Odgovornost liječnika je neusporedivo veća od radnice ili radnika u trikotaži ili drvnoj industriji. Problem sustava je što su određena primanja previsoka za konkretno radno mjesto vs. ostala te što je općenito tržište rada u HR posljednjih 15-tak godina u potpunom kolapsu u smislu ponude i potražnje za određenim zanimanjima, a ne obrnuto. Vozač tramvaja u ZET-u ne može imati plaću kao liječnik ni obzirom na stupanj obrazovanja, složenost posla da ne govorimo a odgovornost sam već spomenuo. To je bottom line.
A ne da nejednakost u raspodjeli dohotka znači da svi trebaju imati jednako. Nikada nisu imali, i nikada neće, treba jednostavno osigurati tržište rada koje će na principu nagrade i kazne nagraditi, odnosno kazniti odgovornost pojedinog radnog mjesta.
U usporedbi sa blagajnicom u trgovačkim lancima ili šveljama u tekstilnoj industriji negdje na traci uvijek će većina zaposlenih, pogotovo VSS zaposlenih, imati veću plaću, što je u krajnjoj liniji po meni logično. Ne zato što je netko VSS pa je maderfaker, već zato što mu radno mjesto nalaže određeni stručniji skill u odnosu na lijepljenje đonova na Startas patike.
Ne vidim na koji način izmisliti toplu vodu i izjednačiti primanje nekoga tko šiša živicu u Zrinjevcu i primjerice neurokirurga.
Držim da su liječnici potplaćeni, kao uostalom i profesori pogotovo u srednjim školama, gdje je apsurdno da netko ima sa 20-30g. staža 6000kn. Možda sam lud, ali meni to nije normalno. Takav obrazovni ali i zdravstveni sustav je osuđen na korupciju kao dodatan izvor zarade i u konačnici, propast.