervju?

Sasvim dobar tekst makar se radi o Paviću (Kutle No. 2). edit. pustimo po strani ispade "jutarnji je super" i samooglašavanje, medijsku scenu je dobro ocjenio, jest da govori da jutarnji nije žutilo, ali iz pouzdanih izvora znam da ni sâm ne čita jutarnji već 5 godina (osim što pogleda naslovnicu) pa možda čovjek ni nezna kakvo je to sranje od novina. A i dosta se stanje promjenilo unazad godinu dana pa ono..

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.9.2013 13:38 (ivan dragi).
16 godina
Bukva kaže...

Ja osobno sam 'old school' i kod mene bi dobili svi odreda jednostavne zadatke pa bih iz rješenja istih gledao tko ima mozak za daljnje napredovanje, ali da - kod podjednakih kandidata prednost bi išla onomu tko ima VŠS/VSS i samo u tom slučaju.

17 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...
The Man kaže...

Zasto ne objave ime i prezime, a ne bi bilo lose ni sliku? Da ljudi znaju tko je i da se paze. A ne ovako, frajer hoda i u prolazu te bubne, ovaj puta mozda i s pajserom.

Razlog za naoružavanje građana... :P

Bukva kaže...
wyks kaže...

Uhh? Nedavno je na našem prostoru postojao projekt u kojem je Cpp bio glavni alat i plaćalo se 35k bruto. Trenutno radim na projektu koji je većim dijelom Cpp...

Samo učenje C/C++ jezika je kritično. Ako je neki novi jezik sakrio memoriju, to ne znači da ona nije tu. Ponekad trebaš ugasiti GC i raditi pametno...

1domagoj1 kaže...
Bukva kaže...

Oprosti, ali po mom misljenju to je krivo razmisljanje. Ti si inzinjer (valjda), a nisi neki priuceni codemonkey koji je tu da zna 20 jezika pa se salta s jednog na drugi kao da saltas TV programe. Ti ako si dobro savladao temelje C++-a (ili Pythona ili cak i C-a, totalno nebitno - jer i u C-u se da oponasati OOP) bez problema se mozes prebaciti na Javu ili .NET ili bilo koji drugi imperativni jezik. Prvi pravi susret s Javom (Android) mi je bio na ASC-u, studentskom natjecanju u izradi mobilnih aplikacija. Trebalo mi je par dana da se ufuram u jezik (naravno ne svaki detalj i začkoljicu vec globalno gledajuci) te jos koji tjedan da sagledam okvirno platformu u toj mjeri da smo u kojih mjesec i pol zavrsili 80% aplikacije (kolega i ja) - koja opet napominjem nije bila pretjerano komplicirana, ali za nekoga tko se prvi puta susreo s Android platformom, imao u to vrijeme i labose i kolokvije, mislim da smo se dobro snasli.

Na fakultetu ces dobiti temelje, to je valjda svima jasno. Fakultetsko obrazovanje jednostavno ne moze pratiti razvoj tehnologija u toj mjeri u kojoj se one mijenjaju. Kud bi se doslo kad bi danas imali predmet ne znam, Qt, a vec sutra Qt zamijeni neka druga tehnologija i sve nauceno pada u vodu? Konkretno, na FER-u se radi C (znaci, niti C++ !) prve godine (obavezan predmet). Od ostalih jezika (kolegija) postoji Cupiceva Java koja je vjestina (nema ocjene, samo polozio/pao i ti ECTS-i se ne racunaju u ocjenu studija), PHP, Haskell te Skriptni jezici (bash, Perl i Python), niti jedan od tih predmeta nije obavezan vec je za studente koji zele vise i koji mogu uz obavezno opterecenje od 60 ECTS-a izdurati jos taj ostatak (Cupkove Osnove koristenja programskog jezika Java imaju sluzbeno 4 ECTS-a, ali koliko Cupic trazi trebale bi imati 10 - tek toliko). Jedino su Skriptni jezici na ponudi za izborni predmet na trecoj godini i oni ulaze u ocjenu, ostalo su "vjestine". No, vec na drugoj godini, od tebe se ocekuje da baratas i nekim visim jezikom (Java, Python, C#...) jer labosi postaju toliko kompleksni da vec s laksim labosom mozes racunati na minimalno 500-600 linija koda u C-u, a mozda i manje - ovisno koliko dobro baratas s istim.

Mislim, ne znam kako je na FOI-u, ovo govorim iz iskustva s FER-a - ovdje faks udara temelje, a na tebi je da te temelje dalje sam gradis vlastitim ucenjem, usavrsavanjem i napredovanjem isto onako kako ces to raditi i kad izades s faksa.

Sto se tice matematike, tako sam i ja mislio prve dvije godine faksa, ali sam promijenio misljenje i sad mi je blize jedna koju je rekao (sada pokojni) profesor Gian-Carlo Rota s MIT-a (drzao je tamo jedan od najtezih kolegija - naprednu vjerojatnost i statistiku): "Mathematics is still the queen of the sciences.", "When an undergraduate asks me whether he or she should major in mathematics rather than in another field that I will simply call X, my answer is the following: "If you major in mathematics, you can switch to X anytime you want to, but not the other way around." ", izvor. Napominjem jos jednom, ovo pisem iz perspektive buduceg inzinjera koji trenutno studira na tehnickom fakultetu, a ne na FOI-u. Poanta je da to sto ti trenutno ne treba nista osim Booleove algebre ne znaci da ti nece trebati. Ako se pocnes baviti umjetnom inteligencijom trebat ce ti vjerojatnost koja za sobom povlaci matematicku analizu, ako ces se baviti 3D grafikom i virtualnim okruzenjima, trebat ce ti linearna algebra, fizika mozda, ako ces se baviti DSP-om opet ce ti trebati matematicka analiza (Fourier i Laplace), ako ces se mozda baviti algoritmima, teorija grafova ti ne gine, itd.

Jednom sam svom profesoru matematike kasnijih godina rekao da mi Fourier i nije tako ključan odmah da znam sve tu savršeno. Pogodi što sam prvo morao "doučiti" za projekt par mjeseci kasnije... :D

17 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...
MegaMass 2000 kaže...

Jesi pročitao intervju?

Prvo: "Jutarnji je, vrlo kratko rečeno, na vrhu. Jučer sam dobio nove podatke o nakladama i čitanosti Jutarnjeg. Po njima Jutarnji list svaki dan pročita 360 tisuća ljudi. Imamo udjel čitanosti od 9,8 posto u populaciji od 3 milijuna i 700 tisuća ljudi.", pa zatim: "Ma da, ali internet portali nisu u stanju nadomjestiti tu dubinu obrade tema i analitiku koju čitatelji žele i zaista dobiju u novinama. Oni su brzi, često zanimljivi, ali i površni."

Nakon ovog dalje više nisam ni čitao.

Lako je biznis voditi kad ti je klijent svaka vlast (ne zaboravi da su oni defakto doveli Sanadera na vlast), i kad ti država služi kao bankomat (dug koji vjerojatno nikada neće vratiti, jer su dobri sa svakom vlašću).

arguing over the internet is like competing in the special olympics..even if you win you're still retarded.
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.9.2013 14:54 (MegaMass 2000).
12 godina
neaktivan

Stavljam i ovdje, računam da nije na odmet...

Par dobronamjernih uputa za lakše snalaženje, jer vidim da se posvuda ove stvari brkaju (čak ih tzv. "stručni ljudi" nerijetko brkaju, da ne govorim o novinarima, političarima, itd.):

Ivica je etičan -> može značiti da je Ivica dobio 5 iz etike ili eventualno da je Ivici stalo do etike, ništa više.

Ivica je moralan -> znači da se Ivica ponaša u skladu s nekim načelima koja percipiramo kao moralna (zadaća etike kao discipline jest istražiti ta načela).

Moralno-etički fenomen -> to ne postoji, postoje moralni fenomeni i etički stavovi/teze/itd.

Etično vs. etičko -> prvo smo već objasnili a drugo slijedi ista pravila kao i srodni termini: odnosi se na teoriju (etički sud -> sud donesen na temelju neke moralne filozofije, tj. neke etike); isto vrijedi primjerice i za estetički sud u odnosu na estetski (potonjim samo izražavamo sviđanje, ne i teorijsku potkovanost), dakle estetički sud: "Lijepa mi je ova majica jer odgovara tim i tim kriterijima koji vrijede u toj i toj estetici."; estetski sud: "Lijepa mi je ova majica."

Često čujemo i rečenicu "nema više etike i morala" ili nešto tome slično koja, naravno, ne izražava ništa supstancijalno. Prvo, morala uvijek ima, jer se radi o svojstvu ljudskog uma, mi egzistiramo na način da imamo tzv. moralni horizont, tj. da smo u stanju slobodno djelovati pa samim time za svoja djela preuzimati odgovornost pa samim time imati savjest pa samim time imati neki skup umskih svojstava koje zajednički imenujemo moralom. Drugo, etike oduvijek ima, jer čovjek je refleksivno biće i oduvijek propituje kvalitativna svojstva vlastitog djelovanja.

Moralna kriza vs. kriza morala -> prvo je moguće kao kriza koja se manifestira na moralnoj razini (primjerice trenutno stanje HR društva što se rasprostranjenosti korupcije tiče moglo bi se imenovati moralnom krizom), drugo je nemoguće, jer ako smo se složili oko morala kao umskog svojstva, pod pretpostavkom jedinstva ljudskog uma, moral ne može biti u krizi (to bi bilo kao da kažete da nam je osjećaj hladnoće u krizi).

Etička kriza -> to eventualno može biti kriza unutar etičke teorije; kad bismo se svi mi koji se bavimo etikom danas složili da nemamo pojma u kojem smjeru ići i koje stavove zastupati onda bismo to mogli nazvati etičkom krizom ili podesnije – krizom etike (ove sintagme jesu, za razliku od ovih gore, gotovo pa sinonimi).

Dobro/zlo -> stanja volje pa, po ekstenziji, djelovanja pa, po ekstenziji, ljudi pa eventualno i društveno-politički režimi u mjeri u kojoj su njihove osnove nemoralne iz perspektive neke razrađene etike (no i to je "cum grano salis") -> njih (stanja volje, djelovanja i ljude) možemo nazvati dobrima ili zlima. Stvari ne mogu biti ni dobre ni zle, one su moralno neutralne iako svi koristimo te odredbe u svakodnevnom govoru ("dobra pjesma" recimo figurira kao estetski sud iako koristi etički pojam), što je normalno i okej, ne treba ići u ekstrem pa insistirati na savršeno preciznom izražavanju u svakodnevnom kontekstu.

(pisano nakon neprospavane noći i pod utjecajem frustracija uzrokovanih surfanjem po raznim novinskim portalima pa molim oprost za eventualne tipfelere ili nezgrapnost stila)

Btw. ako bi netko htio raspravljati o goreiznesenim određenjima molim da imate strpljenja jer neću moći tipkati do sutra popodne, pošaljite mesiđ pa vam odgovorim čim ulovim vremena. :)

I da – dobro jutro! :D

Parva Diplodocus
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.9.2013 9:00 (Anonimni_Korisnik_2013).
17 godina
1domagoj1 kaže...

(1) - Oprosti, ali po mom misljenju to je krivo razmisljanje. Ti si inzinjer (valjda), a nisi neki priuceni codemonkey koji je tu da zna 20 jezika pa se salta s jednog na drugi kao da saltas TV programe.

(2) Ti ako si dobro savladao temelje C++-a (ili Pythona ili cak i C-a, totalno nebitno - jer i u C-u se da oponasati OOP) bez problema se mozes prebaciti na Javu ili .NET ili bilo koji drugi imperativni jezik. Prvi pravi susret s Javom (Android) mi je bio na ASC-u, studentskom natjecanju u izradi mobilnih aplikacija. Trebalo mi je par dana da se ufuram u jezik (naravno ne svaki detalj i začkoljicu vec globalno gledajuci) te jos koji tjedan da sagledam okvirno platformu u toj mjeri da smo u kojih mjesec i pol zavrsili 80% aplikacije (kolega i ja) - koja opet napominjem nije bila pretjerano komplicirana, ali za nekoga tko se prvi puta susreo s Android platformom, imao u to vrijeme i labose i kolokvije, mislim da smo se dobro snasli.

(3) Mislim, ne znam kako je na FOI-u, ovo govorim iz iskustva s FER-a - ovdje faks udara temelje, a na tebi je da te temelje dalje sam gradis vlastitim ucenjem, usavrsavanjem i napredovanjem isto onako kako ces to raditi i kad izades s faksa.

(4) Sto se tice matematike, tako sam i ja mislio prve dvije godine faksa, ali sam promijenio misljenje i sad mi je blize jedna koju je rekao (sada pokojni) profesor Gian-Carlo Rota s MIT-a (drzao je tamo jedan od najtezih kolegija - naprednu vjerojatnost i statistiku): "Mathematics is still the queen of the sciences.", "When an undergraduate asks me whether he or she should major in mathematics rather than in another field that I will simply call X, my answer is the following: "If you major in mathematics, you can switch to X anytime you want to, but not the other way around." ", izvor. Napominjem jos jednom, ovo pisem iz perspektive buduceg inzinjera koji trenutno studira na tehnickom fakultetu, a ne na FOI-u. Poanta je da to sto ti trenutno ne treba nista osim Booleove algebre ne znaci da ti nece trebati.

(5) Ako se pocnes baviti umjetnom inteligencijom trebat ce ti vjerojatnost koja za sobom povlaci matematicku analizu, ako ces se baviti 3D grafikom i virtualnim okruzenjima, trebat ce ti linearna algebra, fizika mozda, ako ces se baviti DSP-om opet ce ti trebati matematicka analiza (Fourier i Laplace), ako ces se mozda baviti algoritmima, teorija grafova ti ne gine, itd.

(1) Ti sam sebi skačeš u usta. Prvo meni prebacuješ da nisam valjda code monkey, onda kažeš da je to u redu ako se tako studenta dresira (nije!).

(2) A obrnuto ne funkcionira, jel? Ako si naučio .NET i Javu, onda prijelaz na C++ nejde? Daj ajde malo razmisli. Nije problem uloviti sintaksu niti jednog predmeta ako osnovne koncpete znaš i napisati neki prototip, ali to nije day-to-day basis programiranje koje treba na tržištu.

Na moj-posao.hr se traži slijedeće na današnji dan:

• 3 PHP
  • 4 C++
  • 16 Java
  • 17 .NET

I znači ti stojiš iza toga da je bolje drilati sve studente sa C++u kojeg traži 10% tržišta rada, a .NET i Javu samo usputno spomenuti na koje otpada preko 80% tržišta rada. Alo!!!! Da, i jedan i drugi (C++ i .NET programer) će trebati kada dođu u novu sreidnu imati neko vrijeme prilagodbe. Ali ako su ga na fakultetu drilali sa .NET i Javom to vrijeme učenja će biti zasigurno puno manje nego kako je sada. S druge pak strane, 90% studenata neće koristiti onaj jezik u svom radu koje je bio primaran na fakultetu. 

Qt možda sutra propadne, a možda i ne. Možda ga zamjeni neka tehnologija koja se bazira na Qt-u. To nitko ne zna, ali bolje je da se uči nešto što se danas KORISTI u realnom sektoru nego nešto što najvjerojatnije nakon faksa nećeš vidjeti. Jel ti shvaćaš da tvoje obrazovanje poslodavca će stajati? Otprilike od programera početnika se tek nakon 3-4 mjeseca (kada je u pitanju potpuno novi jezik) očekuje da može samostalno voditi (dio) projekt. Znači, nakon svog ovog školovanja, on u tebe terba utući još cca 40k love da bi te osposobi za posao. U privatnom sektoru to je cijelo malo bogatstvo jako puno fimri.  Da je kojim slučajem student kako spada upoznat sa jezikom koji se na tom poslu traži, vrijeme obuke bi možda palo na 2 mjeseca (iz šupka izvlačim brojeve) i troškovi bi bili duplo manji.

(3) Koje temelje? Temelje čega? S čime? Jel ti shvaćaš da bi nakon fakulteta ti treba izaći na tržište rada i znati svoj posao napraviti? Što ti trenutno znaš? Jel tebi jasno da netko sa SSS tko je 5 godina radio u struci je tisuću puta sposobniji od tebe koji imaš "temelje" i da je uopće pitanje jel ćeš ikada dostići njega u znanju.

(4) To je ogromni BS. I da danas kvalitetnije odlučim jel mi pametnije kupiti Xperiju ili iPhone trebam znati povijest Rimskog Carstva. Mmmmm'da, samo se tješi tim floskulama. Velika većina matematike (čitaj: gotovo sve!!!) ti nikada u životu neće trebati i to učenje iste je bilo čisto bacanje vremena u vjetar. A isto tako bih baš volio vidjeti čistokrvnog matematičara koji zna bolje napraviti schemu baze od mene.

(5) A ako završim na pisanju firmwarea za nanobot-e koji će jednog dana kolati našim tijelom, trebat će mi i znanje anatomije. Koje su to pi*darije - možda će ti trebati! Fakultet bi trebao učiti studente one stvari koje će im VRLO VJEROJATNO trebati, ne MOŽDA!

Ti kao zaposlenik moraš biti u stanju svome poslodavcu generirati novac. Baš me zanima kako, ne znam, L'Hopital će to napraviti za većinu studenata.

Tonči kaže...

Uhh? Nedavno je na našem prostoru postojao projekt u kojem je Cpp bio glavni alat i plaćalo se 35k bruto. Trenutno radim na projektu koji je većim dijelom Cpp...

Samo učenje C/C++ jezika je kritično. Ako je neki novi jezik sakrio memoriju, to ne znači da ona nije tu. Ponekad trebaš ugasiti GC i raditi pametno...

Da i??? Jel ti znaš o kojim ciframa pričamo u ijednom ozbiljnijem projektu?

Ako ćemo tako, onda si mogao izvući, recimo, AKD koji trenutno ima na traci nekoliko projekta od kojih svaki se plaća par milijuna kuna - pisani su u C++. Ali mislim, ako ćemo, koliko, 500 studenata (FER + FOI + PMF + FSB + FESB) filati sa C++ jer AKD svake 2 godine zaposli 3 i pol C++ programera, onda.... Mislim...

Ovo da ostali jezici "sakriju" memoriju je glupost. Svaki puta kada se radi optimizacija, radi se u jeziku u kojem je pisan cijeli projekt, a ne da se sa .NET falla na C/C++. To još nisam doživio. Osim toga, nisam niti siguran baš kako bi se to naparvilo. Na assembly se može spustiti (jer između ostalog i sam compiler .NET prebacuje na CLR, a onda na kraju i u assmebly i assembly output možeš dobiti u Visual Studiu -> pad s CLRa na C(pp) ne možeš napraviti).

Svi libary koji se koriste (out-of-box) su do bola optimizirani i ako se javlja neki leak, to je greška programera, ne jezika. 

17 godina
odjavljen
Bukva kaže...
Tonči kaže...

Da i??? Jel ti znaš o kojim ciframa pričamo u ijednom ozbiljnijem projektu?

Ako ćemo tako, onda si mogao izvući, recimo, AKD koji trenutno ima na traci nekoliko projekta od kojih svaki se plaća par milijuna kuna - pisani su u C++. Ali mislim, ako ćemo, koliko, 500 studenata (FER + FOI + PMF + FSB + FESB) filati sa C++ jer AKD svake 2 godine zaposli 3 i pol C++ programera, onda.... Mislim...

Ovo da ostali jezici "sakriju" memoriju je glupost. Svaki puta kada se radi optimizacija, radi se u jeziku u kojem je pisan cijeli projekt, a ne da se sa .NET falla na C/C++. To još nisam doživio. Osim toga, nisam niti siguran baš kako bi se to naparvilo. Na assembly se može spustiti (jer između ostalog i sam compiler .NET prebacuje na CLR, a onda na kraju i u assmebly i assembly output možeš dobiti u Visual Studiu -> pad s CLRa na C(pp) ne možeš napraviti).

Svi libary koji se koriste (out-of-box) su do bola optimizirani i ako se javlja neki leak, to je greška programera, ne jezika. 

Posve nebitno. Ja sigurno neću članove razvojnog tima platiti u postotku projekta, nego nudim plaću. A siguran sam da će plaću od 35 bruto vidjeti rijetki programeri u nas. Dakle, kažem da je štos u situaciji, dakle da ne možeš generalizirati.

Nisi shvatio moj komentar o memoriji pa nema veze. Svakako, kad isprobaš razvoj za mobilne uređaje, znat ćeš o čemu govorim. Jednako tako i kad budeš razvijao za WinRT, gdje je dio libova pisan u C++-u, dio u C#-u, a dio pišeš u JavaScriptu.

Treće biblioteke nisu "do bola optimizirane", a još manje testirane. Zna se često dogoditi da ne valjaju.

16 godina
Bukva kaže...

(2) A obrnuto ne funkcionira, jel? Ako si naučio .NET i Javu, onda prijelaz na C++ nejde? Daj ajde malo razmisli. Nije problem uloviti sintaksu niti jednog predmeta ako osnovne koncpete znaš i napisati neki prototip, ali to nije day-to-day basis programiranje koje treba na tržištu.

Na moj-posao.hr se traži slijedeće na današnji dan:

• 3 PHP
  • 4 C++
  • 16 Java
  • 17 .NET

I znači ti stojiš iza toga da je bolje drilati sve studente sa C++u kojeg traži 10% tržišta rada, a .NET i Javu samo usputno spomenuti na koje otpada preko 80% tržišta rada. Alo!!!! Da, i jedan i drugi (C++ i .NET programer) će trebati kada dođu u novu sreidnu imati neko vrijeme prilagodbe. Ali ako su ga na fakultetu drilali sa .NET i Javom to vrijeme učenja će biti zasigurno puno manje nego kako je sada. S druge pak strane, 90% studenata neće koristiti onaj jezik u svom radu koje je bio primaran na fakultetu. 

Evo jedan clanak koji fino objasnjava zasto bi to trebalo biti tako:

Computer Science Education: Where Are the Software Engineers of Tomorrow?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice