Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.064.142
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?

Kod nas je obrnuta priča, tu starci dižu kredite da bi klincima kupili iPhone i onda jedu paštetu i kruh sljedećih par godina. :D

17 godina
17 godina
odjavljen
marYan kaže...

Kod nas je obrnuta priča, tu starci dižu kredite da bi klincima kupili iPhone i onda jedu paštetu i kruh sljedećih par godina. :D

Ja vrlo često jedem paštetu i kruh. Gdje je problem?

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
17 godina

Ovo za redovne studente je katastrofa, ove dvije druge vijesti su glupost. 

Todorić je poticaje dobio na ime prava na poticaje koji su mu dale prethodne, hadezeovske vlade, tako da "ova vlast" s time ima veze kao s klimom na Marsu.

Ovo s poreznim inspektorima je totalna glupost na kvadrat. Ugostitelji su dobili manje poreze i fikalizaciju jer su kenjali da će ih ova "ubiti". Naravno da ih nije ubila, a skupa s manjim porezom (više nego duplo u odnosu na nas ostale) bi to trebali lakše "prebroditi", ali ni to nije dovoljno već se krade sve u 16.

Inspektori i trebaju "mahnitati" po Jadranu i svugdje drugdje gdje stoka od moga novca školuje djecu i ide doktoru, jer moja firma oduvijek plaća SVE poreze, a propalice i kriminalci za koje idioti uvijek iz nekog razloga imaju razumijevanja - to ne rade. 

Molim još više "mahnitanja" inspektora po Jadranu, kontinentu i bilo gdje drugdje. Guštam čitati kako je zatvoren Carpe Diem koji je u jednom danu imao 120. 000 kuna VIŠKA u blagajni. 

This space for rent!
17 godina

Vezano za poticaje, oni idu i ove godine istima kojima su isli i prosle godine. Jel i za to HDZova vlada kriva? Pa ovi nastavljaju sa istom pricom. Pocevsi sa pogodovanjem sa "ne vracanjem 1 lipe" na dalje.

Vezano za PDV od 10%, to su samo moroni kao sto su ovi mogli napraviti.

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.8.2013 9:43 (tnakir).
17 godina
tnakir kaže...

Vezano za poticaje, oni idu i ove godine istima kojima su isli i prosle godine. Jel i za to HDZova vlada kriva? Pa ovi nastavljaju sa istom pricom. Pocevsi sa pogodovanjem sa "ne vracanjem 1 lipe" na dalje.

Vezano za PDV od 10%, to su samo moroni kao sto su ovi mogli napraviti.

Šta je moronsko u smanjenju PDV-a za ugostiteljstvo koje je u sklopu turizma dio našeg izvoza? Zbog toga inspektori i "mahnitaju" na Jadranu gdje je i najviše turista. Daj ne lupaj. 

Što se poticaja tiče - od ove godine su druga pravila jer smo u EU. Sasvim je u redu da nije donosen novi zakon o poticajima koji bi na snazi bio jednu (1) godinu i koji bi se opet mijenjao s ulaskom u EU. 

This space for rent!
17 godina

Moronsko je sto ce drzava popusti hrpu novaca zbog toga. Dakle, ne dobit manje zbog manjeg PDV-a, nego popušiti novce.

Ugostitelji kupuju namirnice, piće i ostalo po stopi od 25%, prodaju po stopi od 10%, tih 15% im država mora vratiti.

Vezano za poticaje, misliš da ovo nije (ako prođe) jedan tip "poticaja"?: http://www.index.hr/vijesti/clanak/pavicev-eph-duzan-vise-od-pola-milijarde-kuna-traze-od-linica-todorica-i-banaka-da-im-se-oprosti-40-posto-duga-/696034.aspx

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.8.2013 9:50 (tnakir).
17 godina
Drago kaže...

I ovo za studente je OK.

tnakir kaže...

Ugostitelji kupuju namirnice, piće i ostalo po stopi od 25%, prodaju po stopi od 10%, tih 15% im država mora vratiti.

Malo te matematika muči? {#}

15 godina
neaktivan

Jedino je moronski što u pravilu spuštanjem stope PDV-a na 10% u ugostiteljstvu cijene nisu nigdje, pa ni ondje, pale. Onda bi mogli govoriti o nekakvom supstituiranju slabijeg punjenja proračuna uslijed niže stope PDV-a, u odnosu na stopu od 25%, sa većim prometom. No zbog pohlepe ugostitelja promet je isti, ili čak i pao, tako da na kraju ispada da je samo ugostiteljima i napravio uslugu.

Nisam nažalost primjetio da je cijena kave igdje pala.

Faith divides us - Death unites us.
15 godina
neaktivan

Što se Todorića tiče mogu mu staviti soli na rep. On nije nusprodukt ove Vlade, već bi morali zaroniti kakvih gotovo 25g. dublje, tako da je prilično bespredmetno po njemu sraćkati iz današnje perspektive.

On je samo logičan slijed katastrofalne sprege zakonodavstva, izvršne vlasti i bankarskog sektora 90-tih koji je na x stvari u njegovom slučaju žmirio.

17 godina
Old Iggy kaže...
Drago kaže...

I ovo za studente je OK.

Pa to se baš ne slažem. Radi se o redovnim studentima, dakle onima koji uredno daju ispite i godine. To što je netko počeo kasnije studirati iz tko zna kojih razloga, nije opravdanje da ga se tako kazni.

This space for rent!
15 godina
neaktivan
Drago kaže...
Old Iggy kaže...
Drago kaže...

I ovo za studente je OK.

Pa to se baš ne slažem. Radi se o redovnim studentima, dakle onima koji uredno daju ispite i godine. To što je netko počeo kasnije studirati iz tko zna kojih razloga, nije opravdanje da ga se tako kazni.

Također imam osjećaj da se možda i išlo na rezanje statusa vječnih studenata, no nekako mi godine života i nisu adekvatan kriterij za to, ili? Možda nisam dobro pročitao/shvatio, ali logičnije mi je nekako vrijeme provedeno u statusu studenta na fakultetu, od toga da je netko počeo sa 18 ili 20,23,25 studirati.

Kažem, ispričavam se, možda nisam skužio, preletio sam taj članak.

17 godina

Dobro si shvatio - redovan student koji sve daje u roku, ako je stariji od 26, mora sam plaćati zdravstveno.

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...
Old Iggy kaže...

I ovo za studente je OK.

Nebitno da li su redovni studenti ili ne. Ne može država "vječito" plaćati, bez obzira bio on redovan ili ne (iako bi volio vidjeti kako to netko s 26 godina može biti redovan student).

15 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
Drago kaže...
Old Iggy kaže...

I ovo za studente je OK.

Nebitno da li su redovni studenti ili ne. Ne može država "vječito" plaćati, bez obzira bio on redovan ili ne (iako bi volio vidjeti kako to netko s 26 godina može biti redovan student).

Drago ti je odgovorio. Što ako je počeo studirati sa 22g.? I naravno, što te briga što je do tad radio, visoko obrazovanje nije obavezno, studira se kad i što hoće ako kandidat ostvari uvjete upisa. Kolega sa basketa je htio upisati medicinu i četiri, brojkom = 4 godine zaredom nije uspio, počeo je sa 22 studirati, sad ide kao metak.

Kakav lapan,ha? Bolje da sam plati zdravstveno, šta će državi naivčine koje ionako kad postanu doktoru otprde preko granice. {#}{#}

16 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Moronsko je sto ce drzava popusti hrpu novaca zbog toga. Dakle, ne dobit manje zbog manjeg PDV-a, nego popušiti novce.

Tnakir ,moronska su tvoja laprdanja ,koja sad stvarno nemaju veze s mozgom!

Ugostitelji NE PLAĆAJU PDV KAD KUPUJU ROBU.

Obračunavaju i naplaćuju 10% gostima ,i onda tih 10% drugi mjesec uplaćaju državi!!

Primjer - vino Plavac butelja ,u Getrou 40 (39,99) kn.

U restoranima se isti taj plavac prodaje po 150 do 200 kn! Neki čak i po 400 kn!!

Kolika je to marža?!

Za to ,cool down!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.8.2013 10:20 (kizo2703).
17 godina
thedream kaže...
Old Iggy kaže...

Drago ti je odgovorio. Što ako je počeo studirati sa 22g.? I naravno, što te briga što je do tad radio, visoko obrazovanje nije obavezno, studira se kad i što hoće ako kandidat ostvari uvjete upisa. Kolega sa basketa je htio upisati medicinu i četiri, brojkom = 4 godine zaredom nije uspio, počeo je sa 22 studirati, sad ide kao metak.

Kakav lapan,ha? Bolje da sam plati zdravstveno, šta će državi naivčine koje ionako kad postanu doktoru otprde preko granice. {#}{#}

Njegov problem što je čekao do 22. godine. Na stranu što očekujem vrlo skoro ozbiljno participiranje ili čak potpuno financiranje visokoškolskog obrazovanja od strane samih studenata.

A ovo - odlazak preko granice - proglasio bih dezerterstvom. Ako je netko zanimanje deficitarno, a država ti je platila školovanje, ili vrati pare pa možeš van ili odradi "nešto" godina u RH pa idi.

17 godina
kizo2703 kaže...

Placaju. Samo na kraju mjeseca, tromjeseca ili kojeg vec obracunskog razdoblja dobivaju ili povrat PDV-a ili placaju razliku drzavi.

Rvat katolik!
16 godina
neaktivan
Imam jedno zanimljivo iskustvo za podijeliti kada ste se već dotakli te famozne jedne lipe, a i pitanje koje se samo po sebi nameće.

Da li u dućanu kad je račun naprimjer 19 kuna i 73 lipe platite 19 kuna i 70 lipa (ako slučajno imate točno 9 kuna i 70 lipa u kovanicama) ili date teti za kasom 20 kuna i ostavite 27 lipa?

Jučer sam igrom slučaja imao točno 19 kuna i 70 lipa sitnog i odlučio sam teti u Konzumu platiti 3 lipe manje da bezveze ne razbijam 200 kuna. Da ste samo vidjeli taj izraz lica. Kao da sam joj silovao kćer u izmetni otvor.

Inače sam u tom istom Konzumu nebrojeno puta zaokružio račun i ostavio im skoro kunu, jer u novčaniku nemam pretinac za kovanice i onda moram te lipe trpat po džepovima koji su skoro uvijek puni drugih stvari, a i uglavnom sam u žurbi pa nekad i zaboravim pokupit kusur.

Dam ruku u vatru da sam u tom istom dućanu (gdje zadnjih 5 godina gotovo svakodnevno idem) od početka godine ostavio (kad se zbroje sve te lipe) najmanje 100 kuna, pa ne kužim jesam li ja prvi koji je račun platio manje i samim tim izazvao čuđenje ili ta politika picajzliranja oko lipa toliko uzela maha.

Možda je stvar u tome što nisam ponizno pitao mogu li platiti 3 lipe manje da ne mijenjam 200 kuna, nego sam samo "bezobrazno" pružio 19 kuna i 70 lipa?
http://vimeo.com/65574650 • http://www.youtube.com/watch?v=zlcJmZwk3oQ
15 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Njegov problem što je čekao do 22. godine. Na stranu što očekujem vrlo skoro ozbiljno participiranje ili čak potpuno financiranje visokoškolskog obrazovanja od strane samih studenata.

A ovo - odlazak preko granice - proglasio bih dezerterstvom. Ako je netko zanimanje deficitarno, a država ti je platila školovanje, ili vrati pare pa možeš van ili odradi "nešto" godina u RH pa idi.

Fakjea.{#}

16 godina
neaktivan
tnakir kaže...
kizo2703 kaže...

Placaju. Samo na kraju mjeseca, tromjeseca ili kojeg vec obracunskog razdoblja dobivaju ili povrat PDV-a ili placaju razliku drzavi.

Da ,plaćaju onaj PDV koji su obračunali gostima - 10%!

Ali ne plaćaju 25% u nabavi ,kao što si ti nas*rao u svom postu!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
17 godina
kizo2703 kaže...

Da, diskont ili mesnica mu je izdala R1 sa 10% PDVa, kako ne.

Rvat katolik!
17 godina
Old Iggy kaže...
Drago kaže...
Old Iggy kaže...

I ovo za studente je OK.

A zašto ne bi mogao biti redovan student sa 26?

Možda je počeo raditi s 18, propao posao, firma, dao otkaz i odlučio u 26. studirati jer vidi da sa srednjom školom ne može dalje. Četiri (ili pet, ili šest) godina fakulteta koje je netko već iskoristio u periodu od 18. do 22. - 23. godine, on će iskoristiti par godina kasnije, ali i dalje kao redovni student neće biti na državnom teretu ništa dulje od redovnog studenta koji počeo s 18 godina.

This space for rent!
17 godina
Old Iggy kaže...
thedream kaže...
Old Iggy kaže...

Osim sto u ovom primjeru dreamov frend uopce nije cekao 4 godine, vec nije uspio upasti na faks koji je htio (nije valjda trebao ici na prvi faks u koji je mogao upasti, tek toliko da se moze hvaliti kako ide na faks, kako radi vecina ljudi?), zdravstvo bi trebalo biti besplatno za sve, jer uloga drzave bi trebala biti da se brine (babysita) svoje gradane, a svaka osoba treba imati pravo na zdravlje jer nismo u srednjem vijeku (nismo ni daleko, jel).

Skolstvo bi takoder trebalo biti besplatno jer necije financijsko stanje ne bi trebalo odredivati moze li se ta osoba obrazovati ako ima zelju i volju za obrazovanjem, ali ne i novaca.

- Psiho246
17 godina

Netko se ustao na krivu nogu, ha kizo?

Šta si sav neki ljut, opusti se, popij jednu rakijcu i daj neke linkove gdje piše koliko tko plaća.

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
17 godina
Drago kaže...
Old Iggy kaže...

A zašto ne bi mogao biti redovan student sa 26?

A zašto ne bi bio?

17 godina
Psiho246 kaže...
Old Iggy kaže...

Osim sto u ovom primjeru dreamov frend uopce nije cekao 4 godine, vec nije uspio upasti na faks koji je htio (nije valjda trebao ici na prvi faks u koji je mogao upasti, tek toliko da se moze hvaliti kako ide na faks, kako radi vecina ljudi?), zdravstvo bi trebalo biti besplatno za sve, jer uloga drzave bi trebala biti da se brine (babysita) svoje gradane, a svaka osoba treba imati pravo na zdravlje jer nismo u srednjem vijeku (nismo ni daleko, jel).

Skolstvo bi takoder trebalo biti besplatno jer necije financijsko stanje ne bi trebalo odredivati moze li se ta osoba obrazovati ako ima zelju i volju za obrazovanjem, ali ne i novaca.

Zdravstvo nije i nikad neće biti besplatno. Isto tako ni školstvo.

Druga strana medalje je percepcija besplatnosti i "nekoštanja" istog, pa kad država potroši par stotina tisuća kuna po studentu i ovaj ode van na to gledamo kao na "ha, snašao se", a ne kao na "gle što nas je opelješio".

17 godina

Iggy slazem se sa tobom, ali ni do sada nista nije bilo besplatno, vec je to sve naplaceno od poreza i ostalih djidji. Vec smo bili pricali o slicnoj temi (zdravstveno). Meni je pak lakse da mi drzava otkida od place svaki mjesec pa da svi imamo (kakvu takvu) zdravstvenu zastitu, nego da si ja mogu priustiti vrhunsko lijecenje, a moj siromasni susjed umire jer nema za antibiotik.

Glavni problem je u tome sto je drzava postala sama sebi svrha, a ne ono sto bi trebala biti.

Rvat katolik!
17 godina

Pa što bi trebali - onda ukinuti socijalno i početi naplaćivati svakome svaki oblik školovanja? 

Pa onda odmah možemo tražiti ujedinjenje sa Somalijom ili DR Kongom jer ćemo za koju godinu dosegnuti njihove standarde.

This space for rent!
17 godina
kizo2703 kaže...

U poslovanju, PDV je nebitna stavka jer ju, u konačnici, uvijek plaća krajnji kupac/potrošač.

Npr. litru vina ugostitelj plati 10 kn + PDV (12,5 kn) u nekoj trgovini, a proda krajnjem kupcu za 100 kn + PDV (110 kn).

U startu je platio 2,5 kn na ime PDV-a, a prodajom kupcu je, za državu, uzeo PDV od 10 kn. Razliku između plaćenog i naplaćenog PDV-a (u ovom slučaju 7,5 kn) samo proslijedi državi.

PDV nema direktnog utjecaja na ugostitelja nego na kupca/potrošača.

Smanjenjem PDV-a u ugostiteljstvu su moguća dva scenarija: smanjenje cijene prema krajnjem kupcu i povečanje prometa ili zadržavanje iste cijene uz isti promet uz "ekstra" dobit.

Osobno, mislim da je prvi scenarij win-win kombinacija za ugostitelja i trgovca... A i prema rezultatima fiskalizacije, ni država nije u nekom gubitku (iako je to zbog drugih razloga)

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice